.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Τι συνέβηκε και γιατί χτες 15-12-16 στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων



Του χτεσινού γεγονότος προηγήθηκε μια ακόμη αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης, των επιθέσεων σε βάρος του δημάρχου και της πλειοψηφίας του δήμου, και του δικού μου τότε ξυλοδαρμού (6-1-15) από οπαδούς των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Στη διάρκεια της χτεσινής μέρας, κατά την οποία κι εγώ βρισκόμουν στα δικαστήρια, σταδιακά μαζεύτηκαν εκτός από τους κατηγορούμενους, αρκετοί οπαδοί της ΑΕΚ. Εντός του χώρου των δικαστηρίων, δε σημειώθηκε κάποιο γεγονός. Εξαίρεση αποτέλεσε ένα σύνθημα για γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, που συνοδεύτηκε από κάποιες ύβρεις και απειλές που φώναξαν κατά την αποχώρηση μας.  Ενώ προχωρούσαμε προς την έξοδο, κάποιοι μας ακολούθησαν από απόσταση, βρίζοντας συνεχώς και απειλώντας. Μετά την έξοδο χώρισαν οι δρόμοι μας. Και τότε απομονώθηκαν ορισμένοι αιρετοί και ακολούθησαν τα γεγονότα που καταγγέλλονται. Ανάμεσα σε αυτούς που χτύπησαν ήταν και μια γυναίκα δημοτική σύμβουλο.

Τονίζω λοιπόν πως χτες δεν έγινε δίκη, για να υπάρξει έστω κάποιου είδους συζήτηση ή καταδίκη, που μπορεί να όξυνε τα πνεύματα. Δεν υπήρξε καμιά διένεξη μεταξύ υμών και ημών που ενδεχόμενα να δημιουργούσε κλίμα... Σε καμιά πρόκληση τους όποτε αυτή έγινε, δε δόθηκε καμιά απάντηση. Ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος δεν αποχώρησε μαζί μας, ακριβώς γιατί δεν ήθελε η παρουσία του να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόσχημα για αντιπαραθέσεις. Συνεπώς οτιδήποτε έγινε, έγινε χωρίς όχι μόνο αιτία, αλλά και αφορμή. Έγινε γιατί είχε προσχεδιαστεί να συμβεί.

Αιτία δεν υπάρχει γιατί το ιδιωτικό φαραωνικό σχέδιο της «Αγιά Σοφιάς», καρκινοβατεί εδώ και 4 σχεδόν χρόνια. Εκτός από τα 20.000.000 ευρώ που έχει εγγράψει η πρόθυμη συνέχεια του Γιάννη Σγουρού στη Περιφέρεια Αττικής, της (α)Ρένας Δούρου, δεν έχουν βρεθεί άλλοι χρηματοδότες. Η ΜΠΕ έχει προσβληθεί στο ΣτΕ και εκκρεμεί η απόφαση. Το ιδιοκτησιακό παραμένει σε δικαστική εκκρεμότητα με ευθύνη της ΑΕΚ. Η έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου από το ΚΕΣΑ της Περιφέρειας, ακόμη δεν έχει δοθεί. Η άδεια από το αρμόδιο υπουργείο εννοείται δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Όλες δηλαδή οι τρέχουσες εκκρεμότητες οφείλονται αποκλειστικά στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επιλογές τους. Αντίθετα μάλιστα ο δήμος, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο δεν έχει σταθεί εμπόδιο αλλά μάλλον έχει διευκολύνει αφάνταστα τη πρόοδο του έργου, όπως για παράδειγμα με την έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης, και την απόφαση για την απομάκρυνση του γκαράζ του δήμου.

Συνεπώς γεννιέται το ερώτημα. Γιατί τα βάζουν με το Δήμο αφού περιλαμβανομένων των ίδιων, έχουν εκκρεμότητες με όλους τους άλλους εκτός από αυτόν;

Ο δήμος, ο δήμαρχος και η πλειοψηφία έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους, συστηματικά από την αρχή της θητείας τους ως εξιλαστήρια θύματα, γιατί:


  • κάποιος/οι πρέπει να φταίνε για την ανικανότητα ή ακριβέστερα για την παρέκκλιση από την ισχύουσα νομοθεσία του σχεδίου της «Αγιά Σοφιάς», που κανονικά θα έπρεπε να είχε απορριφθεί.
  • πρέπει να κρυφτεί με προπέτασμα καπνού η αδυναμία χρηματοδότησης ενός ιδιωτικού έργου, που επιδιώκεται να χρηματοδοτηθεί με δημόσιο χρήμα.
  • η δουλικότητα που δείχνουν κυβέρνηση και περιφέρεια, αλλά και τα κοινοβουλευτικά χωρίς εξαίρεση κόμματα με ή χωρίς προσχήματα στο μεγάλο κεφάλαιο, δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας ως προς την έκταση της!
  • η υποχωρητικότητα και η ανοχή που έδειξαν και δείχνουν σε ασκούμενες πιέσεις, ενθαρρύνει την επιθετικότητα των επιχειρηματικών συμφερόντων και των ποικίλων εκφράσεων τους.


Τα χτεσινά γεγονότα δεν είναι παρά ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της βίας, που έχει κάνει την εμφάνιση της στη πόλη μας, ταυτόχρονα με την εμφάνιση των σχεδίων άλωσης της από επιχειρηματικά συμφέροντα. Κι εκτός από τα γεγονότα των Φώτων του 2015, για τα οποία ήταν η χτεσινή δίκη, θυμίζουμε:


  •  την ας πούμε λάιτ εκδοχή τους, όταν μάταια επιχειρήθηκε να ακυρωθεί η προεκλογική συγκέντρωση της «Δύναμης Πολιτών». Ή όταν επίσης προεκλογικά κατέστρεψαν τα περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
  • τη διάλυση της εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για το Ρυθμιστικό, στο Πνευματικό Κέντρο.
  • την ανοιχτή εκδήλωση που οργάνωσε το Συντονιστικό Κατοίκων  έξω από το δημαρχείο, από την οποία προέκυψαν σοβαρά τραυματισμένοι και επιχειρήθηκε να πυρποληθεί η «Στρούγκα».
  • τις καταστροφές στο σπίτι ενός από τους 17 που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ κατά του σχεδίου της «Αγιά Σοφιάς».
  •  τη διάλυση συνεδριάσεων του δημοτικού συμβούλιου, τους προπηλακισμούς και το ξυλοδαρμό δημοτικών συμβούλων.


Εκτός από αυτά, πρέπει να πούμε για την… ανήξερη ΠΑΕ ΑΕΚ, ότι όταν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Βορειοανατολικής Αττικής είχαν μεταφερθεί οι τότε προσαχθέντες, και στη συνέχεια κατηγορούμενοι της χτεσινής δίκης, είχε έρθει ως εκεί και ο επικεφαλής των συνδέσμων της. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο γεγονός, ότι στο αυτόφωρο είχαν εμφανιστεί για να τους υπερασπιστούν στελέχη της ΠΑΕ, με βασικότερο εκπρόσωπο τον Πρόεδρο της Βαγγέλη Ασλανίδη.

Είναι γνωστό πως από τότε που υπάρχει επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ξεκίνησαν να υπάρχουν και «στρατιωτικές πτέρυγες» στις περισσότερες ομάδες. Η διαπλοκή μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών έχει επιτρέψει την εξέλιξη του φαινόμενου στο βαθμό που το συναντάμε σήμερα. Με τη πλήρη απαξίωση του, την απομάκρυνση από τα γήπεδο φιλάθλων και το μαρασμό του.

Τα χτεσινά γεγονότα αντικειμενικά βοηθούν να αποπροσανατολιστούν οι οπαδοί. Από τη μια να συνεχίσουν να νομίζουν πως δήθεν ο δήμος είναι το πρόβλημα, κι όχι οι επιλογές των επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά και να μην ασχολούνται με το αγωνιστικό κατάντημα της ομάδας.
Από την άλλη θέλουν να ευθυγραμμίσουν πλήρως και το δήμο, όπως έχει συμβεί με κυβέρνηση, περιφέρεια, κοινοβουλευτικά κόμματα. Τους θέλουν όχι απλά υποταγμένους, αλλά και δαρμένους! Για να γίνουν κι αυτοί άλλο ένα παράδειγμα, που προσπάθησε να υπερασπιστεί με όποιο τρόπο νόμιζε, τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών, και συντρίφτηκε.

Όσες βιαιότητες έγιναν χτες, αφορούν τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης γενικά και ειδικά στη πόλη μας. Αφορούν όλους μας. Πρόσωπα, παρατάξεις, κόμματα. Είναι το μέλλον που έρχεται γοργά, αν υλοποιηθούν τα σχέδια των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ας μη νομίζει κανείς πως αυτά αφορούν κάποιους άλλους, είναι θέμα χρόνου να έρθει κι άλλων η σειρά, κι εντέλει όλων…

Είμαι περίεργος να ακούσω αν θα τολμήσει να πει κάτι ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Γιατί το θέμα αφορά πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα αιρετούς. Ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφτεί τη πόλη μας, και είχε μιλήσει σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ σα Γ.Γ. καταπολέμησης της διαφθοράς. Αναφερόμενος στις επιτυχίες του στην αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καυσίμων, που ως γνωστόν ακόμη βασιλεύει.
Όπως περιμένω να δω τη περιφέρεια, τα κόμματα και τις παρατάξεις του δήμου.

Σημειολογικά πάντως η επανεμφάνιση της βίας που σχετίζεται με τη πόλη μας και ποτέ δεν ήταν τυχαία, σημαίνει δυο πράγματα. Ούτε γήπεδο χτίζεται σύντομα, ούτε πρέπει να περιμένουν οι οπαδοί της ομάδας να αλλάζει κάτι ουσιαστικό στην οικονομική πολιτική της, η οποία και καθορίζει την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου