.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Το τρομοκρατικό όργιο που άνοιξε την πόρτα στον Εμφύλιο

Αν και η κυκλοφορία της Κυριακάτικης εφημερίδα Documento (κυμαίνεται γύρω στα 35.000 φύλα) πιθανόν να μην δικαιώνει τις προσδοκίες των εκδοτών της, το ένθετο περιοδικό που κυκλοφορεί μαζί της κάθε δεύτερη βδομάδα «Hot Doc History» αναμφισβήτητα είναι αξιόλογο και κάτι που έλειπε από την κυκλοφορία του έντυπου τύπου.

Ειδικά το τελευταίο τεύχος του που είναι αφιερωμένο στις «μαύρες μέρες  της Λευκής Τρομοκρατίας» και στα όσα ακολούθησαν μετά την συμφωνία της Βάρκιζας περιλαμβάνοντας σπάνιες φωτογραφίες και ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής το θεωρούμε πολύ ενδιαφέρον γ’ αυτό θα το αναπαράγουμε ολόκληρο στον ιστότοπο μας.

Προς το παρών παραθέτουμε  το εισαγωγικό του κείμενο που υπογράφει η ιστορικός Βασιλική Λάζου:



Το τρομοκρατικό όργιο που άνοιξε την πόρτα στον Εμφύλιο

Λες και περίμεναν το σύνθημα τη 12η Φεβρουάριου 1945 για να εξαπολύσουν το πρωτοφανές κύμα διωγμών. Η Συμφωνία της Βάρκιζας σηματοδότησε σε πολιτικό επίπεδο τη στρατιωτική ήττα του ΕΑΜ στα Δεκεμβριανά και την υπερίσχυση των αστικών πολιτικών δυνάμεων με την ισχύ των βρετανικών όπλων. Πριν ωστόσο στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της, η Συμφωνία καταπατήθηκε. Την παράδοση των όπλων από τον ΕΛΑΣ ακολούθησε αιματηρή καταστολή στις πόλεις και κυρίως στην ύπαιθρο, γνωστή ως Λευκή Τρομοκρατία.

Ηταν το πρελούδιο ενός Εμφύλιου Πολέμου που δεν θα αργούσε να έρθει.
Στο στόχαστρο όσοι είχαν μετάσχει στην ΕΑΜική αντίσταση και στήριζαν πολιτικά το ΕΑΜ. Το ζητούμενο η παλινόρθωση του προπολεμικού στάτους κβο και η εξουδετέρωση της ΕΑΜικής επιρροής. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που ο βασιλιάς και οι πολιτικοί του εγκατέλειψαν τη χώρα για τη Μέση Ανατολή. Σαν να μην είχε συντελεστεί η κοσμογονία της Αντίστασης στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας.

Και επειδή ούτε όραμα, ούτε οργάνωση και σχεδόν ούτε οπαδούς είχαν για να ανατρέψουν πολιτικά την κατάσταση, εξαπέλυσαν παρακρατικές συμμορίες για τη βρόμικη δουλειά, όσα δηλαδή δεν μπορούσε να κάνει φανερά το κράτος των νικητών του Δεκεμβρίου του '44 το οποίο ήταν υποχρεωμένο για τα μάτια του κόσμου να διατηρεί ένα λούστρο νομιμότητας.

Μαυραγορίτες και δωσίλογοι, ταγματασφαλίτες και κοινοί ληστές, φιλοβασιλικοί και ακροδεξιοί υποκατέστησαν την κρατική εξουσία, χωρίς κανένα περιορισμό και έλεγχο, με την ανοχή της Εθνοφυλακής και της Χωροφυλακής και με πλήρη γνώση των Βρετανών σε ρόλο προστάτη και χρηματοδότη του μεταβαρκιζιανού καθεστώτος.

Θλιβερός απολογισμός εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες ξυλοδαρμοί, βιασμοί και διαπομπεύσεις. Αποκορύφωμα οι παραδειγματικοί αποκεφαλισμοί ανταρτών και η περιφορά των κομμένων κεφαλιών τους.

Πρωταγωνιστές του τρομοκρατικού οργίου ο διαβόητος Σούρλας και η συμμορία του στη Θεσσαλία, ο Μαγγανάς και ο Κατσαρέας στην Πελοπόννησο, ο Τσαούς-Αντών και ο Λαζίκ στη Μακεδονία. Η τερατώδης πράξη του τελευταίου στην Ξηρόβρυση Κιλκίς οδήγησε στη δολοφονία δεκάδων αμάχων, μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα.

Προϊόντος του Εμφυλίου οι παρακρατικές συμμορίες μετεξελίχθηκαν σε ΜΑΥδες, ενώ η τρομοκρατία έναντι της Αριστερός θεσμοποιήθηκε με δικαστικές διώξεις και αποκλεισμό από κάθε πολιτική δραστηριότητα και οικονομική βοήθεια.

πηγή: tsak-giorgis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου