.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Συνεχίζεται το σόου της «σκληρής διαπραγμάτευσης»

Μάλτα γιοκ ή Μάλτα για; Η απάντηση στο ερώτημα αναμενόταν να δοθεί από το Eurogroup την ώρα που εμείς βρισκόμασταν στο τυπογραφείο. Ομως δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία. Ακόμα κι αν επικρατούσε το «γιοκ» και δεν αποφασιστεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, αυτό κάλλιστα μπορεί να γίνει τις επόμενες μέρες. Να τα σπάσουν αποκλείεται. Αν, όμως, επικρατήσει το «για» (συγκεκομμένος τύπος του «ναι» στα γερμανικά) και η Ντέλια βάλει τη βοηθό της να της ετοιμάσει τη βαλίτσα, τότε σημαίνει ότι το σόου λαμβάνει τέλος και αναμένεται το «φινάλε γκράντε». Οι πληροφορίες από τη Βαλέτα έλεγαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ότι η τρόικα επιστρέφει μεγαλοβδομαδιάτικα, για την εβδομάδα των Παθών του ελληνικού λαού.

Το είπε και ο Σκουρλέτης: «Ακούγεται, αυτές τις ώρες που μιλάμε, από κάποιες φωνές, ότι ενδεχομένως να χρειαζόμαστε άλλο ένα νέο μνημόνιο… Μα αυτό δε λέγαμε; Αυτό δε λέγαμε το ‘10 το `11, ότι η αποτυχία αυτής της πολιτικής είναι ότι γεννάει την ανάγκη για μια νέα συνταγή ακριβώς ιδία με την προηγούμενη; Για ένα νέο μνημόνιο για μια ανακύκλωση της λιτότητας;». Να μη φωνάζουμε, λοιπόν, γιατί το ξέραμε. Κι είναι πραγματικά ν' απορεί κανείς μ' εκείνους που πίστεψαν τον Σκουρλέτη, τον Τσίπρα και τ' άλλα «παιδιά», όταν τους έλεγαν ότι θα καταργήσουν τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους «με ένα νόμο, σε ένα άρθρο».


Μάλλον γι' αυτούς τους ευκολόπιστους, το σίριαλ της «σκληρής διαπραγμάτευσης» έχει καταντήσει σαπουνόπερα του ανεπανάληπτου Φώσκολου. Ρωτήστε και τον Ντόναλντ Τουσκ, που έπαιξε ως «γκεστ» σε ένα από τα τελευταία επεισόδια, που το σενάριο προέβλεπε να βγει το «πρώτο όνομα» στην πίστα. Ο Τουσκ είναι κάτι σαν Προκόπης Παυλόπουλος της ΕΕ. Χρειάζεται κάποιος να παραλάβει την επιστολή της Μέι για ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit; Στέλνουν τον Τουσκ. Χρειάζεται ο Τσίπρας να δώσει το δικό του σόου «σκληρής διαπραγμάτευσης», καθώς πλησιάζουν στο τέλος; Στέλνουν τον Τουσκ, ο οποίος κάθεται κι ακούει στωικά τον Τσίπρα να λέει πως αν δε δοθεί λύση από το Eurogroup της Βαλέτας, θα ζητήσει από τον Τουσκ να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, βέβαια, ο ίδιος ο Τσίπρας -χωρίς τον Τουσκ αυτή τη φορά- εμφανίστηκε βέβαιος ότι δε θα χρειαστεί σύνοδος κορυφής. Αυτό προέβλεπε το σενάριο, ώστε την άλλη μέρα να γίνει η διαρροή από το Μαξίμου: μόλις η Μέρκελ άκουσε τον Τσίπρα να απειλεί ότι θα ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής, κατουρήθηκε από το φόβο της και έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Τσίπρα και να τον διαβεβαιώσει ότι εργάζεται πυρετωδώς για να κλείσει με επιτυχία η διαπραγμάτευση! Κι όταν το λέει η Μέρκελ, είναι σαν να έχει τραγουδήσει «η χοντρή κυρία», που παραδοσιακά ολοκλήρωνε τα σόου στο θέατρο Apollo της Νέας Υόρκης, ιστορική κοιτίδα της «ελαφράς» μαύρης μουσικής.

Στην ιστοσελίδα της γερμανικής καγκελαρίας, βέβαια, δεν αναφέρθηκε κάτι σχετικό, ούτε έγινε κάποια δήλωση επιβεβαίωσης ή διάψευσης από τον εκπρόσωπο της Μέρκελ. Ετσι προέβλεπε το σενάριο: κάνε εσύ το παιχνίδι σου με τους έλληνες ιθαγενείς, Αλέξη, χρησιμοποίησε και το όνομά μου (ότι σου τηλεφώνησα κτλ.), αλλά μην περιμένεις να βγω και να «τραγουδήσω» δημόσια. Αρκετές σκοτούρες έχω με αυτόν τον αχώνευτο τον Σουλτς. Ασε που έχω οχτώ προεκλογικές ομιλίες στην κοιλάδα του Ρουρ, μέχρι τις 14 Μάη που θα γίνουν οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Αμα πάνε όλα καλά στη Μάλτα, τότε θα έχεις να λες στους ιθαγενείς σου ότι αυτό αποτελεί προσωπικό σου κατόρθωμα, γιατί έκανες σκληρή διαπραγμάτευση, στο επίπεδό σου. Θα στενοχωρηθεί, βέβαια, ο Κούλης μου, αλλά του έχω πει να μη βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός. Αλλωστε, ο μπαμπάς του μπορεί να περιμένει και μέχρι τα 100, τα 101, τα 102, για να τον καμαρώσει πρωθυπουργό και μετά να αναχωρήσει γαλήνιος και ευτυχισμένος για «τας αιωνίους μονάς, ένθα ουκ έστι πόνος, λύπη και  στεναγμός».

Κωλοτούμπα της λογικής

Πάντοτε σύμφωνα με το σενάριο, ο Τσίπρας εμφανίστηκε την επομένη στα Τέμπη, έκοψε μια ακόμα κορδέλα εγκαινίων αυτοκινητόδρομου (απ' αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης κατήγγειλε ως σκάνδαλο αποικιοκρατικού τύπου) και επί τη ευκαιρία αναφέρθηκε και στα της διαπραγμάτευσης: «Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ. Το κλείσιμο της αξιολόγησης, είτε κάποιοι θέλουν είτε όχι, είναι κοντά».

Από τις κωλοτούμπες των Τσιπραίων έχουμε πλέον φτάσει στις κωλοτούμπες της λογικής. Σύμφωνα με την προπαγάνδα των ημερών, το μείζον θέμα είναι να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση και όχι το τι θα φέρει αυτό το κλείσιμο. Ως προς αυτό, μας μάλωσε με αυστηρό ύφος ο «σπόουκμαν» Τζανακόπουλος: «Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο».

Ποια είναι η πίτα και ποιος ο σκύλος; Ο Τζανακόπουλος δεν μας διαφώτισε ως προς αυτό, όμως δε χρειαζόμαστε ιδιαίτερες γνώσεις για να το αντιληφθούμε. Για να κλείσει η συμφωνία έχουμε ήδη αποδεχτεί σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και διαπραγματευόμαστε κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες για τη διαδικασία εφαρμογής τους. Δεν υπάρχει άλλη λύση (There Is No Alternative, όπως έλεγε η Θάτσερ τον καιρό που εφάρμοζε τα πιο σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα σε βάρος του βρετανικού προλεταριάτου), άμα θέλουμε να κλείσουμε τη συμφωνία. Δηλαδή, άμα θέλουμε οι ιμπεριαλιστές δανειστές να εξακολουθήσουν να μας δανείζουν για να τους ξεπληρώνουμε τα παλαιότερα δάνεια και να μένουμε πάντοτε υπερχρεωμένοι.

Περί αυτού πρόκειται, αλλά δεν πρόκειται να μας το πει κανένας Τζανακόπουλος, κανένας Σκουρλέτης, κανένας Τσίπρας. Γιατί αυτοί διαχειρίζονται τις τύχες του ελληνικού καπιταλισμού με τον ίδιο φανατισμό που τις έχουν διαχειριστεί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, πριν τα Μνημόνια και με τα Μνημόνια. Τα Μνημόνια δεν είναι κάποια «διαστροφή», που την επέβαλαν οι «μοχθηροί» ιμπεριαλιστές δανειστές. Είναι προϊόν της συγχώνευσης των συμφερόντων της ιμπεριαλιστικής αποικιοκρατίας και της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας. Γι' αυτό ο Σκουρλέτης, απευθυνόμενος στο κομματικό ακροατήριο, γίνεται τόσο κυνικός: τι περιμένατε δηλαδή; Αφού αποφασίσαμε να διαχειριστούμε τις τύχες του συστήματος, τη μνημονιακή πολιτική θα υπηρετήσουμε.

Εφιάλτης δίχως τέλος

Αντιστρέφοντας την ίδια τη λογική και καθιστώντας μείζον ζήτημα την υπογραφή της νέας συμφωνίας, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθούν να κρύψουν το περιεχόμενό τους, που επί της ουσίας συνιστά ένα τέταρτο Μνημόνιο (χωρίς προς το παρόν νέα δανειακή σύμβαση, αφού στόχος είναι να μπορέσει κάποια στιγμή το ελληνικό κράτος να ξαναδανειστεί από τις αγορές, ώστε με νέα δάνεια να εξυπηρετεί τα παλιά, πληρώνοντας τα ετήσια τοκοχρεολύσιά τους). Δεν έχουμε δει το ακριβές περιεχόμενο της νέας συμφωνίας, όμως με βάση τις διαρροές που στηρίζουν την προπαγάνδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και το «μασάζ» που γίνεται στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε το εξής βασικό περίγραμμα:

♦ Παρατείνεται το Μνημόνιο, με τον καθορισμό «πρωτογενών πλεονασμάτων» ύψους 10%, που εξασφαλίζουν τη συνέχιση της σκληρής λιτότητας και της κινεζοποίησης, προκειμένου να συγκεντρώνονται ποσά για την εξυπηρέτηση του χρέους (σ' αυτό πηγαίνουν τα «πρωτογενή πλεονάσματα»). Μένει να μάθουμε τη διάρκεια της νέας μνημονιακής περιόδου, που θα είναι το ελάχιστο τρία και το μέγιστο δέκα χρόνια.

♦ Θα προ-νομοθετηθούν πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για την περίοδο 2019-2020, ύψους 2% του ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι αναμένεται μια σχετική αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα θα ξεπεράσουν τα 3,7 δισ. ευρώ. Τα μισά θα τα πάρουν από τη μείωση του αφορολόγητου και τα άλλα μισά από το πετσόκομμα των συντάξεων. Το τελευταίο σενάριο έλεγε για πετσόκομμα των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020, υπήρχαν όμως και πληροφορίες για πίεση από την τρόικα να παρθούν όλα το 2019. Ισως βρουν μια ενδιάμεση λύση, ίσως νομοθετήσουν και υπό αίρεση (αν δεν πιαστούν οι στόχοι, να έρθουν χρονικά πιο μπροστά τα μέτρα), όμως αυτό είναι λεπτομέρεια. Γιατί σημασία έχουν τα ίδια τα μέτρα κι όχι το αν κάποια θα μετατεθούν χρονικά κατά ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο.

♦ Για τα περιβόητα «αντίμετρα» δε γίνεται καμιά συζήτηση. Πρόκειται για τη δυνατότητα υλοποίησης μέτρων φιλανθρωπικού και «αναπτυξιακού» χαρακτήρα (μείωση φορολογίας επιχειρήσεων), υπό την αίρεση ότι θα ξεπερνιούνται οι στόχοι για «πρωτογενή πλεονάσματα» 3,5%.

♦ Θα βγει για ξεπούλημα η μισή ΔΕΗ, χωρίς καμιά διάκριση ανάμεσα σε λιγνιτικές ή υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής. Η «μικρή ΔΕΗ» των Σαμαροβενιζέλων επανέρχεται σε χειρότερη εκδοχή.

♦ Για τα εργασιακά δε δίνουν καμιά πληροφορία. Ολα δείχνουν πως τα έχουν αφήσει τελευταία. Αμα ολοκληρώσουν όλα τα υπόλοιπα, τότε εύκολα μπορούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση (να μείνει και κάτι για την επόμενη φορά), για να μπορεί να οργανώσει την παραπλανητική δημαγωγία της και η συγκυβέρνηση.


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 8 ΑΠΡΙΛΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου