.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ για το γήπεδο της ΑΕΚ

Να ανήκει στο Ερασιτεχνικό σωματείο με παραχωρητήριο από το κράτος και να ανεγερθούν εγκαταστάσεις για όλα τα αθλήματα
Δημοσίευση: Κυρ, 06/10/2013 - 20:15
Ανακοίνωση με αφορμή τη συζήτηση για το γήπεδο της ΑΕΚ, εξέδωσε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Το γήπεδο της ΑΕΚ ανήκει στο Ερασιτεχνικό σωματείο με παραχωρητήριο από το κράτος και με βάση το καταστατικό του πρέπει να ανεγερθούν εγκαταστάσεις για όλα τα αθλήματα που καλλιεργεί το σωματείο.
Η θέση του ΚΚΕ είναι να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις με χρηματοδότηση από το κράτος, που εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου το οποίο θα είναι και η έδρα της πρώτης ομάδας, θα φιλοξενούνται και άλλα αθλήματα. Μια αντίστοιχη πρόταση είχε γίνει από τα μέλη της ερασιτεχνικής το 2006.
Είναι φυσιολογικό με βάση την ιστορία της ομάδας και το παραχωρητήριο, η ερασιτεχνική ΑΕΚ ως το μεγαλύτερο σωματείο στην περιοχή, με τους περισσότερους αθλητές να αξιοποιεί τις εγκαταστάσεις.
Από εκεί και πέρα, μπορεί σε συνεργασία με τον δήμο να στηρίξει την αθλητική δραστηριότητα του λαού και της νεολαίας (π.χ. σχολεία) σε μια περιοχή που η διεκδίκηση χώρων άθλησης σήμερα είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας. Η πρότασή μας αυτή στηρίζεται στην αντίληψη που έχουμε για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, η οποία θέλει τον λαό και ιδιαίτερα την νεολαία πρωταγωνιστές στο γήπεδο και όχι απλώς θεατές στην εξέδρα. Εκτιμάμε πως το σύνθημα "γήπεδο στην Ν. Φιλαδέλφεια" πρέπει να καλύπτει αυτή την ανάγκη.
Έχοντας την αρνητική εμπειρία από το στάδιο Καραϊσκάκη, από την εκδίωξη του Εθνικού και των σωματείων του Πειραιά, σε μια περιοχή που επίσης στενάζει από την έλλειψη αθλητικών υποδομών, δε μας βρίσκει σύμφωνους η εκμετάλλευση αθλητικών χώρων να ανήκει σε επιχειρηματική εταιρεία που θα ανοίγει και θα κλείνει τις πόρτες του σταδίου ανάλογα με τα συμφέροντά της. Η επιχειρηματική δράση έχει στόχο το κέρδος και όχι την ικανοποίηση της ανάγκης για άθληση. Η σαπίλα των στημένων και του τζόγου είναι δικό της δημιούργημα και δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Για αυτό η κατάργησή της από τον αθλητισμό είναι αναγκαία. Το ποδόσφαιρο είναι απλώς ένα παιχνίδι και μπορεί να παίζεται χωρίς τους επιχειρηματίες και τα στοιχήματά τους.
Πρόσφατο και τρανταχτό είναι το παράδειγμα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λάρισας που χρειάστηκε αρχικά να πληρώνει ενοίκιο στην εταιρεία - ιδιοκτήτη του γηπέδου και φέτος να εξαναγκάζεται σε επιστροφή στο στάδιο Αλκαζάρ και χωρίς προπονητικό κέντρο.
Όμως και οι φίλοι της ΑΕΚ έχουν δυσάρεστη εμπειρία από τα επιχειρηματικά παιχνίδια τα οποία την οδήγησαν φέτος σε περιπέτειες. Νωπές είναι οι μνήμες από την κατασκευή του νέου προπονητικού κέντρου της ΑΕΚ στα Σπάτα, όπου ο επιχειρηματίας - ιδιοκτήτης και η εταιρεία του, παρουσιάστηκαν αρχικά στον κόσμο ως ευεργέτες. Στην πορεία το προπονητικό αφέθηκε στην τύχη του, λόγω μη καταβολής ενοικίων της ΑΕΚ προς τον ιδιοκτήτη.
Ανάλογη φετινή πείρα υπάρχει για τα προπονητικά κέντρα του Παναθηναϊκού και του Πανιωνίου που δείχνουν στην πράξη πως η περιουσία των ομάδων δε μπορεί να συμβαδίζει με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η άποψή μας είναι πως σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να υπάρχει ταύτιση των επιχειρηματικών συμφερόντων ενός ιδιοκτήτη ΠΑΕ με την αγάπη των φίλων του Σωματείου. Άλλωστε τόσο ο κόσμος της ΑΕΚ όσο και των άλλων ομάδων έχει πείρα από τα πεπραγμένα της επιχειρηματικής δράσης. Έχει δει "σωτήρες" να έρχονται και να παρέρχονται αφήνοντας την ομάδα ακάλυπτη να βολοδέρνει και ο ενθουσιασμός να μετατρέπεται γρήγορα σε θλίψη και οργή» καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου