.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Tι έλεγε η ΠΑΕ-ΑΕΚ και οι νομικοί της σύμβουλοι για την απόφαση του ΣτΕ

ΠΑΕ ΑΕΚ: Ξεχάστε τη Ν.Φιλαδέλφεια...

Τελεία και παύλα στο ζήτημα του γηπέδου επιχειρεί να βάλει για άλλη μια φορά η ΠΑΕ ΑΕΚ. Η Ν.Φιλαδέλφεια, ως λύση για την κατασκευή γηπέδου, ήρθε ξανά στην επιφάνεια το τελευταίο διήμερο, με δημοσιεύματα της φιλο-ενωσίτικης εφημερίδας "Ώρας για σπορ" και παρεμβάσεις (υπέρ του ιστορικού χώρου της ΑΕΚ) του Γιάννη Γρανίτσα και του Δημήτρη Χατζηχρήστου.
 
 
Όλος ο καυγάς αφορά τον δεύτερο νόμο για το γηπεδικό της ΑΕΚ, τον 3207/2003. Είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις και αυτού του νόμου, όπως κρίθηκε από το ΣτΕ για τον πρώτο νόμο (3044/2002) ή μπορεί κάποιος πράγματι να χτίσει στη Ν.Φιλαδέλφεια χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο; Οι νομικοί της ΠΑΕ (για παράδειγμα ο κ.Αντώνης Βγόντζας, που κατά σύμπτωση ήταν και ο νομικός σύμβουλος της κίνησης των 131 πολιτών της Ν.Φιλαδέλφειας που εναντιώθηκαν στην κατασκευή γηπέδου) υποστηρίζουν ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις και του νεότερου νόμου. Η ΠΑΕ ΑΕΚ μάλιστα προχώρησε και σε ανακοίνωση με προφανή σκοπό να βάλει τέλος στα όποια σενάρια κυκλοφορούν. Αναφέρει στην ανακοίνωση τα ακόλουθα:
"Η απόφαση 1847/2008 της Ολομέλειας του ΣτΕ ασχολήθηκε καταρχήν με τους περιβαλλοντικούς όρους της ανακατασκευής γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια και τους ακύρωσε, κρίνοντας ότι οι διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 3044/2002 είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και ανίσχυρες. Η ίδια απόφαση έκρινε ότι οι διατάξεις του νεότερου νόμου 3207/2003 (άρθρο 11) είναι κι αυτές αντίθετες στο Σύνταγμα και ανίσχυρες, γιατί θεσπίστηκαν με σκοπό να πετύχουν την κατάργηση της δίκης με αντικείμενο την ισχύ των περιβαλλοντικών όρων. Συνεπώς, ούτε και οι νεότερες αυτές διατάξεις έχουν ισχύ. Πολύ δε περισσότερο, αφού σύμφωνα με το Συμβούλιο Επικρατείας, οι διατάξεις του νεότερου νόμου κατ' ουσίαν επαναλαμβάνουν τις διατάξεις του παλιού και άρα είναι κι αυτές αντισυνταγματικές".
Η ΠΑΕ ανέβασε στην ιστοσελίδα της και την απόφαση του ΣτΕ, που μπορείτε να διαβάσετε στη διεύθυνση: http://www.aekfc.gr/media/Documents/apofasiSTE.pdf

Πέντε σημεία...

Με βάση τα πραγματικά δεδομένα, ας σταθούμε σε πέντε σημεία της υπόθεσης αυτής:
Πρώτον, η ΠΑΕ δεν υποχωρεί ούτε στο ελάχιστο στο θέμα του γηπέδου. Έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα, ο Ντέμης Νικολαϊδης σε συνεργασία με τους υπόλοιπους μετόχους διέγραψαν προ πολλού από τα σχέδια τους την Ν.Φιλαδέλφεια.
Δεύτερον, το γήπεδο τυπικά είναι υπόθεση της ερασιτεχνικής. Ουσιαστικά όμως αφορά την ΠΑΕ, που θα το χρησιμοποιεί για την ποδοσφαιρική ομάδα. Υπ' αυτή την έννοια, η ΠΑΕ είναι αυτή που αποφασίζει και φυσικά δεν παίζει κανένα ρόλο, αν αύριο - μεθαύριο δεν είναι στην ΠΑΕ ο Νικολαίδης ή τέλος πάντων σημειωθεί μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σε όλες τις ομάδες του κόσμου λαμβάνονται αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον των συλλόγων και είναι δεσμευτικές για τις επόμενες διοικήσεις.
Τρίτον, η ΠΑΕ οφείλει να κάνει πράξη όλα όσα έχει υποσχεθεί δημοσίως (δια του προέδρου της) στο ερώτημα "σε ποιον θα ανήκει το γήπεδο". Ο Νικολαίδης είχε δεσμευθεί ό,τι όπου κι αν χτίσει, το γήπεδο θα ανήκει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ.
Τέταρτον, η ΑΕΚ θα συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί και μακριά από τη Ν.Φιλαδέλφεια. Όπως συνεχίστηκε η ιστορία του Άγιαξ (από το Ντε Μέερ στο Αρίνα), της Μπάγερν, της Σάλκε, της Σοσιεδάδ, της Άρσεναλ, της Μάντσεστερ Σίτι, των τοπ ρωσικών συλλόγων που αυτή την εποχή χτίζουν σε άλλες περιοχές νέα γήπεδα, της Γαλατασαράι που το 2009 φεύγει από την ιστορική της έδρα το Αλί Σαμί Γιαν και πάει σε ολοκαίνουριο γήπεδο σε άλλη τοποθεσία της Πόλης.
Πέμπτον, ο Γρανίτσας δεν μπόρεσε να χτίσει στη Ν.Φιλαδέλφεια. Ούτε ο Ανατολιωτάκης, προφανώς δεν θα μπορέσει ούτε ο Χατζηχρήστος. Ο Μελισσανίδης που μια δεδομένη στιγμή ήθελε να ξανασηκώσει τη Ν.Φιλαδέλφεια και να την κάνει "Αγιά Σοφιά" και που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε σήμερα να προωθήσει τέτοια λύση, είναι εκτός ΑΕΚ. Κι εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει καμιά διάθεση να εμπλακεί ξανά σ' αυτή την ιστορία. 

πηγή:contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου