.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Καταγγελία επισκέπτη του Μικρασιατικού Μουσείου.

"Εισροή υδάτων στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού
Αγαπητέ Διαχειριστή της σελίδας,
Βρήκα την ιστοσελίδα σας μεταξύ των blog της Νέας Φιλαδέλφειας και αποφάσισα να σας αποστείλω το παρόν email για να καταθέσω την λύπη μου για την κατάσταση την οποία διαπίστωσα κατά την επίσκεψη μου την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού με την ελπίδα ότι τυχόν δημοσίευση θα κινητοποιήσει αυτόν που έχει την ευθύνη για την λειτουργία του.

Κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης βρέθηκα στο μουσείο του οποίου την ύπαρξη γνώριζα αλλά δεν είχε τύχει να επισκεφτώ. Με λύπη και απογοήτευση διαπίστωσα κατά την είσοδο μου στον εκθεσιακό χώρο ότι λόγω της βροχής που είχε προηγηθεί τη νύχτα, νερά είχαν διαρρεύσει στο εσωτερικό του κτιρίου και λίμναζαν στο ξύλινο δάπεδο. 


Δεν θα αναλωθώ στην αναζήτηση αιτίων εδώ και δεν θα είχε νόημα καθώς δεν υπάρχει αίτιο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία. Από όπου και να το πιάσει κανείς, όπως και να το δει, είναι απαράδεκτο σε ένα κτίριο που είναι ανακαινισμένο τόσο πρόσφατα να εισέρχονται νερά, και μάλιστα σε έναν χώρο μουσειακό που φυλάσσονται τόσο σημαντικά κειμήλια των παππούδων και των γιαγιάδων μας, ανθρώπων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας που τα έστειλαν για να φυλαχτούν ή να εκτεθούν.


Γι'αυτό και δεν έχει καμία σημασία αν το πρόβλημα προέκυψε από κακοτεχνίες κατά την κατασκευή, γεγονός απαράδεκτο, ή από κακή συντήρηση. Αυτό που έχει σημασία είναι το ποιος τελικά εγγυάται την ασφάλεια των εκθεμάτων, αν υπάρχει κάποιος αρμόδιος που να αντιλαμβάνεται τον ρόλο του και να δείχνει το στοιχειώδες ενδιαφέρον ή αν τελικά και γι'αυτό μας φταίει η κρίση.
Με εκτίμηση,
Ιορδάνης Σαββόγλου,
Πολιτικός Μηχανικός ΔΠΘ"
σ.σ. Ευχαριστούμε τον κ. Σαββόγλου για την καλοσύνη που είχε να απευθυνθεί σε μας για το σοβαρότατο πρόβλημα που εντόπισε στο ΠΠΙΕΔ. Ζητάμε συγνώμη για την καθυστέρηση ανάρτησης της καταγγελίας του, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι θέλαμε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Καβακόπουλου Αντιπρόεδρο του ΠΠΙΕΔ για να διασταυρώσουμε όσα εκπληκτικά περιγράφει με την επιστολή του.
Ακολουθεί η απάντηση του κ. Καβακόπουλου:


"Κε Μ. Καμπούρη ευχαριστώ που θελήσατε να διασταυρώσετε τα γραφόμενα σε  επιστολή επισκέπτη του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού και με ρωτάτε 1ον, Αν και κατά πόσο αληθεύουν τα όσα γράφει και 2ον Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να  προχωρήσω.

Ναι δυστυχώς όλα είναι αλήθεια και δεν φοβάμαι να το πω ότι ως αντιπρόεδρος του ΠΠΙΕΔ για το συγκεκριμένο πρόβλημα, έκανα και κάνω όσα πρέπει και όσα τυπικά δεν πρέπει.

Το γεγονός της εισροής όμβριων υδάτων όχι μόνον στο μουσείο, αλλά και σ’ όλο το κτίριο, συνέβη για πρώτη φορά σε μένα ως αντιπρόεδρος (ανέλαβα φέτος τον Ιούνιο), την περασμένη Δευτέρα προς Τρίτη. Ο ίδιος μάλιστα με κουβάδες κατά τη διάρκεια του δημοσίου διαλόγου την Δευτέρα, παρουσία των επιφανών καλλιτεχνών και του κοινού, μάζευα τα νερά που έτρεχαν από το κανάλι εξαερισμού. 

Την επόμενη ημέρα, διαπιστώνοντας ότι η εισροή όμβριων υδάτων και οι καταστροφές, είναι πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και αρκετά χρόνια, συνέταξα μία αιχμηρότατη επιστολή προς την τεχνική υπηρεσία με αρ. πρωτ. 15667/13-11-13 (δήμου Φιλ/φιας – Χαλ/δόνος). Η επιστολή έχει ως θέμα : «SOS το μουσείο καταστρέφεται, κάντε κάτι». Στην επιστολή αυτή μεταξύ των άλλων αναφέρω : Επειδή τα κειμήλια που υπάρχουν στο μουσείο, έχουν περάσει «δια πυρός και σιδήρου», ως Έλληνας και κατά δεύτερο λόγο ως αντιπρόεδρος του ΠΠΙΕΔ, φέρω την ευθύνη για την προστασία τους. Για τον λόγο αυτόν δεν ζητώ, αλλά απαιτώ άμεσα εντός των προσεχών ημερών, να διορθωθούν τα προβλήματα στεγάνωσης.

Την επομένη Τετάρτη βράδυ προς Πέμπτη (σήμερα), ξαναβρέχει και στο μουσείο και στο κτίριο πάλι εισέρχονται όμβρια ύδατα. Κατόπιν αυτού θεωρώντας ανεπίτρεπτη  την εισροή υδάτων σ’ ένα μουσείο, πήρα την πρωτοβουλία να καλέσω εθελοντή ιδιώτη μηχανικό και να του ζητήσω να μου προτείνει λύσεις. Λύσεις οι οποίες έχουν ανάγκη  στεγανωτικών ή οικοδομικών υλικών, που πιστεύω ότι θα κατορθώσω να εξασφαλίσω μέσα από χορηγίες ανάλογων εταιριών. Πράγματι σήμερα το πρωί ο γράφων, ένας εθελοντής μηχανικός και ένας συντηρητής κλιματιστικών με τον βοηθό του,  ανεβήκαμε στην ταράτσα. Εκεί διαπιστώσαμε ότι όλες οι υδρορροές ήταν βουλομένες. Μέσα σε λίμνες ακόμη και δέκα εκατοστών, χωρίς ανάλογη ενδυμασία,  μπήκαμε μέσα και  καθαρίσαμε τις υδρορροές,  εκτός μίας που δεν «έδινε χέρι». Ο συντηρητής έκανε τις προτάσεις του και ο μηχανικός πρότεινε την Δευτέρα να στείλει μάστορα και με δικά του έξοδα να επισκευάσει αυτά τα οποία θεωρεί υπεύθυνα της εισροής όμβριων υδάτων στο μουσείο και στο κτίριο. Την πρότασή του την αποδέχτηκα.

Γνωρίζω ότι η απόφασή μου αυτή είναι παράνομη καθώς είναι δημόσιο κτίριο και απαιτείται τεχνική έκθεση, εξεύρεση σχετικού κονδυλίου, διαγωνισμός ή ανάθεση και κατασκευή. Όμως επειδή θεωρώ ότι όλα αυτά αφενός λόγω της έλλειψης χρημάτων δεν θα γίνουν (όπως χρόνια τώρα δεν γίνονται) και αφετέρου αν γίνουν, οι απαιτούμενες διαδικασίες είναι χρονοβόρες και πιθανόν μέχρι να ολοκληρωθούν να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές, προτίμησα την Δευτέρα να παρανομήσω με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται σε βάρος μου, αλλά προς όφελος του μουσείου και των υπολοίπων εγκαταστάσεων του ΠΠΙΕΔ."


Με εκτίμηση
Σπύρος Καβακόπουλος
Αντιπρόεδρος Π.Π.Ι.Ε.Δ.


6 σχόλια:

  1. Το ίδιο γεγονός το είχα παρατηρήσει και γω επί δημαρχίας Κόντου. Ποιος ξέρει πόσα χρόνια πριν είχε ξεκινήσει το πρόβλημα και κανείς δεν ενδιαφερόταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tώρα το πήρατε χαμπάρι; Ευτυχώς που υπήρξε ο επισκέπτης να το δημοσιοποιήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προβλεπω συντομα κ. Καμπουρη οτι και το Μουσειο Φιλιω Χαιδεμενου θα περασει στα χερια οψιμων σωτηρων της πολης μαζι με αλλα κοματια της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την Ταρατσα τελευταια φορα την καθαρισαν απο πευκοβελονες το 2005 επι δημαρχιας Αδαμοπουλου , ειναι λογικο να τρεχουν νερα αφου εχουν εγκαταλειψει το κτιριο και το μουσειο με σκοπο να το μεταφερουν στην ΑΕΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο στον Καβακόπουλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι οι Σύνδεσμοι Μικρασιατών που τελευταία αναλώνονται στο να εκδίδουν ανακοινώσεις κατά φανταστικών εχθρών (αναφέρομαι στον ιστορικό κο Βαρλά) για το θέμα αυτό δεν έχουν πάρει θέση. Προφανώς ο εύκολος δρόμος για να παραμένουν στην επικαιρότητα ενόψει εκλογών είναι ο εύκολος και ανέξοδος δρόμος της έκδοσης ανακοινώσεων για τη διαφύλαξη της Μικρασιατικής μνήμης που θεωρούν ότι "εθίγη". Η πραγματική συμμετοχή στην διαφύλαξη της μνήμης όμως, που είναι η προστασία του μουσείου, φαίνεται ότι είναι μια άλλη ιστορία κάπου πολύ μακριά από τη σφαίρα των ενδιαφερόντων τους... Τραγικό και λυπηρό μαζί

    ΑπάντησηΔιαγραφή