.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Μια συγκροτημένη και ψύχραιμη ΑΕΚτζιδικη τοποθέτηση

Το γηπεδο στη Νεα Φιλαδελφεια και η "σιωπη" της επιτροπης

Μια γενική επισκόπηση του ζητήματος «Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια» για το οποίο η κοινή επιτροπή ΠΑΕ και Ερασιτέχνη δεν μας ενημερώνει.
Οι λόγοι,οι πιθανότητες,οι δυνατότητες και οι λύσεις.

Σύντομη αναδρομή
 Το 2005 ο δεύτερος νόμος (ο 3207/2003 και όχι ο ακυρωθείς 3044/2002 - γνωστός ως «νόμος Γρανίτσα») τελούσε εν πλήρη ισχύ.Εκεί χάθηκε η μεγαλύτερη ευκαιρία της ΑΕΚ για ανέγερση γηπέδου στο χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας,διότι υπήρχε και δημόσια δέσμευση επενδυτή (Μελισσανίδης) για την κάλυψη του κεφαλαίου που υπολειπόταν για την περάτωση του έργου.
Πλέον ο νόμος είναι εν δυνάμει προσβαλλόμενος και απαιτούνται προϋποθέσεις και παρανομίες ανάλογες Mall Αμαρουσίου με μη εκτελεστές αποφάσεις αναστολής εργασιών κλπ.Η συναίνεση των εμπλεκομένων φορέων αλλά και η σύμπνοια της ΠΑΕ και της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ. η οποία κατέχει και το κατοχυρωμένο Συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας πλέον υπάρχουν,αλλά δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο και παράθυρο «εθνικής ανάγκης» όπως με τα Ολυμπιακά έργα του 2004 όταν και εκδόθηκαν έννομες άδειες.
Το Μάιο του 2005 όταν κατατέθηκε το σχέδιο Αγιοστρατίτη ο Ν.3207/2003 τελούσε εν πλήρη ισχύ και η ΑΕΚ απώλεσε μια ιστορική ευκαιρία να αποκτήσει γήπεδο 36,500 θέσεων.Ακριβώς για το λόγο του ότι ο χρόνος πίεζε εκκρεμοδικίας ένεκα,το σχέδιο του εν λόγω αρχιτεκτονικού γραφείου εκπονήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η παρουσίαση του δεν ικανοποίησε τον κόσμο της ΑΕΚ στο σύνολο του.(δικαίως διότι έμοιαζε με κόπια του Καραΐσκάκη)Το σχέδιο της J&P από την άλλη,είναι (και ήταν) ατελέσφορο κυρίως λόγω του δυσθεώρητου οικονομικού κόστους,αλλά και εκείνο, καθότι στηρίζετο στον Ν.3207/2003 ήταν πραγματοποιήσιμο και απόλυτα νόμιμο όταν εκπονήθηκε.Απλώς χρειάζονταν πολύ περισσότερα χρήματα,τα οποία δε βρέθηκαν ποτέ,διότι δεν υπήρχε κάποιος Μελισσανίδης να εγγυηθεί.Πλέον τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει διότι εκτός από το νομικό πλαίσιο μας τελείωσε και ο Μελισσανίδης.

Ο Ιωαννιδης και το υπάρχον πλάνο

“Μεταξύ άλλων, έχει κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος και έχουν ακυρωθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Επομένως, σήμερα δεν ισχύει ο νόμος 3207 και το άρθρο 11, με συνέπεια να μην υπάρχει πολεοδομικό καθεστώς για το νέο γήπεδο.” - Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ιωαννιδης. 13/02/09 Βουλή των Ελλήνων.
Οπερ εστι μεθερμηνευόμενον,οτι η ΑΕΚ με το υπάρχων νομικό καθεστώς, δύναται να οικοδομήσει νομίμως ενα γήπεδο εως 25,000 θέσεων (και εαν αφαιρεθεί ο στίβος 28 χιλιάδων). Η ίδια η πολιτεία όμως-κατόπιν δεσμεύσεων του ίδιου του Υφυπουργού-είναι διατεθειμένη να θέσει στη διάθεση της ΑΕΚ ενα καινούριο νομικό πλαίσιο,ώστε να επιτευχθεί ίση μεταχείριση με Παναθηναϊκό-Ολυμπιακό, των οποίων τα γήπεδα έχουν δρομολογηθεί ή λειτουργούν εδω και 5 έτη και μάλιστα δίχως να οικοδομηθούν στα οικόπεδα των σωματείων.
Ως προς το πρώτο σκέλος λοιπόν:
Απο σύνολο πολεοδομικών διατάξεων,Προεδρικών Διαταγμάτων,Υπουργικών αποφάσεων αλλά και γνωμοδοτήσεων και αποφάσεων του Σ.τ.Ε. προκύπτει οτι επιτρέπεται η επανοικοδόμηση ως προς την χρήση των,συγκεκριμένων οικοδομών επι άρτιων και μη άρτιων οικοπέδων.Ο χώρος της Νέας Φιλαδέλφειας έχει ορισθεί ως χώρος πολλαπλών αθλητικών ανοικτών προς το κοινό χρήσεων και επανοικοδομειται άνευ ασφαλώς μεταφοράς συντελεστή [πάλι κατόπιν απόφασης του Σ.τ.Ε παρόλο που η ΑΕΚ μέσω Γρανίτσα είχε καταθέσει τα απαιτούμενα χρήματα στο ΕΤΕΡΠΣ (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυμοτομικών και Πολεοδομικών Σχεδίων) για έγκριση μεταφοράς συντελεστή δόμησης] γεγονός που καθιστά δυνατή την ανοικοδόμηση γηπέδου ακριβώς 24,729 θέσεων καθήμενων(χωρητικότητα παλιού γηπέδου) ή 27 με 28.000 χωρίς ταρτάν.
Αυτό το δικαίωμα μας παρέχει η υπάρχουσα νομοθεσία και απορρίπτεται απο τους φορείς διότι οι εμπορικές χρήσεις ειναι μηδαμινές εως ανύπαρκτες,συνεπώς ειναι ασύμφορη η πραγματοποίηση ενος τέτοιου σχεδίου.
Οι προϋποθέσεις και το δίλημμα

Αν όπως λέει η επίσημη θέση της ΠΑΕ,το οικονομικό δεν αποτελεί τροχοπέδη (που αμφιβάλλουμε μετά τις δηλώσεις για cost reduction αλλά για την οικονομία της συζήτησης το αποδεχόμαστε) τότε με 70 εκατομμύρια ευρώ,η ΑΕΚ σηκώνει γήπεδο 28.000 θέσεων στο οικόπεδο της ίδιο με το παλιό.Είναι μια αλήθεια η οποία τόσα χρόνια εντέχνως απεκρύβη για τον απλούστατο λόγο του οτι επιχειρηματικά αυτό το σχέδιο ειναι ταυτόσημο αυτοκτονίας.
Το ζητούμενο δηλαδή είναι να αποδεχτούν οι φορείς οτι είμαστε ικανοποιημένοι με γήπεδο 28,000 θέσεων και να βρεθούν τα χρήματα.Ετσι ξεκινάμε αύριο το πρωί.
Αν οι φορείς θέλουν μεγαλύτερο,τότε πάμε σε μακροχρόνιες διαδικασίες (πράγμα το οποίο θα συμβεί και θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες απο την επιτροπή) και απαιτείται καινούριο νομικό πλαίσιο ενδεχομένως με ισχύ Προεδρικού Διατάγματος,καθώς και ανεύρεση παραπλεύρου χώρου για δημιουργία εμπορικού κέντρου.Κάθε προσπάθεια για γήπεδο ανω των 28,000 είναι διάτρητη και εν δυνάμει προσβαλλόμενη στο Σ.τ.Ε. και θα καταλήξει χειρότερα απ το Βοτανικό και το Mall.

Οι λύσεις με τις οποίες ξεκίνησε τη μελέτη η επιτροπή
α) - Η ΑΕΚ ζητεί και αποσπά άλλο χώρο -ομορρο- στον οποίο μπορεί να χτίσει κανονικά γήπεδο 35αρι συμπεριλαμβανομένων «λογικών» εμπορικών χώρων (όπως υποσχέθηκε ο Ιωαννιδης).Προτάθηκε η λύση της Νέας Ιωνίας αλλά και εκεί ενσκυπτουν προβλήματα εμπλοκής με το Σ.τ.Ε. και χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος.
β) - Η ΑΕΚ ξεκινάει κουβέντα και μελέτες με το κράτος και όλους τους φορείς ώστε να χτίσει ενα 32αρι μαζί με περιορισμένους εμπορικούς χώρους στηριζόμενη σε μια γενικότερη κρατική ανοχή που θα εγγυάται τη μη προσφυγή στο Σ.τ.Ε. και όπως έγιναν το Mall του Λάτση στο Μαρούσι και το Μουσείο της Ακρόπολης (και τα δυο ανεγέρθησαν και λειτουργούν παράνομα και αντιβαίνουν βασικές αρχές πολεοδομικής νομοθεσίας).Σχέδιο ασφαλώς ουτοπικό διότι εκτός από το παράνομον του πράγματος,κανένας τραπεζικός όμιλος δε θα επένδυε σε ενα τέτοιο εγχείρημα.
γ) - Η ΑΕΚ αποφασίζει οτι το γήπεδο στη Νεα Φιλαδέλφεια ειναι χρονοβόρα διαδικασία και δέχεται χώρο προτεινόμενο απο το κράτος,στον οποίο μπορει να χτίσει 40αρι και 50αρι με πλειάδα εμπορικών χρήσεων οπως πχ στο Ελληνικό ή στη Μαγουλεζα που προσπάθησε η διοίκηση Νικολαΐδης-Κανελλοπουλου.Εκει εγείρονται άλλου είδους προβλήματα,όπως το τι θα γίνει με το οικόπεδο της ερασιτεχνικής,πού θα στεγαστούν τα άλλα τμήματα,αλλά και πού θα βρεθούνε πάνω απο 200εκατ. ευρώ εν μέσω credit crunch.(που ήταν και ο βασικότερος λόγος εγκατάλειψης και αποτυχίας του project Ο.Δ.Δ.Υ.)
δ) - Η ΑΕΚ αποφασίζει ότι δεν πάει άλλο και ξεκινάει γήπεδο 27/28,000 θέσεων στη Νεα Φιλαδέλφεια,το οποίο αν υπάρχουν τα κεφάλαια,τελειώνει σε 2-3 χρόνια.Μερος των χρημάτων καλύπτεται με κάποιο τρυκ του στυλ εισιτήριο +5€ για το γήπεδο και διαρκείας τσιμπημένα κατά κάποιο λογικό ποσοστό.Είναι η ρομαντική άποψη και ουσιαστικά μια παραδοχή ότι ο Νικολαΐδης είχε δίκιο όταν έλεγε ότι δεν μπορεί να γίνει γήπεδο αντάξιο της ΑΕΚ στον ιστορικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας.Οι διοικούντες την Ερασιτεχνική γνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν κεφάλαια για ένα τέτοιο σχέδιο,αλλά εκείνο που αποτελεί τη σημαντικότερη τροχοπέδη είναι η μικρή χωρητικότητα του γηπέδου.Είναι πολύ γενναία απόφαση για τον οποιοδήποτε να υποχρεώσει την ΑΕΚ σε ένα γήπεδο 27000 θέσεων τη στιγμή που οι ανταγωνιστές της ξεκινούν από τις 33000.
Το πόρισμα
Ετσι φτάσαμε μετά από 4 μήνες σχεδόν σε ένα «πάγωμα» της υπόθεσης με την επιτροπή να βρίσκεται σε αδιέξοδο.Η ΠΑΕ επιθυμεί να κλείσει το θέμα όσο το δυνατόν συντομότερα,η επιτροπή της Ερασιτεχνικής από την άλλη καταλήγει στο ότι και τα δυο νομικά πλαίσια που έχουμε στα χέρια μας είναι απορριπτέα (διότι είναι πολύ δύσκολο να παραδεχτής εμμέσως μια ήττα λέγοντας ότι θα κτήσεις γήπεδο 27000) και έτσι θα ξεκινήσουν νέες επαφές με την Πολιτεία,για καινούριο νομικό πλαίσιο,καινούριο πλάνο κλπ.Ουσιαστικά δηλαδή επιστρέφουμε στο σημείο εκκίνησης και δεν γίνεται τίποτα από τις 4 περιπτώσεις της ατζέντας.
Το σίγουρο είναι ότι όσο δεν θα υπάρχουν τα κεφάλαια για νέο ξεκίνημα εκτός Νέας Φιλαδέλφειας.η διοίκηση της ΠΑΕ θα επιτρέπει στην ερασιτεχνική να ψάχνει λύσεις και να κυνηγάει το ανέφικτο.Διότι είναι χαρακτηριστικό ότι το οικόπεδο που θέλουμε να οικοδομήσουμε (νόμιμο) γήπεδο είναι 27 στρέμματα,τη στιγμή που το αθλητικό μας κέντρο στα Σπάτα είναι 70 στρέμματα...
Το γενικότερο συμπέρασμα είναι πως μόνο με ένα θαύμα η ΑΕΚ μπορεί να αποκτήσει δικό της γήπεδο μέσα στα επόμενα χρόνια.Επειδή όμως στο θαυμαστό αεκτζηδικο κόσμο τα θαύματα επαναλαμβάνονται ανά τακτές χρονικές περιόδους,ας έχουμε πίστη στο Θεό της ΑΕΚαρας.


  πηγή: http://aekmiazoi2.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου