.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΠΙΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Με μεγάλη επιτυχία άρχισε να υλοποιείται πρόγραμμα  οπτικοακουστικής επικοινωνίας μέσω ιντερνέτ, μαθητών σχολείων μας και μαθητών σχολείων του εξωτερικού, όπου διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα. Συγκεκριμένα οι μαθητές του Τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής του 2ου Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας, με την  καθηγήτριά τους κα Μαριάνθη Γολεμάτη, συνομίλησαν με Έλληνες μαθητές της Ουκρανίας, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου. Η όλη διαδικασία της επικοινωνίας, ήταν εντυπωσιακή καθώς την ώρα της συνομιλίας, οι μαθητές από τις δύο χώρες έβλεπαν οι μεν τους δε και ρωτούσαν για τα ενδιαφέροντα τους.
Το πρόγραμμα είναι ιδέα και οργάνωση ΠΠΙΕΔ. Σχετικά με αυτό, ο υπεύθυνος  δράσης κος Σπύρος Καβακόπουλος, μας γνώρισε τα εξής.


Το ΠΠΙΕΔ είναι ίδρυμα, που όπως και ο τίτλος του αναφέρει, ιδρύθηκε κατά κύριο λόγο για τους Έλληνες της διασποράς. Οι Έλληνες αυτοί, δυστυχώς από ίδρυσης του ΠΠΙΕΔ, ποτέ δεν έλαβαν τις υπηρεσίες που προβλέπονται από το ιδρυτικό του ΦΕΚ. Ίσως να είναι και εκατομμύρια τα ευρώ που έχουν δοθεί τόσα χρόνια, ως χρηματοδότηση από τον δήμο στο ΠΠΙΕΔ. Πρώτο μέλημα λοιπόν του νέου ΔΣ που ανέλαβε τον Ιούνιο, ήταν να βρει ποιες υπηρεσίες ήταν δυνατόν να παρασχεθούν στους Έλληνες της διασποράς. Χρήματα όμως δεν υπήρχαν καθώς η χρηματοδότηση του δήμου έφθανε ίσα – ίσα για τους μισθούς των πέντε υπαλλήλων και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (107.000 Ε), των προηγούμενων ετών. Έτσι η σκέψη οδηγήθηκε στις νέες τεχνολογίες, που βοηθούν ανέξοδα και με εκπληκτικό τρόπο τις επικοινωνίες μεταξύ ανθρώπων, που βρίσκονται ακόμη και σε διαφορετικές ηπείρους.

Άρχισε λοιπόν εδώ και δύο μήνες να σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα, το οποίο θα ξέφευγε από τις τυπικές αδελφοποιήσεις που γίνονται κάποια στιγμή, μπαίνουν κορνίζα και αυτό είναι όλο. Ζητούμενο η διάρκεια, ίσως και η μονιμότητα των επαφών. Στον σχεδιασμό  οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, προβλέπουν την μέσω Skype οπτικοακουστική επικοινωνία σχολείων της χώρας μας, με μαθητές της διασποράς. Οι μεσομακροπρόθεσμοι, προβλέπουν χωρίς την παρέμβαση του σχολείου, την κατ’ ιδίαν επικοινωνία μεταξύ των μαθητών (facebook κλπ), ώστε ν’ αναπτυχθούν οι σχετικές φιλίες. Τελικός σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη γεφυρών φιλίας, ώστε τα ελληνάκια της διασποράς να εξασκούνται στην μητρική τους γλώσσα και γραφή και να μην ξεχνούν την χώρα των προγόνων τους.
Στην προκειμένη περίπτωση του 2ου Λυκείου της Ν. Φιλαδέλφειας ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Ο δεύτερος θα αρχίσει να υλοποιείται καθώς οι μαθητές στην επικοινωνία τους είπαν ότι θα στείλουν συλλογικά μέσω email τις διευθύνσεις του στο facebook, ώστε ο καθένας να επιλέξει αυτόν ή αυτούς που θέλει να επικοινωνεί. 
Κατά την επικοινωνία προτάθηκε από τον κο Σ. Καβακόπουλο να γίνει και συλλογική επικοινωνία μέσω Skype ενηλίκων, γεγονός που οι καθηγήτριες Ελληνικών της Ουκρανίας, αποδέχθηκαν με μεγάλη τους χαρά.

Θα πρέπει να επίσης να γίνουν γνωστά τα εξής:
1.       Για αυτήν την υλοποίηση του προγράμματος έχει προηγηθεί προεργασία τριών περίπου μηνών. Προηγήθηκαν επαφές με την πρόεδρο της ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας κα Αλ. Προτσένκο, την υπεύθυνη Ελληνικής εκπαίδευσης κα Ελ. Ντόμπρα. Δοκιμές στο Skype για την ποιότητα των ουκρανικών γραμμών κλπ, κλπ.
2.       Αξίζουν στην καθηγήτρια κα Μαριάνθη Γολεμάτη, τα θερμά συγχαρητήρια διότι εργάσθηκε δύο τουλάχιστον μήνες για την προετοιμασία της επικοινωνίας των σχολείων καθώς δεν υπήρχε καμία προηγούμενη εμπειρία. Πήρε όλα τα στοιχεία που της δόθηκαν και τα αξιοποίησε στο έπακρον. Η εμπειρία που προέκυψε αποτελεί σημαντικό υπόβαθρο για την συνέχιση του προγράμματος και σε άλλα σχολεία με πολύ μικρότερες πλέον διαδικασίες.
3.       Το σχολείο της Ουκρανίας βρίσκεται στο χωριό Στάρη Κριμ. Οι 3.000 κάτοικοί του είναι στην πλειοψηφία Έλληνες. Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρας από την Μαριούπολη, η οποία είναι στην Μαύρη Θάλασσα. Πόλη που και σ’ αυτήν υπάρχουν πολλοί Έλληνες.
4.       Την υλοποίηση του ίδιου προγράμματος, ζήτησε καθηγήτρια του γυμνασίου  Νεαπόλεως Λασιθίου, στην οποία δόθηκε η σχετική πληροφόρηση και εργάζεται πλέον για τον σκοπό αυτόν.

Κάθε ενδιαφερόμενο σχολείο που επιθυμεί την υλοποίηση του προγράμματος μπορεί να επικοινωνεί με τον κο Σπύρο Καβακόπουλο στο 6940967483 και spiroskavako@gmail.com.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου