Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Ριζοσπάστης: Γήπεδα για τους συλλόγους και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματιών - Και η θέση του μέλους του Π.Γ. Μάκη Παπαδόπουλου που παράλειψε... (βίντεο)Σήμερα ο "Ριζοσπάστης" στη σελ. 23 δημοσιεύει ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τα γήπεδα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ. Φυσικά αναφέρεται και στο γήπεδο Μελισσανίδη (ΑΕΚ). Αυτό όμως που δεν αναφέρεται ως θέση του ΚΚΕ, είναι η τοποθέτηση εδώ και πάνω από 2 χρόνια του Μάκη Παπαδόπουλου, ιδεολογικού υπεύθυνου της Κ.Ε. και μέλους του Π.Γ. του κόμματος. Τότε στη μοναδική σχετική εκδήλωση που έκανε το ΚΚΕ στο δήμο όλα αυτά τα χρόνια, προανήγγειλε το αυτονόητο. Πρωτοβουλία για κατάργηση των άρθρων του Ρυθμιστικού και του Χωροταξικού μέσα και έξω από τη βουλή. Θυμίζουμε πως ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τα είχαν καταψηφίσει.Θυμίζουμε επίσης πως και τα δυο κόμματα καμιά σχετική πρωτοβουλία δε πήραν το ίδιο διάστημα μέσα και έξω από τη βουλή.

Τότε για το Ρυθμιστικό ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί ερχόμενος στη κυβέρνηση να καταργήσει τις σχετικές διατάξεις του. Πάνω από δυο χρόνια έχουν μεσολαβήσει που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση. Όλο αυτό το διάστημα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν πλειοψηφία στη βουλή. Είναι φανερό πως αν είχαν τη πολιτική βούληση θα είχαν καταργήσει τις διατάξεις του. Μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει βεβαίως, δε περιμένει κανείς ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κάτι τέτοιο.Το ερώτημα που παραμένει μετέωρο είναι, γιατί το ΚΚΕ εδώ και δυο χρόνια δεν υλοποιεί αυτό που διατύπωσε κιόλας το μέλος του Π.Γ. Μάκης Παπαδόπουλος. Να πάρει τη πρωτοβουλία και να φέρει πρόταση νόμου στη βουλή, όπως έχει κάνει σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν για άλλα ζητήματα, και να καλέσει το ΣΥΡΙΖΑ να τη ψηφίσει! Από τι εμποδίζεται και δε το κάνει; Δεδομένου μάλιστα ότι υπήρξαν λόγοι και σχετικές αφορμές οπότε και τροποποιήθηκε το Ρυθμιστικό!


Ακολουθεί η αναδημοσίευση του άρθρου του «Ριζοσπάστη» και στο τέλος το βίντεο με τη τοποθέτηση του Μάκη Παπαδόπουλου:


Πέμπτη 13 Απρίλη 2017

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Γήπεδα για τους συλλόγους και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματιώνAκολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, και η νυν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αλλάζει κάτι από τις πρακτικές που εφαρμόζονται στα ζητήματα του Αθλητισμού. Αυτές τις πρακτικές που ως βασική φιλοσοφία έχουν το να προσφέρει το ίδιο το κράτος «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματίες του χώρου. Κάτι που αποδεικνύεται έμπρακτα από τα όσα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στο χώρο του ποδοσφαίρου (και όχι μόνο), όπου η κυβέρνηση λειτουργώντας ως «χείρα βοηθείας» προσπαθεί να λύσει ζητήματα και κυρίως τα χέρια των επιχειρηματιών, προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα τα σχέδιά τους με γνώμονα το μεγαλύτερο κέρδος για αυτούς. Με βασικό πεδίο δράσης αυτήν την περίοδο κυρίως το θέμα της ανέγερσης νέων γηπέδων, αλλά και αντίστοιχα παραδείγματα σε μια σειρά άλλα ζητήματα, νομικού η διαδικαστικού χαρακτήρα, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εξαγγέλλουν τροπολογίες - αλλαγές στους νόμους προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτά τα σχέδια.
Νομοσχέδιο και τροπολογίες στα μέτρα των επιχειρηματιών
Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η προχτεσινή τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για τις δασικές εκτάσεις. Αυτή αφορούσε τον νέο οικοδομικό κανονισμό, με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, παρακάμπτοντας την Τοπική Διοίκηση. Για τη συγκεκριμένη τροπολογία, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο.

«Από την τροπολογία που αφορά το νέο οικοδομικό κανονισμό διαφαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων άμεσα και γρήγορα, παρακάμπτοντας Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, και μάλιστα όταν η ίδια η κυβέρνηση έχει "εικόνισμα" την αποκέντρωση, διατυμπανίζοντας αρμοδιότητες στις τοπικές κοινωνίες κτλ., και τώρα "στάχτη και μπούρμπερη". Και μετά μιλάτε για φερεγγυότητα. Δεν σκοπεύουμε να την ψηφίσουμε και αυτό κάνουμε κάθε φορά που κατατίθενται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν έρθει και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ίδιο που κάναμε τότε θα κάνουμε και τώρα».

Η θέση του ΚΚΕ για τα γήπεδα
Οσον αφορά το θέμα της ανέγερσης νέων γηπέδων, και ειδικά για τις περιπτώσεις της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, η θέση του ΚΚΕ, η οποία είχε εκφραστεί και παλιότερα με αφορμή το γήπεδο της πρώτης, ήταν και παραμένει ξεκάθαρη. Το ΚΚΕ δεν αντιτίθεται, αλλά αντίθετα αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε ομάδα να έχει το γήπεδό της. Η θέση του ΚΚΕ είναι να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις με χρηματοδότηση από το κράτος, που εκτός του ποδοσφαιρικού θα φιλοξενούνται και τα άλλα αθλητικά τμήματα του εκάστοτε συλλόγου. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για την περίπτωση της ανέγερσης νέου γηπέδου της ΑΕΚ, μια αντίστοιχη πρόταση είχε κατατεθεί από τα μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ το 2006. Αρα το ΚΚΕ δεν το βρίσκει αντίθετο το σύνθημα για «γηπέδο στη Ν. Φιλάδελφεια», γιατί συμβαδίζει με τη γενικότερη αντίληψη του Κόμματος για τη δημιουργία υποδομών στον Αθλητισμό.

Αντίθετα, το ΚΚΕ δεν συμφωνεί στην παραχώρηση και εκμετάλλευση αυτών των αθλητικών υποδομών σε επιχειρηματικά συμφέροντα, όπου ο κάθε επιχειρηματίας ή εταιρεία θα ανοίγει και θα κλείνει αυτές τις εγκαταστάσεις ανάλογα με τα συμφέροντά του κάθε φορά. Και τα παραδείγματα μέχρι τώρα δείχνουν ξεκάθαρα το τι μπορεί να συμβεί. Περιπτώσεις όπως όπως αυτές των γηπέδων της «ΑΕL FC Arena» στη Λάρισα, ή παλιότερα του «Γ. Καραϊσκάκης», των προπονητικών κέντρων του Πανιωνίου, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, που έγιναν έρμαιο στα συμφέροντα του εκάστοτε επιχειρηματία: Επέφεραν επιπτώσεις είτε στους ίδιους τους συλλόγους όταν ο επιχειρηματίας αποχώρησε απ' αυτόν (περιπτώσεις ΑΕΛ, Πανιωνίου, Παναθηναϊκού), είτε γενικότερα στα αθλητικά σωματεία της περιοχής (π.χ. διώξιμο του στίβου του Πειραιά από το νέο «Γ. Καραϊσκάκης»).Ακολουθεί το βίντεο με τη τοποθέτηση του Μάκη Παπαδόπουλου:

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου