.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ολοι το Σάββατο 20/5, στις 12 το μεσημέρι στο Μοναστηράκι - Πορεία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας παλαιστίνιους κρατούμενους


Στον δεύτερο μήνα μπήκε ο αγώνας των παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων, με περισσότερους από 1.300 κρατούμενους να συμμετέχουν στην απεργία πείνας. Η Παλαιστινιακή Επιτροπή για Ζητήματα Φυλακισμένων ανακοίνωσε ότι ο Μαρουάν Μπαργούθι σκοπεύει άμεσα να κλιμακώσει την απεργία πείνας σταματώντας τη λήψη νερού μέχρι το Ισραήλ να ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων ων κρατούμενων, χωρίς εκπτώσεις και παζάρια.

Τη Δευτέρα 15 Μάη, κάποια ισραηλινά Μέσα ανακοίνωσαν ότι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή Σιν Μπετ για την ικανοποίηση κάποιων από τα αιτήματα των απεργών πείνας, μολονότι ο σιωνιστής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γκιλάντ Ερντάν, είχε δηλώσει μερικές μέρες πριν ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τους κρατούμενους αν πρώτα δε σταματήσουν την απεργία πείνας. Την επόμενη μέρα, ο Καρίμ Γιουνίς τοποθετήθηκε δημόσια μέσω επιστολής του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν νοούνται διαπραγματεύσεις με τους σιωνιστές χωρίς τη συμμετοχή των ηγετικών στελεχών της απεργίας πείνας.


Παράλληλα, το γραφείο Τύπου της ΠΕΖΦ ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας είναι ήδη πολύ άσχημη και επιδεινώνεται με ταχύ ρυθμό, ενώ τα βασικά συμπτώματα από την πολυήμερη άρνηση τροφής είναι οι συχνοί εμετοί, η σταδιακή τύφλωση και η απώλεια βάρους, που ξεπερνάει τα 20 κιλά σε κάποιους απεργούς πείνας. Παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η απαγόρευση της επαφής των παλαιστίνιων κρατουμένων με τους δικηγόρους τους είναι παράνομη, οι διοικήσεις των φυλακών συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυτό το μέτρο και να ρίχνουν τους κρατούμενους στην απομόνωση.

Τη Δευτέρα 15 Μάη, η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών μετέφερε τους πρώτους 36 απεργούς πείνας από τη φυλακή Οφέρ στο πρόχειρο νοσοκομείο που έχει στηθεί στη φυλακή Χανταρίμ, ενώ την επόμενη μέρα μετέφερε άλλους 76. Την Τετάρτη 17 Μάη, το Ισραήλ ξεκίνησε να μεταφέρει μαζικά μεγάλες ομάδες κρατούμενων στις φυλακές όπου έχουν διαμορφωθεί πρόχειρα νοσοκομεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των απεργών πείνας και τους κινήματος αλληλεγγύης, σε αυτούς τους χώρους, που μόνο ως χώροι βασανιστηρίων μπορούν να νοηθούν, οι σιωνιστές σκοπεύουν να υποβάλουν σε υποχρεωτική σίτιση τους απεργούς πείνας που θα κινδυνεύουν να πεθάνουν από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου, που εμφανίζεται μετά από τις 40 μέρες απεργίας πείνας με λήψη μόνο νερού και αλατιού.

Την Πέμπτη 11 Μάη, κλιμάκιο της Διεθνούς Επιτροπής  του Ερυθρού Σταυρού επισκέφτηκε τον Μπαργούθι στο κελί της απομόνωσης της φυλακής Γκιλμπόα, κοντά στη Ναζαρέτ στο βόρειο Ισραήλ, όπου βρίσκεται έγκλειστος. Σύμφωνα με μαρτυρίες του δικηγόρου του που τον επισκέφτηκε κι αυτός, ύστερα από 28 μέρες απεργίας πείνας ο Μπαργούθι έχει χάσει πολύ σωματικό βάρος και ζυγίζει μόλις 53 κιλά. Ο ίδιος ο Μπαργούθι περιγράφει τις συνθήκες φυλάκισής του ως πολύ άσχημες. Κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας μεταφέρθηκε σε ένα υπόγειο κελί, όπου κρατήθηκε για τέσσερις μέρες, μέχρι που σταμάτησε να λαμβάνει νερό, εξαναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους δεσμοφύλακές του να τον μεταφέρουν σε κελί με φυσικό φώς και αερισμό. Στο κελί που βρίσκεται τώρα έχουν αφαιρεθεί όλες οι εξυπηρετήσεις και είναι γεμάτο με κατσαρίδες. Η διοίκηση της φυλακής του έχει χορηγήσει μόλις μια κουβέρτα, ενώ του έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στη βιβλιοθήκη της φυλακής. Παράλληλα, δεν τον αφήνει να κοιμηθεί αφού σε άτακτα χρονικά διαστήματα οι δεσμοφύλακες κάνουν δυνατό θόρυβο δίπλα στο κελί του εξαναγκάζοντας τον να βουλώνει τα αυτιά του με χαρτί προκειμένου να μπορέσει να κοιμηθεί λίγο. Κάθε τέσσερις ώρες, οι δεσμοφύλακες μπουκάρουν στο κελί του, του βάζουν χειροπέδες σε πόδια και χέρια και κάνουν το κελί φύλλο και φτερό. Στη συνέχεια, κάνουν ιδιαίτερα επιθετικό σωματικό έλεγχο στον ίδιο, πολλές φορές ξεγυμνώνοντάς τον.

Με επιστολή, που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή ο δικηγόρος του, ο Μπαργούθι καλεί τον παλαιστινιακό λαό να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των απεργών πείνας. Ταυτόχρονα, καλεί τη Φάταχ και τη Χαμάς να προχωρήσουν σε εθνική συμφιλίωση, ενώ παράλληλα προειδοποιεί την ΠΑ να μην τολμήσει να προχωρήσει εκ νέου σε διαπραγματεύσεις με τους σιωνιστές, όσο το Ισραήλ αρνείται να αποτραβηχτεί στα σύνορα του ’67, ξηλώνοντας παράλληλα όλους τους εβραϊκούς εποικισμούς που έχει σπείρει σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, στρατιωτικό σκέλος της Τζιχάντ, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που ανέβασαν στο Υoutube, προειδοποίησαν το Ισραήλ να μη δοκιμάζει την Αντίσταση, αλλά να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απεργών πείνας. Το βίντεο δείχνει μαχητές της Τζιχάντ να ετοιμάζονται να εκτελέσουν τον ισραηλινό στρατηγό Νιτζάν Αλόν, ενώ άλλοι μαχητές ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν ρουκέτες Κασάμ κινούμενοι μέσα σε υπόγεια τούνελ που διατρέχουν το έδαφος της Γάζας και φτάνουν βαθιά μέσα στο Ισραήλ.

Καθημερινά γίνονται διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην απεργία πείνας και συγκρούσεις μεταξύ παλαιστίνιων νεολαίων και του ισραηλινού στρατού. Την Παρασκευή 12 Μάη, ο ισραηλινός στρατός χτύπησε με πραγματικά πυρά τη διαδήλωση στη Ραμάλα, σκοτώνοντας έναν νεαρό Παλαιστίνιο, μόλις 22 χρόνων, και τραυματίζοντας άλλον έναν. Δεκάδες ήταν οι τραυματίες από τα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποιούν οι σιωνιστές χωρίς φειδώ προκειμένου να διαλύουν τις διαδηλώσεις. Παράλληλα, εκατοντάδες νεαροί μπλοκάρουν καθημερινά με φλεγόμενα λάστιχα κεντρικούς δρόμους της Δυτικής Οχθης και συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής της Παλαιστινιακής Αρχής, που τους επιτίθενται με δακρυγόνα και γκλομπ. Την Τετάρτη 17 Μάη, δεκάδες νεολαίοι απέκλεισαν τα γραφεία το ΟΗΕ στη Ραμάλα εμποδίζοντας τους υπάλληλους να εισέλθουν στο χώρο.

Η Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Απεργούς Πείνας Παλαιστίνιους Κρατούμενους καλεί το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στο Μοναστηράκι, σε συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης.

Να είμαστε όλες και όλοι εκεί. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για έναν λαό που εδώ και εβδομήντα χρόνια κρατάει ψηλά τη σημαία της αντίστασης και του επαναστατικού αγώνα για τη λευτεριά.

ΚΟΝΤΡΑ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου