.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

«Βιβλικών διαστάσεων λιμός» πλήττει την Υεμένη

AP Photo/Hani Mohammed
«Πουθενά στον πλανήτη δεν κινδυνεύουν τόσο πολλές ζωές... Η διεθνής κοινότητα έχει εγκαταλείψει 7 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά που χάνονται αργά αλλά σταθερά από έναν χωρίς προηγούμενο λιμό... Είμαι σοκαρισμένος μέχρι το κόκκαλο». 

Σαν να έψαχνε τις λέξεις ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC) για να περιγράψει την τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Υεμένη κάνοντας έκκληση για βοήθεια στη διάκρεια της πενθήμερης επίσκεψης του στη χώρα.

Ενας από τους πλέον έμπειρους Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο Εγκελαντ καταδίκασε αυτή «την γιγαντιαίων διαστάσεων αποτυχία της διεθνούς διπλωματίας» απευθύνοντας δριμύ κατηγορώ προς πάσα κατεύθυνση:


«Ανδρες με όπλα και δύναμη εντός της Υεμένης, αλλά και σε περιφερειακές και διεθνείς πρωτεύουσες υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί ένας απολύτως αποτρέψιμος λιμός, αλλά και την κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης για εκατομμύρια παιδιά. Η διεθνής κοινότητα έχει αφήσει στην τύχη τους 7 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά που χάνονται αργά αλλά σταθερά από έναν χωρίς προηγούμενο λιμό... Δεν φταίει κάποια ξηρασία. Αυτή είναι μια καταστροφή που οφείλεται στους ανθρώπους, από το Α μέχρι το Ω και που μπορεί να αποτραπεί».

Το Απρίλιο το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) ανακοίνωσε ότι μπορεί να παρέχει τρόφιμα μόνο για 3 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη - την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα που βρίσκεται στο χείλος του λιμού λόγω της έλλειψης αποθεμάτων και της καθυστερημένης αποστολής τροφίμων.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 19 εκατομμύρια άνθρωποι, σε συνολικό πληθυσμό 27 εκατομμυρίων, χρειάζονται κάποιου είδους βοήθεια για να επιβιώσουν, με τις τιμές των αγαθών λόγω των συγκρούσεων να έχουν τριπλασιαστεί.

«Ενα μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης που είπε ότι ο φόβος και η απελπισία μεταξύ των αμάχων είναι τόσο μεγάλη που οι μητέρες αρπάζουν από τα κρεβάτια του νοσοκομείου τα υποσιτισμένα παιδιά τους για να κρυφτούν όταν ακούνε να πετάνε αεροπλάνα» αφηγήθηκε ο Εγκελαντ.

Και έκανε έκκληση στις εμπλεκόμενες πλευρές αυτής της σύγκρουσης να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να κρατήσουν ανοικτό τον δρόμο ανεφοδιασμού, δηλαδή το λιμάνι Hodeida, που απειλείται με βομβαρδισμούς από την συμμαχία υπό την Σουηδική Αραβία.
«Πουθενά στον πλανήτη δεν κινδυνεύουν τόσες πολλές ζωές», τόνισε ο Εγκελαντ.

Διανομή τροφίμων στην Υεμένη AP Photo/Hani Mohammed

Η κρίση στην Υεμένη έχει επιδεινωθεί από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών Χούθι που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά μαζί με τον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ και των δυνάμεων πιστών στον ανετραπέντα πρόεδτο Αμπντού Ραμπού Μανσούρ Χάντι.

Από τον Μάρτιο του 2015, η Σαουδική Αραβία ηγείται στρατιωτικής επέμβασης στην Υεμένη για να αποκατασταθεί στην εξουσία ο Χάντι, ο οποίος ζει εξόριστος πλέον στο Ριάντ, και να  αναχαιτιστούν οι Χούθι που στηρίζονται από το Ιράν.

Για «τραγωδία τεραστίων διαστάσεων» έχει κάνει λόγο και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέροντας ότι κατα μέσο όρο κάθε δέκα λεπτά ένα παιδί κάτω των πέντε ετών πεθαίνει στην Υεμένη από αιτίες απολύτως αποτρέψιμες αιτίες.

Την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη κυβερνήσεις και διεθνείς δωρητές υποσχέθηκαν στον ΟΗΕ 1,1 δισ. δολάρια για την Υεμένη, ποσό που είναι το μισό από αυτό που ο διεθνής οργανισμός έχει υπολογίσει ότι χρειάζεται για να αποτραπεί ο λιμός στη χώρα.

Αλλά και πάλι πρόκειται για υποσχέσεις. Ο ΟΗΕ θυμίζει ότι οι υποσχέσεις πρέπει επειγόντως να γίνουν μετρητά για να συνεχιστεί η σίτιση 7 εκ. ανθρώπων που κινδυνεύουν.

«Το πρόβλημα είναι ότι χρειαζόμαστε τα χρήματα τώρα. Οχι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο», προειδοποιεί ο επικεφαλής του προγράμματος για την Υεμένη, George Khoury.

«Εάν το WFP δεν πάρει τα χρήματα τώρα θα σταματήσει η διανομή τροφίμων μέχτι τις αρχές του Ιουλίου. Κάθε μήνα καλούμαστε να φροντίσουμε την διατροφή 7 εκατομμυρίων. Τον περασμένο μήνα είχαμε τρόφιμα για 3 εκατομμύρια ανθρώπους, λόγω της έλλειψης αποθεμάτων».   

Γι αυτόν τον μήνα, το WFP φιλοδοξεί να βρει τρόφιμα για έξι εκατομμύρια, αλλά για να το πετύχει θα πρέπει να περιοριστούν κατά 60% οι μερίδες 4 εκατομμυρίων αμάχων .

πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου