.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

AEGEAN MARINE PETROLEUM NETWORK INC.: ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. (ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΟΒΑΡΕΥΟΥΝ)


Δημοσιεύτηκε σε οικονομική ιστοσελίδα και αναδημοσιεύτηκε από ιστοσελίδα της Ν. Φιλαδέλφειας η είδηση ότι απομακρύνθηκε από την διοίκηση της AEGEAN MARINE PETROLEUM NETWORK INC. ο Π. Γεωργιόπουλος (βλέπε εδώ). Η είδηση αυτή έρχεται σε συνέχεια εκείνης που μας ενημέρωνε για την εκπαραθύρωση του από την εταιρεία που αυτός ίδρυσε και διοικούσε (βλέπε εδώ) την οποία και παρουσιάσαμε με τον δικό μας τρόπο (βλέπε εδώ). Τότε την εκπαραθύρωση την μεθόδευσαν οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες και πήραν τον έλεγχο της εταιρείας του. Νωρίτερα είχαμε πληροφορηθεί την ακύρωση των μετοχών του Δ. Μελισσανίδη στην AEGEAN MARINE PETROLEUM NETWORK INC. (βλέπε εδώ).

Την ακύρωση των μετοχών είχε ακολουθήσει κλίμα ευφορίας των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι είχαν αναθεωρήσει προς τα πάνω την τιμή στόχο της μετοχής. Επιπλέον είχαν χαρεί επειδή η διοίκηση και οι αποφάσεις ΔΕΝ θα παίρνονταν από την Αθήνα. Τότε ο ρόλος του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας Π. Γεωργιόπουλου είχε αναβαθμιστεί μιας και ως αποτέλεσμα της ακύρωσης των μετοχών Μελισσανίδη το δικό του ποσοστό είχε ανέβει στο 15% περίπου. Ωστόσο, ακόμα και έτσι αυτός ΔΕΝ μπόρεσε να κρατηθεί στην θέση του. Ο λόγος της εκ νέου εκπαραθύρωσης του υποτίθεται ότι είναι τα «φτωχά» αποτελέσματα της εταιρείας στο Α’ Εξάμηνο του 2017. Αυτό είναι ένα σημείο που αξίζει λίγης προσοχής.


Οι εκτιμήσεις για την πορεία μιας εταιρείας όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο μέλλον αφορούν τόσο μεγαλύτερο ποσοστό αβεβαιότητας έχουν. Βασίζονται πάνω στην προηγούμενη εμπειρία και αναγκαστικά βασίζονται σε κάποιες προϋποθέσεις όπως να μην υπάρξει δραματική αλλαγή της πολιτικο-οικονομικής συγκυρίας τοπικής ή παγκόσμιας. Επιπρόσθετα -όπως θυμάστε όσοι είχατε παρακολουθήσει τις εκτιμήσεις της «αγοράς» μετά την εκλογή Τράμπ- είχε δημιουργηθεί ένα θετικότατο κλίμα ειδικά για τις ναυτιλιακές εταιρείες σχετικά με την πρόθεση του νέου Προέδρου να δώσει κίνητρα να επανιδρυθούν εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας π.χ. χάλυβα, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια είχαν κλείσει και ο εξοπλισμός των οποίων είχε πουληθεί στους Κινέζους. 

Την προοπτική επαναβιομηχάνισης των Η.Π.Α. είχε προεξοφλήσει το Χρηματιστήριο οδηγώντας σε άνοδο μεταξύ άλλων κλάδων και τις μετοχές των ναυτιλιακών εταιρειών. Εφ’ όσον η άνοδος αυτή προκλήθηκε από την προεξόφληση μιας μελλοντικής απόφασης του Αμερικανού Προέδρου ήταν αδικαιολόγητη. Στην ουσία εντασσόταν σ’ ένα από τα γνωστά και συνηθισμένα χρηματιστηριακά «ράλλυ» που σκοπό έχουν να μεταβιβάσουν πακέτα μετοχών σε υψηλότερες τιμές απ’ αυτές της αγοράς τους σε όσους εύπιστους νόμισαν πως «έπιασαν την καλή».

Όσο γρήγορα και αδικαιολόγητα είχαν φουσκώσει οι χρηματιστηριακές τιμές, άλλο τόσο γρήγορα και απότομα πήραν την κατιούσα. Από το ζενίθ των 12,50 Δολλαρίων στο ναδίρ των 5,50 (βλέπε εδώ). Έτσι, σήμερα, η τιμή των 8,81 Δολλαρίων με την οποία ακυρώθηκαν οι μετοχές του Μελισσανίδη είναι «μακρυνό και άπιαστο όνειρο». 

Όπως, λοιπόν, καταλαβαίνετε και ανεξάρτητα από το πως προσπαθούν κάποιοι να «χρυσώσουν» το χάπι η εκπαραθύρωση (γιατί τέτοια είναι) του Γεωργιόπουλου από την Διοίκηση της AEGEAN MARINE PETROLEUM NETWORK INC.-της οποίας συνεχίζει(;) να κατέχει το 15% των μετοχών- αποτέλεσε το τελευταίο επεισόδιο στην κατάληψη της εταιρείας από τις τράπεζες και τα πιστωτικά γενικότερα ιδρύματα που την χρηματοδοτούν. Πιθανόν οι τράπεζες να θεώρησαν ότι οι μέχρι τώρα διοικήσεις τις κορόιδευαν. Ίσως να είχαν και υποψίες ότι οι Πωλήσεις (Τζίροι) της εταιρείας δεν ήταν αυτοί που φαίνονταν. Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα κείμενα αποτελούσε συνήθη εταιρική πρακτική να φουσκώνουν καμιά φορά τον Τζίρο προκειμένου να επιτυγχάνουν σχετικά υψηλή κερδοφορία «ευχαριστώντας» τις τράπεζες, οι οποίες σ’ αντάλλαγμα συνέχιζαν την χρηματοδότηση. Πρίν την κρίση και όσο το χρήμα ήταν σχετικά φθηνό τέτοιες πρακτικές είχαν (αναλόγως τον κλάδο) σχετικά μικρό ρίσκο. Τώρα όμως η συνέχιση τους οδηγεί με «μαθηματική ακρίβεια» στην χρεοκοπία∙ κάτι που σίγουρα ΔΕΝ βολεύει τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι ότι ΔΕΝ τις εμπιστεύονταν γι’ αυτό και τις άλλαξαν με «δικούς τους» ανθρώπους, δηλαδή με «ανθρώπους εμπιστοσύνης». Αυτή ήταν η ύστατη και πλέον λογική επιλογή αν επιθυμούν κάποια στιγμή στο μέλλον να «πάρουν τα λεφτά τους πίσω». 

Έτσι μετά τον Νοτιά που αποτραβήχτηκε από τα κοινά της Α.Ε.Κ. μόλις μεταβίβασε τα Σπάτα και τον Παππά που έχει τα δικά του προβλήματα και ΔΕΝ θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστό τον Μελισσανίδη, άλλος ένας υποψήφιος χρηματοδότης βγαίνει από την λίστα. Τυπικά απομένουν όλοι οι υπόλοιποι μεγαλολεφτάδες ΑΕΚτζήδες αλλά αυτό ήταν 4 χρόνια πρίν. Σήμερα ποιος μπορεί να είναι σίγουρος;

Όμως, μέρες που είναι (εν αναμονή της «νόθας» Οικοδομικής Άδειας) ΔΕΝ είναι ώρα να «μαυρίζουμε» την ΑΕΚτζήδικη ψυχή μας. Την Άδεια να βγάλουμε και άμα ΔΕΝ βρεθούν τα λεφτά πουλάει την «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» ο «Τίγρης» σε κάποιον λεφτά και το χτίζει εκείνος. Και άμα είναι και Άραβας ποιος νοιάζεται για τα «ψίχουλα» που θα έβαζε ο Πήτ Γεωργιόπουλος.

29 Ιούνη 2017
παρατηρητήριο.
πηγή: aek-watch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου