.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Σπύρος Καβακόπουλος: «Κλέψε λιγότερο» του Ντάριο Φο, από το 2ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας.


Λέει ο Εξοχώτατος στο έργο: «Αν κάθε πολίτης είχε αυτή την ποιότητα, θα δημιουργούσαμε την ιδανική κοινωνία». Η ρήση αυτή ανήκει σε σας κα Κοντοπίδι και σ' όλους σαν εσάς. Αν οι μισοί εκπαιδευτικοί ήσαν σαν εσάς, δεν θα είχαμε χουλιγκάνους, ούτε βανδάλους να καταστρέφουν τ’ αγάλματα Μουστακλή & Παλαμά, δεν θα είχαμε ψεύτες και απατεώνες πολιτικούς. Κρίμα που το ισοπεδωτικό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας – της μη αξιολόγησης – αδυνατεί να σας επιβραβεύσει και προωθήσει.

Η ζωντάνια, το κέφι και το μεράκι των μαθητών σας σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, έδειξε ότι τους μάθατε επιπλέον, να μην κάνουν θέατρο για το θέατρο, αλλά θέατρο για να πλουτίσουν τους εαυτούς τους, όπως έλεγε και ο μεγάλος μας Κουν.

Σας άκουσα να λέτε, ευχαριστώ στην εξουσία που σας έδωσε το θεατράκι του δήμου (το δικό σας - το δικό μας). Παραφράζοντας μία από τις ρήσεις του Ντάριο Φο θα σας έλεγα τα εξής : «Στην εξουσία δεν πρέπει ποτέ να λες: «αχ, σας παρακαλώ, μου δίνετε το θεατράκι μας, θα μπορούσατε λιγάκι να μου κάνετε λίγο χώρο ν’ αναπνεύσω κι εγώ; θα μπορούσατε να είστε λίγο πιο καλή, με λίγη περισσότερη κατανόηση;» Όχι, ο μόνος τρόπος για να μιλήσεις μαζί της είναι να την στριμώξεις στον καμπινέ, και να της χώσεις το κεφάλι στη λεκάνη.

Και ένα τελευταίο. Είδατε πουθενά για την παράσταση χιλιοσκισμένο πανό, μισοκολλημένη αφίσα, τη γνωστή αισθητική των βανδάλων;;; Όχι. Κι όμως γέμισε ασφυκτικά το θέατρο, οι θεατές κάθονταν στα σκαλοπάτια, ο κόσμος αναγκαζόταν να φεύγει γιατί ούτε για όρθιους υπήρχε θέση; Να που το ήθος, η ποιότητα της δουλειάς και τα μηνύματα που εκπέμπει, αυτά είναι που προσελκύουν τον κόσμο και όχι ο βαρβαρισμός και η ρυπαρότητα της πόλης;;;;

Σπύρος Καβακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου