.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Γήπεδο Μελισσανίδη (ΑΕΚ): Ας θυμηθούμε μια παρόμοια ιστορία...


Επειδή οι εμπειρίες του παρελθόντος αποτελούν γνώση για όσους δε θέλουν να ονειροβατούν, είναι χρήσιμο να θυμίσουμε μια ιστορία παρόμοια με αυτή που ακόμη εξελίσσεται σε ότι αφορά το ιδιωτικό γήπεδο Μελισσανίδη.

Ήταν το 2009 όταν ο Άρης  Βωβός, διευθύνων σύμβουλος της "Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε.", που είχε αναλάβει τη κατασκευή του εμπορικού κέντρου και του γήπεδου του ΠΑΟ στο Βοτανικό, έκανε δηλώσεις παρόμοιες με πολλές από αυτές που ακούμε από παράγοντες ή διαβάζουμε ως δημοσιογραφικές απόψεις.  

Χαρακτηριστικό τους η απόλυτη σιγουριά, η αίσθηση απόλυτης δύναμης έναντι όσων αντιτίθενται, η αναφορά στο ΣτΕ ή τη βουλή με τρόπο που θα αντιστοιχούσε σε θυγατρικές του ομίλου. Συντριπτική η... υπεροχή των επιχειρηματικών συμφερόντων, που μάλιστα καμαρώνουν πως σε περίπτωση μη τσιμεντοποίησης της περιοχής έχουν εξασφαλισμένες τεράστιες αποζημιώσεις κλπ.


Πάνε χρόνια πια που άφησαν πίσω τους κάποια τσιμέντα, κι εξαφανίστηκαν μαζί με τους επιχειρηματίες "σωτήρες" της ομάδας, που από κοινού υπολόγιζαν να εκμεταλλεύονται τις εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις, που θα κάλυπταν το συντριπτικά μεγαλύτερο χώρο της έκτασης. Κι αντί για αμύθητες αποζημιώσεις που διαλαλούσαν, κέρδισαν χρεοκοπία. Παρόλο που είχαν νόμο ειδική παραγγελία γι΄ αυτούς, οικοδομική άδεια που ακόμη δεν υπάρχει για την "Αγιά Σοφιά", 257 ψήφους στη βουλή, όλα τα συστημικά ΜΜΕ μαζί τους, είχαν κάνει έναρξη εργασιών κλπ. Ότι δηλαδή είχε και ο Γρανίτσας. Είχαν με λίγα λόγια ότι 4 χρόνια έχει το σχέδιο Μελισσανίδη, το οποίο δεν έχει ακόμα καταφέρει… να εκδώσει οικοδομική άδεια.

Κοινό γνώρισμα αυτών των επιχειρηματικών σχεδίων είναι φυσικά η επιδίωξη του κέρδους, η οποία συνοδεύεται από απόλυτη αδιαφορία για τις επιπτώσεις στη κοινωνία και το περιβάλλον. Σχέδια που μόλις οι επίδοξοι "σωτήρες"διαπιστώσουν ότι παραείναι παράνομα για να προχωρήσουν, γίνονται μπουχός... 

Το ουσιαστικό είναι πως τα σχέδια κατάρρευσαν και η αιτία γι΄ αυτό είναι ίδια. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να αποτιμηθεί με στοιχεία πόσοι θα είχαν χάσει τη δουλειά τους, και πόσες επιχειρήσεις θα είχαν κλείσει στην ευρύτερη περιοχή, σε περίπτωση που το σχέδιο είχε προχωρήσει. Γιατί η πίτα είναι συγκεκριμένη. Όσο περισσότερα εμπορικά κέντρα γίνονται, τόσο περισσότερες μικροεπιχειρήσεις θα κλείνουν. Το παραμύθι για τις νέες θέσεις εργασίας που συστηματικά μας πουλάνε, αποκρύβει την απώλεια πολύ περισσότερων από τις ήδη υπάρχουσες που θα χαθούν.

Η αναδημοσίευση που ακολουθεί είναι από το sport24.gr:



Βωβός: "Συνδεδεμένα γήπεδο και εμπορικό"


Αρρηκτα συνδεδεμένη με το γήπεδο είναι η κατασκευή του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με την εταιρεία Βωβού


Η ανακοίνωση αναλυτικά:



"Η Διοίκηση της εταιρίας «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε.» σχετικά με τις εκτιμήσεις σε μερίδα των ΜΜΕ αναφορικά με το έργο της Διπλής Ανάπλασης, διευκρινίζει τα ακόλουθα:



Το έργο της Διπλής Ανάπλασης μπορεί να συντελεσθεί μόνο όπως το ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία 257 βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων, με τις διατάξεις των άρθρων 11 και 12 του ν.3481/2006. H τύχη του γηπέδου του ΠΑΟ και του Εμπορικού Κέντρου στο Βοτανικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Έτσι άλλωστε χορηγήθηκε και η οικοδομική άδεια του γηπέδου του Παναθηναϊκού συνδεδεμένη με την κατασκευή του Εμπορικού Κέντρου.



Η εκτιμηθείσα δε αποζημίωση της Εταιρίας από επίσημα, κρατικά όργανα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος του εκτελεσθέντος έργου, είχε προσδιορισθεί στο ποσό των ευρώ 280 εκατομμυρίων
"



Άρης Βωβός:"Και εμείς πάθαμε ζημιά από τηνκαθυστέρηση"



Λίγο αργότερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας "Μπάμπης Βωβός Διεθνή Τεχνική Α.Ε.", Άρης Βωβός, μίλησε στον Sentra 103,3.



Για την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία:



"Η πεποίθησή μου είναι ότι τα 2 έργα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Ο Παναθηναϊκός για να εξασφαλίσει την οικοδομική άδεια ζήτησε να ανανεώσουμε την σύμβαση πριν ξεκινήσει το έργο. Η σύμβαση αφορούσε 1500 θέσεις Πάρκινγκ. Με βάση την σύμβαση η εταιρεία θα κατασκευάσει 1000 θέσεις πάρκινγκ ενώ θα παραχωρήσει άλλες 500 θέσεις του εμπορικού κέντρου όποτε υπάρχει αθλητική δραστηριότητα, έναντι αντιτίμου.



Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το έργο γιατί αν δεν κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο θα υπάρχει πρόβλημα με τις θέσεις πάρκινγκ. Από αυτό καταλαβαίνουμε πόσο άρρηκτα συνδεδεμένα είναι τα δύο έργα. Αν πάμε σε κάποια πολιτική άρνηση, γράφτηκε ότι η αποζημίωση θα είναι 25 έως 27 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το νούμερο είναι αυθαίρετο και εκτός πραγματικότητας. Η αποζημίωση που προκύπτει ξεπερνάει τα 280 εκατομμύρια. Γι' αυτό βγήκε και η ανακοίνωση για να προστατέψει τα συμφέροντα των μετόχων"
.



Για την σκοπιμότητα της ανακοίνωσης:



"Είτε μέσω του Συμβουλίου Επικρατείας είτε μέσω κάποιας πολιτικής παρέμβασης το έργο θα υλοποιηθεί στο σύνολό του γιατί μόνο έτσι μπορεί να πραγματοποιηθεί. Στο σύνολό του".



Για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας:



"Η απόφαση θα έβγαινε πριν λήξει η θητεία του Προέδρου. Δεν μπορώ να κάνω τώρα κάποια εκτίμηση για το πότε θα βγει. Θεωρώ ότι η επόμενη Κυβέρνηση θα φροντίσει για ένα τόσο σημαντικό έργο ακόμα και με μια αρνητική απόφαση του ΣτΕ, να κάνει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να γίνει και το εμπορικό κέντρο αλλά και να κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Το έργο αφορά την ολοκληρωτική αναβάθμιση δύο περιοχών όπως ο Βοτανικός και η Λεωφόρος Αλεξάνδρας".



Για το αν είναι σημαντική η έκδοση της οικοδομικής άδειας:



"Σαφώς και είναι σημαντική. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Περιμένουμε ως εταιρεία μια νομοθετική ρύθμιση ή απευθείας απόφαση του ΣτΕ που να μας δικαιώνει. Η ζημία που ήδη υφιστάμεθα από την μέχρι τώρα καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη.



Πλησιάζουμε ένα χρόνο από όταν σταμάτησαν τα έργα. Ακόμα και αν ολοκληρωθεί το έργο στο σύνολό του θα διεκδικήσουμε αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο γιατί η εταιρεία δεν έκανε τίποτα παράνομο. Απλά ακολούθησε έναν νόμο του ελληνικού Κράτους που ψηφίστηκε από 257 βουλευτές"
.

1 σχόλιο:

  1. Αρες μαρες κουκουναρες απο ψευτοαριστερουληδες για λιγη δημοσιοτητα και τα μπραβο των ψευτοαριστερουληδων συντροφων. Ορφανα του Σταλιν καληνυχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή