.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΕΦΚΑ: Το Ριφιφί του αιώνα. Επιδρομή στα Ταμεία αντί για ενοποίηση


Πολύ μελάνι για τον ΕΦΚΑ. Για επανάσταση, κάνουν λόγο οι του ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί συγγενείς, δήθεν ότι τέθηκαν ενιαίοι κανόνες στις συντάξεις!! Ενώ οι «ειδικοί» βλέπουν δυσλειτουργίες, δήθεν που θα φέρει το νέο Ταμείο –μαμούθ και κανένα λόγο για τη στοχευμένη απάτη της δήθεν ενοποίησης!! 

Ούτε για ισονομία πρόκειται, πολύ δε περισσότερο για ενοποίηση. Ο λόγος περί ενοποίησης των ταμείων προϋποθέτει καταρχήν την ύπαρξη αυτών, καθώς ούτε οι δημόσιοι υπάλληλο έχουν ταμείο, ούτε ο ΟΓΑ ολοκληρώθηκε ακόμα, και οι συντάξεις αυτές (δημοσίων υπάλληλων – ΟΓΑ και του ΝΑΤ) βαραίνουν κατά 88% το κράτος!! Τη βίαιη ένταξη, λοιπόν, των συντάξεων αυτών στον «ΕΦΚA» την ονομάζουν ενοποίηση!! Την απάτη, αφού κατά την «ενοποίηση» δεν μεταβιβάζονται και τα αντίστοιχα κοστολογημένα βάρη του κράτους, την θεωρούν νοικοκύρεμα!!!

Όμως να τα πάρουμε από την αρχή: 

ΟΓΑ ( 680.000 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ – 750.000 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ )

Ο ΟΓΑ, ιδρύθηκε το 1961 με σκοπό τη (δωρεάν) παροχή συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας. Το 1988 επεκτείνεται και ως φορέας προαιρετικής ασφάλισης, ενώ το 1988 (Ν.2458/97) μετατρέπεται σε Ταμείο υποχρεωτικής ασφάλισης. Στο εξής, από το 2003 και μετά, οι συντάξεις (εκτός των ανασφάλιστων υπερήλικων) υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές, και επιμερίζονται (κλάδο σύνταξης) σε 7% των ασφαλισμένων και 14% του κράτους και 10% λόγω τριμερούς χρηματοδότησης, σε ποσά αντίστοιχων επτά κατηγοριών, βάση του πίνακα 1.

pinakas 1 nikolaou

Οι εισφορές αντικαθιστούν (μετά το 2027) τη δωρεάν κρατική σύνταξη (360 ευρώ), αφού οι συντάξεις αναλογούν 2% ανά έτος ασφάλισης (επί των αντίστοιχων κατηγοριών) συν τη βασική (κρατική) 360 ευρώ, μειούμενη κατά 4% ανά έτος, έως και το 2026 που εξαντλείται. 

Αν και ταμείο ο ΟΓΑ, τα βάρη του κράτους συνεχίζουν καθώς: (α) Οι τρέχουσες συντάξεις (πριν του 2003) είναι δωρεάν παροχές, (β) για τις νέες μετά το 2003, εκτός τις εισφορές 24%, το κράτος έως το 2026 βαρύνεται και με την μειωμένη βασική των 360 ευρώ, και (γ) το κράτος συνεχίζει (δια του ΟΓΑ) τη δωρεάν σύνταξη των 360 ευρώ σε ανασφαλίστους υπερήλικες. 

Στον πίνακα 2, παραθέτουμε τον αριθμό συντάξεων, (ο μειωμένος αριθμός οφείλεται στην αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη) τα ετήσια ποσά συντάξεων και τις αντίστοιχες εισφορές (κλάδο συντάξεων) ασφαλισμένων και κράτους.

pinakas 2 nikolaou

Παρά τις εισφορές των αγροτών και το μειωμένο αριθμό συντάξεων, τα συνολικά βάρη του κράτους αντιστοιχούν στο 88% των συντάξεων και το εικονικό έλλειμμα στα 1.865 ευρώ!!! Με το νέο νόμο λοιπόν, και τη δήθεν ενοποίηση, μεταφέρουν, τις εισφορές του Νόμου 2458/97 (700 ευρώ) στους αγρότες!!! Οι εισφορές του Ν. 2084/92 (505 ευρώ) μένουν στο κράτος λόγο τριμερούς χρηματοδότησης. Και το εικονικό έλλειμμα των 1.865ευρώ ετησίως, μεταφέρετε στο «ΕΦΚA»!!!

ΝΑΤ (17.500 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ – 70.000 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ)

Πρώτη και το 2016, η Ελλάδα διατηρεί τα «σκήπτρα» της παγκόσμιας ναυτιλίας! Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, – κατά την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών – ελέγχουν 4.585 πλοία αύξηση 22% σε σχέση με το 2015!! Αντιπροσωπεύοντας το 19,63% του παγκόσμιου στόλου και το 49,96% της Ε.Ε.!! Και απασχόληση σε 200.000 άτομα!!

Την πρωτιά κατέχουν και σε ασυλία οι Έλληνες εφοπλιστές και σε ανασφάλιστη εργασία!! Καθώς το σκανδαλώδες καθεστώς, με δεκάδες ευνοϊκές ρυθμίσεις και απαλλαγές που διατηρούν, τους επιτρέπει ….και να ασφαλίζουν το προσωπικό κατά το δοκούν και …να εμφανίζονται στο ΝΑΤ, μόνο 17.500 ασφαλισμένοι!!! 

Η ασυλία όμως αυτή κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο και το τίμημα ανέρχεται σε δεκάδες δις ευρώ, αφού περί το 1,1 δις ευρώ ετησίως, είναι τα ποσά επιχορήγησης, για την κάλυψη «ελλειμμάτων» του ΝΑΤ!!! Αυτά τα «ελλείμματα» λοιπόν (1 δις ευρώ ετησίως) μεταφέρεται στον «ΕΦΚA!!!

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ (565.000 ΜΟΝΙΜΟΙ – 478.000 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ)

Ως γνωστό οι δημόσιοι υπάλληλοι, παρά την παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών, ουδέποτε είχαν ταμείο ασφάλισης, κατά συνέπεια ούτε αποθεματικά. Οι κύριες συντάξεις καταβάλλονται από το Γενικό λογιστήριο του κράτους, ωστόσο στον κρατικό προϋπολογισμό αναλύονται και τα συνολικά κόστη. Τα ποσά της εργατικής εισφοράς, της εργοδοτικής και του Ν.2084/92 λόγο τριμερούς χρηματοδότησης, καθώς και το εικονικό έλλειμμα που προκύπτει.

Στον πίνακα 3, παραθέτουμε την εξέλιξη του προσωπικού, στο στενό δημόσιο τομέα, καθώς και τις συντάξεις (κύριες) με τα αντίστοιχα κόστη.

pinakas 3 nikolaou

Η μείωση του συνολικού αριθμού εργαζομένων κατά 26%, ιδιαίτερα του τακτικού (12 μήνες) προσωπικού κατά 19%, καθώς και η αντικατάστασή αυτού από έκτακτο, το οποίο από το 2011 αυξήθηκε κατά 27%, συνιστά βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών. Οι παρεμβάσεις όμως αυτές φέρουν τριγμούς και στα κόστη των συντάξεων. Ιδιαίτερα στο εικονικό έλλειμμα, το οποίο αυξάνεται αλματωδώς!!! Αυτό το «έλλειμμα» λοιπόν, (3 δις ευρώ ετησίως) μέσω της «ενοποίησης των ταμείων» μεταβιβάζεται στον «ΕΦΚA»!!!

Εργοδοτικές εισφορές:

Απόδειξη κραυγαλέας απάτης της δήθεν ενοποίησης είναι και οι εργοδοτικές εισφορές του δημοσίου στον ΕΦΚΑ. Καθώς, αντί για 13,33% καταβάλουν μόνο ένα μέρος αυτών. ( Πίνακας 4 ).

pinakas 4 nikolaou

Σαν το σπίτι τους και σαν τον καλό νοικοκύρη αρπάζουν και από τις εργοδοτικές εισφορές!! Για το 2017 κλέβουν τα ¾ των εισφορών, για το 2018 τα 2/4, το 2019 το ¼, και από το 2020 θα καταβάλουν τα 4/4!!

ΕΦΚΑ (6 δις ευρώ «ελλείμματα»)

Στο δια ταύτα, ο ΕΦΚΑ με το καλημέρα από την 1/1/2017 βρίσκεται με ένα βάρος (1,8 του ΟΓΑ + 1,0 του ΝΑΤ + 3,0 του δημοσίου), σύνολο 6 δις ευρώ ετησίως!!! Τα οποία βάρη αυτά, έως το 2016,ήταν βάρη (ελλείμματα) του κράτους, δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο!!! Και στο εξής, μεταβιβάζονται στον ΕΦΚΑ!!! Δηλαδή στους συνταξιούχους!! 

Προς το παρόν το «έλλειμμα» αυτό είναι λογιστικό, αφού το κράτος (υπό μορφή επιχορήγησης) καλύπτει ένα μέρος από αυτό. Ωστόσο, ήδη ο νέος νόμος προβλέπει χαμηλότερη συμμετοχή του κράτους!!

ΕΦΚΑ (Νέος τρόπος κρατικής συμμετοχής)

Έως το 2016 η επιβάρυνση του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τον κλάδο συντάξεων (λόγω τριμερούς χρηματοδότησης, προνομιακά επιδόματα ΕΚΑΣ, κρατικές επιβαρύνσεις ΟΓΑ – ΝΑΤ – ΔΕΚΟ) ήταν 10.083 δις ευρώ, προσθέτοντας και άλλα 5.370 δις ευρώ για συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, σύνολο 15.453 δις ευρώ. (Πίνακας 5).

pinakas 5 nikolaou

Από το 2017 και εφεξής και με βάση τον νέο νόμο περί ΕΦΚΑ, η συμμετοχή του κράτους καθορίζεται από το ύψος της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης», που δεν είναι παρά η συγκάλυψη της απάτης. Αφού, με τον τρόπο που χορηγείται (το 40% των συντάξεων Χ 384 ευρώ, ενώ για το 60%, οι αναπηρίας, χηρείας, μειωμένες, και του ΟΓΑ, μ. ο. Χ 300 ευρώ) τα συνολικά ποσά αντιστοιχούν, περί τα 10 δις ευρώ!!! Με αυτά τα ποσά θέλει το κράτος να συμμετέχει στο εξής!!! Προκύπτουσα λοιπόν διαφορά 5.453 δις ευρώ !!!

Επιμερισμός της διαφοράς: Τα 700 εκ. ευρώ από αυτά, μεταφέρονται στους αγρότες ως πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές!!! Περί το 1.200 εκ. ευρώ (μετά 2020!) θα το αναλάβει κράτος ως εργοδοτικές εισφορές των δημοσίων υπάλληλων!! Και το υπόλοιπο 3.553 δις ευρώ, για νέες περικοπές στις συντάξεις! Ωστόσο, οι περικοπές θα είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ΕΦΚΑ όλο και θα αυξάνονται!!

ΕΦΚΑ (5 δις νέοι γύροι περικοπών)

Σε νέο Γολγοθά οι συνταξιούχοι. Ξανά στη μέγγενη για να καλυφτούν τα νέα «ελλείμματα» που φορτώθηκε ο ΕΦΚΑ. Που όμως επικεντρώνονται οι περικοπές;

α) Hδη για το 2017, στον προϋπολογισμό καταγράφονται, 646 εκ. ευρώ από το ΕΚΑΣ και κοινωνικά επιδόματα, και άλλα 600 εκ. ευρώ από συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις σύνολο 1.246 εκ ευρώ!!! Ωστόσο, από την ολική κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεπεράσουν τα 1.5 δις ευρώ!!!

β) Επίσης, ήδη προβλέπεται και έχει ψηφιστεί η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, που μαζί με την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου -τέκνων), υπολογίζονται στα 2.5 δις ευρώ!!!

γ) Στην κατάργηση «προσωπικών διαφορών» και των επικουρικών συντάξεων τα οποία, λόγω του αυθαίρετου – λαθεμένου επανυπολογισμού (σε 700.000 επικουρικές του ΕΤΕΑΜ), οι «προσωπικές διαφορές» είναι τετραπλάσιες, συνεπώς οι περικοπές αγγίζουν το 1δις ευρώ!!! 

δ) Βάσιμες ενδείξεις, ότι ο επανυπολογισμός δε θα γίνει με τον ορθό τρόπο, όπως ορίζει ο νόμος. Θα προκύψουν μεγαλύτερες αυθαίρετες περικοπές, όπως στις επικουρικές του ΕΤΕΑΜ, με ενδεχόμενες διπλάσιες «προσωπικές διαφορές»!!! Με επιφύλαξη, μεγαλύτερες κατά το 1-1.5 δις ευρώ!!!

Υπενθυμίζουμε και τονίζουμε, ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων (βάση του νόμου) δε θα γίνει όπως οι νέες συντάξεις. Για τις νέες ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται με 14 μισθούς (δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα), ενώ για τις καταβαλλόμενες με 12 μισθούς!!! Ο μη υπολογισμός του 13ου και 14ου μισθού στις καταβαλλόμενες συντάξεις διατηρεί σε υψηλά επίπεδα και τις «προσωπικές διαφορές»!!! Ενώ σε αντίθετη περίπτωση, όχι μόνο οι «προσωπικές διαφορές» θα μηδενίζονταν, αλλά θα προέκυπταν και αυξήσεις!!!

Αυτός είναι ο ΕΦΚΑ. Αυτή η ενοποίηση έγινε.

*O Νικολάου Κώστας είναι:

Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ 

τ. Δ.Σ. Επικουρικού ταμείου & ΤΔΕ ΙΚΑ ΤΕΑΜ

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου