.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Για τον πρώτο κανονισμό ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr

Αντλώντας από βιβλίο του Ντίνου Κονόμου για την Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων, αναφέρεται ο διαλεχτός δημοσιογράφος Παύλος Κυριαζής στον Κανονισμό του τίτλου, παραθέτων και το εξώφυλλο αυτού, εκδοθέντος εν Κερκύρα το 1805 εν τη του Γένους Τυπογραφία.

Το δημοσίευμα του Παύλου Κυριαζή στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (βλ. αριθ. φύλλου 854, 3 Σεπτεμβρίου 1970, σελ. 13-14) καταχωρήθηκε υπό τη ρουμπρίκα «Αναδρομές» και περιέχει την πληροφορία ότι συντάκτης υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας, κάνει λόγο για το γεγονός ότι είχε εκδοθεί στα Ιταλικά και σε ελληνική μετάφραση, κι ακόμη πως τα υπάρχοντα σήμερα αντίτυπα είναι ελάχιστα, κατορθώσας να δει ένα απ’ αυτά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά των σελίδων του. Σημειώνει ακόμη πως ένα είδος εισηγητικής έκθεσης προηγείται του Κανονισμού, που χρησίμευσε ως πρότυπο και για άλλους ναυτότοπους (Κάσος, Καστελόριζο, Σάμος, Άνδρος, Σκόπελος, Σύμη κά.).


Οφείλω ακόμη να καταχωρήσω εδώ το σημειούμενο από τον Παύλο Κυριαζή κατά το οποίο: «… το πρώτο ελεύθερο και ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος, της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807) είχε αναγνωρισθή από τις κυριώτερες Ευρωπαϊκές δυνάμεις και πολλές απ’ αυτές είχαν διορίσει διπλωματικούς εκπροσώπους των στην πρωτεύουσα του Επτανησιακού Κράτους, την Κέρκυρα, ενώ παράλληλα και η Επτάνησος Πολιτεία διώρισε διπλωματικούς εκπροσώπους στις αντίστοιχες αυτές χώρες».

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου