.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

BREXIT: Οι καπιταλιστές προειδοποιούν – Η ΕΕ καραδοκεί


Το απογοητευτικό για την Τερίζα Μέι αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, που οδήγησε στην αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας από τους Τόρηδες (μολονότι βγήκαν πρώτο κόμμα, τώρα παζαρεύουν με το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα για να σχηματίσουν κυβέρνηση), έδειξε και τα όρια του βρετανικού «τσαμπουκά» στο ζήτημα του BREXIT.

Η Μέι το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να το παίξει σε σκληρή γραμμή, αλλά απέτυχε. Δεν απέτυχε μόνο να πείσει τους ψηφοφόρους, αλλά και τους καπιταλιστές που γι’ αυτήν έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές, ο Σύνδεσμος Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του δύο άρθρα της Γενικής Γραμματέα του, Κάρολιν Φέιρμπεϊρν. Στο πρώτο άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο «Brexit negotiations require a new mindset» (Οι διαπραγματεύσεις για το BREXIT χρειάζονται νέα νοοτροπία»), η Φέιρμπεϊρν ξεκαθάρισε ότι οι καπιταλιστές δεν πρόκειται να δεχτούν την προοπτική ενός σκληρού BREXIT (το «καμία συμφωνία είναι προτιμότερη από μία κακή συμφωνία» που είχε πει η Μέι): «Με τις διαπραγματεύσεις σχεδόν επάνω μας, οι Βρετανοί επιχειρηματίες δεν πιστεύουν ότι είμαστε εκεί που θα έπρεπε. Η πιθανότητα μίας καλής συμφωνίας για τη Βρετανία απομακρύνεται... Αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί... Για το καλό της οικονομίας μας και της ευημερίας της χώρας μας πρέπει να αλλάξουμε τακτική».


Τι ζήτησε η Φέιρμπεϊρν; Να τηρηθούν ευλαβικά οι στόχοι για συμφωνία με την ΕΕ χωρίς εμπορικούς δασμούς και με επίτευξη νομοθετικής ισοδυναμίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας (ένταξη του ευρωπαϊκού δικαίου στο βρετανικό δηλαδή) και άνοιγμα στις εξαγωγικές δυνατότητες ανά τον κόσμο. Η Φέιρμπεϊρν κριτικάρισε ξεκάθαρα τη «σκληρή» τακτική της Μέι και ζήτησε οι διαπραγματεύσεις να γίνουν με «καλή πίστη», με παράλληλη εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που μένουν στη Βρετανία.

Στο δεύτερο άρθρο, με τίτλο «Time to put the economy back at the top of the agenda» (Ωρα να επιστρέψει η οικονομία στην κορυφή της ατζέντας), που δημοσιεύτηκε στη Sunday Telegraph, η Φέιρμπεϊρν υποστήριξε ότι είναι το δεύτερο καλοκαίρι που οι εκλογές τους ξάφνιασαν όλους. Οι επιλογές που πρέπει να γίνουν για τον χαρακτήρα της οικονομίας θα είναι σκληρές, όμως ένα πράγμα θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα: να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομία.

Ομως τα «θέλω» των βρετανών καπιταλιστών δεν είναι και «πρέπει» των υπολοίπων. Αναφερόμαστε φυσικά στη στάση των κρατών που θα παραμείνουν στην ΕΕ, τα οποία δε θα κάνουν εύκολα τη χάρη στους βρετανούς καπιταλιστές να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο (ελεύθερο εμπόριο χωρίς δασμούς στην ΕΕ, χωρίς δεσμεύσεις για την ελεύθερη μετακίνηση των ατόμων, χωρίς τον έλεγχο της Κομισιόν και χωρίς δεκάρα τσακιστή από τη Βρετανία στον προϋπολογισμό της ΕΕ). Γι’ αυτό και ανώτατοι ευρωπαίοι παράγοντες άφησαν να διαρρεύσει στον Τύπο ότι σε περίπτωση που η Βρετανία θελήσει να διαπραγματευτεί ταυτόχρονα μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τα θέματα που αφορούν το «διαζύγιό» της με την ΕΕ, αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για έναν ολόκληρο χρόνο! Κι αυτό γιατί θα χρειαστεί να αλλάξουν όλες οι οδηγίες που έχουν δοθεί στον διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. Η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων θα είναι εις βάρος της Βρετανίας, αφού και η αβεβαιότητα θα συνεχίζεται και η διετής προθεσμία μετά από την οποία η Βρετανία θα έχει εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και τίποτα περισσότερο (κάτι που δεν το θέλουν με τίποτα οι βρετανοί καπιταλιστές), θα έχει περισσότερες πιθανότητες να λήξει χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, αφού τα χρονικά περιθώρια θα στενεύουν.

Την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και τότε θα φανεί αν τα ωραία λογάκια του Εμανουέλ Μακρόν προς τη Μέι θα συνεχίσουν να λέγονται (όπως ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή να επιστρέψει η Βρετανία στην ΕΕ) ή θα ξεκινήσει από τώρα το σκληρό μπρα ντε φερ για το ποιος θα επιβάλει τους κανόνες του. Πάντως, ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το BREXIT, Γκι Βέρχοφσταντ, απαντώντας στο σχόλιο του Μακρόν, δήλωσε ότι η πόρτα για την επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι ανοιχτή, αλλά θα είναι μία «νέα πόρτα» σε μία Ευρώπη χωρίς εκπτώσεις αλλά με πραγματικές εξουσίες και ενότητα. Αν δηλαδή η Βρετανία θελήσει να επιστρέψει, θα πρέπει να υποταχτεί στους κανόνες της ΕΕ και όχι να παζαρεύει για εξαιρέσεις.

Το ότι το παζάρι θα είναι σκληρό είναι το μόνο σίγουρο και η Βρετανία δεν είναι σε θέση ισχύος για να επιβάλει τις απαιτήσεις της.


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 17 ΙΟΥΝΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου