.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Πιέσεις για να «φάνε» το δάσος στο Παλιούρι - Πόντιος Πιλάτος ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος


Στις 13 Μάη του 2017, σε άρθρο μας με τίτλο «Παλιούρι Χαλκιδικής: Προσπαθούν ν’ αποχαρακτηρίσουν πευκοδάσος χάριν του Σαββίδη» αποκαλύψαμε ένα ακόμα εν εξελίξει περιβαλλοντικό σκάνδαλο και μεταξύ των άλλων σημειώναμε:

Στις 7 Μάη του 2014, ο Σαββίδης αγόρασε στο Παλιούρι Χαλκιδικής ένα εγκαταλελειμμένο ΞΕΝΙΑ μέσα σε μια έκταση 320 στρεμμάτων, δίπλα στη θάλασσα, αντί του εξευτελιστικού ποσού των 14 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα σ’ αυτή την έκταση υπήρχε και ένα δάσος 100/100 Χαλεπίου Πεύκης 125,44 στρεμμάτων. Στη συνέχεια, εταιρία συμφερόντων του Σαββίδη έστειλε στο Δασαρχείο Κασσάνδρας Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) με τίτλο «Δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος στην περιοχή του Ξενία Παλιουρίου Χαλκιδικής». Το Δασαρχείο γνωμοδότησε επί της ΜΠΕ και έκρινε ότι τα 125,44 στρέμματα είναι δάσος χαλεπίου πεύκης 100/100, ηλικίας μεταξύ 25 και 40 χρόνων.



Ο Δασάρχης Κασσάνδρας σωστά γνωμοδότησε, μετά από επιτόπια αυτοψία και εξέταση του φακέλου της ΜΠΕ. Είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα να επανεξετάσει τον χαρακτήρα της έκτασης των 125,44 στρεμμάτων, σύμφωνα με την εγκύκλιο διαταγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνη με αριθμό πρωτοκόλλου 145957/4835/4-10-2016. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα απ’ αυτή την εγκύκλιο:

«Η επάνοδος του Δασάρχη με την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού, δεν αποτελεί ανεπίτρεπτη ανάκληση ή τροποποίηση της προγενέστερης πράξης, εφόσον η διαπίστωση για το δασικό ή μη χαρακτήρα της εκτάσεως δεν γίνεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα του χρόνου της εκδόσεως της προγενέστερης πράξης χαρακτηρισμού, αλλά με την υφιστάμενη κατά το χρόνο της υποβολής του νέου αιτήματος πραγματική κατάσταση».

Οταν ο Ι. Τσιρώνης υπέγραφε αυτή την εγκύκλιο, που τη συνέταξε υπάλληλος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και με την οποία συμφώνησε και ο α/α προϊστάμενος αυτής της Διεύθυνσης, Α. Καπετάνιος, δεν είχε στο μυαλό του την υπεράσπιση του δάσους, αλλά τη νομιμοποίηση σε μαζική κλίμακα του αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων. Πάνω όμως στην κάψα τους για τη μαζική νομιμοποίηση ξεχερσωμάτων δασών και δασικών εκτάσεων, τους διέφυγε ότι μ’ αυτή την εγκύκλιο κλείνει οριστικά ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό του δάσους χαλεπίου πεύκης στο Παλιούρι.

Ο Δασάρχης Κασσάνδρας, στην ίδια γνωμοδότησή του, τόνισε ακόμη ότι μπορούν να γίνουν επεμβάσεις σύμφωνα με το άρθρο 49 του νόμου 998/1979, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 του δασοκτόνου νόμου 4280/2014 των Σαμαροβενιζέλων. Ετσι, ο Δασάρχης προσέγγισε ολόπλευρα τη ΜΠΕ και εκείνο που απέμενε ήταν η εταιρία συμφερόντων Σαββίδη να γνωστοποιήσει στο Δασαρχείο και σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες ποιες επεμβάσεις σκέφτεται να κάνει στο δάσος των 125,44 στρεμμάτων.

Μην αναρωτηθείτε πώς είναι δυνατόν να επιτρέπονται «Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα» ακόμη και σε πυκνά δάση τόσο μικρής έκτασης. Αυτά είναι τα «κατορθώματα» των πράσινων, μπλε και τώρα ροζ κυβερνήσεων, που βάλθηκαν να ξεπατώσουν τα δάση.

Η Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, όπως ήταν φυσικό, συμφώνησαν με τη Γνωμοδότηση του Δασάρχη Κασσάνδρας. Δε συμφώνησε όμως το ΤΑΙΠΕΔ που στις 20 Μάρτη του 2017 έστειλε έγγραφο στη Διεύθυνση Συντονισμού Δασών και Επιθεώρησης καθώς και στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, στο οποίο ισχυριζόταν ότι τα 125,44 στρέμματα δεν είναι δάσος και ζητούσε να αλλάξει η Γνωμοδότηση του Δασάρχη Κασσάνδρας! Το ΤΑΙΠΕΔ πούλησε την έκταση στον Σαββίδη, αλλά εξακολούθησε να ενεργεί σαν υπερασπιστής του, ασκώντας πιέσεις σε υπηρεσιακούς παράγοντες να ενεργήσουν παράνομα, αποχαρακτηρίζοντας ένα δάσος 100/100.

Ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, μετά από εισήγηση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, έστειλε στις 12 Απρίλη του 2017 στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, που είναι μία από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, έγγραφο με το οποίο την ενημέρωνε ότι συμφωνεί με τη Γνωμοδότηση του Δασάρχη Κασσάνδρας. Σημείωνε δε ότι για το δάσος των 125,44 στρεμμάτων έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 49 του νόμου 998/1979.

Στο άρθρο μας, στις 13 Μάη, καταλήγαμε με το εξής υστερόγραφο: «Η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (ΔΠΔΑ) δεν έβγαλε ακόμη τη γνωμοδότησή της για τη ΜΠΕ του Ξενία Παλιουρίου. Καθυστερεί γιατί απλά της είναι αδύνατο να γνωμοδοτήσει υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ (δηλαδή υπέρ του Σαββίδη)». Και δεν πέσαμε έξω.

Ο α/α προϊστάμενος της ΔΠΔΑ, Α. Καπετάνιος, έλαβε το έγγραφο του Γενικού Διευθυντή Δασών στις 12 Απρίλη του 2017 και απάντησε στις 18 Μάη. Αφησε δηλαδή να περάσουν 36 ημέρες. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι αντί να υπερασπιστεί τη Γνωμοδότηση του Δασάρχη Κασσάνδρας, με την οποία ορθά συντάχθηκαν οι τρεις συναρμόδιες Διευθύνσεις, και να εγκαλέσει το ΤΑΙΠΕΔ που ζήτησε από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών -εμμέσως πλην σαφώς- να υποχρεώσει τον Δασάρχη Κασσάνδρας να αλλάξει τη Γνωμοδότηση και να αποφανθεί ότι το δάσος χαλεπίου πεύκης δεν είναι δάσος- προκλητικά εγκαλεί τους υπηρεσιακούς παράγοντες γράφοντας: «παρακαλούμε να γνωμοδοτήσετε με σαφήνεια επί της επέμβασης ειδικώς στους όρους και τις προϋποθέσεις  που τίθενται στην παρ. 4 της διάταξης»!

Πρόκειται για πρόκληση, γιατί ο προϊστάμενος υπαινίσσεται ότι υπάρχει ασάφεια στη Γνωμοδότηση του Δασάρχη και στη σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπηρεσιών και αφήνει στο απυρόβλητο την ιταμή πρόκληση του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κύριος αυτός όφειλε να απευθυνθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και στην εταιρία συμφερόντων Σαββίδη και να τους ζητήσει:

Πρώτον, να σταματήσουν να θέτουν ζήτημα για το δάσος χαλεπίου πεύκης έκτασης 125.44 στρεμμάτων.

Δεύτερον, να στείλουν έγγραφο με τις επεμβάσεις που θέλουν να κάνουν σ’ αυτό το δάσος, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τη ΜΠΕ και να κρίνει αν αυτές οι επεμβάσεις είναι σύμφωνες με το άρθρο 49 του νόμου 998/1979.

Δεν ενήργησε έτσι, γιατί απλά και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι υπέρ του αποχαρακτηρισμού του δάσους της χαλεπίου πεύκης και αυτός εφαρμόζει πιστά αυτά που του υπαγορεύει η πολιτική ηγεσία! Ας αφήσει τις εξυπνάδες του ο α/α προϊστάμενος και να εφαρμόσει τη νομιμότητα, που τη γνωρίζει πολύ καλά και που για χρόνια την υπερασπιζόταν με πάθος, μέχρι τη στιγμή που έγινε σύμβουλος στη γενική γραμματέα του ΥΠΕΝ Χ. Μπαριτάκη (παράνομα, μάλιστα, καθώς αυτό απαγορεύεται από το ΠΔ 63/2005).


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 24 ΙΟΥΝΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου