.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Κλιμάκωση του αγώνα στους δήμους, ρήγμα στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, Του Χρήστου Παναγιωτόπουλου*

Η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου να απολυθούν 10.000 περίπου συμβασιούχοι πριν λήξη η σύμβαση τους και να μην πληρωθούν τα δεδουλευμένα μεροκάματα ξεχείλισε το ποτήρι μιας συσσωρευμένης εργατικής δυσαρέσκειας που μέχρι σήμερα δεν είχε αγωνιστικά εκφραστεί.


Είναι η πρώτη φορά που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛΛ έχει στριμωχθεί πολιτικά από εργατικό κλαδικό αγώνα. Φαίνεται ότι η μαζική συμμετοχή στον αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων, ο φόβος της κυβέρνησης για ενδεχόμενη κλιμάκωση του αγώνα, σε συνδυασμό με την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται από τον όγκο των σκουπιδιών σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, αναγκάζουν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση και αναζητεί τρόπο να ξεφύγει από την πίεση των απεργών. Έχει όμως αποφασίσει και δεσμευτεί να εφαρμόσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών, της Ε. Ένωσης και του κεφαλαίου. Το τσάκισμα, η συρρίκνωση της μόνιμης σταθερής εργασίας και η προώθηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης σε συνδυασμό με την μείωση του κόστους εργασίας που φέρνουν αυτές για τον κράτος και τους εργοδότες είναι στρατηγικού χαρακτήρα ζήτημα για τις δυνάμεις του κεφαλαίου και το πολιτικό προσωπικό τους.


Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι χάνει τα πολιτικά και εκλογικά ερείσματα που είχε σε ένα κλάδο του δημοσίου, εξ αιτίας της πολιτικής της και προσπαθεί να ελιχθεί για να βρει διέξοδο από την απεργία. Είναι όμως αδύνατον να ξεφύγει και διαφαίνεται ότι είμαστε κοντά στο ενδεχόμενο να έχουμε την πρώτη ρωγμή στην μνημονική αντεργατική πολιτική, από εργατική κινητοποίηση, σε ένα ζήτημα στρατηγικού χαρακτήρα για το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους , αυτό της σταθερής μόνιμης εργασίας. Θα κινηθεί σε μια τακτική μαστίγιο – καρότο σε βάρος των απεργών και θα κινηθούν διάφοροι κατασταλτικοί μηχανισμοί. Ιδιωτικές εταιρείες ζεσταίνουν τις μηχανές των απορριμματοφόρων και καραδοκούν. Ήδη στο δήμο Χίου επενέβηκαν τα ΜΑΤ, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και δεν είναι ο μόνος, απειλεί να βάλει ιδιώτες. Στην διάρκεια της ημέρας δεν αποκλείεται να έχουμε παρεμβάσεις εισαγγελέων στο όνομα της δημόσιας υγείας. Ο κλάδος και η ΠΟΕ ΟΤΑ έχει εμπειρία από μεγάλους αγώνες και γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση.

Παρά τις παλινωδίες της συνδικαλιστικής ηγεσίας, την περιορισμένη διάθεση της να σύγκρουση για ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, η κυβέρνηση είναι εξαναγκασμένη να κάνει βήματα πίσω και προτείνει να προχωρήσει σε 2.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους. Εάν ο αγώνας συνεχιστεί και κλιμακωθεί όχι μόνο μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός αυτός, αλλά και να διασφαλίσει η κυβέρνηση ότι δεν θα απολυθεί κανένας συμβασιούχος μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις με μόνιμη σταθερή εργασία. Ακόμη να κλείσουν τα παράθυρα και να απαγορευτούν οι διάφορες μορφές συμβασιούχων σε θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών των υπηρεσιών του δήμων, έτσι ώστε να γίνονται προσλήψεις μόνο μόνιμου προσωπικού.
Το Σάββατο 24 Ιουνίου με δεδομένη την συνέχιση του αγώνα μέχρι και την Πέμπτη 29 Ιουνίου, ο υπουργός Εσωτερικών μετά από σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό κάλεσε σε συνάντηση την ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση.

Έδωσε στους εκπροσώπους της ΠΟΕ ΟΤΑ την τροπολογία που προτίθεται να καταθέσει στη βουλή την Δευτέρα που προβλέπει:

Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι 31 Μάρτιου 2018. Μέχρι τότε με νέα σύμβαση ορισμένου χρόνου, λόγο έκτακτου χαρακτήρα αναγκών που σχετίζονται με την δημόσια υγεία, να μείνουν στην εργασία τους όλοι όσοι παρείχαν υπηρεσίες μέχρι 7-6-2017. Η ρύθμιση αυτή απέχει πολύ από τα αιτήματα που έχει θέση η ΠΟΕ ΟΤΑ και τους στόχους του αγώνα.

Μερικές πρώτες σκέψεις πάνω στην πρόταση του υπουργείου και την κλιμάκωση του αγώνα.

Η κυβέρνηση εξαναγκάζεται να υποχωρήσει και προτείνει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ο αριθμός των θέσεων πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος από την πρόταση του υπουργείου.

Οι προκηρύξεις να γίνουν ξεχωριστά ανά δήμο και να μπορεί να πάρει μέρος όποιος αναζητά σταθερή μόνιμη εργασία. Οι θέσεις που θα προκηρυχτούν δεν μπορεί να είναι λιγότερες σε αριθμό από τους συμβασιούχους που σήμερα εργάζονται. Δηλαδή όχι μόνο τους συμβασιούχους που έχουν πάρει παράταση αλλά και να συμπεριλαμβάνει και τον αριθμό –αθροιστικά-όλων όσων εργάζονται στις υπηρεσίες καθαριότητας, με ελαστικές σχέσεις εργασίας πχ εργαζόμενοι με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας. Μόνο έτσι θα σταματήσει ο φαύλος κύκλος των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για να καλυφτούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγλιστρήσει τώρα και πολύ γρήγορα θα συνεχίσουν κυβέρνηση και δήμαρχοι να ανακυκλώνουν τους ανέργους με διάφορες συμβάσεις όπου η μια θα είναι χειρότερη από την άλλη. Αφήνοντας ταυτόχρονα ανοικτές τις πόρτες στην ιδιωτικοποίηση και την εισβολή των ιδιωτικών εταιρειών στους δήμους.

Τι θα γίνει με τους Δημάρχους που δεν θα θέλουν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, ανακυκλώνοντας μια νέα γενιά συμβασιούχων, ή περιμένοντας το νέο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, το οποίο δεν έχει και μισθολογικό κόστος για το Δήμο;

Ο αριθμός των προσλήψεων στις υπηρεσίες καθαριότητας που πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, να μην συνυπολογιστεί με τις προσλήψεις σε άλλες υπηρεσίες των δήμων και του δημοσίου, έτσι ώστε η αναλογία 4 αποχωρήσεις προς 1 πρόσληψη να γίνει πράξη, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, στις υπόλοιπες υπηρεσίες και κοινωνικές δομές, με αποτέλεσμα να σταματήσει η υποστελέχωση των υπηρεσιών των δήμων του δημοσίου.

Πρέπει να διασφαλιστεί με απόλυτο τρόπο ότι όλοι οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά ανεξάρτητα από προθέσεις των δήμαρχων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων μονίμου προσωπικού. Ότι δεν θα υπάρξουν κολλήματα για την καταβολή της μισθοδοσίας τους από το ελεγκτικό συνέδριο και δε θα έχουμε επανάληψη του φαινόμενου να μην υπογράφουν εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων οι επίτροποι.

Θα πρέπει στις προκηρύξεις που θα γίνουν, να μην υπάρχει όριο ηλικίας των υποψήφιων, έτσι ώστε και αυτοί που είναι πάνω από 45 χρονών να μπορούν να πάρουν μέρος. Οι εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται με σύμβαση θα πρέπει να τους δοθούν μόρια προϋπηρεσίας για τους μήνες- χρόνια- που έχουν εργαστεί, γιατί εκτός των άλλων δεν θα έχουν μόρια ανεργίας. Το ίδιο με την προϋπηρεσία πρέπει να γίνει και με όσους έχουν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα.

Να υπάρχει ποσοστό πχ 10% των θέσεων να καλυφτεί από νέους σε ηλικία, και από άτομα πάνω από 55χρονων αντίστοιχα.

Για να γίνουν δεκτές αυτές οι βασικές παράμετροι, -ίσως και άλλες που δεν αναφέρονται στο κείμενο αυτό- θα πρέπει ο αγώνας να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί. Όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσει αλλά να διευρυνθούν τα αιτήματα και να αφορούν το σύνολο των εργαζομένων στο κλάδο, τους εργαζόμενους με το ΕΣΠΑ , στο βοήθεια στο σπίτι, τις κοινωνικές δομές.

Να απαιτήσουμε να πληρώνονται με τη συλλογική σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ όσοι εργάζονται με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας και όχι να εφαρμόζεται υπο-κατώτατος μισθός.
Να γίνει σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων με πρωτοβουλία της ΠΟΕ ΟΤΑ, να συζητηθεί η εξέλιξη και να κλιμακωθεί ο αγώνας.
Να υπάρξει συντονισμός και με άλλους κλάδους του δημοσίου για την υπεράσπιση της μόνιμης σταθερής εργασίας, για την αύξηση στο μισθό και το ετήσιο εισόδημα για να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Οι ευθύνες της συνδικαλιστικής ηγεσίας όλων των αποχρώσεων είναι μεγάλες. Δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια και πλειοδοσία στόχων και αιτημάτων. Είναι ώρα για την κλιμάκωση του αγώνα με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη. Να αναζητήσουμε τους καλυτέρους χειρισμούς έτσι ώστε να έχει ο αγώνας μας αποτελέσματα.
Να δημιουργήσουμε ρήγμα στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές που δεν θα κλείσει.  Να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να υπάρξει επανεκκίνηση των εργατικών αγώνων.

*Εργαζόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Βύρωνα, μέλος της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Παρέμβασης Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα.

πηγή: kommon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου