.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Συσκέψεις επί συσκέψεων στο ΥΠΕΝ για την καταστροφή της Λίμνης Στυμφαλίας και των Καταφυγίων Αγριας Ζωής


Ο Δ. Δημόπουλος, εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς, και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επιμένουν στην εφαρμογή του σχεδίου τους για μετατροπή της Λίμνης της Στυμφαλίας σε αγρότοπο από τον οποίο θα κόβουν συνεχώς τα καλάμια για να τα χρησιμοποιούν για την παραγωγή βιομάζας για πέλετ. Την Παρασκευή 31 Μάρτη, συναντήθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών σε ΚΑΖ (Καταφύγια Αγριας Ζωής), κάτι που απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία, γιατί εκτός των άλλων θα μολύνουν τα νερά και θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα Καταφύγια.


Οπως όλα δείχνουν, αυτοί οι κίνδυνοι δεν πτοούν την πολιτική ηγεσία, συμβούλους της και υπηρεσιακούς παράγοντες. Σε εκείνη τη συνάντηση, ο σύμβουλος Ι. Καζόγλου έθεσε σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες το ζήτημα του σχεδίου της Τράπεζας Πειραιώς για τη Λίμνη Στυμφαλίας. Το ίδιο ζήτημα είχε θέσει και προηγούμενα σε μερικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, στους οποίους ανέφερε ότι πρέπει να παρακαμφθεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου, Π. Καλλίρης, και να βγει η απόφαση για την επέμβαση στη Λίμνη είτε από  τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο, είτε από τη γενική γραμματέα Χ. Μπαριτάκη. Ζητούσε, δε, τη δική τους θέση.

Στις 4 Απρίλη το πρωί, ο σύμβουλος Καζόγλου ανέλαβε να ενημερώσει τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, ότι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα γίνει σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου, στην οποία θα πάρουν μέρος η γενική γραμματέας και δύο εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς. Στη σύσκεψη, που κράτησε κοντά στις τρεις ώρες, τέθηκε στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλοντος και το ερώτημα τι θέση θα πάρουν, αν η Τράπεζα Πειραιώς υποβάλει ξανά αίτημα διαχείρισης των καλαμιώνων για «ερευνητικούς» σκοπούς (έτσι αποκαλούν τώρα τις καπιταλιστικές μπίζνες).

Ο γενικός διευθυντής Δασών απάντησε ότι δεν είναι αντίθετος στο να υποβληθεί αυτό το αίτημα από την Τράπεζα και πως όταν σταλεί θα το δουν και θα αποφασίσουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γενικός διευθυντής παίρνει πρωτοβουλίες και αδειάζει τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης. Το ίδιο είχε κάνει και τον Οκτώβρη του 2016, υιοθετώντας την πρόταση της Τράπεζας, προκειμένου να επηρεάσει τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, αν και τελικά εκείνη η κίνησή του έπεσε στο κενό.

Την ίδια τύχη θα έχει και η νέα αίτηση της Τράπεζας Πειραιώς για νέο κόψιμο των καλαμιώνων για δήθεν ερευνητικούς σκοπούς, ακόμη και αν ο γενικός διευθυντής Δασών επιχειρήσει να το υιοθετήσει. Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς είχε ήδη υποβάλει, στις 7 Φλεβάρη του 2017, αίτημα  για κόψιμο καλαμιών σε έκταση 140 στρεμμάτων σε δύο δόσεις (60 και 80 στρέμματα) και η Διεύθυνση Δασών Κορίνθου, το Δασαρχείο Κορίνθου και η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών εισηγήθηκαν (στις 15 Φλεβάρη, 2 Μάρτη και 27 Μάρτη, αντίστοιχα) στον γενικό διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την απόρριψη του αιτήματός της.

Ετσι, στις 31 Μάρτη ο γενικός διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποφάσισε να υιοθετήσει την πρόταση των τριών Διευθύνσεων και να απορρίψει το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς. Φαίνεται, ότι ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς ενημερώθηκε τη Δευτέρα 3 Απρίλη, για την απορριπτική απόφαση του γενικού διευθυντή Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον έζωσαν τα φίδια και κατέφυγε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για βοήθεια, προκειμένου να παρακαμφθούν οι τέσσερις υπηρεσιακοί παράγοντες και να νομιμοποιηθούν τα παράνομα αιτήματα της Τράπεζας, που θα καταστρέψουν τη Λίμνη Στυμφαλίας.

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά, ότι το κοινό σχέδιο Τράπεζας Πειραιώς και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ θα αποτύχει, γιατί προσκρούει στη νομιμότητα και στη θέληση των υπηρεσιακών παραγόντων να υπερασπιστούν τη Λίμνη Στυμφαλίας, που είναι μια ιστορική λίμνη, γνωστή σε όλο τον κόσμο, που την επισκέπτεται πλήθος τουριστών.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Π. Καλλίρης, που αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για την προστασία και την ανάπτυξη της Λίμνης και χάρη στις επίμονες προσπάθειές του ανακηρύχθηκε σε ΚΑΖ, έκανε στην Τράπεζα Πειραιώς πολλές προτάσεις, που αν γίνονταν δεκτές θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη τόσο της Λίμνης όσο και των παραλίμνιων εκτάσεων. Δεν έγιναν όμως δεκτές, γιατί απλά δε δίνουν κέρδη (και μάλιστα ανώτατα).

Και μερικά στοιχεία για τον σύμβουλο του αναπληρωτή υπουργού Σ. Φάμελλου, Ι. Καζόγλου. Διορίστηκε από τον υπουργό Γ. Σταθάκη και τοποθετήθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού. Είναι γεωπόνος και Διδάκτορας περιβάλλοντος και δασολογίας. Το Νοέμβρη του 2010, ανατέθηκε από το Δήμο Στυμφαλίας στο δασολόγο-μελετητή Χριστάκη Ευαγγέλου η «Μελέτη διαχείρισης των καλαμιώνων της Λίμνης Στυμφαλία». Αυτός συγκρότησε ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε και ο Ι. Καζόγλου. Οπως αναφέρεται, «σκοπός της μελέτης είναι η διαχείριση των καλαμιώνων ώστε να βελτιωθεί το τοπίο, να αναδειχθεί η λίμνη και να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για την πανίδα και κυρίως  για τα προστατευόμενα είδη πουλιών της περιοχής, η παρατήρηση των οποίων μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες».

Πόσα στρέμματα καλαμιών θα κόβονταν; Σύμφωνα με τον Πίνακα 4, σελίδα 54 της μελέτης, θα κόβονταν καλάμια σε έκταση 48 στρεμμάτων, για διαπλάτυνση και καθάρισμα των καναλιών. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Δασών Κορινθίας ενέκριναν το κόψιμο καλαμιώνων σε 70 στρέμματα. Ετσι, με αυτό το κόψιμο ολοκληρωνόταν ο σκοπός της μελέτης του 2010. Καλείται, λοιπόν, ο σύμβουλος Ι. Καζόγλου να δώσει εξηγήσεις, γιατί επιμένει να εγκριθεί νέα επέμβαση της Τράπεζας Πειραιώς και μάλιστα σε μόνιμη βάση.

Θα επανέλθουμε στο θέμα και στον… πολυσχιδή Ι. Καζόγλου.


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 8 ΑΠΡΙΛΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου