.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Γιατί τη Δευτέρα 15 Μάη θα είμαστε στην πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας ...Του Χρήστου Βαλλιάνου.*

Επειδή ένα τέτοιο μέλλον μας προκαλεί αποστροφή, το απόγευμα της Δευτέρας  15 Μάη θα είμαστε στην πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας…

Η δημοτική Παρέμβαση «Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή» συμμετέχει στη λαϊκή κινητοποίηση της Δευτέρας 15 Μαΐου, στην κεντρική πλατεία της Ν. Φιλαδέλφειας, για να μην περάσει η βία και η τρομοκρατία των οπαδικών στρατών, για να μην παραδοθεί ούτε μια σπιθαμή δημόσιου χώρου σε διαπλεκόμενα ιδιωτικά συμφέροντα. Για κάποιον/α που δεν έχει παρακολουθήσει τις εξελίξεις πιθανόν να φαντάζει περίεργη η συμμετοχή αυτή. Γιατί ένα δημοτικό σχήμα να συμμετέχει σε μια κινητοποίηση στην άλλη άκρη της Αθήνας, σε έναν δήμο που ούτε καν όμορος δεν είναι;


Τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την επιχειρούμενη κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια δεν αφορούν μόνο τους Φιλαδελφειώτες ή μόνο τους φιλάθλους της ΑΕΚ. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κατ’ αρχήν από το ίδιο το επίσημο κράτος προκειμένου να παρακαμφθεί η υφιστάμενη πολεοδομική νομοθεσία, και στη συνέχεια από ένα  παρακράτος οπαδικού στρατού, προκειμένου να καμφθεί η άρνηση των κατοίκων, της δημοτικής αρχής και των τοπικών συλλογικοτήτων να συναινέσουν στη δραματική αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής τους με την κατασκευή ενός φαραωνικού σταδίου κατά παράβαση κάθε σχετικής νομοθεσίας, και το οποίο θα εξυπηρετεί αποκλειστικά ιδιωτικά συμφέροντα, συνιστούν ένα όργιο αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας απέναντι στο οποίο κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν δικαιούται να μένει αδιάφορος.



Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος όταν το συγκεκριμένο «μοντέλο ανάπτυξης» με την προώθηση αντίστοιχων «επενδυτικών σχεδίων» φαίνεται ότι επιχειρείται να εφαρμοστεί σε μια σειρά από προάστια και συνοικίες του μητροπολιτικού κέντρου της Αθήνας.

Πρόσφατες είναι οι εξαγγελίες Τσίπρα –  Καμίνη για την «ανάπλαση» της Αθήνας που στον πυρήνα τους είχαν την παράδοση ολόκληρων τμημάτων της πόλης αλλά και του Υμηττού σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που σχετίζονται με την ΠΑΕ Παναθηναικός για την προώθηση αντίστοιχων σχεδίων. 

Ήδη είναι πραγματικότητα τα παραδείγματα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης όπου η εκμετάλλευση του ποδοσφαίρου επιτρέπει, με την αρωγή της εξουσίας, σε μεγαλοεπιχειρηματίες τον έλεγχο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των πόλεων.

Απέναντι σε αυτήν την απροκάλυπτη επιδίωξη του κεφαλαίου να κυριαρχήσει πλήρως σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής μεγάλων πόλεων με Δούρειους Ίππους δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες είναι επιτακτική ανάγκη η απάντηση από ένα κίνημα υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών, του δημόσιου χώρου και του ανοιχτού χαρακτήρα των πόλεων. Η εικόνα της πόλης του βόλου κατά τη διάρκεια του τελικού Κυπέλλου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι εικόνα από το μέλλον που σχεδιάζουν: Μια πόλη κατακτημένη, τόσο από την αστυνομία όσο και από τους οπαδικούς στρατούς, ολιγάρχες να προσγειώνονται με ελικόπτερα και την πολιτεία να έχει υποκατασταθεί από ανθρώπους του υποκόσμου.

Επειδή ένα τέτοιο μέλλον μας προκαλεί αποστροφή, το απόγευμα της Δευτέρας  15 Μάη θα είμαστε στην πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας…

*μέλος της δημοτικής παρέμβασης «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ στην ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»

Συνέντευξη τύπου Συντονισμού για την υπεράσπιση των ελευθεριών και των κοινών αγαθών

πηγή: kommon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου