.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ (ΟΣΑ ΑΚΟΜΗ «ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ» ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ)

Το τελευταίο διάστημα η «επίσημη Α.Ε.Κ.» έχει φορτσάρει στο ζήτημα του γηπεδικού. Εκτός από την επικοινωνιακή επίθεση σε βάρος του Δημάρχου πίεσε και κατάφερε να περάσει πριν το Πάσχα η περίφημη τροπολογία. Στη συνέχεια μεθόδευσε μια νέα επικοινωνιακή εκστρατεία με την οποία επιχειρεί να πείσει ότι όσον αφορά την Οικοδομική Άδεια όλα έχουν ρυθμιστεί, όλα έχουν τελειώσει και μένουν μόνο τα τυπικά. Με το σημερινό κείμενο θα επιχειρήσω να καταγράψω για λογαριασμό σας το προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο του γηπεδικού.

Ξεκινώ με δημοσίευμα της γνωστής μας εφημερίδας «ΚΟΝΤΡΑ» το οποίο αναπαρήχθη και στην διαδικτυακή της σελίδα www.eksegersi.gr. Το δημοσίευμα (βλέπε εδώ) αποκαλύπτει ότι στις 25 Απρίλη 2017 η «Δικέφαλος Α.Ε.» κατέθεσε στον Δήμο «την Υψομετρική Μελέτη για τον αδιάνοικτο πεζόδρομο κατά μήκος της βόρειας και ανατολικής πλευράς του οικοπέδου…». Το έγγραφο που κατατίθεται 12 μέρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας το υπογράφει ο Ν. Στράτος. Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου η κατάθεση του συγκεκριμένου εγγράφου αποδεικνύει ότι με την ψήφιση της τροπολογίας δεν παρακάμπτεται η γνωμοδοτική αρμοδιότητα του Δήμου.

Αυτό όμως ήταν προφανές για όποιον γνωρίζει Ελληνικά και είχε διαβάσει την τροπολογία. Τώρα αν ο συντάκτης υπαινίσσεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν ξέρουν να συντάσσουν τροπολογίες τότε προφανώς έχει δίκιο. Άλλωστε η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση χειρίστηκε την «τροπολογία Σαββίδη» (η οποία δεν έχει αναδρομική ισχύ) αποδεικνύει την ορθότητα μιας τέτοιας σκέψης. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι πρόβλημα με τις χαριστικές τροπολογίες είχαν και οι προηγούμενοι. Θυμάστε την τροπολογία που εξαιρούσε την παραχώρηση από την πρώην Π.Α.Ε. στην κυβέρνηση της «απαίτησης σε βάρος του Ψωμιάδη» από την καταβολή τελών χαρτοσήμου (τα οποία υπολογίζονταν με βάση το συνολικό ποσό); Τα ίδια έκαναν και τότε όπως ΜΟΝΟΝ εμείς (δεν ενδιαφέρθηκε άλλωστε και κανείς άλλος) σας αποκαλύψαμε (βλέπε εδώ & εδώ). Κλείνοντας το θέμα της τροπολογίας σας μεταφέρω μια δύσκολα επιβεβαιώσιμη φήμη (η οποία όμως από κάποιες όψεις φαίνεται να ισχύει) ότι με την τροπολογία ασχολήθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού (σας θυμίζω το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Βασιλειάδης ρώτησε τους Μελισσανίδη και Μαρινάκη αν θα ήταν ευχαριστημένοι με την ψήφιση κάποιων τροπολογιών για ζητήματα που τους αφορούν;).  

Ωστόσο το πιο ενδιαφέρον από το δημοσίευμα της «ΚΟΝΤΡΑΣ» δεν είναι η δικαίωση της σχετικά με το ότι η τροπολογία δεν παρακάμπτει τον Δήμο, ούτε και τα «πανηγύρια» της για τις παλινωδίες και τις διαψεύσεις της «επίσημης Α.Ε.Κ.». το πιο ενδιαφέρον είναι η αποκάλυψη της ότι 3 μέρες μετά την κατάθεση του εγγράφου της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» ο Δήμος με έγγραφο του που υπογράφει ο Αντιδήμαρχος Θ. Μανωλεδάκης διαβιβάζει φωτοαντίγραφο του εγγράφου της «Δικέφαλος Α.Ε.» στην Διεύθυνση Οδικών Μεταφορών του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κάνοντας λόγο για έγγραφο που «εκ παραδρομής υπεβλήθη στον Δήμο μας». Την ενέργεια αυτή του Δήμου ο συντάκτης του άρθρου την χαρακτηρίζει ως λιγοψυχία προεξοφλώντας ότι οι φόβοι του πως ο Δήμος έχει πλέον συνθηκολογήσει σε λίγο καιρό θα επιβεβαιωθούν.

Εκεί όμως που η «ΚΟΝΤΡΑ» βλέπει «λιγοψυχία» κάποιοι άλλοι βλέπουν μια καλά υπολογισμένη κίνηση του Δήμου με την οποία επιθυμεί να σύρει πίσω του την Α.Ε.Κ. και τον Μελισσανίδη εκθέτοντας τους. Εξηγούμε. Ο Βασιλόπουλος -σύμφωνα μ’ αυτούς- σκέφτηκε πονηρά. Αφού λέτε ότι με την τροπολογία με παρακάμψατε τότε κακώς μου στέλνετε την υψομετρική, την οποία εγώ στέλνω χωρίς γνωμοδότηση στο Υπουργείο. Κανονικά το Υπουργείο θα πρέπει να την ξαναστείλει πίσω στον Δήμο για την γνωμοδότηση του, κάτι που θα πάρει χρόνο. Αυτό που θα μπορούσε να πετύχει με τον τρόπο αυτόν ο Βασιλόπουλος θα ήταν να βγεί η «επίσημη Α.Ε.Κ.» και να τον «παρακαλά» να γνωμοδοτήσει αποδεχόμενη έτσι ότι με την τροπολογία έκανε «μια τρύπα στο νερό».

Βέβαια υπάρχει και το σημερινό συλλαλητήριο (της Δευτέρας 15 Μάη 2017) που συγκαλεί ο Δήμαρχος και το οποίο έχει φροντίσει να διαφημίσει παντού όπου έχει πρόσβαση. Η διαφήμιση του συλλαλητηρίου είχε αρχίσει με φυλλάδια ήδη από την Πρωτομαγιά και σε κάποιες περιοχές όπως ο Πειραιάς έχει λάβει μεγάλη έκταση. Γι’ αυτό τον λόγο η «επίσημη Α.Ε.Κ.» έβγαλε την ανακοίνωση με την οποία καλεί τους οπαδούς της ομάδας να μην πάνε στο συλλαλητήριο. Τώρα αν αυτή η εκδήλωση του Δημάρχου είναι για να βάλει ένα «τιμητικό» τέλος στην μέχρι τώρα προσπάθεια του θεωρώντας ότι τόσο με την τροπολογία όσο κυρίως με τ’ ανταλλάγματα που πήρε(;) ή θα πάρει(;) από την κυβέρνηση ΔΕΝ έχει πλέον νόημα η συνέχιση της ή αν αντίθετα αποτελεί την έναρξη άλλου ενός γύρου αντιπαράθεσης αυτό είναι κάτι που θα φανεί ΜΕΤΑ από λίγο καιρό. Ωστόσο, ενδέχεται και να μην έχει ΠΛΕΟΝ τόση σημασία. Το γιατί θα σας το αναλύσω στη συνέχεια.

Πριν όμως από την κυρίως είδηση πρέπει να σας αποκαλύψω κάποιο από το παρασκήνιο.

Κατ’ αρχάς από καιρό έχει γίνει ξεκάθαρο ότι ο άνθρωπος του Μελισσανίδη (άρα και της Α.Ε.Κ. για όσο καιρό ακόμα βρίσκεται σ’ αυτή) στην Κυβέρνηση είναι ο Φλαμπουράρης. Θυμόμαστε όλοι μας την βράβευση του τον Γενάρη του 2016 από τους παλαίμαχους της Α.Ε.Κ. Ο Φλαμπουράρης μόνον τυχαίος δεν είναι και σε κάθε περίπτωση «ο λόγος του περνάει».

Μάθαμε ότι σε συζητήσεις που είχε με τον «Τίγρη» ο τελευταίος του υποσχέθηκε ότι έχει στα σκαριά συμφωνία με Άραβες, οι οποίοι και θα μετάσχουν στο χτίσιμο του γηπέδου. Ενός γηπέδου, το οποίο όπως του έχει «τάξει» ο Μελισσανίδης θα δημιουργήσει κάποιες χιλιάδες(;) θέσεις εργασίας. Το μόνο στο οποίο πρέπει να «βοηθήσει» η Κυβέρνηση είναι η έκδοση της Οικοδομικής Άδειας. Μιας Οικοδομικής Άδειας η οποία για να εκδοθεί θα πρέπει να έχει λήξει τουλάχιστον σε α’ βαθμό η υπόθεση της «αγωγής Αργυρόπουλου». Γίνεται, λοιπόν, πλήρως κατανοητή η δήλωση-προφητεία Φλαμπουράρη σχετικά με το αποτέλεσμα της δίκης για την οποία κάναμε λόγο εδώ.       
Δεν γνωρίζω αν ο Φλαμπουράρης πίστεψε όσα του έλεγε ο Μελισσανίδης. Αυτό, όμως, που υποθέτω με σιγουριά είναι ότι αποκλείεται να έμεινε ασυγκίνητος μπροστά στην προοπτική να είναι όντως έτσι και μέχρι τις εκλογές του 2019 (αν καταφέρει να φτάσει ως εκεί η σημερινή Κυβέρνηση να είναι έτοιμο (ή σχεδόν έτοιμο) το γήπεδο. Άσε που αν είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κυβέρνηση τότε και εν’ όψη εκλογών θα μπορεί να βάλει και κάμποσους δικούς του να πιάσουν δουλειά. Φαίνεται πως ο Φλαμπουράρης ανέλαβε επίσης να τιθασεύσει τον Δήμαρχο (ο οποίος δεν μπορεί να είναι μονίμως σε «κόντρα» με την Κυβέρνηση). Το αποτέλεσμα θα φανεί σε λίγο καιρό.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φαίνεται πως η αισιοδοξία για έκδοση της Οικοδομικής Άδειας τούτη την φορά ΔΕΝ είναι τελείως αστήρικτη. Στην τωρινή πολιτική συγκυρία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δίνει στον καθένα αριστερά και δεξιά ότι αυτός επιθυμεί. Χαριστική τροπολογία στον Ιβάν, γήπεδο στους Αλαφούζο και Μελισσανίδη, καθυστέρηση της δίωξης σε βάρος του δημοτικού σύμβουλου Πειραιά και ιδιοκτήτη του Γαύρου Βαγγέλη Μαρινάκη. Προφανώς οι αρμόδιοι για την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας και τις υπογειοποιήσεις Υπουργοί έχουν πάρει εντολή να υπογράψουν για να δώσουν το πολυπόθητο χαρτί στον Μελισσανίδη. Πιθανόν να έχουν βρεθεί και κάποιοι «υπηρεσιακοί παράγοντες» να παίξουν τον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» (να υπογράψουν δηλαδή) ρισκάροντας να μπλέξουν με μηνύσεις και τα τοιαύτα. Από την άποψη της σκοπιμότητας να δοθεί πλέον η Οικοδομική Άδεια θα πρέπει να επισημανθεί και η καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την προσφυγή για ακύρωση της Μ.Π.Ε.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων», λοιπόν, κάποια στιγμή τον Ιούνιο (πάμε στοίχημα ότι θα συμπέσει με την διάθεση των διαρκείας;) θα έχει ο Ν. Στράτος στα χέρια του την πολυπόθητη Άδεια και θα μπουν μπουλντόζες για να κάνουν τα πρώτα έργα. Πιθανολογώντας, όλο το καλοκαίρι θα περάσει με τα χωματουργικά έργα και τις εργασίες αντιστήριξης. Με την είσοδο του Φθινοπώρου θα πρέπει να έχει γίνει φανερό αν υπάρχουν τα λεφτά για την ολοκλήρωση της α’ φάσης των εργασιών. Υπενθυμίζω ότι η α’ φάση (χωματουργικά & κατασκευή του σκελετού του γηπέδου) έχει κοστολογηθεί στα 26 εκ. και σ’ αυτά ΔΕΝ υπολογίζονται τα 20 εκ. της Περιφέρειας (τα οποία αφορούν αποκλειστικά την β’ φάση) όπως προκύπτει από την σελίδα 7 του Ενημερωτικού Δελτίου της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.»

Συνεπώς είτε υπάρχουν τα 26. Εκ. της α’ φάσης (εκτός όσων χρειαστούν για την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας) και προχωρά το έργο με γοργούς ρυθμούς είτε…

Τελευταία ακούστηκε κάτι που με προβλημάτισε κάπως. Άκουσα ότι υπάρχει σκέψη να διαμορφωθεί ένας χώρος εντός του οικοπέδου για την δημιουργία ενός γηπέδου 8Χ8 το οποίο και θα χρησιμοποιείται μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα. Καταλαβαίνετε πώς μια τέτοια κίνηση μπορεί να ήταν θετική μέχρι πριν από 4 χρόνια. Αυτή όμως τη στιγμή -αν επαληθευτεί- θα πρόκειται για αναγνώριση αδυναμίας από μέρους της Α.Ε.Κ. να προχωρήσει με την κατασκευή του γηπέδου.

Οι τακτικοί αναγνώστες μας πρέπει να πρόσεξαν πως σ’ όλο το κείμενο ΔΕΝ υπήρξε ούτε μια αναφορά σε «γραφειοκρατικά» ζητήματα όπως τις Μ.Π.Ε. των δύο υπογειοποιήσεων, της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης σχετικά μ’ αυτές, ούτε καν για το γεγονός ότι ΔΕΝ υπάρχει μελέτη για την δεύτερη υπογειοποίηση. Η μη αναφορά σ’ αυτά τα ζητήματα έγινε για δύο λόγους: 

  • Ο πρώτος είναι για να μην κουράζεστε συνέχεια με τα ίδια και τα ίδια.
  • Ο δεύτερος είναι ότι ήθελα να σας δώσω την «εικόνα» που υπάρχει σχετικά με το γηπεδικό σύμφωνα μ’ όσα προκύπτουν από την «επίσημη Α.Ε.Κ.» για την οποία ή έκδοση της Οικοδομικής Άδειας και η έναρξη των έργων είναι πολύ κοντά.
Σε κάθε περίπτωση ο αρμόδιος υπάλληλος του Υπουργείου Μεταφορών ο οποίος παρέλαβε την προηγούμενη Τετάρτη 10 Μάη όλα τα σχετικά πρέπει εντός 15 ημερολογιακών ημερών ν’ απαντήσει αν μπορεί ή όχι να προχωρήσει η υπόθεση. Υπομονή λοιπόν ως τις 24 Μάη.
Αυτά είναι όσα αξίζουν αναφοράς σχετικά με το γηπεδικό μέχρι στιγμής. Μείνετε (όπως μέχρι τώρα) συντονισμένοι για να είστε πραγματικά ενήμεροι.         

Υ.Γ. Επειδή εξαντλήθηκαν όλες οι φωτογραφίες των μακετών έβαλα για φωτογραφία κειμένου το γήπεδο της ΑΕΚ Λάρνακας κυρίως για να πάρετε μια ιδέα πως θα μοιάζει η «Αγιά Σοφιά» (αν και) όταν έχει ολοκληρωθεί η α' φάση των έργων κατασκευής της.

15 Μάη 2017
παρατηρητής 1.
πηγή: aekwatch.gr

1 σχόλιο:

  1. Ωραία. Και μετα γύρισες από την άλλη μεριά και κοιμήθηκες! Καληνύχτα. Την άλλη φορά θα δείς άλλο όνειρο.
    Vincent

    ΑπάντησηΔιαγραφή