.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Το κίνημα θα σπάσει την τρομοκρατία στη Νέα Φιλαδέλφεια

της Ντίνας Χαριτάτου

Σε συγκέντρωση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην πόλη της ελεύθερης έκφρασης και των δημόσιων χώρων καλεί ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας τη Δευτέρα 15/5, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πατριάρχου. Όπως είναι γνωστό, στη Νέα Φιλαδέλφεια από το 2014 επικρατεί ένα ιδιόμορφο καθεστώς σιωπής και τρομοκρατίας. Αρχικά το καθεστώς αυτό αφορούσε όσους είχαν διαφορετική γνώμη για το σχέδιο που φιλοδοξεί να υλοποιήσει ο Δ. Μελισσανίδης στην πόλη -καλυπτόμενος κάτω από το πρόσχημα του γηπέδου της ΑΕΚ.

Η αδυναμία να μονιμοποιηθεί και να ισχυροποιηθεί ένα κίνημα κατά της επέλασης των επιχειρηματικών συμφερόντων, παρά τις αρχικά σοβαρές επιτυχίες και την καθυστέρηση που κατάφερε στην υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων, αλλά κυρίως η ατολμία της δημοτικής αρχής να πάρει ξεκάθαρη θέση από την αρχή και να αναλάβει τις ευθύνες και τις πρωτοβουλίες που της αναλογούσαν, οδήγησε σε μια στάσιμη κατάσταση, μια ισορροπία τρόμου. Αυτή άλλαξε δραματικά μετά από τις επιθετικές ενέργειες που έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους δυόμιση μήνες στην περιοχή. Ενέργειες που γίνονται από μειοψηφικά ακραία κομμάτια οπαδών.


Αυτά τα κομμάτια αποθρασυνόμενα και από την πλήρη ευθυγράμμιση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της περιφέρειας Αττικής, επιτίθενται πλέον όχι μόνο σε όσους επιχειρούν να αρθρώσουν μια διαφορετική οπτική για την πόλη και το γήπεδο αλλά ακόμη και σε οργανώσεις της αριστεράς αμφισβητώντας το δικαίωμά τους να πραγματοποιούν εκδηλώσεις. Μια τέτοια αμφισβήτηση ήταν και η τραμπούκικη επίθεση ενάντια σε εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θύμισε ανάλογες πρακτικές περασμένων μαύρων δεκαετιών που χαρακτήριζαν το παρακράτος και την αλήστου μνήμης ΕΚΟΦ.

Σήμερα στην περιοχή η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και δράσης παραμένει ζητούμενο, και αυτό παρά την ψήφιση στην βουλή από το σύνολο -πλην ΚΚΕ- των κομμάτων της φωτογραφικής τροπολογίας που εξυπηρετεί πλήρως τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Άρα το γήπεδο είναι το πρόσχημα και το όχημα μέσω του οποίου επιχειρείται να αλωθεί ολόκληρη η πόλη και να αφεθεί το Άλσος της βορά στην επιχειρηματική εκμετάλλευση.

Εν όψει της συγκέντρωσης της Δευτέρας, ο Συντονισμός για την υπεράσπιση των ελευθεριών και των κοινών αγαθών, πρωτοβουλία που έχει συσταθεί με αφορμή την κατάσταση στην περιοχή, έδωσε την Πέμπτη 11/5 συνέντευξη τύπου στο κτήριο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Εκεί τα μέλη του Συντονισμού, κάλεσαν «τους ενεργούς πολίτες, τα σωματεία εργαζομένων, συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, αθλητικούς συλλόγους, νεολαίους και αντιστασιακούς, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για όλες τις αναγκαίες δράσεις και κινητοποιήσεις». Ενώ παράλληλα κάλεσαν όλους και όλες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση-συναυλία που οργανώνει ο δήμος.

Μεταξύ άλλων ο Στ. Φωκαεύς, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συνέλευσης Ν. Φιλαδέλφειας, τόνισε ότι η θέση της Λαϊκής Συνέλευσης είναι για «κατασκευή αθλητικού κέντρου που θα εξυπηρετεί τον λαϊκό αθλητισμό, γήπεδο που θα εξυπηρετεί τους σκοπούς της κατασκευής του, γήπεδο που θα σέβεται την πόλη που θα το φιλοξενεί». Κοινή ανακοίνωση κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση του δήμου εξέδωσαν οι οργανώσεις ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΑΡΚ, ΔΕΑ, Δίκτυο, ΔΙΡΙΖΑ, Κόκκινο Δίκτυο, Ξεκίνημα, ΟΝΡΑ και Παρέμβαση. Η εκδήλωση από την πλευρά του δήμου τείνει να πάρει χαρακτήρα «γιορτής» στην οποία θα είναι όλοι οι Φιλαδελφειώτες. Χαρακτηριστικό σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής στην οποία είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένες -αν όχι ανύπαρκτες- οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφέρειας Αττικής. Στην ίδια λογική μιας γενικά και αόριστα «πανδημοκρατικής συσπείρωσης» είναι και οι ανακοινώσεις συμπαράστασης από ορισμένες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου όπως η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου, οι συνθέτες Κυριάκος Σφέτσας και Γιώργος Κουρουπός και οι συγγραφείς Ρέα Γαλανάκη και Άρης Μαραγκόπουλος, ενώ ανακοίνωση συμπαράστασης έβγαλε και η Νάντια Βαλαβάνη.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την άλλη στην δική της ανακοίνωση καθιστά σαφείς τις ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφέρειας, που «…έχει προχωρήσει και μεθοδεύει τις επόμενες κινήσεις για την πλήρη παράδοση στους μεγιστάνες του πλούτου όλης της δημόσιας γης και περιουσίας. Δεν είναι μόνο ο Μελισσανίδης, είναι και οι Λάτσης, Σαββίδης, Ίδρυμα Νιάρχου, Μαρινάκης, Αγγελόπουλοι, Αλαφούζος, Μπόμπολας κ.α. που μαζί με ξένους “επενδυτές” λεηλατούν τις ζωές μας και το δημόσιο χώρο». Ταυτόχρονα τονίζει ότι «…με την δράση της και την πρακτική της θα συμβάλλει μαζί ελπίζουμε με όλες τις δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς και των κινημάτων της γειτονιάς για να νικήσουν οι κάτοικοι για ακόμα μία φορά. Ως εκ τούτου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα είναι παρούσα σε κάθε κινηματική εκδήλωση που είναι σε μια τέτοια κατεύθυνση διατηρώντας, συγχρόνως, τις επιφυλάξεις της για το χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους, σε κάθε προσπάθεια υπεράσπισης της πόλης, της δημοκρατίας, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα μνημονιακά παζαρέματα

πηγή: prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου