.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

«ΣΤΑΔΙΟ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ Α.Ε.» ΚΑΙ «ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Α.Ε.» (ΔΥΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ)

Οι Έλληνες ως λαός έχουμε μεγάλη πλάκα. Αρνούμαστε να δούμε κατάματα και ν’ αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα μέχρι κάποιος άλλος πιο «ειδικός» από εμάς να μας «αποκαλύψει» αυτό που είναι ήδη γνωστό. Βέβαια σ’ αυτό το «παιχνίδι» παίζουν κεντρικό ρόλο τα Μ.Μ.Ε., τα οποία αντιμετωπίζουν κάποια ζητήματα ως ταμπού και δεν αναφέρονται καθόλου σ’ αυτά∙ εκτός και αν έχουν εντολή, οπότε τότε το κάνουν με συγκεκριμένο τρόπο (τις περισσότερες φορ΄δες αντιγράφοντας κάτι που κάποιος άλλος έχει γράψει).  

Αν όμως γενικώς μιλώντας δικαιούστε να έχετε παράπονα από την θεματολογία του κατεστημένου αθλητικού τύπου, ωστόσο δεν πρέπει να έχετε παράπονα απ’ αυτή την ιστοσελίδα η οποία σας παρουσιάζει τα πράγματα όπως έχουν. Στις 27 Απρίλη 2017 έπαιξε σ’ όλο το διαδίκτυο η είδηση σχετικά με την τραγική οικονομική κατάσταση της «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης Α.Ε.» της εταιρείας δηλαδή στην οποία ανήκει το «τηγάνι». Η αρχική είδηση που αναπαρήχθη σχεδόν παντού ξεκίνησε από εδώ. Το ενδιαφέρον όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο αναπαρήγαγε την είδηση η αθλητική ιστοσελίδα www.sdna.gr (βλέπε εδώ).

Παρ’ ότι αναδημοσίευσε ολόκληρο το αρχικό κείμενο, ωστόσο άλλαξε τον αρχικό τίτλο από «Το στάδιο Καραϊσκάκης, τα σοβαρά προβλήματα και οι μεγαλομέτοχοι» σε «Σε κίνδυνο το Καραϊσκάκη από τη Eurobank!». Κατ’ αρχάς και παρ’ όλο που το δημοσίευμα δεν είναι μεγάλο, σας λέω ότι από πουθενά ΔΕΝ προκύπτει η αναφορά (ακόμη και αν είναι σωστή) στη EUROBANK. Προφανώς όμως η εταιρεία κινδυνεύει από όποια τράπεζα της είχε παραχωρήσει δάνειο αν και εφόσον η τράπεζα (ή οι τράπεζες) ασκήσει (ασκήσουν) τα δικαιώματα της (τους). 

Το «ωραίο» όμως είναι ότι ένοιωσαν υποχρεωμένοι προκειμένου να το αναδημοσιεύσουν να κάνουν την εισαγωγική αναφορά ότι «Ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε οικονομικά ζητήματα αναφέρει ότι υπάρχει ανεξόφλητο δάνειο 20,3 εκ...». Δηλαδή, αν το κείμενο ΔΕΝ ήταν οικονομικής ιστοσελίδας ΔΕΝ θα ήταν έγκυρο; Αν και από το κείμενο φαίνεται σαν να έχει κάποιος μπροστά του τον Ισολογισμό (από τον οποίο θα μπορούσε να δεί ότι το υπόλοιπο του Ομολογιακού Δανείου στις «Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις» ήταν 20,3 εκ. Ευρώ, ωστόσο ΔΕΝ υπάρχει πουθενά ο Ισολογισμός ούτε κάποια παραπομπή σ’ αυτόν. 

Όλα τα υπόλοιπα (εκτός των επωνυμιών των εταιρειών και των ιδιοκτητών τους) προέρχονται από την Έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή, η οποία συνοδεύει τον Ισολογισμό. Όπως όμως θυμάστε εσείς που μας διαβάζετε τακτικά η Έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι κάθε χρόνο η ίδια. Επαναλαμβάνει στα βασικά της σημεία κάθε χρόνο τα ίδια. Οπότε τι άλλαξε φέτος; Από οικονομικής άποψης απολύτως τίποτα. Εκτός αν η εταιρεία εισέπραξε όλες τις απαιτήσεις της, μείωσε τα λειτουργικά της έξοδα και πλήρωσε τουλάχιστον 4,5 εκ. από το Ομολογιακό Δάνειο το οποίο στις 30 Ιούνη 2015 ήταν στα 24,8 εκ. Ευρώ. Βέβαια υπάρχει η υποθετική περίπτωση να μπήκαν χρήματα μέσω Α.Μ.Κ., κάτι που αν είχε γίνει οι Γαύροι θα το διαφήμιζαν «μέχρι να παγώσει η Κόλαση» μόνο και μόνο για ν’ αποδείξουν ότι το αφεντικό βάζει λεφτά.

Λεφτά τα οποία ΔΕΝ είναι με βάση την νομοθεσία υποχρεωμένος να βάλει. Από την άποψη αυτή η παράγραφος που ακολουθεί προδίδει μια κάποια αφέλεια, δεδομένου ότι οι τράπεζες ΔΕΝ μπορούν να υποχρεώσουν τον Σ. Κόκκαλη (ο Λαυρεντιάδης έχει μπλεξίματα με την Δικαιοσύνη) να πληρώσει βάζοντας λεφτά στην εταιρεία:

«Και με δεδομένο ότι η Στάδιο Καραϊσκάκης ΑΕ έχει μετόχους με ισχυρή οικονομική επιφάνεια, όπως ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης (ως φυσικό πρόσωπο και μέσω της εταιρείας Intrapar) και ο Λ. Λαυρεντιάδης, δύσκολα θα δεχθούν οι τράπεζες να επιμηκύνουν σημαντικά τα δάνεια, χωρίς να μπει φρέσκο χρήμα στην εταιρεία.»

Η μόνη περίπτωση θα ήταν οι Σ. Κόκκαλης και Λ. Λαυρεντιάδης να έχουν δώσει προσωπικές εγγυήσεις για τα δάνεια της εταιρείας (κάτι που έχει ακουστεί στο παρελθόν). 

Με βάση την οικονομική συμπεριφορά της «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης Α.Ε.» τα προηγούμενα χρόνια στην καλύτερη περίπτωση τα συνολικά της Χρέη θα έχουν παραμείνει σταθερά στα 46,5 εκ. που ήταν τον Ιούνη του 2015 (βλέπε εδώ). Από αυτά την ίδια περίοδο οφείλονταν στις τράπεζες (μαζί με το μέρος του Ομολογιακού Δανείου που ήταν στις «Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις») συνολικά 41,8 από τα 46,5 εκ. Ευρώ που είναι το σύνολο των Χρεών της. 

Πιθανότατα λοιπόν ο συντάκτης του αρχικού άρθρου λανθασμένα να θεώρησε ότι η εταιρεία χρωστά στις τράπεζες για το γήπεδο ΜΟΝΟ 20,3 εκ. και όχι πάνω από 40 εκ. Ευρώ. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί με την δημοσίευση του Ισολογισμού στο Γ.Ε.ΜΗ. της εταιρείας.

Το «παρανοϊκό» με τα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση εταιρειών που ανήκουν σε «κροίσους» είναι ότι μόνον όταν ασχοληθεί μια οικονομική ιστοσελίδα μ’ αυτά υπάρχει περίπτωση να δείτε μια αναφορά στο διαδίκτυο. Στην καλύτερη περίπτωση βρίσκετε την ετήσια «άνοστη» αναφορά σε κάποια επιλεγμένα οικονομικά μεγέθη των Π.Α.Ε. που δίνονται μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων αποφεύγοντας την ουσία. Γιατί η ουσία βρίσκεται στην μεταξύ των οικονομικών μεγεθών συσχέτιση και όχι στην «ξερή» παράθεση 2-3 νούμερων. 

Όσοι μας διαβάζετε τακτικά είχατε διαβάσει και αυτό το κείμενο, το οποίο στο δεύτερο μέρος του παρουσιάζει τον Ισολογισμό της «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης Α.Ε.» για την περίοδο 2014-2015. Στο κείμενο μας είχατε πρόσβαση και στην Έκθεση του Ορκωτού Λογιστή όπου για όποιον γνωρίζει Ελληνικά ο Ορκωτός Ελεγκτής σημειώνει την οικτρή και τότε όπως και τώρα θέση της εταιρείας. Δεν μπορώ να πιστέψω πως ούτε ένας main stream αθλητικός συντάκτης ΔΕΝ βρήκε αυτό τον Ισολογισμό και πως όταν τον βρήκε ΔΕΝ ήταν σε θέση να καταλάβει τι σήμαιναν τα νούμερα που περιείχε, αφού συνοδευόταν από την λεκτική διατύπωση (που ως λεκτική ΔΕΝ αφήνει περιθώρια παρερμηνειών) του Ορκωτού Ελεγκτή.

Άρα έχουμε να κάνουμε με μια «συνωμοσία σιωπής», η οποία «σπάει» μόνον όταν αυτό συμφέρει κάποιους. Μια «συνωμοσία σιωπής» η οποία στα καθ’ ημάς έχει να κάνει μ’ όλα όσα αφορούν άμεσα ή έμμεσα την Α.Ε.Κ. την τελευταία 3ετία. 

Για παράδειγμα γνωρίζουμε πως υπήρξαν 3 εταιρείες οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται με το προπονητικό των Σπάτων. Οι δύο απ’ αυτές συγχωνεύθηκαν ενώ η τρίτη παραμένει προς το παρόν άγνωστη (βλέπε εδώ). Το κουμάντο της «Αθλητικές Εγκαταστάσεις Μεσογαίας Α.Ε.» έχει περάσει στον Ν. Στράτο (βλέπε εδώ) μετά από συμφωνία Μελισσανίδη-Νοτιά σχετικά με την «εξαγορά» του προπονητικού συγκροτήματος των Σπάτων (μόνο;) έναντι 10 εκ.(;) Ευρώ όταν η «Αθλητικές Εγκαταστάσεις Μεσογαίας Α.Ε.» χρωστάνε λίγο περισσότερα από 7,5 εκ. Ευρώ (βλέπε εδώ).

Φυσικά ούτε τα νούμερα, ούτε το είδος της εγκατάστασης είναι συγκρίσιμα. Επιπλέον στην περίπτωση της Α.Ε.Κ. δεν υπάρχει Έκθεση Ορκωτού Ελεγκτή η ανάγνωση της οποίας θα προκαλούσε αλγεινές εντυπώσεις. Στην περίπτωση, όμως, του προπονητικού των Σπάτων υπάρχει μια διόλου ευκαταφρόνητη έκταση αγορασμένη από τον Ν. Νοτιά η οποία προοριζόταν για την επέκταση (και όχι μόνο) του προπονητικού. Το μέλλον αυτής της έκτασης είναι -προς το παρόν- κρυμμένο από τα μάτια των ΑΕΚτζήδων. Άλλη μια «συνωμοσία σιωπής» -η οποία όπου να ‘ναι θέλουν δε θέλουν θα «σπάσει»- για την οποία δεν διαβάσατε και δεν πρόκειται να διαβάσετε τίποτα σχετικό από τους επαγγελματίες (αυτούς που «διασταυρώνουν») μέχρι να τους δοθεί η άδεια να γράψουν ότι τους πούν και όπως τους πούν (ότι έχει αποφασιστεί πως είστε «ώριμοι» να μάθετε).

17 Μάη 2017
παρατηρητήριο.
πηγή: aekwatch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου