.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Σκοτεινά παιχνίδια. Στον Μαρινάκη ο ΔΟΛ. Ο Σαββίδης εκτός αμαχητί!


Η διαπλοκή καλά κρατεί και διευρύνεται με νέους ισχυρούς παίκτες.

Ιδιοκτήτες μεγάλων ΠΑ.Ε, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και μεγαλοεπιχειρηματίες, γίνονται επίσης και ιδιοκτήτες μιντιακών μπλοκ με στόχο τη χειραγώγηση και την ποδηγέτηση της πολιτικής ζωής και κυρίως για την στήριξη των μνημονιακών πολιτικών και του καθεστώτος της νεοαποικίας.

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση των μέσων ενημέρωσης και των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, σύμφωνα με μια αμφιλεγόμενη και για πολλούς στημένη διαδικασία.
Κατατέθηκαν πέντε προσφορές για τα μέσα ενημέρωσης και δυο για τα ακίνητα.

Πλειοδότης για τα μέσα ενημέρωσης αναδείχθηκε η εταιρεία Alter Ego του εφοπλιστή Μαρινάκη με το ποσόν των 22.892.226 ευρώ. Για τα ακίνητα επικράτησε η εταιρεία Άλφα αστικά ακίνητα με 3.780.000.

Κατατέθηκαν ακόμα προσφορές από τις εταιρείες Vegata ύψους 21.000.000 συμφερόντων Μελισσανίδη και την Dimera του Ιβάν Σαββίδη με 11.900.000. Υπήρξαν ακόμα δυο προσφορές συμβολικού χαρακτήρα.


Περίεργο και σκοτεινό σημείο, ανάμεσα στα πολλά, είναι το γεγονός ότι ο Σαββίδης, ο οποίος προ ημερών αγόρασε το 20% του MEGA, προσέφερε ένα τόσο μικρό ποσοστό για τον ΔΟΛ, πράγμα που τον έθεσε εκτός μάχης όχι μόνο στον ΔΟΛ αλλά περίπου και στο Mega (βλ. παραπάνω).

Όλα δείχνουν ότι στην υπόθεση αυτή εκτυλίχτηκε άγριο παρασκήνιο και βρώμικα παιχνίδια κάτω από το τραπέζι, μέχρι να βρουν σημείο ισορροπίας τα διάφορα συμφέροντα.

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Νέα τοπίο στα ΜΜΕ σηματοδοτεί η είσοδος του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και στο MEGA CHANNEL.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κατέθεσε την μεγαλύτερη προσφορά στην σχετική δημοπρασία που είχαν προκηρύξει οι τράπεζες και από το μεσημέρι της Τετάρτης είναι το νέο αφεντικό των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΝΕΑ, καθώς και των ιστοσελίδων και του ραδιοφωνικού σταθμού που ανήκαν στον ιστορικό όμιλο.

Ταυτόχρονα, μετά την εξέλιξη αυτή, ανακόπτεται η δυναμική που είχε αναπτύξει στα ΜΜΕ ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος πριν από δέκα μέρες είχε αποκτήσει το 19,63% των μετοχών του MEGA κι εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί για την απόκτηση και του ΔΟΛ.

Στην δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία του Δ.Ο.Λ. εμφανίστηκαν τέσσερα επιχειρηματικά σχήματα, αλλά κι ένα σχήμα εργαζομένων του Δ.Ο.Λ. που κατέθεσε μια συμβολική προσφορά ύψους… τριών ευρώ!

Πλειοδότης αναδείχθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης που πρόσφερε 22.892.600 ευρώ. Δεύτερη κατά σειρά προσφορά, ήταν αυτή της κυπριακής εταιρείας VEGATA, με 21 εκατομμύρια ευρώ. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν αποκάλυψαν στην διαδικασία το όνομα ή τα ονόματα των επιχειρηματιών που εκπροσωπούσαν, αλλά στην αίθουσα που διεξήχθη η δημοπρασία, υπήρξε διάχυτη η αίσθηση ότι εκπροσωπούν τον μεγαλομέτοχο της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη.

Η προσφορά του Ιβάν Σαββίδη ήταν η χαμηλότερη από τις τρεις με 11,9 εκατομμύρια ευρώ, επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμη φορά, πως ο επιχειρηματίας δεν ξεφεύγει από τα ποσά που προϋπολογίζει, όταν κάνει μια επιχειρηματική κίνηση.

Αναλυτικότερα οι προσφορές που κατατέθηκαν για τον ΔΟΛ:

Αlter Εgo (Βαγγέλης Μαρινάκης) 22.892.600 ευρώ 
Εγγυητικές 12+5+9

Vegata holdings (Κυπριακή εταιρεία) 21.000.000 ευρώ
Εγγυητικές 10+5+5+1

Dimera (Ιβάν Σαββίδης) 11.926.000 ευρώ 
Εγγυητικές 7,1+226.000+600.000+1+1+1+1

NewMile 100.000 ευρώ

Σχήμα εργαζομένων του ΔΟΛ: Τρία ευρώ

Στην διαδικασία δεν εμφανίστηκε κανείς από τους επενδυτές και όλοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους. Το γεγονός αυτό σκόρπισε αισθήματα ανησυχίας στους εργαζομένους του ΔΟΛ, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα της δημοπρασίας και ανέμεναν, εκτός από το αποτέλεσμα, και μια πρώτη συζήτηση με εκπροσώπους του πλειοδότη.

Η ανησυχία τους έγινε μεγαλύτερη, όταν εκπρόσωποι των τραπεζών τους πληροφόρησαν ότι μόνο ένα ποσοστό 25% από το συνολικό τίμημα που θα εισπράξουν, θα διατεθεί για την εξόφληση των υποχρεώσεων προς τους εργαζομένους και τους προμηθευτές, ποσό που δεν επαρκεί για να καλυφθεί το σύνολο των δεδουλευμένων τους.

Μετά την ανάδειξή του ως πλειοδότη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποκτά το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του Δ.Ο.Λ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

***To 22,11% των μετοχών του MEGA CHANNEL

***Τις εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ.

***Τις ιστοσελίδες IN.GR, BHMA.GR, και NEA.GR

***Τον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA.FM

***To 50% των μετοχών της “IRIS ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ”

***Το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής “ΑΡΓΟΣ”

Ταυτόχρονα με την δημοπρασία των περιουσιακών στοιχείων του Δ.Ο.Λ., δημοπρατήθηκαν και τα ακίνητα του Ομίλου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δύο κτίρια στην Οδό Χρήστου Λαδά, άλλο ένα στην Ζωοδόχου Πηγής και μεγάλα αγροτεμάχια στις Λεωφόρους Μαρκοπούλου και Λαυρίου.
Πλειοδότης αναδείχθηκε η Alpha Bank που πρόσφερε 3,78 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά οι προσφορές για τα ακίνητα του ΔΟΛ:

Αlpha Βank 3.780.000 ευρώ

Linder Σαντορίνη 3.001.000 ευρώ

Νew Mile 100.000 ευρώ

Τι αλλάζει στο Mega μετά την απόκτηση του 22,11% από τον Βαγγέλη Μαρινάκη

Η απόκτηση του Δ.Ο.Λ. από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, δημιουργεί νέα δεδομένα και στο MEGA CHANNEL, καθώς ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κατέχει πλέον το 22,11% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού και γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός του, μετά την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Κατόπιν αυτών, δημιουργείται για πρώτη φορά και μια ουσιαστική προοπτική για την εξυγίανση του MEGA, αλλά και για την αποδέσμευση των κεφαλαίων του που έχουν δεσμεύσει οι πιστώτριες τράπεζες.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το μετοχικό σχήμα του MEGA CHANNEL διαμορφώνεται ως εξής:

***Οικογένεια Βαρδινογιάννη 35%

***Βαγγέλης Μαρινάκης 22,11%

***Ιβάν Σαββίδης 19,63%

***Φώτης Μπόμπολας 13%

***Δημήτρης Κοπελούζος 4,5%

***Βίκτωρ Ρέστης 3,13%

Είναι προφανές ότι, αν συμφωνήσουν σε μια στρατηγική συνεργασία οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι, αποκτούν τον απόλυτο έλεγχο του καναλιού, ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσουν όλοι οι υπόλοιποι.

Το μεγάλο ερωτηματικό, είναι τι θα πράξει τώρα ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του MEGA, αλλά, μετά την είσοδο Μαρινάκη, αυτό δείχνει πλέον σχεδόν αδύνατον.

Επιπροσθέτως, ο Ιβάν Σαββίδης, που δύο ημέρες νωρίτερα είχε εκφράσει με επιστολή του στις τράπεζες, την βούληση να επενδύσει 25 εκατομμύρια ευρώ σε μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει τώρα να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό του και να αποκαλύψει αν προτίθεται να παραμείνει μέτοχος σε έναν τηλεοπτικό σταθμό που δεν θα ελέγχει, ή αν σκοπεύει να αποχωρήσει.
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση των μετόχων για να ληφθούν όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του καναλιού, όπου θα εξακριβωθούν και οι προθέσεις όλων και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν και πάλι οι επαφές με τις τράπεζες για την εκπόνηση ενός νέου και βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου που θα επιτρέψει στο MEGA να επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία.

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου