.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Διεθνής Αμνηστία: Εκστρατεία για αποκλεισμό των προϊόντων των ισραηλινών εποικισμώνΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα κράτη θα πρέπει να αποκλείσουν τα προϊόντα των Ισραηλινών εποικισμών για να βοηθήσουν να μπει ένα τέλος στις παραβιάσεις εναντίον των Παλαιστινίων, που λαμβάνουν χώρα εδώ και μισό αιώνα

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απαγορεύσει την εισαγωγή όλων των αγαθών που παράγονται στους παράνομους Ισραηλινούςεποικισμούς και να βάλει ένα τέλος στα κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν πυροδοτήσει μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των Παλαιστινίων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα. 

Θέλοντας να σηματοδοτήσει την 50η επέτειο της Ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένηςτης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας, η Διεθνής Αμνηστία εγκαινιάζει μια καινούργιαεκστρατεία,η οποία καλεί τα κράτη σε όλο τον κόσμο να αποκλείσουναπό τις αγορές τουςτα προϊόντα από τις περιοχές των εποίκων και να εμποδίσουν τις εταιρίες τους να έχουν δραστηριότητες σ’ αυτές τις περιοχές ή να εμπορεύονται προϊόντα που προέρχονται από αυτές τις περιοχές. 


«Για δεκαετίες, ο κόσμος παρακολουθούσε άπραγος καθώς το Ισραήλ κατέστρεφε τα σπίτια των Παλαιστινίων και λεηλατούσε τη γη τους και τους φυσικούς πόρους επ’ ωφελεία του. Κι ενώ η παλαιστινιακή οικονομία έχει υποτυπώδη ανάπτυξη εξαιτίας τηςπενηντάχρονης βίαιης πολιτικής, μια ακμάζουσα επιχείρηση εποικισμών, πολλών εκατομμυρίων, έχει οικοδομηθείαπό τη συστηματική καταπίεση του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο SalilShetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πενήντα χρόνια αργότερα, η καταδίκη της επέκτασης των Ισραηλινών εποικισμώνδεν αρκεί. Ήρθε πλέον η ώρα, τα κράτη να αναλάβουν συγκεκριμένη διεθνή δράση για να σταματήσει η χρηματοδότηση των οικισμών που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και αποτελούν εγκλήματα πολέμου».

Αγαθά αξίας εκατοντάδων εκατομμύριων δολαρίων που παράγονται στους ισραηλινούς εποικισμούς προερχόμενα από την κατεχόμενη παλαιστινιακή γη, εξάγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρατών έχει επισήμως καταδικάσει τους εποικισμούς ως παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Με την πάροδο του χρόνου, το Ισραήλ και οι διεθνείς επιχειρήσεις έχουν επίσης ενεργοποιήσει και έχουν διευκολύνει την κατασκευή αλλά και την επέκταση των οικισμών. 

Η πολιτική εποικισμούτου Ισραήλ σχετικά με τους Ισραηλινούς πολίτες στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη έχει οδηγήσει σε μυριάδες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεκάδες χιλιάδες παλαιστινιακά σπίτια και περιουσίες έχουν καταστραφεί από το Ισραήλ και εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν βιαίως εκδιωχθεί.Πολλές οικογένειες απομακρύνθηκαν με βίαιο τρόπο από τα σπίτια τους ή τη γη τους για να προετοιμαστούν οι περιοχές αυτές για εποικισμούς. Τουλάχιστον 100.000 εκτάρια παλαιστινιακής γης έχουν διατεθεί για αποκλειστική χρήση των εποίκων.

Το Ισραήλ επίσης υφαρπάζειτον έλεγχο των Παλαιστινιακών φυσικών πόρων, όπως το νερό, την εύφορη γη, τα λατομεία και ταμεταλλεία, με σκοπό να τα μετατρέψει σε εποικιστικές βιομηχανίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οικοδομικών υλικών  και βιομηχανικών προϊόντωνπου συχνά εξάγονται στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ έχει επιβάλλει αυθαίρετους περιορισμούς, στερώντας από τους Παλαιστίνιους την πρόσβαση και τη χρήση των υδάτινων πόρων τους, της γης τους και άλλων πόρων, περιορίζοντας την οικονομική τους ανάπτυξη και παραβιάζοντας τα οικονομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα.

Σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, οι υποδομές των οικισμών, συμπεριλαμβανομένων και δρόμωνγια «εποίκους μόνο», έχουν χωρίσει Παλαιστινιακές πόλεις και χωριά και έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τη δυνατότητα των Παλαιστίνιων να μετακινούνται ελεύθερα. Το Ισραήλ επίσηςδιατηρείτον παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηράγια περίπου 10 χρόνια, κλειδώνοντας δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε μία περιοχή που είναι σχεδόνη μισή της Νέας Υόρκης.

«Μία από τις τραγωδίες που έχει προκαλέσει η 50χρονηαδιάκοπη κατοχή πουαφορά τις παραβιάσεις είναι ότι ο κόσμος συνήθισε τα συγκλονιστικά επίπεδα καταπίεσης και ταπείνωσης που οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση στα κατεχόμενα», δήλωσε ο SalilShetty.

«Άλλα πώς μπορούν τα κράτη να συνεχίζουν να επιτρέπουν την οικονομική υποστήριξη σε μια εγγενώς σκληρή, μεροληπτική και εγκληματική πολιτική εποικισμού που επιτρέπειστους Ισραηλινούς εποίκους να διαμένουν σε κλεμμένη γη, σε σπίτια με γκαζόν και πισίνες, ενώ μπροστά στην πόρτα τους, οι Παλαιστίνιοι στερούνται την πρόσβαση σε καθαρό νερό ήηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες;»

Όλα τα κράτη έχουν σαφή υποχρέωση να διασφαλίσουν το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ακόμα, δεν πρέπει να αναγνωρίσουν ή να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο την παράνομη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ. Στηνπραγματικότητα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή που διαθέτουν για να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις.

«Τα κράτη που εξακολουθούν να βοηθούν τους οικισμούς των εποίκωννα ανθίζουν οικονομικά παραβιάζουν κατάφωρα τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και τις πολιτικές που έχουν δεσμευτεί να υποστηρίζουν. Είναι καθήκον κάθε κράτους,με βάση το διεθνές δίκαιο, να διασφαλίσει ότι οι ενέργειές του και οι δραστηριότητες των πολιτών του δεν αναγνωρίζουν ούτε βοηθούν παράνομες καταστάσεις ή πράξεις», δήλωσε ο SalilShetty.

«Με την απαγόρευση των αγαθών από τους οικισμούς των εποίκων και την θέσπιση νόμων και κανονισμών που εμποδίζουν τις εταιρείες ναδραστηριοποιούνται σε εποικιστικά εδάφη, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη διαφορά στη ζωή εκατομμυρίων Παλαιστίνιων που έχουν υπομείνειδεκαετίες αδικίας, ταπείνωσης και διακρίσεων».

Εδώ και δεκαετίες, έχει επιβεβαιωθεί απόπολλά ψηφίσματα των ΗνωμένωνΕθνών ότι οι Ισραηλινοί εποικισμοί παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2016, πέρασεαπότο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα που καλεί το Ισραήλ να διακόψει όλες τις δραστηριότητες εποικισμού στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το ψήφισμα καλεί επίσης όλα τα κράτη να διαφοροποιούν στις συναλλαγές τους το κράτος του Ισραήλ και τα κατεχόμενααπό το 1967 εδάφη.

Ωστόσο, το Ισραήλ επιτάχυνε την επέκταση και την υποστήριξη της εποικιστικής του δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες, ανακοινώνοντας σχέδια για χιλιάδες νέεςκατοικίες στους ήδη υπάρχοντες οικισμούς, όπως και σχέδια για την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών σε δύο νέους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Το Ισραήλ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι η παραμονή και η επέκταση των οικισμών έχει προτεραιότητα έναντι του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ήρθε ο καιρός, η ανθρωπότητα να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί άλλο την κατάφωρη παραβίασητου διεθνούς δικαίου από τις αρχές του Ισραήλ», δήλωσε ο SalilShetty.

Από τότε που ξεκίνησε η κατοχή, το 1967, το Ισραήλ έχει παγιώσει το κατασταλτικό στρατιωτικό καθεστώς του στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη με χιλιάδες στρατιωτικές εντολές. Πολλές από αυτέςποινικοποιούν ειρηνικές δραστηριότητες και θέτουν υπερβολικούς περιορισμούς στους Παλαιστίνιους, διαταράσσοντας την καθημερινότητά τους.

Οι στρατιωτικές εντολές έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων του εκτεταμένου σφετερισμού περιουσιακών στοιχείων και  φυσικών πόρων, τηςκατεδάφισης κατοικιών και επιχειρήσεων, των αυθαίρετων συλλήψεων και των παράνομων κρατήσεων εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων, καθώς και τη συλλογική τιμωρία εκατομμυρίων Παλαιστίνιων. Έχουν σημειωθεί επίσης αμέτρητες παράνομες δολοφονίες Παλαιστίνιων από τις ισραηλινές δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια.

«Είναι εξαιρετικάσοκαριστικό το γεγονός ότι, από τότε που ξεκίνησε η κατοχή, πριν από 50 χρόνια, επικρατεί ένα καθεστώς απόλυτης ατιμωρησίας για τις δεκαετίες των εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη», δήλωσε οSalilShetty.

«Ο κόσμος έχει δει το τρομαχτικό τίμημα 50 χρόνων περιφρόνησης των σοβαρών παραβιάσεων και της αδιάκοπης εξάπλωσης των παράνομων οικισμών. Για αυτόν το λόγο είναι ζωτικής σημασίας για τα κράτη να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για τον τερματισμό και την αποκατάσταση αυτών των παραβιάσεων.

«Θα πρέπει να ξεκινήσουν με την επιβολή μιας διεθνούς απαγόρευσης στα προϊόντα που προέρχονται από τους οικισμούς των εποίκων, ένα πλήρες εμπάργκο όπλων στις ισραηλινές και παλαιστίνιες ένοπλες ομάδες και να θέσουν τέλος στην ατιμωρησία δεκάδων εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων αμερόληπτων ερευνών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να καταδικαστούν να υποστούν ακόμα μισό αιώνα καταπίεσης και αδικίας».πηγή: amnesty.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου