.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Γήπεδο Μελισσανίδη (ΑΕΚ): Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛΛ δια του ΠΑΣΟΚογενους Σπίρτζη ενέκρινε την υψομετρική μελέτη…



Ενώ εκκρεμούν στη δικαιοσύνη το ιδιοκτησιακό και στο ΣτΕ η ΜΠΕ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΠΑΕ ΑΕΚ γίνεται γνωστό πως, «Η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕYΑΣΤΙΚΗ 1924 ΑΕ ανακοινώνει ότι πριν από λίγο ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης υπέγραψε την υψομετρική μελέτη…».  (ολόκληρη η ανακοίνωση στο τέλος)

Έγινε δηλαδή το αναμενόμενο και πολλές φορές εξαγγελμένο από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τι και πότε θα συμβεί. Πρόκειται για ένα ακόμη χαρτί, το οποίο εκδόθηκε χωρίς τη τήρηση της νομιμότητας που ισχύει για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Γι΄ αυτό και είναι προσβλητέο από οποιονδήποτε καταφύγει στα νόμιμα. Ίσως να είναι και επιδίωξη μια τέτοια προσβολή, για να δικαιολογηθούν νέες καθυστερήσεις, και να συσπειρωθούν οι οπαδοί αγοράζοντας διαρκείας και βλέποντας τους εχθρούς... σε πρόσωπα που κοινωνικά βρίσκονται στην ίδια θέση με εκείνους.  
Πιθανόν όμως τα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν λόγους να βιάζονται να «ταχτοποιήσουν» τις νομοθετικές και διοικητικές εκκρεμότητες. Όχι όμως γιατί βιάζονται να φτιάξουν το γήπεδο.


Από τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόκειται για έγκριση που έχει δοθεί με τρόπο δεν επιτρέπει έκδοση οικοδομικής άδειας, ούτε νομιμοφανώς, ούτε νομοτύπως, ούτε οριακά, ούτε οτιδήποτε. Αλλά από συριζαίους που υπογράφουν τα μνημόνια δυο – δυο κι ότι άλλο χρειαστεί για να διατηρήσουν τις καρέκλες και τα προνόμια τους, όλα μπορείς να τα περιμένεις.

Οι ερμηνείες που μπορούν να δοθούν για την προεξαγγελμένη εξέλιξη είναι πολλές. Η ελπίδα για κάποιες ψήφους αεκτζήδων σε περίπτωση εκλογών. Η αδυναμία άρνησης των επιθυμιών των επιχειρηματικών συμφερόντων, καθώς είναι τόσο στενοί οι μεταξύ τους δεσμοί, που δε μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Ας μη ξεχνάμε πως παραλίγο το ΔΟΛ θα τον είχε πάρει σύμφωνα με όσα γράφτηκαν χωρίς να διαψευστούν, αλλοδαπή εταιρία συμφερόντων Μελισσανίδη. Σκεφτείτε να βλέπαμε το πατριώτη που είχε γραφτεί ότι   απειλούσε το προσωπικό του, πως αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, θα πάρει τις επιχειρήσεις του και θα φύγει από την Ελλάδα, μιντιάρχη του ΣΥΡΙΖΑ!
Η αλληλοεξυπηρέτηση στα πλαίσια σύμπτωσης πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και ανταλλαγών. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σου δίνω αναπνοές για τη πίεση που δέχεσαι από τους οπαδούς, να τους πουλήσεις διαρκείας, να κερδίσεις χρόνο, να σου προσβάλλουν την εξόφθαλμα παράνομη έγκριση ώστε να φανεί πως θέλεις αλλά δε σε αφήνουν. Ταυτόχρονα να βρεις αγοραστές του σχεδίου σου δείχνοντας πως προχωρά και πως τάχα μου, είναι νόμιμο. Αλλά και σου δίνουμε το πράσινο φως να προχωρήσεις, κι ας τρέχουν οι θιγόμενοι κάτοικοι να σε σταματήσουν. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η… αδέκαστη δικαιοσύνη. Μέχρι τότε θα σε νομιμοποιήσει τυπικά το ΣτΕ, όπως έγινε με το εντελώς αυθαίρετο Μολ του Λάτση. Που με μια απόφαση του ΣτΕ νομιμοποιήθηκε μετά 10 χρόνια έναντι 10.000 ευρώ!

Αυτό που είναι βέβαιο πως δεν αλλάζει, είναι ότι αποκλείεται να λειτουργήσει γήπεδο χωρίς τις υπογειοποιήσεις. Φυσικά αυτός μπορεί να είναι ο επόμενος δήθεν ή πραγματικός εκβιασμός. Δε με αφήνουν να λειτουργήσω το γήπεδο οπότε εγκρίνετε μου τη λειτουργία όπως και να γίνει, για να μη σας στείλω τους «οπαδούς» στη πόρτα υπουργείων, πολιτικών γραφείων κλπ. Είδατε τι έχει τραβήξει ο Βασιλόπουλος και η πλειοψηφία του τόσα χρόνια. Και τα λέμε αυτά γιατί σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, η έγκριση με στρατιωτικούς όρους είναι κατηγορίας Ι5 (γιώτα πέντε).

 Όλα αυτά τα εγκληματικά για το περιβάλλον και τη πόλη μας «θαύματα», συμβαίνουν με την ενεργητική ή παθητική στήριξη του συνόλου των κομμάτων της βουλής.

Οι διάφορες εκφράσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων, λειτουργούν ως γραφείο τύπου ή «κύκλοι» πότε της περιφέρειας και πότε του υπουργείου. Είναι τόσο στενή η μεταξύ τους σχέση, ώστε μοιάζει να έχουν αναλάβει εργολαβικά να εξαγγέλλουν όσα πρόκειται να συμβούν, και μας ανακοινώνουν πρώτοι όσα συμβαίνουν. Αυτό δηλαδή που λέμε κράτος εν κράτει, βρίσκει την απόλυτη έκφραση του στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ότι είναι άβατο για τους πολίτες, έχει ελεύθερη είσοδο για τους επιχειρηματίες. Κατά τα λοιπά έστω και προσχηματικά τους ενοχλεί το άβατο των Εξαρχείων, κι όχι φυσικά εκείνο των εξαχρείων…

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις υπερασπίζονται και καλά τη νομιμότητα. Μόνο που όταν πρόκειται για το μεγάλο κεφάλαιο, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τη καταργούν και να δημιουργούν νέα, σύμφωνη με τις επιδιώξεις του. Όταν η διεκδίκηση είναι των εργαζομένων, τότε είναι κατακριτέα και χαρακτηρίζεται συντεχνιακή και αντικοινωνική σε βάρος των υπολοίπων.

Αν υπάρχει ένα μάθημα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες από αυτή την εξέλιξη, είναι πως δεν υπάρχουν ρεαλιστικά και μη ρεαλιστικά αιτήματα όταν πρόκειται για ζητήματα που τους αφορούν. Υπάρχει πολιτική βούληση ή ανυπαρξία της. Υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που μόνιμα και σταθερά υπηρετούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, και απόλυτη αδιαφορία για τα συμφέροντα των οικονομικά αδύναμων και πολλών. Τα οποία απλά επισημαίνονται μαζί με δήθεν δεσμεύσεις που συνοδεύουν τις προεκλογικές περιόδους, και χρησιμεύουν στην άγρα ψήφων. Επομένως έχουν κάθε λόγο να απαιτούν λύσεις στα προβλήματα τους από τις κυβερνήσεις υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου, σύμφωνα με τα συμφέροντα της τάξης τους.

Γιατί δεν είναι ρεαλιστικό, κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά αναγκαίο και πολιτικά απαραίτητο, να διεκδικήσουμε 4ωρη μόνιμη δουλειά με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα; Ώστε να μην υπάρχει ανεργία, τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν επάρκεια χρημάτων για περίθαλψη και αξιοπρεπείς συντάξεις. Το δημόσιο φορολογικά έσοδα, τα μαγαζιά πωλήσεις, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ να πληρώνονται, οι άνθρωποι να μην αυτοκτονούν ή πεθαίνουν από το στρες, να πηγαίνουν διακοπές και να είναι χαρούμενοι;
Τι εμποδίζει το πρωθυπουργό και τις υπουργάρες του να ψηφίσουν ένα τέτοιο νόμο; Γιατί δεν εμφανίζουν την ίδια άνεση σε παρόμοιες υπογραφές, με εκείνη που εμφανίζουν σε ότι αφορά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας κι εν πολλοίς κλεπτοκρατίας; Γιατί τους είναι τόσο εύκολο να ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία και τα δικαιώματα των ψηφοφόρων τους, να ταχτοποιούν κάθε αίτημα ξένων και ντόπιων ολιγαρχών, και την ίδια ώρα αδιανόητο να εφαρμόσουν πολιτικές που υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα;

Ένα πράγμα τους εμποδίζει κι ένα άλλο μπορεί να τους σταματήσει. Τους εμποδίζει το κοινό συμφέρον και η αλληλεγγύη μεταξύ κεφαλαίου και πολιτικών εκπροσώπων του. Και μπορεί να τους σταματήσει το ξύπνημα των εργαζομένων και του λαού. Όσο ο λαός αποδέχεται τη μοίρα που του επιφυλάσσουν και πιστεύει πως είναι ένοχος για το κατάντημα του, τόσο οι βάρβαρες απάνθρωπες πολιτικές θα κυριαρχούν. Κανείς ισχυρός δεν έχει λόγο να σε λογαριάσει, αν δε φροντίσεις να του θυμίσεις την ύπαρξη και την αποφασιστικότητα σου να ζήσεις με αξιοπρέπεια.

Η ίδια κυβέρνηση που παριστάνει τον υπερασπιστή της νομιμότητας, συνεχίζει απτόητη το ξεπάτωμα εργατικών, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, είναι αυτή που σκοτώνεται έξω από κάθε νομιμότητα να ψηφίσει τη (ν)τροπολογία χτες, να υπογράψει τα υψόμετρα σήμερα, την οικοδομική άδεια αύριο. Ότι δηλαδή δε θα ήταν έκπληξη να κάνει μια καραδεξιά κυβέρνηση. Από πού κι ως που λοιπόν πρόκειται για κυβέρνηση της αριστεράς;

Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ που επίσης εκπροσωπούν το μεγάλο κεφάλαιο, κανένα πρόβλημα δεν έχουν από παρόμοιες εξελίξεις. Γι΄ αυτό και δεν επεμβαίνουν ούτε θέτουν όρους που θα εμπόδιζαν τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και τη καταστροφή του περιβάλλοντος, εν προκειμένω της πόλης μας, μέσα από παράνομες διαδικασίες. Οι παραπάνω δοτοί οργανισμοί του κεφαλαίου όπως και οι κάθε φορά κυβερνήσεις μας, συνεργάζονται πλήρως μεταξύ τους. Το μεγάλο κεφάλαιο, τα κέρδη του και η εξυπηρέτηση του, είναι το νήμα που συνδέει όλους αυτούς μεταξύ τους. Από κοντά και η εκκλησία που ειδικότερα στη περιοχή μας, δεν ευλογεί απλώς τη τσιμεντοποίηση αλλά  συνεπικουρεί με δικές της επενδύσεις τα οικονομικά συμφέροντα.

Όλοι αυτοί οι αθεόφοβοι πατριώτες… και πιστοί χριστιανοί, στηρίζουν ή εγκρίνουν το χάρισμα δημόσιου χρήματος σε αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα δεν έχουν κανένα πρόβλημα π.χ. να χρωστάς στο δημόσιο, ή κανένα από τα πλοία σου να μην έχει ελληνική σημαία. Πρόκειται για τους ίδιους τύπους, που αυτοπαρουσιάζονται, να σκίζουν τα ιμάτια τους για τη σημαία της πατρίδας…

Σε όλη αυτή την ιστορία με τα υψόμετρα, υπάρχει ένα μυστήριο… Γιατί δε φρόντισαν επί 3 χρόνια η αμαρτωλή υποταχτική περιφέρεια της (α)Ρένας Δούρου, αλλά και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έγκρισης των υπογειοποιήσεων; Και μη πει κανείς επειδή έκανε αντίσταση η περιφέρεια, γιατί θα είναι το νέο πιο σύντομο ανέκδοτο.

Όπως είναι γνωστό υπάρχει πρόβλημα με το αναλογικά για τα κτίσματα της περιοχής, τεράστιο ύψος του γηπέδου. Κι όπως επίσης είναι γνωστό, ο ορισμός των υψομέτρων καθορίζει το μηδέν από όπου ξεκινάει να μετράει το ύψος της κατασκευής. Λιγότερο γνωστό αλλά όχι μυστικό, είναι πως η διαφορά ύψους ανάμεσα στη βόρεια πλευρά του γηπέδου και τη νότια που ήταν η σκεπαστή, είναι 5 μέτρα. Γνωστό επίσης είναι πως το γήπεδο θα μπορούσε να βυθιστεί περισσότερο, ώστε το ύψος του να μη ξεπερνάει το ύψος των σπιτιών του προσφυγικού οικισμού. Αυτό μεταφράζεται απλά σε μεγαλύτερο κόστος. Με άλλα λόγια όσο λιγότερο σκάβουμε, τόσο λιγότερο κοστίζει η κατασκευή. Επομένως όσο πιο ψηλά πάει το γήπεδο τόσο μικρότερο κόστος θα έχει. Αλλά και όσο το κόντυνε η απόφαση του ΚΕΣΑ, τόσο και περισσότερο μπορεί  να ψηλώσει από το… λάθος καθορισμό των υψομέτρων.

Η παράλειψη της περιφέρειας λοιπόν να εγκριθούν οι μελέτες υπογειοποίσης των 3 δρόμων επί 3 χρόνια, και η επιμονή ο δήμος να προχωρήσει στην έγκριση των υψομέτρων χωρίς τη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών, μπορεί να μην οφείλεται σε επιπολαιότητα ή αδιαφορία. Μπορεί να μην είναι τόσο αθώα. Μπορεί να προσφέρει ένα ακόμη υπόγειο στα 29.000+ τμ που δε θα είναι και τόσο υπόγειο. Μπορεί να δώσει νομότυπα ύψος στο γήπεδο, που όμως θα υπερβαίνει τη πραγματική στάθμη του εδάφους.  

Ο δήμος όπως θυμόμαστε, ποτέ δεν αρνήθηκε να εγκρίνει την υψομετρική μελέτη. Αντίθετα επανειλημμένα είχε δηλώσει πως αν τηρηθούν τα νόμιμα, θα εγκρίνει την υψομετρική μελέτη. Στο θέμα αυτό κράτησε και ορθά ως τώρα αυτή τη στάση, όχι απλά υπερασπιζόμενος τη νομιμότητα, αλλά συνυπολογίζοντας και την ουσία. Γιατί λάθος καθορισμός της στάθμης του εδάφους, μπορεί να καταστήσει τα σπίτια και καταστήματα της γύρω περιοχής συγκριτικά υπόγεια, και πλημμυρίζοντα σε κάθε μπόρα. Οφείλει λοιπόν να παρέμβει με κάθε νόμιμο μέσο, να ενημερώσει και κινητοποιήσει τους κατοίκους σχετικά.

Οι ευθύνες της δημοτικής αντιπολίτευσης και του συνόλου των τοπικών οργανώσεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, δεν είναι ούτε αμελητέες, ούτε λίγες. Ως σήμερα στον ένα ή τον άλλο βαθμό με διάφορα προσχήματα έχουν υποστηρίξει τα σχέδια Μελισσανίδη, που οδηγούν στη καταστροφή της πόλης όπως τη γνωρίζαμε. Οι ευθύνες τους λοιπόν και πολλές είναι, και βαριές, και δε ξεχνιούνται…

Για την ιστορία να αναφέρουμε, πως το κτίριο της πρώην Ρενό (ΜΑΒΑ οδός Σκρα) στην εθνική οδό, χτίστηκε με παρόμοιο τρόπο εξαιτίας της τότε οικονομικής ισχύος και των πολιτικών διασυνδέσεων του φερόμενου ιδιοκτήτη του. Γιατί η περιοχή ήταν χαρακτηρισμένη πράσινο και η ιδιοκτησία του αμφισβητείται. Από τότε που χτίστηκε το κτίριο και μέχρι σήμερα, η περιοχή σε κάθε δυνατή βροχή πλημμυρίζει θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων και καταστρέφοντας περιουσίες. Γιατί η κατασκευή λειτουργεί σα φράγμα που συγκρατεί τα νερά και μετατρέπει σπίτια και καταστήματα σε υπόγεια. Η περιφέρεια ξοδεύοντας μερικά εκατομμύρια δημόσιου χρήματος, πρόκειται να προχωρήσει σε αντιπλημμυρικά έργα. Και πρέπει αυτό οι κάτοικοι να της το χρωστάνε, κι όλοι οι υπόλοιποι να κάνουμε τα στραβά μάτια για το ιδιωτικό γήπεδο Μελισσανίδη, και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή.

Αποτελεί τραγική ειρωνεία ότι η περιφέρεια που δεν έχει δώσει φράγκο για τους πρόσφυγες, συνδιοργανώνει με το δήμο μας εκδήλωση για αυτούς. Την ίδια ώρα που με πράξεις, παραλείψεις και χάρισμα δεκάδων εκατομμυρίων σε ιδιωτικά συμφέροντα, ετοιμάζεται να κάνει πρόσφυγες πολλούς κατοίκους της πόλης μας.

Το σχέδιο Μελισσανίδη στα βασικά του στοιχεία, εξελίσσεται όπως περίπου το σχέδιο Γρανίτσα. Η βασική διαφορά είναι πως ξετυλίγεται σε αργή κίνηση. Έχει τα χαρακτηριστικά τηλεοπτικού θεάματος, που ο παρουσιαστής αργεί να εκστομίσει την εξέλιξη, η μουσική κορυφώνει τα συναισθήματα, μεσολαβούν διαφημίσεις, και κάποια στιγμή μαθαίνουν κι οι θεατές. Κάποιοι από αυτούς θα πειστούν να αγοράσουν τα προϊόντα που διαφημίζονται στη διάρκεια της εκπομπής.

Αυτό που πρέπει να πούμε είναι πως για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, το συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει πραγματική προοπτική υλοποίησης. Άγνωστο γιατί συνεχίζει να κινείται στα όρια της παρανομίας, και αποκλείεται όχι να εκδοθεί άδεια ή να μπουν εν είδει ιβέντ μπουλντόζες, αλλά να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει. Ερώτημα παραμένει αν πράγματι ο ιδιοκτήτης του θέλει να το κατασκευάσει, ή θέλει να δείχνει στο ακροατήριο του πως και καλά θέλει αλλά δε τον αφήνουν…


Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της:





Ανακοίνωση ΠΑΕ ΑΕΚ \\
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ \\  14/6/2017

Η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕYΑΣΤΙΚΗ 1924 ΑΕ ανακοινώνει ότι πριν από λίγο ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης υπέγραψε την υψομετρική μελέτη, της οποίας η έγκριση ταλαιπώρησε για τόσο καιρό τον κόσμο της ΑΕΚ και αποτελούσε το τελευταίο εμπόδιο για την έναρξη της κατασκευής του γηπέδου μας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σύσσωμη η οικογένεια της ΑΕΚ εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες της προς τον κ. Σπίρτζη, ο οποίος μέσα σε χρόνο ρεκόρ – από την με τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης- ετοίμασε, με τη συνδρομή φυσικά των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου, τη σχετική μελέτη ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας για το Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «Αγιά Σοφιά».

Η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕYΑΣΤΙΚΗ 1924 ΑΕ αλλά και σύσσωμη η οικογένεια της ΑΕΚ οφείλουν επίσης ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, στους Διευθυντές των αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά και σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, γιατί με μεθοδική δουλειά και σεβόμενοι απόλυτα τις κατευθύνσεις του Νόμου, μελέτησαν το ζήτημα σε όλες του τις λεπτομέρειες και ενέκριναν τη μελέτη.

Η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕYΑΣΤΙΚΗ 1924 ΑΕ συνεργάζεται ήδη χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έκδοση της οικοδομικής άδειας του γηπέδου που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου άμεσα να ξεκινήσουν τα έργα.

Ενας εξοντωτικά δύσκολος, αλλά δίκαιος αγώνας, για την εκπλήρωση του μεγαλύτερου ονείρου του κόσμου της ΑΕΚ φτάνει πλέον στη δικαίωσή του.


2 σχόλια:

  1. Τρεις νοματαίοι αποφάσισαν να κάνουν προσφυγές, και για αυτό θα πρέπει να σταματήσει ένα ολόκληρο έργο. Ωραία λογική, υπάρχει και ξυδάκι Καμπούρη. Άντε γειά που λέει και ένας συνοπαδός σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή