.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΠΠΙΕΔ: «Θα σου πω μια ιστορία» 1-3-2017



cid:image001.png@01D28E9F.E5A648B0

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας οργανώνει στο Π.Π.Ι.Ε.Δ. ανοιχτές συναντήσεις ιστορίας και σας καλεί να έρθετε, να ακούσετε και να συζητήσετε τα πορίσματα νέων ερευνών πάνω σε πολύ ενδιαφέροντα θέματα της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.
Επιστημονική επιμέλεια – συντονισμός: Μαρία Πρέκα, Ιστορικός

«Θα σου πω μια ιστορία»

1-3-2017

Δώρα Μόσχου, «Η γη, οι άνθρωποι, τα νοικοκυριά στην Κέρκυρα του 18ου αιώνα»: Μια αφήγηση για «τόσες γενεές ανθρώπων πού ’χανε ζήσει σκοτεινά, ποτίζοντας με τον ίδρο τους μια γη που δεν ήταν δική τους»

00C

Η Δώρα Μόσχου εργάζεται ως καθηγήτρια φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση (2ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας) και είναι υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο επιστημονικό πεδίο «Ιστορία της Βενετοκρατίας». Έχει δημοσιεύσει ανακοινώσεις σε επιστημονικά περιοδικά, για ζητήματα που αφορούν την περίοδο της Βενετοκρατίας και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε αντίστοιχα συνέδρια. Επίσης, έχει ασχοληθεί με την ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του εργατικού κινήματος και του γυναικείου ζητήματος.

Ώρα έναρξης συναντήσεων: 7.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη


«Θα σου πω μια ιστορία» Τετάρτη 1-3-2017

Δώρα Μόσχου, «Η γη, οι άνθρωποι, τα νοικοκυριά στην Κέρκυρα του 18ου αιώνα»: Μια αφήγηση για «τόσες γενεές ανθρώπων πού ’χανε ζήσει σκοτεινά, ποτίζοντας με τονίδρο τους μια γη που δεν ήταν δική τους»

Περίληψη: Η Κέρκυρα του 18ου αιώνα είναι κατάφυτη από ελαιόδεντρα, τόσο πυκνά που τακλαδιά του ενός μπλέκονται με τα κλαδιά του άλλου και ο κίνδυνος μιαςγενικευμένης πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά συχνός. Εδώ ζουν και μοχθούν οι «μικροίάνθρωποι» της υπαίθρου. Η βενετσιάνικη διοίκηση τους θεωρεί απείθαρχους καιτεμπέληδες: όμως, η πλούσια βλάστηση που τους περιβάλλει, ελιές κι αμπέλια, είναιέργο των δικών τους χεριών. Οι καρποί των κόπων τους δεν είναι δικοί τους: τουςμοιράζονται με τον – συχνά απόντα – φεουδάρχη, ενώ η μορφή του επιστάτη,κοντοχωριανού τους, αλλά και ανθρώπου της διοίκησης και των μηχανισμών της,είναι, ίσως, η απεχθέστερη του χωριού. Μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικόπεριβάλλον, που συμπίπτει ιστορικά με την αποσύνθεση του φεουδαρχικούσυστήματος στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι άνθρωποι αυτοί καλλιεργούν τη γη,παντρεύονται, δημιουργούν οικογένειες και νοικοκυριά, τσακώνονται μεταξύ τους,στασιάζουν απέναντι στη διοίκηση. Η ιστορία που θα αφηγηθούμε είναι μιαπεριήγηση στο μικρόκοσμό τους, στο μόχθο και στο δόλο τους, στο σπίτι και στονοικοκυριό τους, στις έχθρες και στις φιλίες τους και, γιατί όχι, στη συνείδησή τους.

Βιογραφικό: Η Δώρα Μόσχου εργάζεται ως καθηγήτρια φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση (2οΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας) και είναι υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας στο ΙόνιοΠανεπιστήμιο, στο επιστημονικό πεδίο «Ιστορία της Βενετοκρατίας». Έχειδημοσιεύσει ανακοινώσεις σε επιστημονικά περιοδικά, για ζητήματα που αφορούντην περίοδο της Βενετοκρατίας και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σεαντίστοιχα συνέδρια. Επίσης, έχει ασχοληθεί με την ιστορία του ΚομμουνιστικούΚόμματος Ελλάδας, του εργατικού κινήματος και του γυναικείου ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου