.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Η Ευρωβουλή χρηματοδοτεί το κόμμα των ευρωπαίων ναζί

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΣΑΛΟΣ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ευρωβουλή ενέκρινε τη χρηματοδότηση του «πολιτικού κόμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία» (APF) που ιδρύθηκε από τη Χρυσή Αυγή, τους Γερμανούς νεοναζί του NPD και άλλα φασιστικά μορφώματα.

Η έγκριση αυτή ήρθε παρά το γεγονός ότι επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων της Ευρωβουλής συνεχίζει να διενεργεί έρευνα σχετικά με τη νομιμότητα της χρηματοδότησης. Τα «πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» βασίζονται σε ευρω-ενωσιακό κανονισμό του 2003 που προβλέπει ότι οφείλουν να σέβονται τις «θεμελιώδεις αξίες» της ΕΕ. Στην εν λόγω νομοθεσία αυτές ορίζονται ως «η ελευθερία, η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και το κράτος δικαίου».


Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής συγκάλεσε τους εκπροσώπους του APF σε μια ακρόαση – φιάσκο. Η επιτροπή ανέχτηκε να μην εκπροσωπηθεί το μόρφωμα από ένα από τους τέσσερις ευρωβουλευτές του (τρεις της ΧΑ κι ένας του NPD) αλλά από τον Ιταλό δηλωμένο φασίστα Ρομπέρτο Φιόρε που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στο «πολιτικό σκέλος» ένοπλης συμμορίας (1985) και τον επίσης καταδικασμένο Σουηδό νεοναζί Στέφαν Γιάκομπσον που έχει εμπλακεί σε μαχαιρώματα (2012-2014).

Εκτός από τους χρυσαυγίτες, ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής που είναι μέλος της επιτροπής, Κ. Χρυσόγονος (Σύριζα) ήταν επίσης απών. Οι ευρωβουλευτές άφησαν τους δυο φασίστες να ρητορεύουν περί του μη ρατσισμού τους και της… προσκόλλησης τους στις δημοκρατικές αξίες, χωρίς να αντιτάσσουν τις συγκεκριμένες καταδίκες μελών των κομμάτων του APF για χρήση βίας που καταδεικνύουν συστηματική παραβίαση του «κράτους δικαίου». Οι ευρωβουλευτές δεν αναφέρθηκαν στις καταδίκες μελών της ΧΑ για τη δολοφονία του Σ. Λουκμάν ή τις επιθέσεις σε τσιγγάνους και αντιφασίστες. Ο Κ. Χρυσόγονος δεν ήταν εκεί για να θυμίσει ότι κάθε χρηματοδότηση της ΧΑ από το ελληνικό δημόσιο πέραν των βουλευτικών μισθών έχει διακοπεί λόγω της δίκης της για εγκληματική οργάνωση κι ότι ως εκ τούτου η μόνη δημόσια χρηματοδότηση που συνεχίζει να λαμβάνει είναι από την ΕΕ.

Ο προερχόμενος από το Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα, γραμματέας της Ευρωβουλής, Κλάους Βέλλε αρνήθηκε να δημοσιεύσει τις αιτήσεις χρηματοδότησης του APF επικαλούμενος «την προστασία των εμπορικών συμφερόντων» (!!) του μορφώματος (Έθνος, 12/3).

Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής ανέθεσε σε «διαθεσμική επιτροπή εμπειρογνώμων» την περεταίρω εξέταση της υπόθεσης που θα κριθεί τελικά σε ψηφοφορία την ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ μιλούν για παύση χρηματοδότησης σε πολιτικές ομάδες που δε «σέβονται τις αρχές της ΕΕ» γενικά και αόριστα χωρίς να ορίζουν ποιες αρχές εννοούν αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο στην κατηγορία αυτή να συμπεριλήφθη οποιαδήποτε πολιτική δύναμη διαφωνεί με το κοινωνικό-οικονομικό περιεχόμενο της ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δ. Παπαδημούλης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωβουλής για το ζήτημα αυτό, χωρίς να υπενθυμίζει τις καταδίκες των χρυσαυγιτών και χωρίς να ζητά συγκεκριμένα την παύση χρηματοδότησης των ναζί (Ποντίκι, 15/2).

πηγή: prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου