.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Ευθύνες σε ΗΠΑ και Βρετανία για την Υεμένη από τη Διεθνή Αμνηστία

Φωτογραφία αρχείου | AP Photo/Jon Gambrell

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την ΗΠΑ και το Βρετανία ότι τροφοδοτούν την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη με τις πωλήσεις όπλων που κάνουν προς τη Σαουδική Αραβία, που εμπλέκεται στον πόλεμο.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή η ανθρωπιστική οργάνωση καταδικάζει το γεγονός πως οι δύο χώρες προμήθευσαν με όπλα αξίας υψηλότερης από 5 δισ. δολάρια τη Σαουδική Αραβία αφότου η χώρα επενέβη πριν δύο χρόνια στην Υεμένη, επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών κρατών.

Πρόκειται για ένα ποσό δέκα φορές μεγαλύτερο από τη βοήθεια που χορήγησαν οι δύο χώρες στην Υεμένη το ίδιο διάστημα, προσθέτει η Αμνηστία.


Η Σαουδική Αραβία επενέβη στον πόλεμο υπέρ των δυνάμεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, οι οποίες συγκρούονται με τους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι κατέλαβαν το 2014 μεγάλα τμήματα της επικράτειας της Υεμένης, ανάμεσά τους και την πρωτεύουσα Σαναά.

«Η σύρραξη εξανάγκασε 3 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στοίχισε τη ζωή χιλιάδων αμάχων και άφησε τη χώρα αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική καταστροφή», κατήγγειλε η Λιν Μααλούφ από την περιφερειακή διεύθυνσης της Αμνηστίας στη Βηρυτό.

«Τα όπλα που προμήθευσαν κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία χρησιμοποιήθηκαν για να διαπραχθούν κατάφωρες παραβιάσεις» συνέχισε η Μααλούφ, για την οποία οι δύο χώρες προχώρησαν σε μια απίστευτη αντίφαση το γεγονός πως «συνεχίζουν να εγκρίνουν παραδόσεις όπλων την ώρα που χορηγούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της πολύ σοβαρής κρίσης που συνέβαλαν να προκληθεί».

Για μία ακόμη φορά η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε να επιβληθεί εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και να αρχίσει μια διεθνής, «αξιόπιστη» έρευνα «για τις κατάφωρες παραβιάσεις που έχουν διαπραχθεί από όλα τα μέρη στη σύρραξη» στην Υεμένη.

Επικαλούμενη τον «μακρύ κατάλογο των φρικαλεοτήτων» στην Υεμένη, η ΜΚΟ καλεί επίσης τον ΟΗΕ να «διερευνήσει τις καταγγελίες περί παραβιάσεων από όλα τα μέρη του πολέμου για να εξασφαλιστεί ότι όσοι διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Το Πεντάγωνο έχει αναφέρει ότι πραγματοποίησε 40 αεροπορικές επιδρομές αυτό το μήνα κατά της Υεμένης εναντίον της Αλ-Κάιντα, ενώ η Σαουδική Αραβία έχει επικριθεί επανειλημμένα επικρίσεις για τις απώλειες αμάχων στην Υεμένη.

Στον πόλεμο της Υεμένης από την έναρξη της επέμβασης της συμμαχίας αραβικών κρατών έχουν χάσει τη ζωή τους 7.700 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κι έχουν τραυματιστεί πάνω από 42.500, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου