.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

"ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο" και οι σύγχρονοι "εκτελεστές" του...


Του Χριστόφορου Παπαδάκη
"Πήγαν σήμερα Τσίπρας και Κουτσούμπας για να τιμήσουν κάποιον που πέθανε για να έρθει στην Ελλάδα η Σοβιετική Δικτατορία"... 
Αυτή τη βαριά, ανιστόρητη, επικίνδυνη, αντιδημοκρατική, ψεύτικη, κατάπτυστη και τρισάθλια κουβέντα, την είπε...

 από το μικρόφωνο του ραδιοφώνου του Σκάϊ χθες το απόγευμα, ένας εκ των δύο παραγωγών σατυρικής εκπομπής, σε μια προσπάθεια να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα...

Και για να πετύχει το σκοπό του, ο παραγωγός αυτός - που δεν ξέρω το όνομα του - δεν δίστασε να μιλήσει τόσο απαξιωτικά, για τον ήρωα του λαϊκού κινήματος, τον αξέχαστο Πατριώτη και κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη.



Θλίβομαι και λυπάμαι. Θεωρώ ότι η Αριστερά έχει τεράστιες ευθύνες, επιτρέποντας να γίνονται τόσο απλοιϊκές και εξευτελιστικές αναφορές στο όνομα του Νίκου Μπελογιάννη. Είναι εξάλλου κάτι παραπάνω από θλιβερό, τόσο ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραβρέθηκε και μίλησε για το Νίκο Μπελογιάννη στην χθεσινή εκδήλωση, όσο και ότι το δέχτηκε αυτό και το νομιμοποίησε με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας  αλλά και η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ που λαμβάνει τις αποφάσεις.

Μπράβο στους κομμουνιστές που αποχώρησαν την ώρα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός, γιατί η μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα του τρίτου και του τέταρτου μνημονίου. Ούτε με τους νεομνημονιακούς οπαδούς της κυβερνώσας παράταξης, που ανήκουν στους λεγόμενους "Αριστερούς του Σαλονιού" και δεν ξέρουν τι θα πει να είσαι κυνηγημένος για τις ιδέες σου, να μην μπορείς να σταθείς πουθενά, να κρύβεσαι σαν αγρίμι και στο τέλος να εκτελείσαι, αρνούμενος να προδώσεις την ιδεολογία σου και την ίδια σου την Πατρίδα.

Όσο για τις ευθύνες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, είναι τεράστιες, έχουν περάσει στις μαύρες σελίδες του ΚΚΕ, για να λέμε τα πράγματα έτσι όπως είναι, ή έστω έτσι όπως έχει φανεί ότι είναι μέχρι σήμερα, εκτός και αν στην πορεία έχουμε νέες αποκαλύψεις που θα ανατρέψουν τα γεγονότα, έτσι όπως έχουν γραφτεί στην ιστορία. Και δεν χαίρομαι καθόλου, που αναγκάζομαι να γράψω κάτι τέτοιο...

"Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο"

Όσο για τους δύο παραγωγούς του Σκάϊ, ήθελα απλά να τους πω πως ο Μπελογιάννης δεν "πέθανε" απλά, όπως είπαν. Εκτελέστηκε. Μήπως συμφωνούν οι ίδιοι, που ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του, από την κυβέρνηση του Πλαστήρα, επειδή έτσι ήθελαν οι Παρακρατικοί φονιάδες, οι Αμερικάνοι "φίλοι μας" και το Παλάτι; Πολλές είναι οι ομοιότητες με τη σημερινή κατάσταση... με μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται "φιλολαϊκή" αλλά κάνει τα χατήρια των Δανειστών, των Ευρωπαίων και των Αμερικανών.

Αλλά επειδή η ιστορία έχει γραφτεί και δεν μπορεί να αλλάξει ως προς τα γεγονότα, θα ήθελα να παραπέμψω αυτά τα παιδιά, στην παρακάτω θρυλική ταινία του Νίκου Τζίμα «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (1980) για τη δίκη και την εκτέλεση του ήρωα του λαϊκού κινήματος, κομμουνιστή, Νίκου Μπελογιάννη.

Το σενάριο είναι του σκηνοθέτη, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη (τραγουδά η Μαργαρίτα Ζορμπαλά) και η φωτογραφία του Νίκου Καβουκίδη. Τον Νίκο Μπελογιάννη υποδύεται ο Φοίβος Γκικόπουλος, ενώ παίζει ακόμα οι ηθοποιοί: Αλέκος Αλεξανδράκης, Πέτρος Φυσσούν, Αγγελος Αντωνόπουλος, Βαγγέλης Καζάν, Κώστας Καζάκος, Μάνος Κατράκης, Αιμιλία Υψηλάντη, Σπύρος Καλογήρου, Ανέστης Βλάχος, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Κώστας Αρζόγλου, Γιάννης Κατράνης, Στέφανος Στρατηγός, Αντώνης Αντωνίου, Βάσος Ανδρονίδης, Μίρκα Καλατζοπούλου, Βασίλης Κολοβός, Κώστας Μέσαρης, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Φοίβος Ταξιάρχης κ.ά.

Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές μια από τις πιο φωτεινές προσωπικότητες του ελληνικού - αλλά και διεθνούς - κομμουνιστικού κινήματος και, παράλληλα, μέσα από αυτή και τη θυσία της, να πάρουν μία χαρακτηριστική «γεύση» του μετεμφυλιακού καθεστώτος που, με αίμα, «φύτεψε» ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός.

Ο Μπελογιάννης έπεσε στα χέρια της Ασφάλειας στις 20 Δεκεμβρίου 1950. Οι αστυνομικοί, που κατά πάσα πιθανότητα τον περίμεναν, τον συνέλαβαν μόλις μπήκε στο σπίτι της οδού Πλαπούτα 30, κοντά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το σπίτι λειτουργούσε ως γιάφκα του παράνομου μηχανισμού.

Η σύλληψη ανακοινώθηκε από τον Τύπο στις 4 Ιανουαρίου 1951. Αναφέρονταν ανάμεσα σε άλλα:

«Ο Νίκος Μπελογιάννης, εξ Αμαλιάδος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, αποσταλείς κατόπιν εντολής του Πολιτικού Γραφείου από τας χώρας του Παραπετάσματος εις την Ελλάδα (...) διά την ανασυγκρότησιν του παρανόμου μηχανισμού και την προπαρασκευήν του Τετάρτου Γύρου. (...) συνελήφθη εις τας Αθήνας, κατόπιν κεραυνοβόλου ενεργείας της Ασφαλείας του Κράτους, (...) Ο Μπελογιάννης έφθασεν εις τας Αθήνας, κατέλυσεν εις το ξενοδοχείον «Μέγα» και ήρχισεν αμέσως τας επαφάς του με τα στελέχη, χρησιμοποιών ως σύνδεσμον την Ελλη Ιωαννίδου, μέλος της ΚΟΑ»1.

Μαζί με τον Μπελογιάννη πιάστηκαν ακόμα 92 σύντροφοι.

Οι 93 κομμουνιστές παραπέμφθηκαν σε δίκη με βάση το νόμο 509/1947, ότι επεδίωξαν «την διά βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος».

Η δίκη τους άρχισε στις 19 Οκτωβρίου 1951 στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, που συνεδρίαζε στα δικαστήρια της οδού Σανταρόζα. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο αντισυνταγματάρχης της στρατιωτικής δικαιοσύνης Ανδρέας Σταυρόπουλος και στρατοδίκες οι ταγματάρχες Νικόλαος Κομνιανός, Γεώργιος Παπαδόπουλος (ο μετέπειτα δικτάτορας), Γεώργιος Κοράκης και ο λοχαγός Θεμ. Κυριακόπουλος.




"Σε κανένα από τα βίντεο που ανεβάζω δεν αποσκοπώ σε κάποιο όφελος αφού είναι πνευματική ιδιοκτησία άλλων".


πηγή: kivotosblog.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου