.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση από τη Σύσκεψη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής


Την Τρίτη 21/3 έγινε σύσκεψη του ΣΥ.Σ.Α. Συμμετείχαν οι συλλογικότητες: Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγώνα Βύρωνα, Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, Εργατική Λέσχη Κερατσινίου, Εργατική Λέσχη Πατησίων – Κυψέλης, Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη - Πολυγώνου, Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνος, Λαϊκή Συνέλευση Ν. Σμύρνης, Λαϊκή Συνέλευση Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Πρωτοβουλία Περιστέρι ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις αποκοπές ρεύματος. Επίσης, η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εθνικής Τράπεζας “Πρόταση Προοπτικής” και η κίνηση πόλης “Ρήγμα στα Δυτικά” (Αιγάλεω). Έγινε ενημέρωση για όλες τις δράσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των αποφάσεων της προηγούμενης σύσκεψης, στις 7/2/2017.
 
1. Συμμετοχή στις συνελεύσεις αγώνα των Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό, στις 10/2 και 10/3. Αποτέλεσμα θετικό είναι ότι μετράμε βήματα στην ενιαιοποίηση του αγώνα για τα εργατικά ζητήματα και τα οξυμένα κοινωνικά, λαϊκά προβλήματα που είναι στενά δεμένα μεταξύ τους. Οι δύο συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων υιοθέτησαν τα βασικά αιτήματα του κινήματος κατά της φοροληστείας εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας – περιουσίας. Αποφάσισαν τη στήριξη των δράσεων που θα προκύψουν από τις συσκέψεις του ΣΥ.Σ.Α . Ο ΣΥ.Σ.Α συμμετείχε με διακριτό πανό στο επιτυχημένο συλλαλητήριο της 2 Μάρτη και χαιρέτισε στη συγκέντρωση. Επίσης, με πρόταση συλλογικοτήτων του που συμμετείχαν στη συνέλευση της 10/3, αποφασίστηκε η συνδιοργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΔΕΗ, που έγινε στις 23/3 με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων από αρκετές περιοχές καθώς και σωματείων (αναλυτική ενημέρωση στο σχετικό δελτίο τύπου).

Καλούμε σε συμμετοχή στο νέο συλλαλητήριο που αποφασίστηκε από τη συνέλευση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και συλλογικοτήτων, στις 6 Απρίλη, στα Προπύλαια.

2. Συμμετοχή στη σύσκεψη που είχε καλεστεί από την πρωτοβουλία “Πλειστηριασμοί στοπ”, στις 9/2, με σκοπό την παρουσίαση των θέσεων μας για το ζήτημα των πλειστηριασμών και τη διερεύνηση της δυνατότητας πραγματοποίησης κάποιων κοινών δράσεων, όπως παραστάσεις – συναντήσεις με υπουργείο Δικαιοσύνης και Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογράφων για τους “ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς”. Ενημερώσαμε για την απόφαση να συντονιστούμε με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και καλέσαμε σε συμμετοχή στη συνέλευσή τους, προκειμένου οι αγώνες μας να αποκτήσουν ευρύτητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η συγκεκριμένη σύσκεψη αποφάσισε κινητοποίηση στις 3 Μάρτη, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από τη Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη έγινε κριτική στο ότι ο ΣΥ.Σ.Α. δεν κάλεσε και δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη κινητοποίηση. Στη συζήτηση που ακολούθησε δόθηκε η ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι αρχές λειτουργίας του ΣΥ.Σ.Α. Ο ΣΥ.Σ.Α στηρίζεται στη συμμετοχή υπαρκτών συλλογικοτήτων του μαζικού κινήματος, με αυτοτέλεια στη λειτουργία και δράση τους για όλο το φάσμα των λαϊκών προβλημάτων και λειτουργεί με βάση συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται στις συνελεύσεις, ενώ συντονίζεται για κάθε περίοδο από 2 συλλογικότητες. Δεν έχει γραμματεία και συντονιστική επιτροπή εξουσιοδοτημένες να παίρνουν αποφάσεις. Αντίθετα, όταν προκύπτει έκτακτο θέμα που δεν έχει συζητηθεί, κοινή συμφωνία είναι: αν γίνεται μια πρόταση και γίνει αποδεκτή από 3-5 συλλογικότητες με ηλεκτρονική διαβούλευση, τότε να αποτελεί και απόφαση του ΣΥΣΑ. Κάτι που δεν συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η κοινή δράση για να είναι κοινή, απαιτεί χρόνο και συνθήκες για τη συνδιαμόρφωση των προϋποθέσεών της: - της στιγμής που θα εκδηλωθεί και του πλαισίου της. Επίσης, για την αποφυγή επιλογών που δημιουργούν συγχύσεις, εικόνα διάσπασης και απογοήτευση, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία ( πχ η ιδιοποίηση του τίτλου “Δεν πληρώνω” από συγκεκριμένη πολιτική κίνηση), υπήρξε εκτίμηση ότι δεν βοηθά κανέναν να εμφανίζονται οι λέξεις “συντονισμός” και “συλλογικότητες” από άλλες πρωτοτοβουλίες, γιατί μπερδεύουν τους συναγωνιστές που γνωρίζουν το Συντονισμό Συλλογικοτήτων Αττικής. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα επιμείνουμε στην κοινή δράση με τους άλλους φορείς και κεντρικές πρωτοβουλίες του μαζικού κινήματος, με σεβασμό στην αυτοτέλεια των συλλογικοτήτων από τις πολιτικές οργανώσεις. Αποφασίστηκε, να συζητηθεί και αποφασιστεί από την κάθε συλλογικότητα η πρόταση για συνάντηση με την πρωτοβουλία “πλειστηριασμοί στοπ” και άλλες συλλογικότητες με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας κοινών δράσεων, το επόμενο διάστημα.

3. Παράσταση – συνάντηση με υπουργείο Δικαιοσύνης και Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογράφων. Από τις 20/2, αγνοούν επιδεικτικά τις επανειλημμένες έγγραφες αιτήσεις και τηλεφωνικές υπενθυμίσεις. Η σύσκεψη καταγγέλλει τη στάση τους και αποφάσισε να διεκδικηθεί το δικαίωμα του κινήματος να προβάλλονται και να ακούγονται οι θέσεις και τα αιτήματά του. Κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς.

4. Δράσεις αλληλεγγύης στους 4 αγωνιστές του κινήματος κατά της αύξησης των εισιτηρίων το 2011, που δικάζονταν στις 9 Μάρτη. Εκτός από τα πολλά νέα ψηφίσματα αλληλεγγύης, ο ΣΥ.Σ.Α διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΣΤΑ.ΣΥ, που έγινε και με τη στήριξη – συμμετοχή εκπροσώπων από τα σωματεία στις συγκοινωνίες, τους Ενεργούς Άνεργους, κά Σε μια καθαρά πολιτική δίκη, οι συναγωνιστές και η συναγωνίστριά μας αθωώθηκαν (αναλυτικά στο σχ. δελτίο τύπου). Συνεχίζουμε με τη διεκδίκηση όλων των αιτημάτων μας για φθηνές και ποιοτικές, δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, χωρίς “ηλεκτρονικές μπάρες και εισιτήρια” για τα κέρδη των εταιρειών.

Τα μέλη από τις συλλογικότητες παρουσίασαν την δράση στις περιοχές τους, για πολλά και διαφορετικά ζητήματα. Η παρουσίαση έκανε ολοφάνερο πως ανοίγει όλη η βεντάλια της αντιλαϊκής επίθεσης απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Στα εργασιακά δικαιώματα: απλήρωτοι εργαζόμενοι (δήμος Κηφισιάς), εντατικοποίηση και ανύπαρκτες συνθήκες εργασιακής ασφάλειας που οδηγούν σε εργατικά “ατυχήματα” (θάνατος νεαρού ντελιβερά των Mikel στον Κολωνό).

Στα δικαιώματα αξιοπρεπούς ζωής: - κατασχέσεις από την “Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων”, για μικρές οφειλές, σε λογαριασμούς μικροσυνταξιούχων, ακόμη και άπορων (Ν. Σμύρνη - Περιστέρι), - συνεχής αύξηση των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών και όξυνση των επιπτώσεων, όπως της αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών, κυρίως της ΔΕΗ ( σε όλες τις περιοχές), της αδυναμίας ανταπόκρισης στις ρυθμίσεις δανείων και προσφυγής ακόμη και στο ν. Κατσέλη λόγω μεγάλου κόστους, που φθάνει τα 2000 ευρώ. Για τα ζητήματα με τη ΔΕΗ, έγιναν δράσεις τοπικές (Αιγάλεω, Κερατσίνι) και αποφασίστηκε η κυκλοφορία ειδικής ανακοίνωσης (ανέλαβε η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου), σε συνέχεια και της παράστασης διαμαρτυρίας.

Για το θέμα με τους πλειστηριασμούς, εκτός από την άμεση προώθηση των προηγούμενων αποφάσεων, έγινε συζήτηση για το “ποιους πλειστηριασμούς μπλοκάρει το κίνημα στα Ειρηνοδικεία”. Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς έχει επεξεργαστεί και δημοσιοποιήσει ένα κείμενο “αρχών”, που θα συζητηθεί σε επόμενη σύσκεψη αφού ενημερωθούν και το συζητήσουν οι συλλογικότητες. Για τις μετακινήσεις, εκτός από τις αρνητικές εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες, επεκτείνονται τα διόδια στη βορειοανατολική Αττική επιβαρύνοντας τους κατοίκους ολόκληρων περιοχών, που θα πρέπει να πληρώνουν για είσοδο – έξοδο από τις πόλεις τους. Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς ενημέρωσε για τις δράσεις που προωθούνται από τους τοπικούς φορείς των περιοχών. Ο ΣΥ.Σ.Α στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα στα χέρια των συλλογικοτήτων του μαζικού κινήματος, όπως από το 2011.

Στα δικαιώματα προσφύγων – μεταναστών: προσπάθειες των φορέων του φανερού ή κρυφού ρατσισμού και φασισμού να περάσουν στις τοπικές κοινωνίες την άρνηση των βασικών δικαιωμάτων για εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα, για στέγη στις οικογένειες ( Κηφισιά, Κερατσίνι, Κολωνός, Περιστέρι). Όλες οι συλλογικότητες σε συντονισμό με άλλους φορείς, αντιμετώπισαν με επιτυχία αυτές τις προσπάθειες. Στον Κολωνό, η συνολική δράση και τα μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης έχουν γίνει στόχος ομάδας φασιστών. Εκφράστηκε η αγωνιστική αλληλεγγύη όλων και η στήριξη της αντιφασιστικής συγκέντρωσης που διοργανώνουν οι φορείς της περιοχής την 1/4, στα Σεπόλια.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε πάνω στα πολύ σοβαρά ζητήματα που αναδεικνύονται στην πόλη της Ν. Φιλαδέλφειας, όπως τα παρουσίασε η Λαϊκή Συνέλευση της περιοχής. Η πόλη και άλλες σημαντικές περιοχές κοντά της ( Columbia στην περιοχή Προμπονά), έχουν μπει στο άμεσο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων – Μελισανίδης. Για την επιβολή τους και δήθεν για το “γήπεδο της ΑΕΚ”, έχουν ξαμολυθεί ομάδες τραμπούκων που αμφισβητούν με τρομοκρατία στοιχειώδη αστικά δικαιώματα, όπως της ελεύθερης έκφρασης γνώμης και του “συναθροίζεσθαι”. Καταγγέλθηκε η στάση της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής που στηρίζουν την προώθηση αυτών των συμφερόντων.

Εκτιμήθηκε ότι αυτό που συμβαίνει στη Ν. Φιλαδέλφεια μας αφορά όλους, γιατί κτυπιούνται ευθέως δημοκρατικές ελευθερίες με σκοπό την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Είναι ένα σκηνικό που πρέπει να σταματήσουμε τώρα για να μην ανοίξουν οι ορέξεις και άλλων σε άλλες περιοχές, όπου το κίνημα αντιστέκεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής. Αποφασίστηκε να στηρίξουμε έμπρακτα τις δράσεις που θα αποφασίσουν οι φορείς του λαϊκού κινήματος στην πόλη μέσα από μια ευρεία σύσκεψη, όπου θα καλεστούν όλες οι συλλογικότητες από την Αττική να συμμετέχουν. Όλα τα παραπάνω ανέδειξαν με ολοκάθαρο τρόπο ότι απέναντι σε μια ενιαία και πολυμέτωπη επίθεση, μόνο συντονισμένοι και πιο αποφασιστικοί αγώνες μπορεί να δώσουν την απάντηση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, προτείνεται προς τις συλλογικότητες καθώς και στα Πρωτοβάθμια σωματεία για συντονισμό να συζητήσουν/αποφασίσουν τη δυνατότητα διοργάνωσης μιας ανοιχτής κεντρικής συνέλευσης στα μέσα του Μάη. Η πορεία προς τη συνέλευση να είναι μια ευκαιρία πλατειάς απεύθυνσης στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς για όλες τις πλευρές του συνεχώς οξυνόμενου κοινωνικού προβλήματος.



Αθήνα, 27/3/2017
πηγή: epitropi3den.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου