.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Η Αγιά Σοφιά δεν είναι γήπεδο, είναι ναός

Δυστυχώς για το όμορφο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, βρίσκεται δίπλα στο ιστορικό γήπεδο της ΑΕΚ. Δυστυχώς για το γήπεδο, κάποιος πρόεδρός της το γκρέμισε χωρίς να έχει εξασφαλίσει την ανέγερση νέου. Δυστυχώς για τους φιλάθλους του συλλόγου, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, εκτός από αμφίβολης επιχειρηματικής ηθικής, είναι και αμφίβολης ιστορικής παιδείας παρά την ποντιακή του καταγωγή.


«Ναός Της Αγίας του Θεού Σοφίας» (όπως είναι το πλήρες όνομά του) στην Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο, θεμελιωτή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Πρόκειται για αρχιτεκτονικό θαύμα της εποχής αλλά και για διαχρονικό σύμβολο της Ορθοδοξίας. Μετά την άλωση της Πόλης μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. Θεωρείται από την Unesco μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του ισλαμιστή Ερντογάν  για τη διεξαγωγή μουσουλμανικής προσευχής μέσα στο ναό δημιούργησε έντονη διπλωματική αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση ενώ προκάλεσε αντιδράσεις από ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρήθηκε ύβρις.

Κι όμως, «Αγιά Σοφιά» φιλοδοξεί να ονομάσει το σχεδιαζόμενο ποδοσφαιρικό γήπεδο ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δ. Μελισσανίδης. Θέλει να δώσει το όνομα ενός ναού, σε γήπεδο! Δεν έχω υπόψιν μου καμία αντίδραση φιλάθλων του ιστορικού αυτού συλλόγου για το βαρβαρόηχο αυτό όνομα. Φαντάζεστε ονόματα άλλων γηπέδων όπως «Eκατονταπυλιανή», «Τη υπερμάχω», «Χριστομήτωρ» ή «Παναγία Σουμελά»;;; Πόσο γελοίο θα ήταν. Αλλά και ασεβές !

Την περασμένη Κυριακή όμως, 5.000 φίλαθλοι της ΑΕΚ από όλη την Ελλάδα διαδήλωσαν στη Νέα Φιλαδέλφεια υπέρ της ανέγερσης του νέου γηπέδου και εναντίον του δημάρχου της πόλης και του δημοτικού συμβουλίου οι οποίοι δεν συμφωνούν. Εν ολίγοις, το θέμα είναι ότι διοίκηση και φίλαθλοι της ΑΕΚ θέλουν να κατασκευάσουν το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια ενώ οι κάτοικοι της περιοχής, δια των δημοτικών τους συμβουλίων, διαφωνούν διαχρονικά και δεν το δέχονται.

Σε αντίθεση με άλλη, αντίστοιχη,  συγκέντρωση του 2014 όπου έγιναν τραμπουκισμοί εναντίον δημοτικών συμβούλων και βανδαλισμοί στο Δημαρχείο της πόλης, η συγκέντρωση της Κυριακής ήταν ειρηνική. Έως συγκίνησης και μελοδραματισμού. Το τι ιστορικές μνήμες ανακλήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αδειοδότησης του γηπέδου, ήταν το κάτι άλλο. Πανό προσφυγικών σωματείων, δικέφαλοι αετοί της βυζαντινής αυτοκρατορίας, σκίτσα του ναού της «Αγίας του Θεού Σοφίας», πανό με ιστορικές ημερομηνίες του τύπου «330-1453-1922- 1924- η ΑΕΚ ακουμπά στην Ιστορία» και άλλα επικολυρικά. Όποιος ξένος βρέθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια την Κυριακή, θα νόμιζε ότι η ΑΕΚ ήταν η επίσημη ομάδα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η επίσημη ομάδα της Κωνσταντινούπολης και, φυσικά, η ομάδα όλων των προσφύγων, από τη Μικρά Ασία έως τον Πόντο! 

Για την αποκατάσταση, λοιπόν, πρώτα της ιστορικής αλήθειας, να διευκρινίσουμε ότι η ΑΕΚ δεν ήταν καν σύλλογος της Πόλης. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ομάδα στην Κωνσταντινούπολη. Γι’ αυτό και είναι ιστορική ανακρίβεια να λέγεται «προσφυγική ομάδα». Προσφυγικές ομάδες σήμερα στην Ελλάδα είναι μόνο ο Πανιώνιος και ο Απόλλων Σμύρνης. Αυτές είχαν την έδρα τους στη Σμύρνη και αναγκάστηκαν, λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής, να τη μεταφέρουν στην Ελλάδα. Είναι όμως αλήθεια ότι και η ΑΕΚ, όπως και ο ΠΑΟΚ και ο Απόλλων Καλαμαριάς και η Νίκη Βόλου και πολλές άλλες ομάδες ιδρύθηκαν από πρόσφυγες.

13/4/1924, στην οδό Βερανζέρου στην Αθήνα, στο μαγαζί αθλητικών ειδών του Αιμίλιου Ιωνά και του Κωνσταντίνου Δημόπουλου, μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών είχαν την ιδέα να ιδρύσουν έναν σύλλογο που να συγκεντρώνει όλους του αθλητές και τους φιλάθλους που προέρχονταν από την Πόλη! Και εγένετο Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. 

Η έδρα της Α.Ε.Κ., ο φυσικός της χώρος βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια. Γι’ αυτό και ήταν ακριβές το ρεπορτάζ της Κυριακής όταν έγραφε για τη συγκέντρωση «Το ραντεβού δόθηκε στα πατρογονικά εδάφη της Ενωσης», στο χώρο όπου υπήρχε το «Νίκος Γκούμας», το γήπεδο που γκρέμισε αναιτιολόγητα το 2003 η διοίκηση Γρανίτσα.

 Στις 2 Σεπτεμβρίου 1934 της παραχωρήθηκαν ο χώρος προς ίδρυση του γυμναστηρίου της. Το πρώτο μέρος της εξέδρας ανεγέρθηκε το 1950 και η τελική διαμόρφωση του γηπέδου έγινε τη δεκαετία του '60 υπό την προεδρία του αείμνηστου Νίκου Γκούμα (ονομάστηκε το στάδιο προς τιμήν του). Η ΑΕΚ  λοιπόν δεν είχε απλά γήπεδο ποδοσφαίρου, είχε στάδιο. Η Χούντα, δια του Ασλανίδη, της παραχώρησε μάλιστα και 27 στρέμματα του πανέμορφου δάσους της Νέας Φιλαδέλφειας, στολίδι της περιοχής από τη δεκαετία του ’50 και του ’60, με σκοπό να αθλούνται τα παιδιά των προσφύγων της περιοχής. Στην πράξη όμως όλα αυτά τα στρέμματα οικειοποιήθηκαν από το σύλλογο και τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους.

Κι από εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα. Όταν δημιουργήθηκαν οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, ο τότε πλούσιος πρόεδρος Λουκάς Μπάρλος έβαλε μπρος επενδυτικά σχέδια. Αξίωσε (1979), επιπλέον στρέμματα δάσους για την κατασκευή γηπέδου – μεγαθήριου. Από τότε χρονολογούνται οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Και συνεχίστηκαν και τις επόμενες δεκαετίες.

Ο «επενδυτής» Δ. Μελισσανίδης έχει ακόμα πιο αρπακτικές διαθέσεις. Δεν απαιτεί μόνο τμήμα του δάσους αλλά και βυθίσεις δρόμων και άλλα πολλά. Περίπου τη μισή Νέα Φιλαδέλφεια. Κι έχει το στρατό του. «Όλο το Άλσος γήπεδο»  φώναζαν οι φανατικότεροι. Οι προηγούμενες αλλά και η νυν κυβέρνηση, για λόγους ψηφοθηρικούς, δεν του πάνε κόντρα. Είναι πολλοί βλέπετε οι ψήφοι των «Αεκτζήδων»… Θα του παραχωρήσουν δωρεάν δημόσια γη και η Περιφέρεια Αττικής θα χρηματοδοτήσει το έργο ! Τζάμπα επενδυτής κι αυτός. Όπως ήταν κι ο Κόκκαλης που του έφτιαξαν το Καραϊσκάκη, όπως και άλλων Π.Α.Εταιρειών. Με δικά μας λεφτά.

Γιατί ο Μελισσανίδης δεν θέλει ένα απλό γήπεδο. Το θέλει τεράστιο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με πολλά μαγαζιά γύρω. Θέλει να μαζέψει πολύ χρήμα. Δεν χρειάζεται να πούμε για τα σχέδια. Από το Google maps αν δει κάποιος την περιοχή, θα δει ότι «δεν χωράει». Αντίθετα, ο πολύπαθος σύλλογος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ θα μπορούσε να φτιάξει εκεί γήπεδα και να μην παραμένει άστεγος επί δεκαετίες. Αλλά αυτά κοστίζουν και η απόσβεση δεν είναι εύκολη. Ο Μελισσανίδης δεν θέλει να βάλει, να βγάλει χρήμα θέλει.

Κρίμα για τον ιστορικό αυτό σύλλογο που έχει προσφέρει τόσα στον ελληνικό αθλητισμό και δια των ομάδων και δια των αθλητών του. Σήμερα κανένα τμήμα του δεν έχει γήπεδο. Κι αντί να τα βάζουν με τις ανίκανες και τυχάρπαστες διοικήσεις τους που τους έφτασαν ως εδώ, τα βάζουν με τους κατοίκους που δεν θέλουν να παραχωρήσουν το άλσος.

Για την ιστορία και πάλι. Αν τυχόν και κατασκευαστεί ποτέ αυτό το γήπεδο, θα ανήκει στην εταιρεία «Δικέφαλος 1924» ΑΕ. Ούτε στο δημόσιο, ούτε και στο σύλλογο της ΑΕΚ. Στον Μελισσανίδη θα ανήκει!
πηγή: palmosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου