.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

8 και 18 Μάρτη: διαδηλώνουμε ενάντια στο σεξισμό και το ρατσισμό

8 και 18 Μάρτη: διαδηλώνουμε ενάντια στο σεξισμό και το ρατσισμό

8 Μάρτη - Διεθνής Ημέρα ενάντια στην καταπίεση των γυναικών - 7μμ πλ.Κλαυθμώνος

18 Μάρτη - Διεθνής Ημέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή - 3μμ, Ομόνοια

Η Διεθνής Ημέρα των Γυναικών γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1909, παραμένει όμως επίκαιρη μέσα σε ένα σύστημα σε κρίση που επιτίθεται στην εργατική τάξη. Η διάλυση της κοινωνικής μέριμνας και των εργασιακών δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αγώνες πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες, τους μετανάστες/τριες και πρόσφυγες, τα ΑμεΑ αλλά καιτις σεξουαλικές μειονότητες. Η άρχουσα τάξη προσπαθεί να βγάλει τον εαυτό της από την ύφεση τσακίζοντας και διαιρώντας όσους και όσες αντιστέκονται.
Ωστόσο,το σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει καμία σταθερότητα, τόσο λόγω της φύσης της κρίσης, όσο και χάρη στις αντιστάσεις που ξεδιπλώνονται. Το 2016 είδαμε μαζικές διαδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ενάντια στη γυναικεία καταπίεση: κινητοποιήσεις ενάντια στην ποινικοποίηση της έκτρωσης, καθώς και διαμαρτυρίες ενάντια στους βιασμούς (και την κουλτούρα του βιασμού), την τρανσφοβική βία και στην ισλαμοφοβική απαγόρευση του μπουρκίνι. Μέσα στο Γενάρη του 2017, εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και όλο τον πλανήτη έδειξαν συλλογικά την αντίθεσή τους ενάντια στον ανοιχτά σεξιστή πρόεδρο Τραμπ. Με αυτές τις κινητοποιήσεις το αντισεξιστικό κίνημα μπαίνει σε μια νέα φάση κατά την οποία συνδέεται με όλες τις αντιστάσεις: την μάχη ενάντια στον ρατσισμό, τον πόλεμο, τη φτώχεια και τη γενικότερη πάλη ενάντια στο σύστημα που τα παράγει. 
Το 2017 κλείνουν επίσης 100 χρόνια από τη ΡώσικηΕπανάσταση. Ξεκίνησε το Φλεβάρη του 1917 με την απεργία των εργατριών της υφαντουργίας στην Πετρούπολη και οδήγησε στην ανατροπή του Τσάρου. Τα εργατικά συμβούλια, τα σοβιέτ, πήραν τα ηνία τον Οκτώβρη του ίδιου έτους και έδειξαν τι σημαίνει εργατική εξουσία και πολέμησαν έμπρακτα κάθε μορφή καταπίεσης. Όλοι οι νόμοι που διαιώνιζαν την ανισότητα και την καταπίεση των γυναικών καταργήθηκαν με μια μονοκονδυλιά και νονοθετήθηκε η ισότητα στην εργασία και στους νόμους, το αυτόματο διαζύγιο, οι ελεύθερες εκτρώσεις. Επίσης καταργήθηκαν οι νόμοι που θεσμοθετούσαν τις διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων. Είναι μια πολύτιμη κληρονομιά. Όπως έγραφε η Αλεξάνδρα Κολλοντάι: «Τούτη τη στιγμή πραγματοποιείται κάτω από τα μάτια μας μία επανάσταση στην καθημερινή ζωή. Κάθε μέρα κερδίζει σε έκταση και βάθος και μαζί της βλέπουμε να μπαίνει στη ζωή μας, στην πρακτική της καθημερινότητας, η απελευθέρωση της γυναίκας».
Η Διεθνής Ημέρα των Γυναικών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μάρτη, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε το 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το 1909 γιορτάστηκε για πρώτη φορά αυτή η ημέρα με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ.Δύο χρόνια αργότερα υιοθετήθηκε από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Η ημερομηνία αυτή παραμένει επίκαιρη και μας υπενθυμίζει ότι η χειραφέτηση των γυναικών είναι μια μάχη για όλο το εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Μας θυμίζει ακόμη ότι η πάλη ενάντια στο ρατσισμό, τη λιτότητα και τον πόλεμο είναι πιο δυνατή με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή.
Ως Γυναικεία Ομάδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ομάδα LGBTQ+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που καλούν οι γυναικείες οργανώσεις στις 8 Μάρτη, 7μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και καλούμε όλους και όλες να αγωνιστούμε για έναν κόσμο χωρίς καταπίεση και διακρίσεις. Συντονιζόμαστε με τα γυναικεία κινήματα σε όλο τον κόσμο, από την Πολωνία μέχρι την Αργεντινή, που την ίδια μέρα θα βγουν στους δρόμους.
Επόμενο ραντεβού μας η 18 Μάρτη, διεθνής ημέρα αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Θα διαδηλώσουμε μαζί με μετανάστριες και πρόσφυγες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και με χιλιάδες ακτιβίστριες/τές του εργατικού και αντιρατσιστικού κινήματος!

Ομάδα Γυναικών ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ομάδα Φύλου και Σεξουαλικότητας LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου