.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΙΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ: Το μεγάλο φαγοπότι. – Ποιοί φταίνε; Του Χρήστου Μακαρώνη, μέλους “ΙΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ”


Όταν ξεκινάς να δεις ένα πρόβλημα, που έφτασε τον ιστορικό Σύλλογο στην καταστροφή του, ή έστω στην παρακμή του για τη συνέχεια, πρέπει να είσαι δίκαιος, προσεκτικός, αλλά ταυτόχρονα επικριτικός εκεί που πρέπει, ακόμα κι επιθετικός στο θέμα της εξασφάλισης δικαιοσύνης, έστω και ηθικής απέναντι στα μέλη του, τους φίλους του, την πόλη που τον γέννησε, τη Νέα Ιωνία Αττικής. Έτσι κι εγώ, θα σταθώ, με το άρθρο μου αυτό, απέναντι στον Ιωνικό Σύνδεσμο και τις διοικήσεις του, όπως κι απέναντι στις πολιτικές & κομματικές φιλοδοξίες που τον αιχμαλώτισαν και σταδιακά τον εκτέλεσαν με τον χειρότερο τρόπο.

Ο “ΙΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ” -το τελευταίο διάστημα- ταλανίζεται απ' τη μεγάλη “υπεξαίρεση” από ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΟΙΝΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ των χρημάτων του, πρόβλημα, που είναι σε όλους γνωστό. Αλλά είναι μόνο αυτό, που τον οδήγησε εδώ; Ας τα πάρουμε όλα απ' την αρχή, γιατί θεωρώ ότι έχει πολλές διακλαδώσεις, πολλές διαπλοκές -με ή χωρίς εισαγωγικά-, πολλές διαφορετικές ιστορίες με κατάληξη την πόρτα του...

Πώς ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος αυτός; Από ποιούς; Πώς έφτασε, να είναι έρμαιο δύο παρατάξεων – ψηφοδελτίων, καθαρά κομματικού χαρακτήρα; Με τους “καλούς” και “κακούς” αριστερούς, κατά τη ματιά του καθενός, στη πλειοψηφία ή τη μειοψηφία του, να κάνουν τα αντίστοιχα παιχνίδια τους; Που φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με τους σκοπούς του εν λόγω Συλλόγου κι αυτά που θέλει να πρεσβεύει, πάντα βάσει των αρχών και σκοπών του καταστατικού του.

Ειδικότερα, βάσει του Καταστατικού του, με θεωρημένο αντίγραφο από το  Πρωτοδικείο 25-04-2002

“ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ: Άρθρο 2ο 1. Οι σκοποί κι εν γένει δραστηριότητα του συλλόγου, είναι μη κερδοσκοπικού και πραγματικά κοινωφελούς χαρακτήρα, αφού ο σύλλογος σε καμία περίπτωση δεν προσδόκα κάποιο οικονομικό όφελος.

2. Ο σύλλογος διαθέτει όλα του τα έσοδα, από οποιαδήποτε πηγή, για την προώθηση και πραγματοποίηση των κοινωφελών  στόχων του. Σκοπός του, είναι η ουσιαστική συμβολή στην εκπολιτιστική, επιμορφωτική, πνευματική καλλιέργεια κι εν γένει κοινωνική πρόοδο των πολιτών της περιοχής και της χώρας μας. Η δραστηριότητα αυτή του συλλόγου, πραγματοποιείται από τα ατομικά κι οργανωμένα συλλογικά όργανά του, τα οποία επιδιώκουν και την ευρύτερη συμμετοχή - δράση των ελλήνων πολιτών, στην κατεύθυνση της πραγμάτωσης των κοινωφελών σκοπών του. Στα διάφορα τμήματα κι όργανα του συλλόγου, συμμετέχουν οικειοθελώς διάφορα μέλη του κι αλλά πρόσωπα με ειδικές, επιστημονικές και καλλιτεχνικές γνώσεις, με διάθεση για κοινωφελή προσφορά.    

3. Η συμμέτοχη κι η αρωγή του συλλόγου, για την πραγμάτωση των κοινωφελών στόχων του, γίνεται χωρίς κανένα δικό του οικονομικό αντάλλαγμα κι ακόμη συμβάλλει στην επιδίωξη της λύσης διαφόρων κοινωνικών θεμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Η κοινωφελής δραστηριότητα του στη χώρα, είναι διαχρονική, διαρκής, ουσιαστική κι αναγνωρισμένη.
Ειδικότερα οι κοινωφελείς σκοποί του συλλόγου, πραγματώνονται από τα οργανωμένα ειδικά τμήματα του, ήτοι: α) Ειδικό τμήμα Λαογραφίας, για την συλλογή Ιστορικού και Λαογραφικού υλικού για τους πρόσφυγες Μικρας Ασίας, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο. Β) Ειδικό τμήμα Αναγνωστηρίου και πρότυπης δανειστικής βιβλιοθήκης. γ) Ειδικό τμήμα Διαλέξεων, συζητήσεων, σεμιναρίων, ενημερωτικών δελτίων, με απόψεις μελών. δ) Ειδικό τμήμα Ψυχαγωγικών και Μορφωτικών εκδηλώσεων (Θεάτρου, μουσικής, χορού, συνεστιάσεων, κινηματογράφου, θεάτρου σκιών- καραγκιόζη, καλλιτεχνικών εκθέσεων, διαγωνισμών κλπ.) ε) Ειδικό τμήμα Επισκέψεων Αρχαιολογικών χώρων, επισκέψεων επιστημονικών και παραγωγικών μονάδων, υπαίθριων εξορμήσεων, κλπ.  στ) Ειδικό τμήμα Αθλητικών εκδηλώσεων, μουσικής, παραδοσιακών χορών και άλλων θεατρικών τμημάτων. ζ) Ειδικό τμήμα κίνησης για την ίδρυση Λαϊκού Πανεπιστήμιου. η) Ειδικό τμήμα για φροντιστηριακή βοήθεια των μελών που είναι φοιτητές κι όλων των παιδιών που έχουν τέτοια ανάγκη, με έξοδα του συλλόγου. θ) Ειδικό τμήμα συνεργασίας και με άλλους συλλόγους, κοινωφελή Ιδρύματα και εν γένει Ιδιωτικούς & Δημοσίους φορείς, Ο.Τ.Α. κλπ., που βρίσκονται στον ελληνικό και διεθνή χώρο, με στόχο την προώθηση και λύση κοινωφελών ζητημάτων & σκοπών, αλλά κι άλλα θέματα γενικού ενδιαφέροντος. ι)  Ειδικό τμήμα Παροχών οικονομικής βοηθείας σε άλλους κοινωφελείς συλλόγους της χώρας, διάφορα κοινωφελή Ιδρύματα, όπως Ιδρύματα αναξιοπαθούντων, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, οίκους τυφλών κι άλλα που έχουν κοινούς στόχους με τον Ιωνικό Σύνδεσμο. κ) Ειδικό τμήμα διεξαγωγής Πανελλήνιου διαγωνισμού στην Έκθεση Ιδεών, με θέματα των προσφύγων της Μικρασίας, Ανατολικής Θράκης και του Πόντου, τα οποία θα επιλέγει το Δ.Σ. του συλλόγου. Η οργάνωση κι η διεξαγωγή του διαγωνισμού, θα γίνεται με ευθύνη του Ιωνικού Συνδέσμου”.      

Γιατί λοιπόν ένας Σύλλογος, που έχει τους παραπάνω σκοπούς να ξοδεύει αλόγιστα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σε μισθούς κι άλλα πολλά, για το θεαθήναι, που κατά την άποψη μου - και πολλών άλλων μελών – ήταν και είναι με απλά λόγια: “πετάμενα λεφτά”; Χρήματα μάλιστα που θα πήγαιναν παραγωγικά, δημιουργικά, για σκοπούς που θα εξυπηρετούσαν τα μέλη, που έχουν ανάγκη και είναι πολλά, από παλιά μέχρι σήμερα. Συμπεραίνω, για να πετύχουν αρκετά μέλη του και παρατάξεις, κέρδη κομματικά, δημοτικά, προσωπικά, κ.ά. Μόνο, γι' αυτό! Θυσιάζοντας τους σκοπούς και στόχους του Συλλόγου, σ' ένα προσωπικό και κομματικό παζάρι με πολλά και διαφορετικά ανταλλάγματα! Ελάχιστα έγιναν σύμφωνα με αυτά που προσδοκούσαν οι ιδρυτές στο καταστατικό τους. Ελάχιστα! Το ξανατονίζω, για να γίνει κατανοητό.

Άλλωστε και εδώ δεν ειρωνεύομαι, αλλά επαναστατώ σε αυτή τη διαρκή συναίνεση, των κατά τα άλλα “εχθρικών” παρατάξεων του Συλλόγου, που να φτάσουν χρήματα για τόσους σκοπούς και φιλοδοξίες των καλοπροαίρετων ιδρυτών, όταν μόνο οι μισθοί και το ΙΚΑ της διορισμένης ως υπαλλήλου (ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ) από μέλη του Δ.Σ., κας Τίνας Κωστιδάκη, συζύγου του επί πολλά έτη Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γεν. Γραμματέα, Κοσμήτορα και νυν επιτίμου Προέδρου κ. Δημήτρη Κωστιδάκη, είναι σχεδόν με τους τόκους 400.000 ευρώ;... Ρωτώ, ο “αφελής”, είναι δυνατόν σ' ένα μη κερδοσκοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο, να επιτρέπεται η επί τόσα χρόνια υπάλληλος, να είναι σύζυγος μέλους του Δ.Σ. που μάλιστα είχε και θέση Προέδρου του Διοικητικού του Συμβουλίου; Είναι ηθικό; Είναι αξιοκρατικό; Είναι σύννομο με το Καταστατικό και τη λειτουργία Σωματείων και Συλλόγων; Δεν υπήρχαν άλλα μέλη του Συλλόγου απλά, με ικανότητες επαρκείς, ώστε σε τακτικές χρονικές περιόδους να στηρίζονται με την εργασία αυτή κι ο Σύλλογος να προσφέρει το κοινωνικό έργο που αναφέρεται στο καταστατικό του σε μέλη του; Εάν δεχθούμε, την μοναδικότητα της κας Κωστιδάκη, γιατί ο σύζυγος της δεν παραιτήθηκε από το Δ.Σ., ώστε να μη τίθεται θέμα, έστω και ηθικό από την ενέργεια αυτή; Θα υπάρξει ποτέ απάντηση από κάποιον, ή κάποια, των πρώην και νυν Διοικητικών Συμβουλίων του “Ιωνικού Συνδέσμου”; Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμένω απάντηση σ' αυτό.

Γιατί κανείς τους δεν έχει το θάρρος να διαχωρίσει τη θέση του, να απαντήσει τίμια κι απλά. Εδω βεβαία να αναφέρω, πως υπάρχει κι ο εθελοντισμός, που στην παραπάνω περίπτωση δεν ισχύει και αυτό βοήθησε στο να κατασπαταλήσουν τόσα χρήματα, που θα είχαν προορισμό τους στόχους & σκοπούς του συλλόγου.  

Μιλάμε για τον “Ιωνικό Σύνδεσμο”, τον αρχαιότερο Πολιτιστικό Σύλλογο της Νέας Ιωνίας. Αυτό το ξεχνάνε πολλοί. Κάποιοι έδωσαν τον εαυτό τους, την ψυχή τους, κάθετι καλό, δημιουργικό, για να τον φτιάξουν και μέσα από αυτόν να προσφέρουν στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης, της Αττικής, αλλά και όλης της Ελλάδας ή κι ακόμη παραέξω. Μιλάμε για τον “Ιωνικό Σύνδεσμο”, που την επταετία της χούντας (1967-1974) του κατέσχεσαν μέχρι το κτίριο και με πολλούς αγώνες επανήλθε πίσω & κτίστηκε αυτό το στολίδι για την Νέα Ιωνία, την πόλη μας.

Δυστυχώς, ο αναφερόμενος Σύλλογος, τα τελευταία χρόνια πέρασε σε χέρια αναξίων ανθρώπων, πολιτικάντηδων που με το μανδύα δήθεν του “αριστερού”, ξέρανε και ξέρουν μόνο να καρπώνονται την επιτυχία, τον αγώνα άλλων, πραγματικά χρήσιμων. Ξεκαθαρίζω εδώ, ότι μιλώ για κάποια μέλη των Δ.Σ. κι όχι για το σύνολο των μελών των διοικήσεων του Συλλόγου.

Το σήμερα είναι γνωστό στους περισσότερους και αποτελεί τη θυσία μιας ιστορικής πορείας του μεγάλου Συλλόγου που λέγεται “Ιωνικός Σύνδεσμος”. Πριν δύο περίπου έτη, γίνεται γνωστό στη δημοσιότητα το σκάνδαλο κατάχρησης των χρημάτων του, από την επί πολλά έτη Ταμία του Συλλόγου. Η οποία διαχειρίζονταν, εν λευκώ, τα χρήματα του Ταμείου του Συλλόγου και τις τραπεζικές συναλλαγές. Χωρίς τη συνήθη διαδικασία που ορίζει ο νόμος για λογαριασμό όψεως σε κάθε Σύλλογο και την εκταμίευση ποσού μετά από ένταλμα Προέδρου και Γραμματέα προς την Τράπεζα. Ο κ. Κοντίτσης, ως Πρόεδρος του Συλλόγου, συγκάλεσε σε συνεδρίαση το Δ.Σ. όταν διαπίστωσε πρόβλημα ρευστότητας και εκκρεμείς διαδικασίες. Η Ταμίας είπε τις δικαιολογίες της, κοινώς της πλάκας επιχειρήματα και παραιτήθηκε. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, ώστε να υπάρχει μια πρώτη εικόνα της κατάστασης με τα οικονομικά. Καλέστηκε ο έγκριτος Ιωνιώτης νομικός κ. Δημήτρης Σακαλόγλου με τους συνεργάτες του, για να εξετάσει την κατάσταση από τη νομική πλευρά, με αμοιβές που έφτασαν μέχρι σήμερα τις 8000 ευρώ. Αγνοήθηκαν δικηγόροι, μέλη του Συλλόγου, διατεθειμένοι αφιλοκερδώς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Σε μια τέτοια κακή οικονομική κατάσταση, το Δ.Σ. συνέχισε να σπαταλά χρήματα, χωρίς να αξιοποιήσει τη διαθέσιμη προσφορά μελών του. Αν αυτό δεν είναι απαράδεκτο, τότε τι είναι; Πώς να το χαρακτηρίσω αλλιώς... Τελικά, μετά από τραγελαφικές καταστάσεις και αλλεπάλληλες πιέσεις μηνών το Δ.Σ. κάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση - 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, ημέρα Κυριακή - για ενημέρωση των μελών του. Εκεί γίνεται ένα μπάχαλο, που δεν έχω ξαναδεί στα δώδεκα χρόνια που ασχολούμαι με Συλλόγους και Σωματεία. Εδώ να πω, πως έχω ηχητικά ντοκουμέντα και για τις δυο Γ.Σ. Τελικά αποφασίζεται να γίνουν κάποιες ενέργειες δικαστικές, ώστε να διασφαλιστούν τα χρήματα από την κατάχρηση. Και ορκωτοί λογιστές να δώσουν την έκθεσή τους, στη διαδικασία αυτή.

Συνεχίστηκε η ίδια πιεστική διαδικασία προς το Διοικητικό Συμβούλιο και ακολούθησε μια νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση. Το τι καραγκιοζιλίκια και στάσεις - συμπεριφορές είδαμε εκεί μέσα, από αθλιότητα και πάνω... Τελικά αποδείχτηκε, ότι οι παλιές συνήθειες, δεν κόβονται... Ακόμα και σήμερα, βολεύονται με αυτά που υποτίθεται καταδικάζουν σε άλλους, προηγούμενους. Ας δούμε κι εκείνη τη Γενική Συνέλευση μετά των εκλογικών διαδικασιών - 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016, ημέρα Κυριακή -  ο ΘΕΟΣ να τις κάνει εκλογές!

Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως το δεξί χέρι του Δήμαρχου της Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση, Προήδρευσε και στις δύο αυτές “ξεχωριστές” Γενικές Συνελεύσεις. Με το δικό της ξεχωριστό τρόπο… Τα συμπεράσματα δικά σας!

Και τι δεν έγινε εκείνη την μέρα, φωνές, φασαρία, τσακωμοί, κλπ.  Οι άλλη πλευρά, του ΚΚΕ,  είπε όχι στην Γ.Σ., ότι αυτοί δεν την αναγνωρίζουν,  άλλα ναι στις εκλογές, ναι μεν, δηλαδή, άλλα!!! Πολύ ξεκάθαρη θέση και γραμμή κομματική... Δεν ήταν έτοιμοι με έκθεση και ισολογισμό, αυτό προκύπτει μετά την καταγγελία του κ. Αντώνη Σαβιολάκη, πρώην μέλους τις Ε.Ε. του Συλλόγου. να μην μιλήσω για κάποιους εγκάθετους του ΣΥΡΙΖΑ, νέα μέλη του “Ιωνικού Συνδέσμου” που έπαιξαν περίεργο ρόλο! Για την περίεργη κοπή από ψηφοδέλτιο μελών. Τελικά έγιναν η δήθεν εκλογές κι όλα καλά! Ο “Ιωνικός Σύνδεσμος”, απέκτησε την “αγνότητα” των πρώτων ημερών και τη νέα του Διοίκηση.  

Όλα αυτά συνέβησαν, γιατί σε αυτό το Σύλλογο, αντί να εφαρμοστεί το Καταστατικό, που με τους στόχους και σκοπούς του θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στα Σωματεία και Συλλόγους της πόλης  αυτοί επέλεξαν να παίξουν κομματικά παιχνίδια για να πάρουν κομματικές ή παραταξιακές θέσεις, για το προσωπικό όφελός τους.  

Ακόμα κι ένα λογαριασμό όψεως στο όνομα του Συλλόγου δεν έβγαλαν, με την ψευδή δικαιολογία πως έχουμε καπιταλ κοντρόλ (capital controls)... Μέγα ψέμα!!! 

Η εξυπηρέτηση νομικών προσώπων, όπως κι ατομικών επιχειρήσεων κι ελεύθερων επαγγελματιών, που δεν διαθέτουν λογαριασμό εξυπηρέτησης της δραστηριότητάς τους σε κανένα πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα.  

Πλήρης οδηγός για τα capital controls

'Ενα άλλο τραγικό, έως γελοίο, για πολλά χρόνια ο “Ιωνικός Σύνδεσμος”, ήταν δηλωμένος στην Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας ως Γηροκομείο!... Αυτό άλλαξε, πριν ένα μήνα! Έτσι κι αλλιώς εκεί πάει το πράγμα… Ας μη το παραδέχονται.

Το λόγο τώρα έχει η δικαιοσύνη & η Περιφέρεια Αττικής, που μετά από τόσο καιρό και τις ακούραστες προσπάθειες μερίδας μελών που αγαπούν άδολα τον “Ιωνικό Σύνδεσμο” και θέλουν να μην διαλυθεί, αλλά να γίνει μια καινούρια αρχή με νέα  έντιμα και τίμια μέλη στο Δ.Σ., προχωρούν τις διαδικασίες που αρμόζουν στον Σύλλογο και στους νόμους που διέπουν αυτόν.

Τέλος, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς, τους κ.κ. Γεώργιο Μερτζανάκη, Νίκο & Χρήστο Τσερπάνη, για τις πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία, τους αγώνες  και τα πρόσωπα που δημιούργησαν τον Σύλλογο αυτό. 

 Υ. Γ. Είμαι υπερήφανος που είμαι μέλος του “Ιωνικού Συνδέσμου”, γι' αυτό   με το άρθρο μου αυτό, ξεκαθάρισα τη θέση μου, για το τι πιστεύω ότι γίνεται και τι θα ήθελα να γίνεται. Δεν ξέρω, εάν οι Διοικήσεις του Συλλόγου, παλιές και νέες, νιώθουν το ίδιο με εμένα. Είμαι περίεργος να μάθω...


πηγή: tm-press.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου