.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Γήπεδο ΠΑΟ: Επιχειρηματικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη νέα πρόταση…


Η αναδημοσίευση που ακολουθεί είναι από το mononews.gr:
 

Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ του γηπέδου του ΠΑΟ – Ο ρόλος της Alpha Bank και τα πιθανά προβλήματα

By Δημήτρης Κατακουζηνός


Σε μια νέα ενδιαφέρουσα φάση μπαίνει το πολυετές σήριαλ της κατασκευής του νέου γηπέδου του ΠΑΟ. Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Καμίνης δημοσιοποίησαν την πρότασή τους για τις αλλαγές που σχεδιάζουν για την Αθήνα, στις οποίες περιλαμβανόταν η μεταφορά της έδρας της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΠΑΟ στο Γουδί, πίσω από το νοσοκομείο της πολεμικής Αεροπορίας.
Το σχέδιο περιλαμβάνει και την κατεδάφιση της Λεωφόρου, μόλις ολοκληρωθεί η ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και την αναβάθμιση της περιοχής.

Από την πλευρά του Παναθηναϊκού το θέμα κινεί η διοίκηση του Ερασιτέχνη, έχοντας την σύμφωνη γνώμη της ΠΑΕ. Εάν η πρόταση ευοδωθεί, θα σημαίνει φυσικά το οριστικό τέλος του πολυδιαφημιζόμενου από την ΠΑΕ «ονείρου της Μεγάλης Λεωφόρου», αλλά και της Διπλής Ανάπλασης.

Η χρηματοδότηση

Ένα απ’ τα βασικά ζητήματα στο πρότζεκτ έχει να κάνει βεβαίως με τη χρηματοδότηση .
Οι μέχρι στιγμής υπολογισμοί των κυβερνητικών στελεχών αναφέρουν ότι θα χρειαστούν περίπου 45 εκατ. ευρώ μόνο για το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Κλειδί στην χρηματοδότηση φαίνεται πως παίζει η Alpha Bank, η οποία αναμένεται να συμμετέχει με 60% στην χρηματοδότηση του έργου.

Η εμπλοκή της τράπεζας έχει να κάνει κυρίως με τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή του Βοτανικού, καθώς εδώ και έναν χρόνο κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της το εμπορικό κέντρο του Μπάμπη Βωβού. Η  Alpha Bank έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για την απεμπλοκή του εμπορικού από το project της διπλής ανάπλασης, καθώς κάτι τέτοιο θα κάνει πιο εύκολη την πώληση του κτηρίου. Μάλιστα φαίνεται πως έχει υπάρξει ενδιαφέρον από αμερικανική εταιρεία για το εμπορικό, αν και τα νούμερα που ακούγονται μοιάζουν υπερβολικά πολλά για να ισχύουν.

Ταυτόχρονα, όπως διαρρέει, φαίνεται πως έχει βρεθεί κι επενδυτής απ’ το εξωτερικό ο οποίος ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην κατασκευή του νέου γηπέδου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται για μια εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο του αθλητισμού.

Τα προβλήματα

Στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού έσπευσε να εναντιωθεί ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού,  ο οποίος βέβαια δεν εμπλέκεται με τη συγκεκριμένη έκταση, αλλά αποτελεί όμορο δήμο.

«Είναι επίσης λυπηρό, να εμπαίζεται ο κόσμος του Παναθηναϊκού, από τη στιγμή που ακόμα κι αυτοί που προβάλουν τη συγκεκριμένη πρόταση γνωρίζουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι δυνατόν, λόγω νομοθετικού πλαισίου και περιβαλλοντικών όρων, να κατασκευαστεί γήπεδο», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Δήμου, εννοώντας ότι ο χώρος βρίσκεται εντός της Β’ Ζώνης Προστασίας Υμητού, ενώ βρίσκεται εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί.

Από την πλευρά του ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, μέσω του προέδρου του Δ. Μπαλτάκου τονίζει ότι «αυτό που επικαλείται ο Δήμος είναι ένας νόμος και σε μια ευνομο0ύμενη πολιτεία οι νόμοι καταργούνται με νόμους. Όταν η πολιτεία έχει τη βούληση να προβεί σε μια ανάπλαση, θα τη θωρακίσει νομικά. Για το μόνο που μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να δημιουργήσει κάποιος πρόβλημα, είναι για πολιτικούς λόγους. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αφουγκράζεται τους πολίτες»

Όσο για το θέμα της αντίδρασης του προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δ. Γιαννακόπουλου,  ο οποίος συνεχίζει να υποστηρίζει πως καλύτερη λύση είναι η παραχώρηση του συγκροτήματος του ΟΑΚΑ στην ομάδα της Αθήνας, με σημερινή ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει την προσπάθεια του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού καθώς έχει τη συμπαράσταση του κόσμου της ομάδας.

πηγή: mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου