.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την ολοκλήρωση του τέταρτου Μνημόνιου

Σύμφωνα με το τελευταίο non paper του Τσακαλώτου, η δουλειά με την τρόικα ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, χωρίς να κλείσει η αξιολόγηση ούτε σε επίπεδο τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement). Θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις τις επόμενες μέρες «ώστε να χτίσουμε πάνω στην ήδη υπάρχουσα πρόοδο και με στόχο να καταγραφεί ακόμη μεγαλύτερη στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου» (η έμφαση στο κυβερνητικό έγγραφο). Ο Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι στο Eurogroup «θα καταγραφεί η πρόοδος που έχει γίνει, πράγμα για το οποίο δεν μπορώ να σας μιλήσω από τώρα καθώς όπως σας είπα αναμένονται την επόμενη εβδομάδα μία σειρά από τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό αλλά και επίπεδο επικεφαλής».

Από το ίδιο non paper πληροφορηθήκαμε ότι «τα βασικά ζητήματα είναι, πρώτον, το μέγεθος του πακέτου, δεύτερον κάποιες διαφορές στο ισορροπημένο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων (που το ένα ήδη το γνωρίζετε ότι εμείς θέλουμε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο από ότι εκείνοι ) και τρίτον, τα εργασιακά» (οι εμφάσεις στο non paper).
Βέβαια, το προηγούμενο διήμερο (Τρίτη-Τετάρτη) ο Τσακαλώτος καλλιεργούσε την εντύπωση ότι τρέχουν τόσο γρήγορα και κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ανοιχτά ζητήματα, που το πιθανότερο είναι στο Eurogroup «να κλείσει όλο το πακέτο» και να μείνουν για επόμενη φάση «τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και  ποια θα είναι η πορεία των πλεονασμάτων μετά».
Αφηνε, δηλαδή, να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση, που έλεγε «τίποτα δεν έχει κλείσει αν δεν κλείσουν όλα, άλλαξε θέση και ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε δύο φάσεις. Μόνο που -όπως φάνηκε από το τελικό αποτέλεσμα- είναι οι ιμπεριαλιστές δανειστές αυτοί που απαιτούν λύση-πακέτο.

Η πείρα λέει πως δεν πρέπει να παίρνει κανείς τοις μετρητοίς όσα δηλώνουν (πάντοτε ατύπως) ο Τσακαλώτος και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Πάντοτε προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις της στιγμής. Ο Τσακαλώτος, μάλιστα, είναι ο πιο προσεκτικός, ενώ οι προπαγανδιστές του Μαξίμου ξεπερνούν ακόμα και τον Γκέμπελς.

Μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να δώσουμε στη δήλωση του Σόιμπλε πως« η αποστολή των θεσμών συνεχίζεται και είναι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί». Εχει ενημέρωση και προφανώς έχει τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να οδηγήσει τα πράγματα σε ρήξη. Βέβαια, ο Σόιμπλε δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει, αφού θύμισε ότι στο στο τελευταίο Eurogroup επιτεύχθηκε μια συμφωνία «μαζί με την Ελλάδα»: «Αν όλοι οι συμμετέχοντες την τηρήσουν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση». Με το γνωστό σαρδόνιο ύφος του έκλεισε με ένα καρφί: «Δεν αντιπροσωπεύουν όλα όσα δηλώνονται στην Αθήνα αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο στην πολιτική καθημερινότητα»!

Τι εννοούσε; Οτι αυτά που έλεγε η προπαγάνδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ότι «για κάθε ευρώ αρνητικών μέτρων θα υπάρχει ένα ευρώ θετικών μέτρων» είναι σκέτη προπαγάνδα. Οσο για την καθυστέρηση, την απέδωσε αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση: «Αν τώρα παρουσιάζονται δυσκολίες, αυτό συμβαίνει επειδή κάποιος ίσως να νομίζει ότι δεν χρειάζεται να τηρήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Η αλήθεια είναι ότι η προπαγάνδα έχει «λειανθεί» πολύ σε σχέση με όσα έλεγε το Μαξίμου στις 20 Φλεβάρη και τις επόμενες μέρες. Βρίσκονται στην τελική ευθεία για την υπογραφή του τέταρτου Μνημόνιου (με τη μορφή της παράτασης του τρίτου), οπότε πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις αυτών που θα πάνε για ψήφιση στη Βουλή. Γι' αυτό καθυστερούν κι άλλο. Τους χρειάζεται λίγη δραματοποίηση ακόμα.

Διαβολικές συμπτώσεις

Αν δεν υπήρχε η «διαβολική σύμπτωση» κανένας δε θα είχε ασχοληθεί με την ομιλία του Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, την περασμένη Δευτέρα. Ενόψει της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης (με όσα αυτή συνεπάγεται), το προπαγανδιστικό επιτελείο του Μαξίμου είχε σχεδιάσει ένα μπαράζ εμφανίσεων του Τσίπρα, που θα άνοιγαν μια αναπτυξιακή και οραματική ατζέντα. Συνέντευξη στο «Documento» την Κυριακή, ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο με απευθείας τηλεοπτική μετάδοση τη Δευτέρα, με θέμα «το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση», ομιλία την Τρίτη για το Σύνταγμα, υποδοχή την ίδια μέρα των αθλητών που πήραν μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, φιέστα την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη για την παραχώρηση του πρώην στρατόπεδου «Παύλου Μελά» στην τοπική διοίκηση.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση του τελευταίου τριμήνου του 2016, που σε επίπεδο έτους θα φέρει τον ελληνικό καπιταλισμό σε επίπεδο μηδενικής ανάπτυξης (ή μικρής ύφεσης). Οπότε τα περί «στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση» του Τσίπρα ακούστηκαν εντελώς ξεκούδουνα και προκάλεσαν τη χλεύη των πολιτικών αντιπάλων της συγκυβέρνησης. Το αποτέλεσμα ήταν να την πέσει το Μαξίμου στον Τσακαλώτο, χρεώνοντας σ' αυτόν τη μη ενημέρωση του πρωθυπουργού.

Επί της ουσίας, βέβαια, τίποτα δεν άλλαξε. Αυτά τα οικονομικά δεδομένα θα έπρεπε να τα περιμένουν. Οι σχεδιασμοί του τρίτου Μνημόνιου δε διαφέρουν απ' αυτούς των προηγούμενων. Σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται σε «μπαλαμούτι», προκειμένου «να βγαίνουν τα νούμερα». Γι' αυτό και οι δανειστές ενδιαφέρονται κυρίως για την επέκταση του Μνημόνιου (τέταρτο Μνημόνιο επί της ουσίας).


ΚΟΝΤΡΑ: ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 11 ΜΑΡΤΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου