.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Η τοποθέτηση του δήμαρχου Άρη Βασιλόπουλου στη σημερινή συνέντευξη τύπου για γήπεδο Μελισσανίδη (ΑΕΚ) και γεγονότα... (βίντεο)






Καλησπέρα σε όλους, 

Θεωρήσαμε ότι είναι πλέον απαραίτητο να υπάρξει μία συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσουμε αναλυτικά τους πολίτες για τις θέσεις μας για το γήπεδο, για  τις εξελίξεις γύρω από αυτό, για το ιστορικό αυτής της υπόθεσης και κυρίως για να απαντήσουμε σε πράγματα που είτε έχουν παρεξηγηθεί είτε έχουν σκόπιμα παραποιηθεί όλο αυτό το διάστημα. Πράγματα που έχουν δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κλίμα γύρω από μία υπόθεση που έχει ταλαιπωρήσει όχι μόνο τους κατοίκους της πόλης μας σε διάφορες περιόδους και σήμερα, αλλά δημιουργεί και αγωνία σε χιλιάδες φίλους της ΑΕΚ που αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το να αποκτήσει γήπεδο η ομάδα τους και ζητούν απαντήσεις γύρω από αυτό.


Να ξεκινήσω λέγοντας ότι η προπαγάνδα, η ψευδολογία και η συκοφαντία που έχει υπάρξει γύρω από το πρόσωπό μου προκειμένου να μου αποδοθούν κίνητρα, σκοπιμότητες και να συνδεθώ με συμφέροντα έχει φτάσει τα όρια της πολιτικής δολοφονίας. Και όλα αυτά με μοναδικό στόχο να μην ακουστεί η αποψή μας, να παραποιηθεί, να φτάνει στα αυτιά του μέσου πολίτη πλήρως απονομιμοποιημένη, αποδιδόμενη σε άλλες σκοπιμότητες. ‘Έχω χαρακτηριστεί από τα οπαδικά μέσα από την προεκλογική περίοδο ακόμα βαμμένος Ολυμπιακός, γαύρος, άνθρωπος του Μαρινάκη στοχοποιώντας με στον πιο ακραίο οπαδικό φανατισμότη στιγμή που και ο ίδιος έχω πάρει δημόσια θέση και όλοι γνωρίζουν ότι από τα μαθητικά μου κιόλας χρόνια αφοσιώθηκα στην Αριστερά και δεν είχα καμία σχέση με το ποδόσφαιρο ή οποιαδήποτε ομάδα. Βεβαίως, όταν τελειώνει το παραμύθι που μπορεί να πείσει μόνος λίγους και φανατικούς, επιστρατεύεται το γνωστό νεοφιλελεύθερο επιχείρημα ότι είμαστε μια παρεούλα ιδεοληπτικών που αρνείται την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ότι δήθεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα ενάντια στο όνειρο των φίλων της ΑΕΚ, ότι αποκλειστικός σκοπός ενασχολησής μας με το Δήμο είναι να εμποδίσουμε την ΑΕΚ να κατασκευάσει γήπεδο. Βεβαίως, οι συμπολίτες μας γνωρίζουν τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουμε αυτά τα 2.5 χρόνια ώστε να αλλάξει πρόσωπο η πόλη μας και να αναβαθμιστούν οι δομές, οι υποδομές και οι υπηρεσίες του Δήμου με σημαντικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.

Να σας ενημερώσω λοιπόν ότι η παράταξή μας από το 2010 που ιδρύθηκε από το Θανάση Μάλλιο μέχρι και σήμερα έχει σταθερές θέσεις για το άλσος, για το γήπεδο της ΑΕΚ, για τα ζητήματα που αφορούν στην πόλη μας. Καταλαβαίνω ότι σε συνθήκες κρίσης πολιτικής εμπιστοσύνης είναι δύσκολο να υπάρχει συνέπεια, κατά πόσο μάλλον να αναγνωρίζεται. Και λέω ΕΧΟΥΜΕ γιατί όλες μας οι αποφάσεις λαμβάνονται ασυνήθιστα - για άλλες παρατάξεις - δημοκρατικά, και αυτό είναι η δύναμή μας. Από τον ιδρυτή της παράταξης και το προεκλογικό πρόγραμμα του 2010, μεχρι το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης του 2014 και σήμερα οι θέσεις της παράταξής μας είναι ενιαίες. Είναι αυτό που ο οπαδικός τύπος χαρακτήριζε ΝΑΙ, ΜΕΝ, ΑΛΛΑ στο γήπεδο και προωθούσε μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεων άλλους υποψηφίους που έλεγαν σκέτο ΝΑΙ, χωρίς καμία προϋπόθεση και καλούσε στη δική μας καταψήφιση, φτάνοντας στο αλησμόνητο Χ στο πρόσωπό μου σε πρωτοσέλιδο οπαδικού εντύπου τη μέρα των εκλογών. Τις εκλογές όμως τις κέρδισε η παράταξή μας παρόλο που και για 5 ολόκληρους μήνες  μετά τις εκλογές χαρακτηριζόμουν από συγκεκριμένα σάιτ ως  «εν δυνάμει δήμαρχος, ποντάροντας στην έκπτωσή μου με δικαστικά μέσα.

Τι λέγαμε προεκλογικά λοιπόν και ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα. Να θυμίσω ότι η ιστορία του γηπέδου εμφανίστηκε στην πόλη μας το Σεπτέμβριο του 2013, όταν δημοτική σύμβουλος ήταν η κυρία Ματσουκά. Σε μία πανηγυρική εκδήλωση το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει επί της αρχής ένα ΝΑΙ σε γήπεδο της ΑΕΚ. Η κυρία Ματσουκά εκφράζοντας τις θέσεις της παράταξής μας είπε ΝΑΙ σε ένα γήπεδο στο οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί το 1934 στο ερασιτεχνικό σωματείο και με απόλυτο σεβασμό στους περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς νόμους και το Σύνταγμα. Ένα περίπου μήνα μετά, στην πρώτη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας που είδε όλη η Ελλάδα, ψηφίστηκε η έγκριση της προμελέτης του γηπέδου και της προμελέτης της υπογειοποίησης χωρίς καν να υπάρχει εισήγηση από τις υπηρεσίες του Δήμου παρά μόνο από τους μελετητές του γηπέδου. Ένα συμβούλιο που σημαδεύτηκε από τραμπουκισμούς, χρήση βίας, απλώς και μόνο επειδή κάποιοι σύμβουλοι, κυρίως της Αριστεράς έθεσαν ερωτήματα και είχαν ενστάσεις τόσο ως προς τη διαδικασία του συμβουλίου, όσο και ως προς την ουσία. Στην προεκλογική περίοδο του 2014 ήμασταν από τις ελάχιστες παρατάξεις που διαφωνήσαμε ανοιχτά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, στο οποίο ενσωματώθηκε το νομοσχέδιο που αρχικά ήταν αυτοτελές γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Διαφωνήσαμε και εκφράσαμε γραπτά αυτές τις θέσεις τόσο στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, όσο και στην διακήρυξή μας, στις θέσεις μας για το περιβάλλον, όσο και στις προεκλογικές μου ομιλίες. Τι λέγαμε λοιπόν:

Α. Λέγαμε ΝΑΙ στο γήπεδο της  ΑΕΚ στον ιστορικό της χώρο, διαφωνήσαμε όμως στην επιπλέον παραχώρηση δασικής έκτασης γιατί αυτός ο πνεύμονας πρασίνου για όλη την Αττική έπρεπε να τύχει προστασίας και αναβάθμισης και όχι συρρίκνωσης.

Β. Υποστηρίζαμε ότι αποτελεί αρνητική εξέλιξη η μεταφορά της χρήσης και διαχείρισης του άλσους μας από το Δήμο σε Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και αντ’ αυτού ζητούσαμε να μας παρασχεθούν οι πόροι για την ανάπλασή του, όπως και έκανεστη συνέχεια η Περιφέρεια Αττικής.  Υποστηρίξαμε ότι η δυνατότητα που δίνει το άρθρο 43 για αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης εώς το 5% για να χρησιμοποιηθεί για αθλητικές χρήσεις ανοίγει μία κερκόπορτα για περαιτέρω συρρίκνωση του άλσους μας. Σας ενημερώνω  ότι αποτελεί πλέον ομόφωνη θέση του ΔΣ πλέον αποτελεί να έρθει όλο το άλσος στο Δήμο και να παρασχεθούν τα μέσα προστασίας του. 

Γ. Ζητούσαμε και ακόμα ζητάμε τροποποίηση του ύψους του γηπέδου ώστε να είναι πιο συμβατό με το ύψος των σπιτιών του προσφυγικού συνοικισμού. Το επιχείρημα ότι το γήπεδο ήταν πάντα εκεί που ακούγεται συχνά είναι εν μέρει σωστό. Το παλιό γήπεδο όταν χτίστηκε ήταν στα όρια της πόλης, ενώ τώρα βρίσκεται στο κέντρο ενός πυκνοδομημένου οικιστικού ιστού, ενώ είχε ύψος γύρω στα 15 μέτρα με το στέγαστρο, όταν στα σχέδια του νέου το ύψος εμφανίζεται στα 28 δίπλα σε σπίτια που υποχρεώθηκαν βάσει  ΠΔ να έχουν ανώτατο ύψος 11.5 μέτρα.

Δ. Ζητούσαμε και ακόμα ζητάμε επαρκή χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης ώστε να μην εμφανίζεται το ίδιο φαινόμενο που παρατηρούνταν παλιά με άναρχα παρκαρισμένα οχήματα σε όλη την πόλη και κυκλοφοριακό κομφούζιο τις μέρες των αγώνων. Να σας πω εδώ ότι το ζήτημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της άναρχης στάθμευσης είναι ήδη κυρίαρχο για το Δήμο μας ανεξαρτήτως του γηπέδου, δεδομένης της τεράστιας ανάπτυξης που γνωρίζει ο Δήμος από το 2008 και μετά στον κλάδο της εστίασης και αναψυχής. Να πω εδώ ότι η μεθοδικά καλλιεργημένη εικόνα της φτωχής ψωροκώσταινας Νέας Φιλαδέλφειας που έχει ρημάξει είναι πέρα για πέρα ψεύτικη. Η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα είναι μια πανέμορφη  πόλη που σφύζει από ζωή, με 5.000 τουλάχιστον επισκέπτες κάθε ΣΚ. Να υπενθυμίσω εδώ ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για ένα γήπεδο τέτοιου μεγέθους απαιτούνται τουλάχιστον 3.000 θέσεις στάθμευσης, κάτι που παρακάμφθηκε με τον ειδικό νόμο, αγνοώντας όμως τις συνέπειες για την πόλη μας.

Ε. Ζητούσαμε και ακόμα ζητάμε τη στέγαση τμημάτων της ερασιτεχνικής ΑΕΚ στο χώρο του παλιού σταδίου όχι μόνο επειδή το οικόπεδο έχει παραχωρηθεί για την εκπλήρωση των καταστατικών σκοπών του ερασιτεχνικού σωματείου, αλλά κυρίως γιατί τα παιδιά της πόλης, όλα αυτά που τις προηγούμενες δεκαετίες φιλοξενούνταν και αθλούνταν σε διάφορα αθλήματα αποτελώντας και τη μεγάλη δύναμη της ΑΕΚ, βρίσκονται σε λιγοστούς αθλητικούς χώρους του Δήμου, στους οποίους ο Δήμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να παράσχει στέγη και σε τμήματα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, φιλοξενώντας ήδη τρία από αυτά.

Ζ. Ζητούσαμε ήδη από το 2010 και ακόμη ζητάμε τη μεταφορά του σταθμού μεταφόρτωσης και του αμαξοστασίου του Δήμου από το άλσος ανεξάρτητα από το γήπεδο επειδή ακριβώς είναι αδιανόητο να βρίσκονται μέσα σε δασική έκταση τέτοιες χρήσεις. Είμαστε μάλιστα η δημοτική αρχή που έχει καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ για αυτό και αναμένουμε δημόσια χρηματοδότηση. Κατηγορούμαστε εδώ και χρόνια με ασύστολα ψεύδη για κάτι που υπάρχει σχεδόν 30 χρόνια εκεί, εργαζόμενοι δέχονται τακτικά απειλές από θερμόαιμους ότι θα κάψουν το αμαξοστάσιο τη στιγμή που εμείς είμαστε αυτοί που προσπαθούμε να βρούμε λύση για τη μεταφορά του. Βεβαίως, εδώ χρειάζεται και η συνδρομή της πολιτείας. 

Το Δεκέμβριο του 2014, και ύστερα από γνωμοδότηση της Νομικής υπηρεσίας του Δήμου μας που ρητά μας εισηγούνταν ότι η αφαίρεση στρεμμάτων δασικής έκτασης από το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας συνιστά βλαπτική μεταβολή για τα συμφέροντα του Δήμου, ο Δήμος προσέφυγε ενάντια σε αυτό. Θέλω λίγο να σταθώ εδώ και να πω ότι όπως και άνθρωποι της ΑΕΚ σε συνεντεύξεις τους έχουν παραδεχθεί, η προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ ουδόλως καθυστέρησε την έκδοση άδειας, δεδομένων και άλλων εκκρεμοτήτων. 

Το επόμενο επεισόδιο ήταν η γνωμοδότηση του Δήμου στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ) του γηπέδου που μας ήρθε τέλη Ιουλίου και τότε πράγματι ζητήσαμε το δικαίωμα παράτασης που δίνει ο νόμος, κατηγορούμενοι και γι’ αυτό. Μην έχοντας το εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να μελετήσει και να γνωμοδοτήσει σε μελέτες εκατοντάδων σελίδων, ο Δήμος προσέτρεξε στην γνωμοδότηση δύο διακριτών ομάδων. Η μία αποτελούμενη από εξέχοντες διεθνώς αρχιτέκτοντες και μηχανικούς και η δεύτερη από το επιμελητήριο περιβάλλοντος και βιωσιμότητας, αποτελούμενο και αυτό από έγκριτους νομικούς, πολεοδόμους, συγκοινωνιολόγους και περιβαλλοντολόγους. Και οι δύο ομάδες συνέκλιναν ότι τα ο σχεδιασμός αυτού του γηπέδου και οι ρυθμίσεις που αυτό επιφέρει είναι ασύμβατα με τα χαρακτηριστικά και τα μεγέθη της πόλης μας. Τα εντοπίσαμε αυτά στη γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου, όπου και οριστικά πλέον διατυπώθηκαν τα αιτήματά μας προς την πολιτεία και την ΑΕΚ ώστε να υπάρξουν τροποποιήσεις του σχεδίου και να υπάρξουν μέτρα προστασίας της πόλης και του δημοσίου συμφέροντος. 

Για αυτόν το λόγο αμέσως μετά καλέσαμε σε έναν τετραμερή διάλογο την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Αττικής και την ΑΕΚ. Έγινε μία συνάντηση στο ΥΠΕΝ παρουσία του κ. Σκουρλέτη, του κ. Μελισσανίδη και αντιπροσωπείας του Δήμου που δυστυχώς έδειξε ότι δεν υπήρχε κανένα κλίμα συνεννόησης από την πλευρά της ΑΕΚ. Είναι εντυπωσιακό ότι σε μία πρόταση που ούτε καν εμείς καταθέσαμε, στήθηκε ένα ολόκληρο επικοινωνιακό παιχνίδι γύρω από την πρόταση να πάει το γήπεδο στο χώρο που σήμερα βρίσκονται το 3ο Γυμνάσιο, το 3ο ΓΕΛ το ΕΠΑΛ και το ΕΠΑΣ. Παρά την προσπάθεια εξευτελισμού μας, τεχνικοί σύμβουλοι του Δήμου κάθισαν άλλες δύο φορές στο τραπέζι καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, που όμως ουδεμία δεν εισακούστηκε, εγκρίνοντας την ΜΠΕ χωρίς καμία τροποποίηση, ακυρώνοντας έτσι τις προτάσεις τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας Αττικής. Όσοι μιλούν για αδιαλλαξία και για δήθεν μένος κατά της ΑΕΚ μπορούν απλά να μας δοκιμάσουν ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματά μας. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχουν επιλέξει άλλο δρόμο, αυτόν της σύγκρουσης που τον χρεώνουν σε εμάς. 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένα πράγματα που θα σας φανερώσουν λίγο καλύτερα ποιος είναι σταθερός στις θέσεις του και ποιος είναι αν μη τι άλλο αναντίστοιχος με το τι έλεγε. Στην αρχική εισήγηση που παρουσιάστηκε η ιδέα του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια υπήρχε η ρητή δέσμευση ότι δεν θα ακουμπηθεί το άλσος, ενώ υπήρχε η δέσμευση για 2.000 θέσεις στάθμευσης σε παρακείμενο χώρο. Υπάρχουν τα πρακτικά του ΔΣ και φωτογραφικό υλικό που το πιστοποιεί αυτό. Κανένα από τα δύο δεν τηρήθηκε, όπως γνωρίζετε. Στην προπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ ο κ. Αλεξίου, προκειμένου να αποσπάσει τη θετική ψήφο της Εθνικής αντιπροσωπείας δεσμεύεται ότι  το νέο στάδιο θα στεγάσει όλα τα τμήματα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ στο οικόπεδο, κάτι που αναιρέθηκε στη συνέχεια. Σε συνέντευξη τύπου το καλοκαίρι του 2014 ειπώθηκε ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ δεσμεύεται να καλύψει τα έξοδα ανάπλασης του άλσους ως αντισταθμιστικό, την οποία μάλιστα τοποθετεί και γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ, όταν όλοι γνωρίζουν πως η ανάπλαση του άλσους γίνεται βάσει μελέτης που έχει πληρώσει ο Δήμος το 2009 και θα υλοποιηθεί με 800.000 ευρώ της Περιφέρειας Αττικής μέσα στο 2017. Σε άλλες χώρες συζητούν για αυτά τα θέματα για χρόνια πριν καταλήξουν σε αποφάσεις, γιατί ακριβώς οι μείζονες πολεοδομικές παρεμβάσεις απαιτούν τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις στις τοπικές κοινωνίες και όχι πόλεμο.

Θέλω επίσης να σταθώ στην προηγούμενη και στη σημερινή κυβέρνηση. Η προηγούμενη ψήφισε το νόμο 4277/2014 που κατά την άποψή μας σε επίπεδο χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης ευνοεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου εις βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών και του περιβάλλοντος, και αυτό δεν αφορά μόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Εμείς βεβαίως εστιάσαμε στις συνέπειές του στην πόλη μας, την ίδια στιγμή που συνδεθήκαμε με κινήματα αντίστασης και άλλων περιοχών επειδή ακριβώς το ζήτημα ήταν συνολικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ως αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε το νόμο για αυτόν ακριβώς το λόγο και δεσμεύτηκε ότι θα τον καταργήσει αν γίνει κυβέρνηση. 2 χρόνια μετά η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει πάρει οποιαδήποτε νομοθετική ή άλλη πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει είτε κατάργηση, είτε τροποποίηση όπως ήταν η θέση της μειοψηφίας. Έστω και αυτή τη στιγμή θεωρούμε πως είναι στο χέρι της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας και να λήξει μία κόντρα που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. 

Να πω δυο λόγια και για τα υψομετρικά που είναι και η αφορμή της πρόσφατης όξυνσης. Όποια άποψη και αν έχει η δημοτική αρχή για το γήπεδο, και αυτή είναι αυτή που καταθέτουμε εδώ, είμαστε υποχρεωμένοι εμείς και οι υπηρεσίες του Δήμου να εφαρμόζουμε το νόμο και τις κείμενες διατάξεις. Η 7σέλιδη απάντηση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, έχοντας και τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, ζητά συγκεκριμένες εγκρίσεις και συγκεκριμένες τροποποιήσεις για να προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης των υψομετρικών. Δυστυχώς εδώ έχει πολιτικοποιηθεί ένα ζήτημα διοικητικό και τεχνικό ενώ δεν θα έπρεπε, φτάνοντας σε απειλές και νομικές ενέργειες εναντίον υπαλλήλων. Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω όμως είναι ότι η υπηρεσία μας όταν έχει στα χέρια της τα έγγραφα που ζητά θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες  ενέργειες. Για τα τεχνικά ζητήματα θα σας μιλήσει αναλυτικότερα ο κ. Καλαμπόκης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθύνω δημόσια έκκληση να σταματήσει ο ιδιότυπος αποκλεισμός του κέντρου της πόλης και οι απειλές εναντίον αιρετών και πολιτών. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να την εκφράζει την αντίθεσή του με ειρηνικό τρόπο, αυτό είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα. Όμως εδώ δεν μιλάμε για αυτό. Όλα αυτά μόνο κακό κάνουν στην υπόθεση του γηπέδου αλλά και στην ίδια την πόλη μας, δυσχεραίνοντας τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσεων προς το συμφέρον όλων, που θέλω να πιστεύω ότι είναι και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για όλους.

      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου