.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Γυναίκες όλων των χωρών ενωθείτε!

της Ειρήνης Δαφέρμου

Στις 8 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, φεμινιστικές, εργατικές και αριστερές συλλογικότητες σε όλο τον κόσμο καλούν σε Διεθνή Απεργία των Γυναικών, με στόχο την υπεράσπιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων αλλά και την εναντίωση στην οικονομική, θεσμική και διαπροσωπική βία. Σαράντα χώρες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή. Η επιλογή της λέξης Απεργία για την κινητοποίηση σηματοδοτεί την ηγεμονία των αριστερών και ριζοσπαστικών φεμινισμών στο εσωτερικό του διεθνούς γυναικείου κινήματος. Άλλωστε, το σύνθημα «Γυναίκες Όλων των Χωρών Ενωθείτε», που κυριαρχεί στην καμπάνια, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Ειδικά στις ΗΠΑ, οι δυνάμεις αυτές κατάφεραν να επιβάλουν την έννοια της πολιτικής απεργίας και της μαχητικής διεκδίκησης ακόμη και στην πλατφόρμα της Πορείας Γυναικών (Women’s March), ηγεμονεύοντας τις δυνάμεις του αστικού και ρεφορμιστικού φεμινισμού.


Στη διπλανή μας Ιταλία, οι φεμινιστικές και αριστερές συλλογικότητες απευθύνουν «Κάλεσμα στα Όπλα» και καλούν σε στήριξη της απεργίας στις 8 Μάρτη. Τα συνδικάτα βάσης όπως οι CoBas και η USB ανταποκρίθηκαν, ενώ η πρωτοβουλία δηλώνει πως «με ή χωρίς τα συνδικάτα εμείς θα κατεβάσουμε τον διακόπτη στη χώρα»! Στην Ελλάδα, φεμινιστικές συλλογικότητες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης καλούν σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα.

Αν η 8η Μάρτη επιτύχει, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της ανασυγκρότησης ενός διεθνούς κινήματος που έχει πάρει πολλές μορφές μέσα στα χρόνια της κρίσης του καπιταλισμού.
Από την Αραβική Άνοιξη, τις Πλατείες, το Black Lives Matter, το Gezi και το Κομπάνι, το ριζοσπαστικό διεθνιστικό φεμινιστικό κίνημα χωράει στους κόλπους του όλα τα παραπάνω και σηκώνει το κεφάλι στον καπιταλισμό, αμφισβητώντας τον πυρήνα της εξουσίας και της κυριαρχίας επάνω στους καταπιεσμένους/ες και στην τάξη συνολικά. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις και καλεί σε συμμετοχή (Αθήνα, πλατεία Κλαυθμώνος στις 7 μ.μ., Θεσσαλονίκη, άγαλμα Βενιζέλου στις 6 μ.μ. Ηράκλειο, Λιοντάρια στις 7 μ.μ.).


πηγή: prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου