.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Στο φως 23.000 off shore με δραστηριότητα στην Ελλάδα

Περισσότερες από 23.000 αλλοδαπές και υπεράκτιες εταιρείες έχουν αναπτύξει κερδοσκοπική δραστηριότητα στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, όπως προκύπτει από τη χαρτογράφηση των «ελληνικών» offshore, τη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων που φέρνουν σήμερα στο φως Τα Νέα Σαββατοκύριακο.


Τα συγκεκριμένα δεδομένα προέρχονται από πηγές εντός των ελεγκτικών μηχανισμών και είναι διαθέσιμα στους ανθρώπους που ασχολούνται με τους φορολογικούς ελέγχους.

Αφορούν αλλοδαπές και offshore εταιρείες, οι οποίες στην πλειονότητά τους απέκτησαν ελληνικό ΑΦΜ και νόμιμους εκπροσώπους στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως τα τέλη 2011.

Ανάμεσα στα στοιχεία που διέρρευσαν, «Τα Νέα» εντόπισαν τις υπεράκτιες που έχουν την έδρα τους σε κράτη, τα οποία δεν συνεργάζονταν μέχρι το 2012 σε φορολογικά θέματα με τις ελληνικές Αρχές.

Πρόκειται για 46 φορολογικούς παραδείσους, στους 20 από τους οποίους δεν βρέθηκαν offshore που να έχουν ελληνικό ΑΦΜ. Ανάμεσα στις υπόλοιπες 26 χώρες που φιλοξενούν υπεράκτιες με δράση στην Ελλάδα περιλαμβάνονται η Λιβερία - συγκεντρώνει τις περισσότερες -, ο Παναμάς, οι Νήσοι Μάρσαλ, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, αλλά και τόποι όπου δεν φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να έχουν εγκατασταθεί ελληνικά συμφέροντα, όπως τα Τερκς και Κέικος και η Δυτική Σαμόα.

Συνολικά εντοπίστηκαν πάνω από 2.200 υπεράκτιες στα μη συνεργαζόμενα κράτη. Αυτές οι υπεράκτιες τα τελευταία 30 χρόνια είχαν δηλωμένους πάνω από 2.100 νόμιμους εκπροσώπους, φορολογικούς αντιπροσώπους, γραμματείς και διαχειριστές. Ο αριθμός των εκπροσώπων είναι μικρότερος από τις offshore επειδή είναι ιδιαίτερα συχνό το φαινόμενο ένας εκπρόσωπος να εμφανίζεται σε περισσότερες από μία εταιρείες.

Η αναζήτηση των στοιχείων των πραγματικών ιδιοκτητών - ή δικαιούχων - των εταιρειών καθώς και των τραπεζικών τους λογαριασμών και των δραστηριοτήτων τους είναι δύσκολη εώς ανέφικτη, καθώς τα κράτη όπου εδρεύουν οι εταιρείες δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές Αρχές.


πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου