.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Δύο νέες διαλέξεις προφορικης ιστορίας 30 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου στην Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας ///Ξεκινά το εργαστηρι Φωτογραφίας, Πέμπτη 27/11

1. Το εργαστήρι φωτογραφίας της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας ξεκινά για 2η χρονιά!

Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας θα γίνει την Πέμπτη 27/11 και ώρα 20:00.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 6940980810, ή να στείλουν mail στο elni.ydragogeio@gmail.com

Για 2η χρονιά, θα ξεκινήσει στη λέσχη το εργαστήρι φωτογραφίας.
Μεταξύ άλλων, η φωτογραφία είναι μια εξαιρετική άσκηση παρατηρητικότητας. Όταν φωτογραφίζουμε «βλέπουμε» πραγματικά, παρατηρούμε λεπτομέρειες στους ανθρώπους και τα τοπία γύρω μας. Δρόμοι στους οποίους έχουμε περπατήσει αμέτρητες φορές αποκτούν μοναδικό ενδιαφέρον, μια λακκούβα με νερό που αντανακλά τα μπαλκόνια του διπλανού κτιρίου, παρατημένα αντικείμενα στην άκρη του δρόμου, όλα τώρα τραβούν την προσοχή μας και μπορούν να γίνουν θέματα της φωτογραφίας μας. Και ασφαλώς οι άνθρωποι. Άνθρωποι μόνοι ή πολλοί μαζί, με διαφορετικές εκφράσεις στα πρόσωπά τους, που ακολουθούν τη δική τους πορεία στην πόλη. Ένα δυναμικό παζλ που μπορείς να αποτυπώσεις και να σχολιάσεις.
Αν ασχολείστε ή θέλετε να ασχοληθείτε με τη φωτογραφία, δηλώστε συμμετοχή στo εργαστήρι φωτογραφίας της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας. (Ελ. Βενιζέλου 84, Άγαλμα Μητέρας).
Ελάτε να μάθουμε φωτογραφία, να δούμε και να σχολιάσουμε τα έργα μεγάλων φωτογράφων, να οργανώσουμε φωτογραφικά σαφάρι!

Σας περιμένουμε!

2. Νέα σεμινάρια Προφορικής Ιστορίας στην Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας, 30/11 και 7/12

«Φτιάχνοντας ένα νέο αφήγημα για το παρελθόν μας»

Μετά το τέλος του πρώτου κύκλου  σεμιναρίων προφορικής ιστορίας που πραγματοποιήθηκε στην Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας στις 1 και 2 Νοέμβρη, συνεχίζουμε, με δύο νέες διαλέξεις, με θέματα σχετικά με την Αρχιτεκτονική και Πολεοδομική Ιστορία της Νέας Ιωνίας.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
Κυριακή 30 Νοέμβρη, 10:30, συζητάμε με την Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτονα,καθηγήτρια ΕΜΠ.
Η Βιομηχανική και Προσφυγική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας.
 «Διαβάζουμε» την ιστορία της Νέας Ιωνίας μέσα από τα κτίρια, την αρχιτεκτονική  και την πολεοδομία της πόλης, την οργάνωσή της ως προσφυγικός-εργατικός αστικός οικισμός και τις αλλαγές που υπέστη στο πέρασμα των χρόνων.

Κυριακή 7 Δεκέμβρη, 11:00, συζητάμε  με την Όλγα Βογιατζόγλου, αρχαιολόγο Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Οι Βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Νέας Ιωνίας. Η ίδρυση και λειτουργία των εργοστασίων, η συμβολή τους στην οικονομική ζωή του τόπου. Μετά το τέλος της διάλεξης θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στις «βιομηχανικές» γειτονιές της Ν. Ιωνίας.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας, Ελευθερίου Βενιζέλου 84, Άγαλμα Μητέρας, 1ος όροφος. Η συμμετοχή σε αυτές, είναι δωρεάν.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι η  δουλειά της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας έχει οργανωθεί κατά θεματικές, στις οποίες μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή, με κύριους άξονες:
α) Εργατική τάξη / βιομηχανοποίηση /αποβιομηχανοποίηση (εργοστάσια, οικισμοί, εργατικές γειτονιές, προπολεμικά χρόνια, κατοχή, εμφύλιος, έως το 1980)
β) Πρόσφυγες σήμερα και χτες και πολιτισμός (Η εξέλιξη της Νέας Ιωνίας από τα χρόνια της προσφυγιάς μέχρι τις μέρες μας, η διαδρομή της με σταθμούς το 1922, το 1950, το σήμερα.  Ο πρόσφυγας, ο οργανοποιός, ο εξωτερικός μετανάστης).
γ) Τα ανθρακωρυχεία της Νέας Ιωνίας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στέλνοντας  e- mail στο: elni.ydragogeio@gmail.com ή σε μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook, ή τηλεφωνικώς στο τηλέφωνο: 6940980810

Επιστημονική υπεύθυνος του Σεμιναρίου είναι η ιστορικός Τ. Βερβενιώτη (Γραμματέας της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας – ΕΠΙ).

Ευχαριστούμε
Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας – Υδραγωγείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου