.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ενημέρωση του Συνδέσμου Μικρασιατών για την προβολή του ντοκιμαντέρ "ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"



 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου η προβολή του ντοκιμαντέρ «ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ σε σχέση με το Διωγμό και την Ανταλλαγή των πληθυσμών της Τουρκίας και της Ελλάδας το 1922-1924» της Μαρίας Ηλιού από τον Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» στο RestaurAt Κανάκη. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή "Τιμητικής Διάκρισης" στο ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Μικρασιατών, παλιό Φιλαδελφιώτη κ. Γιάννη Βορρέα, ο οποίος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου και τόνισε: "Το σημερινό Δ.Σ σαν νεότεροι, με μεγαλύτερο κουράγιο κι όρεξη για δουλειά, δραστηριοποιήθηκε και οργανώνει τόσο μεγάλες εκδηλώσεις", αναφέρθηκε επίσης στην ίδρυση του συνδέσμου στην οποία πρωτοστάτησε με την αείμνηστη Φιλιώ Χαϊδεμένου και με την αδελφή του κ. Υβόννη Πολίτη-Βορρέα.

Ο κ. Γιάννης Βορρέας αφιέρωσε στο Σύνδεσμο και σε όλους τους παριστάμενους το παρακάτω ποίημα του Γιώργου Μετσόλη "Σπόρος από την Σμύρνη:

Χώμα της ερημιάς, χώμα της μοναξιάς. Πέτρα του πιο σκληρού καημού. Γη της ψυχής μου.                    Πληγή, στο κάτω μέρος της καρδιάς, π' ολοένα ξύνω και ματώνει. ΣΜΥΡΝΗ, ήσουν ωραία! Έλαμπε, στα μάτια σου, ένας ήλιος Μικρασιατής, την ώρα που έγερνε σ' αφράτο μαξιλάρι, από άλικα τριαντάφυλλα, που ξάπλωνε, σε παχύ στρώμα - ψιλή άμμο από ρουμπίνια!                                            Πεντάμορφη στη δόξα σου! Γλυκύτατη και στη βαθειά σου θλίψη. Ποιος θα μου φέρει σ' ένα κλαδάκι μυγδαλιάς την λιακάδα του Γενάρη; Την πρώιμη άνοιξη...στα δροσερά περβόλια της ανατολής, στην καστανή στιλπνή κόμη της πατρίδας μου π' ορφάνεψε; να φυτέψω... το μεστό χλωρό σπόρο, που έκρυψε στην ζεστή αμασχάλη της, έντρομη απογυμνωμένη, μ' ένα ρυάκι κόκκινο, να ρέει στη ρεματιά, του στήθους της, η προσφυγοπούλα μάνα μου!!! Μούσκευε, στο δάκρυ της τον σπόρο, μην αποξεραθεί, να μην μουχλιάσει η ελπίδα. Να μην πετρώσει και τριφτεί, απάνω στ΄ άλεσμα του χρόνου η ζωντανή ψίχα της επιστροφής!!!

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της παρουσίας στην εκδήλωση του πρώην Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως Πικραμένου, κ. Φραγκούλη Φράγκου, ο οποίος, βαθύς γνώστης των Ελληνοτουρκικών θεμάτων, ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο για την πρόσκληση να παραστεί στην εκδήλωση και έκανε σύντομη αναφορά στα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής καθώς επίσης και στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία σε σχέση με την ύπαρξη εκεί πληθυσμού Ελληνικής καταγωγής και κρυπτοχριστιανούς, χαρακτηριστικά είπε: " Πουλήθηκαν 10.000.000 αντίτυπα της Αγίας Γραφής, γεγονός που από μόνο του αποδεικνύει πολλά... 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χρήστος Τριανταφύλλου ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου για την παρουσία τους και το μουσείο Μπενάκη και την Μαρία Ηλιού για την ευγενική και  αποκλειστική  παραχώρηση της προβολής του ντοκιμαντέρ, και τόνισε: "Πιστεύω ότι το ντοκιμαντέρ θα σας ταξιδέψει και θα δώσει μια ακόμα απάντηση σε αυτούς που ξεδιάντροπα αποκαλούν την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του γένους ως "συνωστισμό".

Παρόντες – μεταξύ άλλων – στην εκδήλωση, ήταν και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυννεφάκης.

Στο πέρας της εκδήλωσης ο Σύνδεσμος Μικρασιατών ανακοίνωσε τις προσεχείς του δραστηριότητες:

·            ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 19:00 θα παρακολουθήσουμε την παράσταση "Σμύρνη μου αγαπημένη" στο κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Τιμή συμμετοχής 22 ευρώ (εισιτήριο παράστασης (κεντρική πλατεία) και μεταφορά με πούλμαν.

·   ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στη 13:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουμε το Μικρασιατικό  γλέντι μας στο Μικρασιάτικο Μεζεδοπωλείο. Τιμή πρόσκλησης 17 ευρώ και περιλαμβάνει πλούσιο μενού από ορεκτικά, σαλάτα, κυρίως πιάτο, άφθονο κρασί, φρούτα και γλυκά καθώς και ζωντανό πρόγραμμα από ορχήστρα.

·         ΤΡΙΤΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 19:30 ο Σύνδεσμος σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Μιμής Ντενίση "Σμύρνη μου αγαπημένη" που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του ΠΠΙΕΔ. Θα μιλήσουν: Μιμή Ντενίση, Σοφία Ντενίση και αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν:  Κώστας Βουτσάς, Τάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξιάν, Κρατερός Κατσούλης κ.α. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

·  ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ο σύνδεσμος Μικρασιατών διοργανώνει ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ στα γραφεία του Συνδέσμου (Κοιμήσεως Θεοτόκου 29 - Ν. Φιλαδέλφεια)

Πληροφορίες: 2102516175 - 6938844998 - 6937257498 - 6937085454
    


      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

            Χρήστος Τριανταφύλλου                                                               Χρήστος Κοπελούσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου