.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών: Έγγραφο-ντροπή για τους Σύρους πρόσφυγες

ΕUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Χαρακτηρίζοντας «ντροπή» το έγγραφο του υπουργείο Μεταναστών που μοιράστηκε στους Σύρους πρόσφυγες, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών καλεί σήμερα (12:00, Σύνταγμα) στη συνέντευξη Τύπου και την Κυριακή (16:00, Σύνταγμα) στη συγκέντρωση αλληλεγγύης.


Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Σχολείου:
«Το υπουργείο Εσωτερικών χθες μοίρασε έγγραφο στους Σύρους πρόσφυγες του Συντάγματος, καλώντας τους να σταματήσουν την κινητοποίησή τους και να ζητήσουν άσυλο που τους "εξασφαλίζει" το δικαίωμα να εξαθλιωθούν νόμιμα στη χώρα. Το έγγραφο, αν η κατάσταση των ανθρώπων αυτών δεν ήταν τραγική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γελοίο.

»Λέει ότι το άσυλο εξασφαλίζει δυνατότητα εργασίας ενώ μερικές γραμμές παρακάτω αναφέρει ρητά πως δεν μπορεί να βρεθεί εργασία στη χώρα των 1.240.000 ανέργων. Τους πετάει στα μούτρα πως δεν υπάρχει δυνατότητα στέγασής τους από το ελληνικό κράτος. Και μετά από όλα αυτά τους καλεί να αιτηθούν ένα έγγραφο που τους αφαιρεί τη δυνατότητα να μεταβούν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. και να εγκατασταθούν εκεί.

»Ξεχνάει πως η Ελλάδα λαμβάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. που διατίθενται για στρατιωτικοποίηση των συνόρων και στρατόπεδα συγκέντρωσης και τίποτα για τις στοιχειώδεις ανάγκες των προσφύγων. Άλλωστε η Ελλάδα μόνο αυτά ενδιαφέρεται να ζητήσει και η Ε.Ε. κυρίως αυτά ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει. Σιγά μη χαλάσουν τον ύπνο τους για να μην πεθάνουν από το κρύο κάποιες χιλιάδες άστεγοι πρόσφυγες πολέμου.

»Αποφεύγει επίσης το υπουργείο να τοποθετηθεί για τις δυνατότητες που δίνει η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία για ευρωπαϊκή προστασία και μετακίνηση σε χώρες της Ε.Ε. ( Κοινοτική Οδηγία 55/2001, για τα θύματα ενόπλων συρράξεων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με το το προεδρικό διάταγμα 80/2006).

»Αυτό βέβαια απαιτεί αίτημα της Ελλάδας στην Ε.Ε. για εφαρμογή τής εν λόγω νομοθεσίας στην περίπτωση των Σύρων προσφύγων που, απ' ό,τι φαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να πράξει.

»Επίσης βασική «παράλειψη» της ελληνικής κυβέρνησης τόσα χρόνια είναι η απουσία διεκδίκησης κονδυλίων για την ένταξη (στέγαση, σίτιση, γλώσσα, εργασία κ.λπ.) των εγκλωβισμένων από τη συνθήκη Δουβλίνου και Σένγκεν προσφύγων στην Ελλάδα.


»Για να μην πούμε για το ανέκδοτο πως η κυβέρνηση είναι -λέει- εναντίον της Συνθήκης του Δουβλίνου αλλά την εφαρμόζει πιστά τόσα χρόνια χωρίς να βγάλει κιχ. Άραγε ο επίτροπος Μετανάστευσης, κ. Αβραμόπουλος, έχει ακούσει για κάτι καραβιές προσφύγων με 600 γυναικόπαιδα ή του διαφεύγει;
»Μετά από όλα αυτά, το δίλημμα που τίθεται από τους πρόσφυγες και απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία είναι απλό: ή ο αγώνας τους με τη δύναμη της αλληλεγγύης θα αναγκάσει κυβέρνηση και Ε.Ε. να υποχωρήσουν ή θα υποταχτούμε στην εξαθλίωση που μας προτείνουν.

»Το ερώτημα δεν αφορά βέβαια μόνο τους Σύρους πρόσφυγες αλλά κάθε άνεργο, άστεγο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο σ' αυτή τη χώρα. Οι Σύροι πρόσφυγες έχουν σήμερα την αποφασιστικότητα να διεκδικήσουν στοιχειώδη δικαιώματα για μια αξιοπρεπή ζωή. Η αλληλεγγύη μας είναι στοιχειώδης υποχρέωση, όχι μόνο προς τους Σύρους πρόσφυγες. Αφορά το μέλλον του καθενός από εμάς και των παιδιών μας μας στη χώρα των μνημονίων και του ρατσισμού».

πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου