.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΟΠΑΠ: Διώχνουν τον Μελισσανίδη για να γλιτώσουν από τον... ΣΥΡΙΖΑ

Οι ξένοι μεγαλομέτοχοι τον θεωρούν πλέον "βάρος", ενόψει κυβερνητικής αλλαγής. Μάχες βήμα-βήμα για τον έλεγχο της εταιρίας

Σκηνικό μετοχικών και επιχειρηματικών ανατροπών οικοδομείται στον ΟΠΑΠ ώστε να μπορέσουν οι ξένοι μεγαλομέτοχοι να διατηρήσουν το management του οργανισμού και σε ενδεχόμενη ανατροπή του πολιτικού status quo στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γίρι Σμετς που κατέχει 66% της μητρικής Emma Delta, έχει –σύμφωνα με πληροφορίες- διαμορφώσει plan B, το οποίο δεν περιλαμβάνει τον Δημήτρη Μελισσανίδη.
 
Πηγές που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους κάνουν λόγο για "πόλεμο μετόχων" στους κόλπους του ΟΠΑΠ, με τους Τσέχους να προσπαθούν να περιορίσουν τον ρόλο και την επιρροή της οικογένειας Μελισσανίδη, η οποία εκπροσωπείται στη διοίκηση της εταιρίας από τον Γιώργο Μελισσανίδη.

Οι «μάχες» διεξάγονται προς το παρόν μέσω διοικητικών ενεργειών που αποβλέπουν στον έλεγχο του μηχανισμού της εταιρίας, με ανακατανομές αρμοδιοτήτων, προωθήσεις στελεχών κλπ. Οπως λένε οι άνθρωποι που μίλησαν στο sofokleousin.gr, υπάρχει ήδη  έντονη δυσφορία από πλευράς Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος χρησιμοποιεί τις κυβερνητικές διασυνδέσεις του ως μέσο πίεσης προς τους Τσέχους συνεταίρους του.

Σχετικά δημοσιεύματα έχει διαψεύσει στο παρελθόν ο Γίρι Σμετς, με επίσημη ανακοίνωση της Emma Delta. Ωστόσο, για τους γνωρίζοντες τα εσωτερικά του ΟΠΑΠ το "εμφυλιοπολεμικό" κλίμα είναι εμφανείς σε πολλά επίπεδα.

Πληροφορίες αναφέρουν –μεταξύ άλλων- ότι ο Γίρι Σμετς διαφοροποιείται από τη γραμμή και τη στάση Μελισσανίδη  απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι πρέπει να μέινει μακριά από πολιτικές-κομματικές αντιπαραθέσεις, προκειμένου να διασφαλίσει  τα επενδυτικά του συμφέροντα. Η στρατηγική του βασίζεται στις εκτιμήσεις εγχώριων και διεθνών συμβούλων, που λένε ότι ότι ενδεχόμενη κυβερνητική  αλλαγή θα αποτελέσει θρυαλλίδα για την ανατροπή και των μετοχικών και επιχειρηματικών συσχετισμών στον ΟΠΑΠ.

Από αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο προσπαθεί να προστατευθεί - και είναι έτοιμος να "θυσιάσει" ή να απομακρύνει τον συνεταίρο του.

Ο Δημ. Μελισσανίδης, αν και φαίνεται ότι έχει επιτύχει συμφωνία με την αντιπολίτευση για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν είναι από τους επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν "αποδοχή" από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιαυτό οι ξένοι εταίροι τον θεωρούν τώρα ως "βάρος" που πρέπει να ξεφορτωθούν.

Ποιά είναι η Emma Delta

Το επενδυτικό fund Εmma Delta είναι ένα ιδιωτικό διεθνές συλλογικό επενδυτικό σχήμα που ιδρύθηκε σύμφωνα με τη νομοθεσία της Κύπρου. Ελέγχοντες μέτοχοι της Emma Delta είναι ο Jiri Smejc και ο Γεώργιος Μελισανίδης.
Επενδυτές της Εmma Delta είνα οι:
- MEF Holdings Limited (επενδυτικών συμφερόντων Jiri Smejc)
-  Holdings Co (επενδυτικών συμφερόντων Δημητρίου και Γεωργίου Μελισανίδη και μειοψηφική συμμετοχή του ομίλου Gtech).
- Rubidium Holdings (συμφερόντων του  ομίλου KKCG που ελέγχεται από τον Τσέχο Karel Komarek).
- Vitalpeak Ltd (συμφερόντων του ομίλου ICT που ελέγχεται από τον Ρωσο μεγιστάνα Alexander Nesis, μεγαλομέτοχο της Τρ. Πειραιώς  ).
- Helixor Ltd (συμφερόντων του ομίλου J&T)
- Helvason Litd (επενδυτικών συμφερόντων  Χρήστου Κοπελούζου).
πηγή:  sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου