.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Το Υπουργείο Εσωτερικών βαφτίζει "αξιολόγηση δομών" τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών

Στην 28η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (25/11/2014) συζητήθηκε ως πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης το θέμα της αξιολόγησης των δομών των περιφερειών που ζητά με επιστολή του το Υπουργείο Εσωτερικών.



Η εκπρόσωπος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής Δ. Κουτσούμπα επισήμανε ότι η αξιολόγηση δομών και Οργανισμών, που έχει ήδη ολοκληρωθεί στο υπόλοιπο Δημόσιο, οδήγησε στην κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων σε όλα τα υπουργεία που άρχισαν να ισχύουν από τις 28 Οκτωβρίου. Οι αλλαγές που παρουσιάσθηκαν ως μεταρρυθμίσεις, είπε, καταρχάς στόχευαν στην εξαφάνιση όλων των κενών οργανικών θέσεων. Οι θέσεις που έμειναν στα υπουργεία είναι μόνο των υπηρετούντων υπαλλήλων και έχουν εξαφανισθεί όλα τα κενά και οι ανάγκες σε προσωπικό. Αυτός είναι βασικός λόγος να αρνηθούμε την κατάρτιση νέων Οργανογραμμάτων, ακόμη κι αν το Υπουργείο Εσωτερικών υποσχεθεί ότι θα θεσμοθετήσει ό,τι του πουν οι Περιφέρειες, πρόσθεσε.

Η μείωση των δομών κατά 40% ήταν φωτογραφική, υποστήριξε. Δεν σχετιζόταν με τις πραγματικές ανάγκες που πρέπει να υπηρετεί το Δημόσιο, αλλά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να φτιάξει κομματικό κράτος. Ως ενδεικτικό παράδειγμα των όσων υποστήριξε, αναφέρθηκε στην περίπτωση του πρώην Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος στο ΥΠΕΚΑ Παναγιώτη Μέρκου. Όπως είπε, «είναι ένα παράδειγμα που θα έπρεπε να μας είχε απασχολήσει κι εμάς ως Περιφέρεια. Ο κ. Μέρκος είχε ανοίξει το θέμα της μη τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού επιβάλλοντας πρόστιμα. Με τη μείωση των δομών, όχι μόνο καταργήθηκε η θέση του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος στο ΥΠΕΚΑ, όχι μόνο μεταφέρθηκε ο κ. Μέρκος σε άλλο υπουργείο, αλλά επιπλέον η αρμοδιότητα δόθηκε σε άλλη Διεύθυνση της οποίας προΐσταται υπάλληλος της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης».

Στα υπουργεία δημιουργήθηκαν νέες Διευθύνσεις που είναι σχετικές με τα μνημόνια, πρόσθεσε η κ. Κουτσούμπα και έφερε ως παράδειγμα την αντικατάσταση των Διευθύνσεων Οικονομικών από Διευθύνσεις Δημοσιονομικής Προσαρμογής. «Ακόμη και οι στόχοι των υπουργείων στους νέους Οργανισμούς ενέχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και τους όρους των μνημονίων» είπε.

Και κατέληξε: «Άρα δεν μιλάμε εν κενώ. Υπάρχει εμπειρία από το πώς εννοεί η κυβέρνηση την αξιολόγηση δομών και την αλλαγή των Οργανισμών. Γι αυτό και πρέπει να την αρνηθούμε. Πρέπει να γυρίσουμε πίσω την επιστολή Ντινόπουλου ως απαράδεκτη. Να δούμε τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό και να αιτηθούμε με ορίζοντα τετραετίας πως θέλουμε την Περιφέρεια να λειτουργεί, εξυπηρετώντας τις λαϊκές ανάγκες με το δικό της προσωπικό και τα δικά της μέσα και όχι κάνοντας τον διαιτητή στην ανάθεση έργων σε εργολάβους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου