.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Τι θα γίνει με τη διαχείριση των απορριμάτων στην Αττική;

Έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο με μόνο θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων ζητά η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μείζον ζήτημα για την Περιφέρεια Αττικής. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο: Το περιβαλλοντικό έγκλημα της Φυλής πρέπει να σταματήσει άμεσα. Πρέπει να αλλάξει η λογική της διαχείρισης των απορριμμάτων και ο ΠΕΣΔΑ, με στροφή στην ανακύκλωση στην πηγή, με έμφαση στην τοπική κλίμακα και με αποκλειστικά δημόσιο σχεδιασμό και διαχείριση και της ανακύκλωσης. Επείγει άλλωστε να τεθεί επί τάπητος το θέμα της κατάργησης της σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης ΑΕ (που εισπράττει και διαχειρίζεται το τέλος ανακύκλωσης, ενώ ανήκει σε ιδιωτικά συμφέροντα!), που λήγει στο τέλος αυτού του χρόνου.

Στις 19/11/2014 το ΥΠΕΚΑ έδωσε στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων», και μάλιστα με λήξη της διαβούλευσης στις 26/11! Εκτός από διάφορες ρυθμίζεις που ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών, στο άρθρο 17 το ΥΠΕΚΑ ουσιαστικά παίρνει την αρμοδιότητα κατάρτισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων από τις Περιφέρειες, αφού καθιστά δεσμευτική τη γνώμη του ίδιου του ΥΠΕΚΑ για την έγκριση των ΠΕΣΔΑ! Επιπλέον, προβλέπει ότι, εάν συντρέχουν λόγοι επιτακτικού  δημοσίου συμφέροντος, είναι δυνατόν να καταρτίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου Ειδικό Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας Περιφέρειας ή μέρους αυτής. 
 
Με δυο λόγια: η κυβέρνηση φροντίζει να εξασφαλίσει ότι οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι δεν θα χάσουν τα κέρδη που έχουν προϋπολογίσει από την εκτέλεση των φαραωνικών εργοστασίων τους, με το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (άρα και εξασφαλισμένα κέρδη στην πλάτη όλων μας, όπως γίνεται με τα διόδια και τους δρόμους).
 
Στις 25/11 είχε προγραμματιστεί, μετά από πρόταση της Ρ. Δούρου, η συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Τελικά το θεμα αναβλήθηκε, γιατί το ΥΠΕΚΑ παρέτεινε τη διαβούλευση ως τις 8 Δεκεμβρίου και (σχεδόν ταυτόχρονα) η παράταξη «180 μοίρες» (Γ. Κουμουτσάκου) ζήτησε αναβολή της συζήτησης. Το θέμα τελικά δεν συζητήθηκε στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο και μετατέθηκε για τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ ο Γ. Σγουρός ζήτησε κι άλλη μία παράταση –μάλλον για να φτάσει να συζητηθεί το θέμα όσο πιο κοντά στις 8/12…
 
Είναι προφανές ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τους μεγαλοεργολάβους που τη στηρίζουν, ψηφίζοντας τη διάταξη που παίρνει την αρμοδιότητα του ΠΕΣΔΑ από το περιφερειακό συμβούλιο, δεν θα αποτραπεί με ένα απλό ψήφισμα! Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα: θα χρειαστούν κινητοποιήσεις, κλεισίματα Δήμων και της Περιφέρειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με την ενεργοποίηση των κινημάτων ενάντια στους ΧΥΤΑ και όλων των πολιτών της Αττικής.
 
Δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμη ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, χρειαζόμαστε μια σκληρή αντιπαράθεση.
Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα οι εξής ενέργειες:
 
1. Να συγκληθεί άμεσα έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο, με μόνο θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων, και με κάλεσμα σε όλους τους φορείς και τους πολίτες που έχουν συμμετάσχει στα κινήματα κατά των ΧΥΤΑ.
 
2. Το Συμβούλιο αυτό να αποφασίσει: Την κατάργηση των τεσσάρων διαγωνισμών ΣΔΙΤ για τα ισάριθμα μεγάλα εργοστάσια απορριμμάτων. Την αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ). Το χρονοδιάγραμμα για το άμεσο κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή. Τη μη ανανέωση της σύμβασης με την ΕΕΑΑ ΑΕ για το 2015, καθώς και το προσωπικό και τα μέσα που θα χρειαστούν προκειμένου η διαχείριση να είναι εξ ολοκλήρου δημόσια.
 
3. Η Περιφέρεια Αττικής να επιβάλλει στον ΕΣΔΝΑ τον νέο ΠΕΣΔΑ και να τον στείλει για δημοσίευση πριν ευοδωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης να υφαρπάξει την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια.
 
4. Να αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν για να επιβληθεί ο νέος δημόσιος σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων και να παραμείνει η αρμοδιότητα του σχεδιασμού του στους Δήμους και την Περιφέρεια.
Για το σχεδιασμό του νέου ΠΕΣΔΑ υπάρχουν ήδη προτάσεις φορέων, αλλά και των κινημάτων, που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε αυτός ο σχεδιασμός να γίνει άμεσα.
 
Οποιαδήποτε καθυστέρηση στα παραπάνω σε αυτή τη φάση είναι εγκληματική, γιατί απειλεί να παραδώσει τον σχεδιασμό των σκουπιδιών και πάλι στους εργολάβους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου