.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Το aek-watch.gr "μαζεύει τη μπάλα από τα δίχτυα" μετά την αποκάλυψη της "Κόντρας" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της "Δικέφαλος 1924 ΑΕ", και δίνει οδηγίες πως μπορούν οι οπαδοί να καταθέτουν χρήματα για το γήπεδο Μελισσανίδη!

ΠΕΡΙ ΤΗΣ Α.Μ.Κ. ΤΗΣ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.»
(ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» ΤΗΣ Α.Ε.Κ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΝΕΙ)

Το παρακάτω κείμενο γράφεται με αφορμή την διαρροή από την ιστοσελίδα www.eksegersi.gr και την εφημερίδα «Κόντρα» του εγγράφου της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» (χωρίς σφραγίδα της εταιρείας) με το οποίο ανακοινώνεται το ποσό της Α.Μ.Κ.
Ωστόσο μέρος του κειμένου σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της υπόθεσης σε επικοινωνιακό (και όχι μόνον) επίπεδο. Τέλος και προκειμένου να δοθεί απάντηση σε όσα από τα γραφόμενα της «Κόντρα» δεν είχαμε ήδη απαντήσει υπάρχει και η απαραίτητη αναφορά στο «Καραϊσκάκη» και την εταιρεία διαχείρησης του, διανθισμένη και με τα στοιχεία ενός πολύ πρόσφατου και σχετικού άρθρου.

Η «αναγέννηση» της Α.Ε.Κ. σε σχέση με το γήπεδο και η διαχείριση της.

Είναι αλήθεια ότι όλη η χώρα είναι σε τέτοια κατάσταση σε όλους τους τομείς που η «αναγέννηση» σε καθέναν από αυτούς είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά μάλλον επιβεβλημένη. Ωστόσο η διαδικασία της «αναγέννησης» εκτός από αναζωογονητική είναι και επώδυνη, γιατί της διαδικασίας επιβιώνουν οι μνήμες και τα βιώματα της προηγούμενης περιόδου. Το «κέρδος» εκτός της «νέας αρχής» είναι η αλλαγή της ψυχολογίας του «αναγεννημένου» ο οποίος νοιώθοντας «ελαφρύτερος» (χωρίς βάρη) θεωρεί ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα.

Θεωρητικά η Α.Ε.Κ. είναι αναγκαστικά σε πορεία «αναγέννησης», κυρίως γιατί την είχαν φτάσει τόσο χαμηλά που δεν είχε νόημα να συνεχίσει να «φυτοζωεί» (ο άλλος λόγος ήταν πώς αφού είχαν την δυνατότητα να μην ξοφλήσουν τα χρέη θα ήταν «χαζοί» να μην την εκμεταλλεύονταν). Το κακό με την «αναγέννηση» της Α.Ε.Κ. είναι ότι έγινε κυρίως με το «στανιό» και απ ότι φαίνεται και απρογραμμάτιστα. Η πλειοψηφία των ΑΕΚτζήδων ήθελε να πιστεύει ότι η «αρχή ενός ανδρός» θα ήταν αρκετή και πως με τον τρόπο αυτό ο ίδιος δεν θα χρειαζόταν να κάνει τίποτα περισσότερο από το να χειροκροτεί καθισμένος στην εξέδρα. Βέβαια την ίδια στιγμή ο «ισχυρός άνδρας» διακήρυσσε ότι πρέπει να είμαστε «όλοι μαζί» και πως «η Α.Ε.Κ. δεν ανήκει σε κανέναν» (άρα ούτε και στο ίδιο, αλλά προφανώς σε όλους τους ΑΕΚτζήδες). 

Ακόμη όμως και ο ισχυρότερος άνδρας στον κόσμο δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να κάνει πολλά πράγματα αν δεν έχει πρώτον όραμα (σχέδιο) και δεύτερον ένα ικανό επιτελείο στο οποίο να μπορεί να βασίζεται. Δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του επιτελείου (άλλωστε δύσκολα συντονίζονται οι πολυπληθείς ομάδες) αλλά η ποιότητα του (η επαγγελματική επάρκεια όσων το στελεχώνουν). Δεδομένων όμως των πολλών και διαφόρων ζητημάτων που ταυτόχρονα προκύπτουν στην πράξη ενδέχεται λόγω της μη εξοικείωσης του επιτελείου μ’ αυτά να γίνονται λάθη. Ωστόσο αυτό είναι αναμενόμενο να συμβαίνει. Αυτό που δεν είναι αναμενόμενο και εκτός από κακές εντυπώσεις δημιουργεί και προβλήματα είναι να δίνεται η εντύπωση πως δεν υπάρχει σωστός και σαφής προγραμματισμός/σχεδιασμός και πως τα θέματα που ο ισχυρός άνδρας και το επιτελείο του χειρίζονται «προχωράνε σαν τον κάβουρα».      

Στην περίπτωση της Α.Ε.Κ. η «αναγέννηση» προϋπέθετε τον «θάνατο» και στη συνέχεια την «επανεκκίνηση». Μία από τις προϋποθέσεις της επανεκκίνησης είναι η ανέγερση του νέου γηπέδου στο οικόπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας. Το κόστος της κατασκευής του έχει πλέον εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης (και πάλι σε σύγκριση με το παρελθόν) το κόστος δεν μπορεί να καλυφθεί από το Δημόσιο είτε εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, είτε εξαιτίας της αλλαγής της νοοτροπίας σύμφωνα με την οποία το κράτος δεν θα πρέπει να χρηματοδοτεί Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. οι οποίες μετά από λίγο πτωχεύουν (όπως και κάθε άλλη άλλωστε Α.Ε.) οδηγώντας τόσο το κράτος όσο και τους πιστωτές/προμηθευτές τους στην απώλεια των απαιτήσεων που έχουν από αυτές. Ωστόσο το επιχείρημα αυτό είναι αίολο αν όχι για κανέναν άλλο λόγο τουλάχιστον γιατί όλα τα κράτη προβαίνουν σε χρηματοδοτήσεις Α.Ε. είτε μέσω των προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων, είτε μέσω πιστώσεων με εγγύηση του Δημοσίου.

Συνεπώς ακόμα και αν ληφθεί κάποιο ποσοστό χρηματοδότησης από το Δημόσιο Ταμείο το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης πρέπει να προέλθει από ιδιώτες. Ο μόνος τρόπος είναι η δημιουργία μιάς Α.Ε. η οποία μέσω της έκδοσης μετοχών και της διάθεσης τους στο κοινό θα μαζέψει τ’ απαιτούμενα κεφάλαια. Προφανώς αυτή η διαδικασία εξαιτίας του ύψους των κεφαλαίων που απαιτούνται θα πρέπει να είναι πλήρως ελεγχόμενη από τις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), προκειμένου μέσω της διαφάνειας της να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας σε όσους θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του ελέγχου η Α.Ε. θα πρέπει να λάβει αφ’ ενός άδεια για την πραγματοποίηση μιάς αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και αφ’ ετέρου να ενημερώσει για τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια αμέσως μόλις αυτή ολοκληρωθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα οι απαιτήσεις δημοσιότητας είναι μεγάλες, κάτι που δημιουργεί μεγάλα έξοδα σ’ αυτόν που ακολουθεί αυτή τη διαδικασία. Ο άλλος τρόπος χρηματοδότησης είναι μέσω της συμμετοχής (άρα και της κάλυψης του κόστους) από κάποιους «λεφτάδες» παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό την δημόσια προσφορά μετοχών στο κοινό. 

Δυστυχώς στην πράξη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε προβληματικά. Αρχικά και για 20 περίπου μέρες μαζεύονταν λεφτά χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Στη συνέχεια απαιτήθηκαν τρείς μήνες (οι οποίοι ήταν σημαντικά λιγότεροι απ’ όσους απαιτήθηκαν για την πρώτη Α.Μ.Κ. του Π.Α.Ο. με δημόσια προσφορά) για την λήψη της σχετικής άδειας και την επανεκκίνηση της διαδικασίας. Με το τέλος της όλης διαδικασίας έπρεπε να γίνει ο απολογισμός της (δηλαδή η πιστοποίηση του ποσού που μαζεύτηκε) και η ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.    

Από την αρχή είχε διαφανεί ότι η συγκέντρωση των απαιτούμενων για το γήπεδο κεφαλαίων δεν είχε μεγάλη δυναμική ή τουλάχιστον την δυναμική που αναμενόταν να έχει. Ο λόγος ήταν ότι εκτός της οικονομικής δυσπραγίας ο κόσμος πιθανότατα περίμενε πρώτα την κινητοποίηση των «λεφτάδων» ΑΕΚτζήδων οι οποίοι το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν δηλώσει ότι θα συνεισέφεραν οικονομικά. Επίσης δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άσχετη και η προσπάθεια δυσφήμισης (που είχε γίνει από τα ΑΕΚτζήδικα μέσα ενημέρωσης) της διαδικασίας συμμετοχής σε Α.Μ.Κ. με δημόσια προσφορά (όπου πολλοί δίνουν από λίγα, μαζεύοντας πολλά).

Φτάσαμε έτσι στην ημερομηνία λήξης της αύξησης όταν και θα έπρεπε να γίνει γνωστό το ποσό που συγκεντρώθηκε, τόσο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και στον κόσμο (αν και αυτό δεν είναι υποχρεωτικό από τον νόμο) που με αγωνία περίμενε να μάθει. Δυστυχώς μέχρι και πρόσφατα το ύψος του ποσού είχε κρατηθεί μυστικό. Αυτή η τακτική ήταν το λιγότερο παράλογη και από άποψη δημόσιας εικόνας ζημιογόνος, αφού η υποχρέωση ενημέρωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι δεδομένη (η οποία με την σειρά της θα συμπεριλάμβανε την πληροφορία αυτή στον Ετήσιο Απολογισμό της ο οποίος δημοσιεύεται κάθε χρόνο στην ιστοσελίδα της).

«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια» λέει ο λαός μας. Έτσι και στην περίπτωση μας εξαιτίας του χαμηλού συγκεντρωθέντος ποσού, η πρώτη αντίδραση όσων «υπερασπίζονται» τα συμφέροντα της Α.Ε.Κ. έναντι όσων ψάχνουν και ασκούν κριτική (κυρίως) ήταν ν’ αρχίσουν να διαρρέουν «σενάρια συνωμοσίας». Άρχισε σε κάποιους «κύκλους» ν’ αναπτύσσεται μιά φιλολογία σχετικά με το ποιός βρήκε την πληροφορία για το ποσό και την διέρρευσε. Κάποιοι ασχολούνται με το ποιός την δημοσίευσε και τον ρόλο που αυτός πιθανόν παίζει σε βάρος (πάντα) της Α.Ε.Κ. και όχι γιατί τ’ αποτελέσματα ήταν τόσο πενιχρά. Φταίει δηλαδή ο αγγελιαφόρος και όχι αυτοί που με τους χειρισμούς τους οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή.

Όταν το παιχνίδι παίζεται σ’ επίπεδο εντυπώσεων δεν είναι διόλου παράξενο αν δημιουργείται κατήφεια και προβληματισμός στον κόσμο, ακόμη και όταν κάποιοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν βεβαιώνουν ότι υπάρχουν δεσμευμένα 20-22 εκατομμύρια. Αυτή η διαδικασία από ενωτική (όπως θα έπρεπε να είναι) καταντά διχαστική αφού αποδεικνύεται ότι κάποιοι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και δεν πήγαν στο γκισέ της τράπεζας όπως θα έπρεπε. Μήπως περιμένουν την έγκριση της οικοδομικής άδειας; Αν όντως συμβαίνει αυτό γιατί θα έπρεπε η Α.Μ.Κ. της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» να γίνει με τον τρόπο που έγινε;

Έχουμε καταθέσει κατ’ επανάληψη τις προτάσεις μας. Ειδικότερα για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να μαζεύονται χρήματα για τις ανάγκες της «ενιαίας Α.Ε.Κ.» έχουμε γράψει εδώ.

Η εφημερίδα «Κόντρα» και τα όσα δικαιολογημένα και όχι μας χρεώνει.

Σχετικά τώρα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας www.eksegersi.gr (βλέπε εδώ), το οποίο αναδημοσιεύτηκε μόνον εδώ (πάλι καλά που υπάρχει κάποιος που ελέγχει τι ανεβαίνει σχετικά με την Α.Ε.Κ.) έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

  • Το ποσό των 1.802.190 Ευρώ αντιστοιχεί στο 6,21% του ζητούμενου ποσού (29 εκατομμύρια).
  • Το συγκεντρωθέν ποσό απ’ ότι φαίνεται αποτελείται από ένα μικρό ποσό (κάτι παραπάνω από 20-25.000) που κατατέθηκε κατευθείαν στον γκισέ της τράπεζας και από τα χρήματα (80% επί της τιμής) των φετινών εισιτηρίων διαρκείας.
  • Στο παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνονται τα χρήματα που αντιστοιχούν στα περσινά διαρκείας, τα χρήματα των οποίων (μη υπαρχούσης της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.») εισέπραξε η Ερασιτεχνική, αλλά δεν μπορεί (δεν είχε δικαίωμα) να μεταβιβάσει στην «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.». Για την λύση αυτού του ζητήματος θ’ αναφερθούμε στο κλείσιμο.
Εφόσον από την δημοσίευση της έγγραφης ανακοίνωσης για το ποσό της Α.Μ.Κ. ως σήμερα δεν υπήρξε καμία αντίδραση (άρα και απάντηση), θα δώσουμε εμείς τις απαντήσεις σ’ όσους κοιμούνται ξεσκέπαστοι τα βράδια με αποτέλεσμα να βλέπουν περίεργα όνειρα. Σημειώνουμε όμως πως εμείς είμαστε με το «μοναστήρι» (δηλαδή την Α.Ε.Κ.) και δεν υποστηρίζουμε αλλά ούτε και αντιστρατευόμαστε την εκάστοτε ιδιοκτησία της (τον ηγούμενο ή τον προ-ηγούμενο). Ενδιαφερόμαστε όμως όλα να γίνονται σωστά και πρός το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ομάδας και του κόσμου της. Στο πλαίσιο αυτό και έλεγχο αλλά και κριτική ασκούμε, ακόμη και αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Συνεπώς αυτά που θ’ αναφερθούν αμέσως παρακάτω βασίζονται σε έγκυρες πληροφορίες (από άτομα που εμπιστευόμαστε την κρίση τους) και στόχο έχουν να ξεκαθαρίσουν μερικά πράγματα και όχι να υπερασπιστούν π.χ. τον «Τίγρη». 

Τα αρχικά δεδομένα σχετικά με τη χρηματοδότηση ήταν αυτά που παρουσιάζονται στο παρακάτω πίνακα. Σημειώνουμε ότι αρχικά υπήρχε εκτίμηση για έσοδα 10 εκ. από την ονοματοδοσία και έτσι πρόεκυπτε ένα «κενό» 20 εκ. το οποίο θα καλυπτόταν από τραπεζικό δανεισμό.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Εκτιμώμενο κόστος με Φ.Π.Α.
80.000.000
Μείον Χρηματοδότηση Περιφέρειας
20.000.000
Μείον Μετοχικό Κεφάλαιο «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.»
30.000.000
   
Υπόλοιπο για ονοματοδοσία και τραπεζικό δανεισμό
30.000.000

Η εφημερίδα «Κόντρα» θεωρεί ότι το εξασφαλισμένο 85% της χρηματοδότησης του γηπέδου που δήλωσε (σύμφωνα με την εφημερίδα) ο Δ. Μελισσανίδης στην συνέντευξη της 24ης Ιούλη 2014 στο Ζάππειο, αναφέρεται στο συνολικό κόστος μείον τα 20 εκατομμύρια της περιφέρειας. Άρα αντιστοιχεί σε 51 εκατομμύρια. Ακόμη κι’ έτσι τα 51 εκ. θα μπορούσαν να είναι τα 30 του Μ.Κ. της «Δικέφαλος» συν τον τραπεζικό δανεισμό (άλλα 20 τουλάχιστον) για τον οποίο έχουν γίνει επαφές.

Σημειώνουμε ότι όπως προκύπτει απο την πληροφόρηση που έχουμε από άτομα άξια εμπιστοσύνης υπάρχουν τουλάχιστον 22 εκ. δεσμευμένα (αλλά όχι κατατεθειμένα στον λογαριασμό της «Δικέφαλος», γιατί αλλιώς θα είχαν μπεί στην Α.Μ.Κ.) τα οποία μαζί με τα 2.802.190 (αρχικό Μ.Κ. συν την Α.Μ.Κ.) αποτελούν τουλάχιστον το 82,67% του Μ.Κ. των 30 εκ. της «Δικέφαλος».
Τώρα για τα υπόλοιπα 30 εκ. μπορούμε στην περίπτωση που θεωρήσουμε πώς το Φ.Π.Α. των 15 εκ. επιστραφεί (όπως έγινε και στην περίπτωση του γηπέδου της Λάρισας) να θεωρήσουμε ότι υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού δανεισμού μόνο για τα υπόλοιπα 15 εκ. Σημειώνουμε ότι δεν έχουμε συν-υπολογίσει τα έσοδα από την ονοματοδοσία, των οποίων η είσπραξη θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του τραπεζικού δανεισμού. 

Η «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ Α.Ε.» σε αντιπαραβολή με την «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.».

Το άρθρο της εφημερίδας «Κόντρα» είναι μεστό από χολή και κόμπλεξ σχετικά με το ύψος του (ως τώρα) Μ.Κ. λές και δεν μπορεί αυτό ν’ αυξηθεί περαιτέρω πρίν την σύναψη του τραπεζικού δανείου για να καλύψει το ποσό του δανείου. Σημειώνουμε εδώ ότι θεωρητικά το μετοχικό κεφάλαιο «δεσμεύεται» (μόνο λογιστικά στην πράξη) για την εξασφάλιση των δανειστών και των πιστωτών της εταιρείας. Δεν θα σχολιάσουμε τα κομπλεξικά σχετικά με το ποσοστό του Μ.Κ. σε σχέση με το ποσό του δανείου, αλλά θα ρωτήσουμε με ποιού ύψους Μ.Κ. πήρε η «Καραϊσκάκης Α.Ε.» δάνειο για το γήπεδο που κόστισε 67.816.196,71 (βλέπε εδώ τον Ισολογισμό και συγκεκριμένα «3. Κτίρια και τεχνικά έργα» την Αξία Κτήσεως). Για να τους βοηθήσουμε θα παραθέσουμε τον παρακάτω πίνακα στον οποίο φαίνεται η διαχρονική εξέλιξη του και αυτοί ας διαλέξουν:

Ποσό
Σύνολο
Ημερομηνία
Αιτιολογία
100.000
24/02/2003;
Αρχικό Μετοχικό Κεφάλαιο
5.100.000
25/07/2003
Αύξηση
9.600.000
11/12/2003
Αύξηση
14.000.000
24/06/2004
Αύξηση
17.500.000
02/12/2004
Αύξηση
19.000.000
26/01/2005;
Αύξηση
20.500.000
14/04/2010
Αύξηση
      
Σημείωση: Οι παραπάνω ημερομηνίες (εκτός από αυτές που σημειώνονται με ερωτηματικό) είναι οι ημερομηνίες πιστοποίησης της καταβολής του Μ.Κ. Όσον αφορά την καταβολή του αρχικού Μ.Κ. επειδή δεν προκύπτει πότε αυτό κατεβλήθη χρησιμοποιήθηκε η ημερομηνία της συμβολαιογραφικής σύστασης. Όμοια ισχύουν και για την Α.Μ.Κ. με την οποία το Μ.Κ. της «Καραϊσκάκης Α.Ε.» αυξήθηκε σε 19 εκ.

Βλέπουμε λοιπόν πώς ακόμα και με το Μ.Κ. του 2010 το ποσό του δανείου ήταν τουλάχιστον 3πλάσιο, ενώ το οφειλόμενο στις 30/06/2013 ήταν 2πλάσιο, φτάνοντας κοντά τα 42 εκ. (Ομολογιακό Δάνειο, Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις στην Τράπεζα, Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις πληρωτέες στην επόμενη Χρήση) το οποίο έχει σταματήσει από καιρό να πληρώνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ Α.Ε.».

Η συνέντευξη Μελισσανίδη και οι αναφορές του στο δάνειο για το Καραϊσκάκη (το οποίο έχει σταματήσει ν’ αποπληρώνεται καινονικά) πυροδότησε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για την υπόθεση. Έτσι ανέβηκε σχετικό άρθρο (βλέπε εδώ) το οποίο αναδημοσιεύτηκε και στο AEK-LIVE. Επειδή μπορεί ήδη να το έχετε διαβάσει και ενδέχεται να σας έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες σημειώνουμε ενημερωτικά τα παρακάτω:
  • Το ομολογιακό δάνειο (σύμφωνα με το δημοσίευμα) ήταν 50 εκ. και το σύνολο του κόστους των εγκαταστάσεων 68 εκ. Μήπως η διαφορά ήταν η χρηματοδότηση από την οργανωτική επιτροπή του «Αθήνα 2004»; Γιατί όπως προκύπτει από τον παραπάνω παρατιθέμενο πίνακα μόλις το 2010 το Μ.Κ. της «Καραϊσκάκης Α.Ε.» έφθασε τα 20 εκ. Ευρώ (ποσό που θ’ αρκούσε να καλύψει ην διαφορά), αλλά μέχρι τότε τα έργα θα έπρεπε να έχουν εξοφληθεί.
  • Το ποσό των 2.331.872 Ευρώ που αφορά χρεωστικούς τόκους (τόκους που επιβαρύνθηκε η εταιρεία) είναι η εγραφή στα βιβλία των τόκων ως έξοδο για να υπολογιστούν τ’ αποτελέσματα της χρήσης. Θα μπορούσαν να έχουν καταλογιστεί είτε με βάση τιμολόγια των τραπεζών είτε μέ βάση την σύμβαση του ομολογιακού δανείου, αλλά σε καμιά περίπτωση η καταχώρηση τους στα βιβλία δεν σχετίζεται και με την πληρωμή τους ή την εξυπηρέτηση του δανείου.
  • Το ανεξόφλητο ομολογιακό δάνειο είναι 31.154.458 όμως στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται όλο το ποσό. Αυτό συμβαίνει γιατί ως «μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις» θεωρούνται όλες όσες είναι πληρωτέες μετά από 24 μήνες. Οι κάτω από 24 μήνες θεωρούνται «βραχυπρόθεσμες» (βλέπε «7. Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις Πληρωτέες στην επόμενη Χρήση»). Επίσης στο κονδύλι «3. Τράπεζα λογαρισμός Βραχυπρόθεσμων Υποχρεώσεων» περιλαμβάνεται σίγουρα κάποιο μέρος (μπορεί να είναι και όλο το ποσό) του ομολογιακού δανείου.
  • Το ποσό της αναπόσβεστης αξίας του γηπέδου (51 εκ.) δεν επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο είτε το τίμημα του πληστειριασμού είτε την εκτίμηση του ακινήτου. Το μόνο που δείχνει αυτό το ποσό είναι πόσα λεφτά μπορεί να εκπέσει από τα έσοδα της τα επόμενα χρόνια η «Καραϊσκάκης Α.Ε.». Τίποτα άλλο.
  • Σχετικά με την εκτίμηση της αξίας του εδώ θα πρέπει ν’ αναλογιστούμε κατά πόσο είναι αντικειμενική ή όχι (μαγειρεμένη). Έστω ότι το γήπεδο είχε εμπορική αξία 60 εκ. το 2004 (τα 8 εκ. του συνολικού κόστους θα μπορούσε να είναι κόστος σχετιζόμενο με την άδεια τις μελέτες κ.α.). σήμερα εκτιμάται στα 40 εκ. κάτι που σημαίνει ότι η εμπορική αξία του μειώθηκε κατά το 1/3. Αν το ποσό αυτό είναι πολύ ή λίγο είναι θέμα ερμηνείας.
  • Αν και δεν επηρεάζει γενικότερα το ποσό της εκτίμησης του γηπέδου Καραϊσκάκη (το οποίο ισούται με τις οφειλές της εταιρείας) ενδεχομένως να υποκρύπτει ότι έχει ήδη βρεθεί αγοραστής στην τιμή αυτή. Πιθανότατα να γίνει με τον τρόπο αυτό η μεταβίβαση του γηπέδου από τον Κόκκαλη στον Μαρινάκη.
  • Σε περίπτωση που το τίμημα είναι χαμηλότερο της οφειλής την διαφορά οι τράπεζες την εισπράττουν από αυτού που είχαν δώσει εγγυήσεις για το δάνειο (στην περίπτωση μας από τον Κόκκαλη).  
ΚΛΕΙΣΙΜΟ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

Ωστόσο υπάρχει και ένα ζήτημα στο οποίο αυτοί που το ‘χουν βάλει σκοπό να ματαιώσουν την ανέγερση του νέου γηπέδου (μ’ οποιονδήποτε τρόπο) έχουν κάποιο δίκιο. Το σημείο αυτό αφορά τα λεφτά που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν για το γήπεδο από τα περσινά εισιτήρια διαρκείας. Επειδή κάθε σωστά μεθοδευμένη «αναγέννηση» επιτυγχάνεται μέσω της διαφανούς λειτουργίας και της λογοδοσίας, είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να δοθεί πλήρης και κατατοπιστική ενημέρωση σχετικά με τις εισπράξεις της Ερασιτεχνικής (αφού δεν υπήρχε τότε Π.Α.Ε.) καθώς και τα έξοδα της (ειδικά του ποδοσφαιρικού τμήματος). Επίσης στην περίπτωση που αυτά τα λεφτά βρίσκονται εξαιτίας «τεχνικού» προβλήματος σε κάποιον λογαριασμό θα χρειαστεί αντίστοιχη επιβεβαίωση, έτσι ώστε ο κόσμος που πέρισυ αγόρασε διαρκείας (κυρίως) για να χρηματοδοτήσει το γήπεδο να είναι ήσυχος (και με αποδείξεις).

Το τελευταίο όμως ζήτημα μας επαναφέρει στον πυρήνα του προβληματισμού μας τον οποίο και έχουμε καταθέσει πολλές φορές. Αναφερόμαστε στην λάθος επικοινωνία των ανοιχτών θεμάτων που ενδιαφέρουν άμεσα την Α.Ε.Κ. τόσο στον κόσμο της, όσο και στο κοινό γενικότερα. Η μέχρι τώρα διαμορφωθείσα εικόνα δείχνει αδυναμίες και ελλείψεις στη στρατηγική, οι οποίες εκτός της «λάθους» εντύπωσης δημιουργούν καθυστερήσεις στην προώθηση των ανοιχτών ζητημάτων μας. Είναι προφανές ότι υπάρχουν και «εξωτερικές» επιδράσεις όπως π.χ. οι εκλογικές αναμετρήσεις και η πολιτική ρευστότητα ή η γραφειοκρατία. Ωστόσο θα μπορούσαν να είχαν ήδη κατατεθεί τα λεφτά για το γήπεδο απ’ όσους «λεφτάδες» ΑΕΚζήδες έχουν δεσμευθεί σχετικά και να μην περιμένουν πότε θα βγούν οι άδειες για να το πράξουν. Μιά τέτοια συμπεριφορά θα έδινε το παράδειγμα στον κόσμο να συμμετάσχει και αυτός σε μεγαλύτερο βαθμό. Σε περίπτωση δε που το γήπεδο δεν σταθεί δυνατόν ν’ ανεγερθεί εφόσον η «Δικέφαλος» δεν έχει έξοδα (γιατί δεν παρουσιάζει σοβαρή δραστηριότητα) εύκολα μέσω μιάς αστραπιαίας εκκαθάρισης αποδίδονται τα λεφτά στους μετόχους.

Πρέπει να σταματήσουμε (με πράξεις όμως και όχι στα λόγια) να δίνουμε με την κρυψίνοια μας και άλλες πράξεις μας όπλα και πυρομαχικά στους πολέμιους της Α.Ε.Κ. έτσι ώστε να μην μπορούν να γράφουν όσα γράφουν τα οποία ακόμα και όταν δεν είναι αληθή ή ακριβή μας εκνευρίζουν ή/και μας πληγώνουν. Θα πρέπει δε σε τέτοιες περιπτώσεις να υπάρχει και «απάντηση» όχι όμως του επιπέδου του ΑΕΚ365 (δηλαδή της προσπάθειας γελοιοποίησης) η οποία δεν προσφέρει καμία υπηρεσία ειδικά σε ΑΕΚτζήδες οι οποίοι θέλουν μεν να συνδράμουν (κυρίως οικονομικά), αλλά καθώς δεν έχουν «λεφτά για πέταμα» θέλουν να γνωρίζουν επακριβώς και υπεύθυνα που «πατούν και που βρίσκονται». Δεν είναι σωστό για την Α.Ε.Κ. να δίνουμε εμείς (καθώς και κάποιοι ακόμα μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού) αυτόν τον αγώνα (δηλαδή ν’ απαντάμε με επιχειρήματα).

Προφανώς η διόρθωση όσων αναφέραμε παραπάνω προϋποθέτει την αλλαγή της ως τώρα νοοτροπίας και της οργάνωσης, η οποία πρέπει ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις υπάρχουσες συνθήκες. Η προσκόλληση στον τρόπο που κάποιοι είναι μαθημένοι να λειτουργούν από το παρελθόν στη δεδομένη συγκυρία πολύ απλά δεν λειτουργεί ικανοποιητικά.
Κλείνοντας προτείνουμε την εξής λύση για τα λεφτά που συγκέντρωσε πέρισυ η Ερασιτεχνική (χωρίς να έχει δικαίωμα) για το γήπεδο μέσω της πώλησης των διαρκείας. Η λύση έχει δύο εναλλακτικές:
  • Την επιστροφή των χρημάτων στους καταθέτες προκειμένου αυτοί να τα καταθέσουν στον λογαριασμό της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.».
  • Την εξουσιοδότηση από τους καταθέτες σε τρίτο πρόσωπο να προβεί στην κατάθεση των ποσών αυτών στην «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.». για λογαριασμό τους.
Υπενθυμίζουμε ότι όσοι από αυτούς που είχαν αγοράσει εισιτήριο διαρκείας πέρισυ αγόρασαν και φέτος και θεωρούνται ήδη μέτοχοι μπορούν να καταθέτουν λεφτά στον λογαριασμό της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» οποτεδήποτε επιθυμούν ακόμη και αν δεν υπάρχει Α.Μ.Κ. σε εξέλιξη. Τα ποσά αυτά πιστώνονται σε ατομικούς λογαριασμούς (ανάλυση του λογαριασμού «καταθέσεις μετόχων») που τηρούνται στα βιβλία της εταιρείας και μετοχοποιούνται με την πρώτη ευκαιρία, ενώ ενδιαμέσως χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της.   

Ελπίζουμε από ‘δώ και πέρα όσοι χειρίζονται το θέμα του γηπέδου να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί και έτσι να ικανοποιήσουν την απαίτηση του κόσμου για σύγχρονο και αντάξιο της ιστορίας της Α.Ε.Κ. γήπεδο, διασκεδάζοντας παράλληλα τις ανησυχίες απ’ όσα ακούγονται σχετικά μ’ αυτό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους όσα λένε ή γράφουν αυτοί που χωρίς αντάλλαγμα νοιάζονται για την Α.Ε.Κ. (όπως στην περίπτωση της είσπραξης από την Ερασιτεχνική των χρημάτων που θα πήγαιναν για το γήπεδο).  

Υ.Γ.1. Τα συναισθήματα που περιγράφαμε στο προτελευταίο σχόλιο μας (βλέπε εδώ) συνεχίζουν να υφίστανται. Θα πάψουν μόνο όταν κάποιοι αποφασίσουν να σοβαρευτούν και ανταποκριθούν πλήρως στις προσδοκίες μας, οι οποίες είναι υψηλές μιάς και η Α.Ε.Κ. για εμάς είναι η μεγαλύτερη ομάδα που υπάρχει.

Υ.Γ.2. Η ανυπαρξία οποιουδήποτε σχολίου σχετικά με την αποκάλυψη της «Κόντρας» -ακόμη και απ’ όσους αναρωτιόνταν σχετικά- μας ξένισε και μας προβλημάτισε. Το χειρότερο είναι πως απ’ ότι φαίνεται δεν έχει γίνει κατανοητό ότι η ως τώρα τακτική κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Το γεγονός ότι αποφεύγουμε να θίξουμε κάποια ζητήματα τα οποία έτσι κι’ αλλιώς έχουν τεθεί και με τα οποία ήδη ασχολούνται οι «εχθροί» μας δεν σημαίνει ότι αυτά δεν υφίστανται και ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο κόσμος της Α.Ε.Κ. έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τ’ ανοικτά της ζητήματα και έχει ανάγκη την σωστή πληροφόρηση η οποία θα τον βοηθήσει να συμμετάσχει (με όποιον τρόπο κρίνει ο καθένας μας) στην «επανεκκίνηση» της ομάδας και του Συλλόγου γενικότερα. 

25 Νοέμβρη 2014.
παρατηρητήριο.

πηγή: aek-watch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου