.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Η Ιερά Μητρόπολις Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας για τα επιδιωκόμενα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον μανδύα της ΑΕΚ (5 Δεκεμβρίου 2002)

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr

Ενθρονίστηκε πανηγυρικά ο νέος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, πρόλαβε μάλιστα στα όσα είπε να αναφέρει και την ΑΕΚ – δεν ξέρω όμως αν γνωρίζει ένα διάβημα του προκατόχου του Μητροπολίτη Κωνσταντίνου προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού στις 5 Δεκεμβρίου 2002 για τα επιδιωκόμενα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον πανδύα της ΑΕΚ, που πολύ θαρρώ μπορεί να τον βοηθήσει και αυτόν να πάρει θέση ορθή απέναντι στα επιδιωκόμενα από τα ίδια συμφέροντα εν έτει 2014…


Ιδού το σχετικό έγγραφο της Μητρόπολης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας:

«Με μεγάλη ανησυχία πληροφορηθήκαμε την ψήφιση από την Βουλή του Ν. 3044 ΦΕΚ 197/27-08-2002 και συγκεκριμένα το Άρθρ. 19, με το οποίο επέρχεται τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Νέας Φιλαδέλφειας στον χώρο του Σταδίου της ΑΕΚ και θεσπίζονται ειδικοί όροι δόμησης.

Η ανησυχία μας προέρχεται από το γεγονός ότι με το συγκεκριμένο άρθρο παραχωρείται ένα τμήμα Δασικής έκτασης και δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί ένα κτιριακό συγκρότημα με συντελεστή δομήσεως 2,00, όταν ο συντελεστής του Προσφυγικού Συνοικισμού είναι μόλις 1,40. Επιπλέον, το προβλεπόμενο μέγιστο ύψος είναι 27,00 για τις κερκίδες και 35,00 για το στέγαστρο, όταν τα γειτονικά σπίτια έχουν μέγιστο ύψος 12,50 μ. με τις στέγες τους. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι σε επιφάνεια που θα αντιστοιχεί στο 40% του συντελεστή, προβλέπονται εκτεταμένες εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες (8 αίθουσες κινηματογράφων, πολυκαταστήματα, συνεδριακός χώρος, ξενώνες, fitness club, bowling, εστιατόρια, ταβέρνες, fast-food κλπ.). Και όλα αυτά σε άμεση γειτνίαση με το Άλσος προς βορρά και ανατολάς και τον Προσφυγικό Συνοικισμό προς δυσμάς. Η προς νότον πλευρά, τέλος, βρίσκεται απέναντι από τον Ιερόν Ναόν της Αγίας Τριάδος, του οποίου την εύρυθμη λειτουργία είναι βέβαιον ότι θα ενοχλήσει.

Φοβούμεθα ότι το κτιριακό συγκρότημα που θα προκύψει, θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα την περιοχή της Νέας Φιλαδελφείας και όχι μόνο. Παραχωρείται έκταση από το Άλσος, σε μια εποχή όπου οι προσπάθειες όλων θα έπρεπε να συγκλίνουν στην διαφύλαξη ως κόρη οφθαλμού των εκτάσεων πρασίνου που έχουν απομείνει στο Λεκανοπέδιο. Με την εφαρμογή αυξημένου συντελεστή δομήσεως, προδιαγράφεται ένα μέγεθος κτιρίου κατάφωρα ασύμβατο με την κλίμακα του Προσφυγικού Οικισμού της Νέας Φιλαδελφείας, του οποίου το Γήπεδο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος. Επιπλέον, η δημιουργία εκτεταμένων εμπορικών χρήσεων θα αλλοιώσει σε καθημερινή βάση την φυσιογνωμία της περιοχής αμιγούς κατοικίας με την οποία γειτνιάζει. Τέλος, θα επιβαρυνθεί δραματικά η κυκλοφορία στην ούτως ή άλλως πτωχή, από απόψεως οδικών εξυπηρετήσεων, στην περιοχή του Γηπέδου με επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Φιλαδελφείας και των άλλων όμορων Δήμων.

Κατόπιν θέλουμε να σας εκφράσουμε την αγωνία μας για το προδιαγραφόμενο έργο και θεωρώντας δεδομένη την ευαισθησία σας σε θέματα προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, να κάνουμε έκκληση ώστε να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο που θα καταδικάσει σε υποβάθμιση ολόκληρη την περιοχή».

Τα επιδιωκόμενα από τα ίδια συμφέροντα εν έτει 2014 βρίσκονται στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής, Ν. 4277/2014 (ΦΕΚ Α” 156/01-08-2014) – ας τα μελετήσει με προσοχή ο νέος Μητροπολίτης και ας πάρει θέση υπεράσπισης της Πόλης μας και του πνεύμονά της, του Δάσους μας, όπως είχε πράξει ο προκάτοχός του Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Κωνσταντίνος…

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου