.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Μελισσανίδης Vs Μαρινάκης: Η σφαγή των... «βαρόνων» της μπάλας

Η σύγκρουση των προέδρων της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού με φόντο το ποδόσφαιρο
Η σύγκρουση των κ.κ. Δημήτρη Μελισσανίδη και Βαγγέλη Μαρινάκη έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και έχει ξεφύγει από τα όρια της ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης
 
Σε ανοικτό πόλεμο μέχρις εσχάτων βρίσκονται πλέον ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Η αντιπαράθεση δύο εκ των πιο ισχυρών «παικτών» της ελληνικής οικονομίας είναι πολυεπίπεδη, περιλαμβάνει πολλά επεισόδια, με τα τελευταία όμως να σημαίνουν συναγερμό στις εισαγγελικές αρχές και όχι μόνο.

Το ποδόσφαιρο, όπου μεταφέρθηκε το πεδίο μάχης των κ.κ. Μελισσανίδη και Μαρινάκη, είναι - όπως έχει ειπωθεί - το... όπιο των λαών και εν προκειμένω ο πόλεμος του προέδρου του Ολυμπιακού με τον πρόεδρο της ΑΕΚ αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Επομένως η κόντρα μπορεί να μοιάζει με παιχνίδι εξουσίας και ικανοποίησης εγωισμών, οι οποίοι ενισχύονται ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια καθενός, μπορεί επίσης να έχει ρίζες σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και οικονομικά συμφέροντα, όμως τώρα παίρνει άλλες διαστάσεις, καθώς ακουμπάει σε... πάθη εκατομμυρίων ανθρώπων.

To επεισόδιο στο Hilton
Το θερμό επεισόδιο που είχαν σε εστιατόριο του Hilton εφέτος τον Φεβρουάριο πέρασε στα ψιλά των παρασκηνίων στα ΜΜΕ, αλλά οι δηλώσεις για «φουρό» και «φωτισμούς κελιών», οι συνεντεύξεις Τύπου όπου γίνεται λόγος για «κατίνες, μπούληδες και φαταούλες» και αφήνονται υπονοούμενα ακόμη και για ναρκωτικά, όπως και οι δημόσιες καταγγελίες για (εγκληματικούς) ξυλοδαρμούς, πυροδοτούν εξελίξεις και συνάμα εντάσεις. Ποιες θα τρέξουν πρώτες; Θα δείξει το εγγύς μέλλον.

Ας πάμε όμως λίγο στο πρόσφατο παρελθόν για να βρούμε την άκρη του νήματος σε αυτό το κουβάρι της διαμάχης μεταξύ δύο ανθρώπων που δεν ήταν ποτέ κολλητοί φίλοι αλλά κάποτε είχαν πολύ καλές σχέσεις και συνεργασίες και έκαναν παρέα ανταλλάσσοντας απόψεις για τα επιχειρηματικά δρώμενα και το ποδόσφαιρο.  

Ο πόλεμος για τις χορηγίες του ΟΠΑΠ
Στο πλαίσιο αυτών των σχέσεων λέγεται πως πέρυσι το καλοκαίρι ο κ. Δ. Μελισσανίδης, έχοντας κερδίσει με τους τσέχους συνεταίρους του της Emma Delta τον διαγωνισμό για το 33% του ΟΠΑΠ, συναντήθηκε με τον κ. Β. Μαρινάκη. Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η απόφαση του πρώτου να εμπλακεί ξανά με το ποδόσφαιρο ως πρόεδρος της ΑΕΚ, αλλά και οι προθέσεις της νέας ιδιοκτησίας του ΟΠΑΠ όσον αφορά τις χορηγίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κάτι που απασχολούσε τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Ναυάγιο! Ετσι χαρακτήρισαν τη συνάντηση όσοι είχαν πρόσβαση στους δύο εφοπλιστές. «Τι έρχεσαι εδώ να συζητήσεις για λεφτά; Δεν λες ότι έχεις πολλά λεφτά; Ε, βάλε στη φανέλα του Ολυμπιακού ό,τι θέλεις. Βάλε "Μαρινάκης" και παίξε μπάλα» φέρεται να είπε ο κ. Μελισσανίδης στον κ. Μαρινάκη, που ελάμβανε για την ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον ΟΠΑΠ το ποσό των 3,3 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οσα αναζητούσε να μάθει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός το έμαθε λίγες ημέρες αργότερα με κάθε επισημότητα. Η πρόταση που έφθασε στα γραφεία της πλατείας Αλεξάνδρας από το Περιστέρι όπου βρίσκεται η έδρα του ΟΠΑΠ ήταν για 2,1 εκατ. ευρώ. Το αναγραφόμενο ποσό εξόργισε τον κ. Β. Μαρινάκη, ο οποίος θεώρησε ότι η μείωση ήταν δάκτυλος Μελισσανίδη, που ταυτόχρονα είχε εξασφαλίσει για την ομάδα Γ' Εθνικής τότε ΑΕΚ 1,9 εκατ. ευρώ! Η αντίδραση αστραπιαία. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός με επιστολή της στον ΟΠΑΠ γνωστοποίησε την απόφασή της να μην αποδεχθεί την πρόταση.

Παράλληλα σηματοδοτήθηκε η αρχή μιας κόντρας που είχε αρχίσει να αχνοφαίνεται αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί και τώρα πια, ύστερα από 14 μήνες, έχει πάρει διαστάσεις ανηλεούς πολέμου με κίνητρο την «ελευθερία» του ποδοσφαίρου. Ο καθένας κατηγορεί τον άλλον για προσπάθεια ή έλεγχο των διαιτητών, των διαιτητοπατέρων και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. «Αποδεικνύεται περίτρανα ποιος είναι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Δεν υπάρχει χούντα στον πλανήτη που δεν έχει πέσει. Μπορείτε να μου πείτε πώς ο κ. Μαρινάκης τα γνωρίζει όλα χαρτί και καλαμάρι; Πώς είναι δυνατόν να του τα μεταφέρει αυτά ο κ. Ζωγράφος; Τι είναι, υπάλληλός του; Πώς είναι δυνατόν από το κρεβάτι του πόνου να τηλεφωνεί στον κ. Μαρινάκη, και σε χρόνο ρεκόρ να πηγαίνουν στο νοσοκομείο κι εκείνος και ο κ. Σαρρής» ξιφούλκησε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Πέμπτη ο κ. Δ. Μελισσανίδης.

Δεν έκλεισαν τα φώτα από τις κάμερες που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ και ο κ. Β. Μαρινάκης πέρασε στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της ΑΕΚ γελωτοποιό! «Aκούσαμε προσεκτικά τον γελωτοποιό Δημήτρη Μελισσανίδη στην τελευταία του παράσταση και διαπιστώσαμε ότι με τα όσα είπε διευκολύνει το έργο των εισαγγελέων, αφού ομολόγησε πως μίλησε με το θύμα απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης Χριστόφορο Ζωγράφο όχι μόνο μία φορά αλλά επαναλαμβανόμενα, και πριν από παιχνίδι της ομάδας του» ανέφερε η επίσημη τοποθέτηση των Ερυθρολεύκων.

Ο Δήμος του Πειραιά
Μακριά από το ποδόσφαιρο, όπου ακόμη οι ομάδες των δύο παραγόντων δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες, καθότι η ΑΕΚ βρίσκεται μία κατηγορία πιο κάτω, Μαρινάκης και Μελισσανίδης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον Δήμο Πειραιά. Λίγες εβδομάδες πριν από την ένταση για τις χορηγίες του ΟΠΑΠ, η δωρεά 50.000 ευρώ του προέδρου της ΑΕΚ στον τέως δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο για τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου λέγεται πως είχε ενοχλήσει τον κ. Β. Μαρινάκη που προετοιμαζόταν για τη διεκδίκηση της δημαρχίας με τον σχηματισμό του κ. Γ. Μώραλη.

Ο κ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος είχε κριθεί ανεπιθύμητος στο ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων της Θύρας 7 στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, απώλεσε και τη στήριξη του Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ, ο οποίος βρήκε οικονομική ενίσχυση για τα 4.500 συσσίτια από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η εκλογική μάχη ανέδειξε νικητές τους κ.κ. Μώραλη (δήμαρχος) και Μαρινάκη (μέλος ΔΣ) και ηττημένους τον τέως δήμαρχο και τον υποστηρικτή του κ. Δ. Μελισσανίδη.

Δεν έγινε ευρέως γνωστό αλλά ανάλογη μάχη δόθηκε και για τον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, όπου επίσης έχουν συμφέροντα οι δύο παράγοντες. Τη δημαρχία όμως δεν πήρε ούτε ο κ. Χρ. Σαλαλές, που είχε τη στήριξη του προέδρου του Ολυμπιακού, ούτε ο κ. Λουκάς Τζανής, που ήταν ο δήμαρχος τον οποίο προτιμούσε ο πρόεδρος της ΑΕΚ. Παρότι μπήκε πρώτος σε ψήφους στον β' γύρο, έχασε από τον κ. Χρ. Βρεττάκο.

Σύγκρουση και για τις μεταγραφές
Κι αν μάχες όπως αυτές που έδωσαν για την απόκτηση των Μάνταλου (κέρδισε ο Μελισσανίδης), Αυλωνίτη, Κολοβού και Καθάριου (κέρδισε ο Μαρινάκης, παρότι ήταν υποθέσεις που δούλευε καιρό και συστηματικά η ΑΕΚ) είναι συνηθισμένες καταστάσεις στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, η ανταλλαγή εμπρηστικών δηλώσεων για τη «μεταγραφή» στελέχους ήταν μία ακόμη ένδειξη για το τι προμηνύεται. Η ΑΕΚ στα μέσα Φεβρουαρίου προσέλαβε τον πρώην εμπορικό διευθυντή της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Νίκο Καραούζα, ο οποίος είχε περάσει από τον ίδιο τομέα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. «Ξεπέρασαν τα όρια της γελοιότητας, αφού παρουσιάζουν ως σπουδαία "μεταγραφή" και "αρπαγή" από τον Ολυμπιακό τη συνεργασία τους με ένα πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, το οποίο είχε απολυθεί και αποζημιωθεί από τις 21 Ιανουαρίου. Το μόνο πράγμα που μπορούν να αρπάξουν από τον Ολυμπιακό ο κ. Μελισσανίδης και οι συνεργάτες του είναι τα σκουπίδια από τους κάδους που βρίσκονται έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός και το Καραϊσκάκη» απάντησαν από την πλατεία Αλεξάνδρας.

Το όρια διαγράφηκαν και δεν ήταν απρόσμενο το επεισόδιο που περιγράφηκε ότι εκτυλίχθηκε λίγες ημέρες αργότερα μπροστά στα μάτια του κ. Μισέλ Πλατινί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνων των ημερών ο κ. Β. Μαρινάκης είχε παραθέσει γεύμα στον πρόεδρο της UEFA και κατά την αποχώρησή τους από το εστιατόριο στο Hilton αντιλήφθηκε την παρουσία του ηγέτη της ΑΕΚ και του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ο Πλατινί χαιρέτησε τους έλληνες παράγοντες και ήταν ευγενέστατος μαζί τους, δεν συνέβη το ίδιο όμως με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού που είχε οξύτατο φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της ΑΕΚ ενώπιον των αδελφών Βαρδινογιάννη και του εφοπλιστή Πέτρου Παππά που βρισκόταν στο εστιατόριο.



Καταθέσεις, διώξεις και μηνύσεις
Οι ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις
Μαρτυρικές καταθέσεις, εισαγγελικές κλήσεις, μηνύσεις και ποινικές διώξεις περιλαμβάνει το μενού της αντιπαράθεσης και συνολικά η ενασχόληση των κκ. Μαρινάκη και Μελισσανίδη με το ποδόσφαιρο. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ, που σύντομα θα δώσει και εκείνος ένορκη μαρτυρική κατάθεση στον αθλητικό εισαγγελέα κ. Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, από το γραφείο του οποίου πέρασαν την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γ. Σαρρής και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, έχει δηλώσει την πρόθεσή του να μηνύσει τον κ. Μαρινάκη για τα όσα είπε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας.

Με μήνυση όμως εναντίον του κ. Μελισσανίδη θα απαντήσει και η ΠΑΕ Ολυμπιακός και προσωπικά ο πρόεδρός της, ύστερα από όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης. Η πρόθεση μάλιστα αναφέρθηκε στην άμεση απάντηση των πρωταθλητών Ελλάδας: «Είναι προφανές ότι για όλες τις παραληρηματικές του αναφορές στην ΠΑΕ Ολυμπιακός αλλά και στον πρόεδρο κ. Μαρινάκη θα μηνυθεί, αν και ο κύριος Μελισσανίδης θα έχει να ασχοληθεί τις επόμενες ημέρες με πολύ σοβαρότερες κατηγορίες από τη "συκοφαντική δυσφήμιση". Κυρίως δε με την απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης του Χριστόφορου Ζωγράφου, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο».

Οι υποθέσεις αυτές δεν είναι οι μοναδικές που αφορούν τον χώρο του ποδοσφαίρου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες από τους αθλητικούς εισαγγελείς που εξετάζουν τους ογκώδεις φακέλους που έχουν δημιουργηθεί από την ανακριτική διαδικασία τριών διαφορετικών υποθέσεων, που έχουν όμως ίδιο πεδίο δράσης.

Είναι η υπόθεση του αναπληρωτή προέδρου της ΚΕΔ, Χριστόφορου Ζωγράφου, το βούλευμα Κορέα για πιθανή ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης και η υπόθεση Koriopolis. Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2014 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα του τότε αθλητικού εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα να χρησιμοποιηθούν οι νόμιμες υποκλοπές της ΕΥΠ στη δικογραφία για εγκληματική οργάνωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στημένους πίνακες διαιτησίας. Κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις οκτώ ποδοσφαιρικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γ. Σαρρής και ο κ. Ευ. Μαρινάκης και τρεις διαιτητές. Ο κ. Κορέας μόλις ολοκλήρωσε τη διαδικασία εγγράφων εξηγήσεων αντικαταστάθηκε από την Αθλητική Εισαγγελία Αθηνών, αλλά διατήρησε τη δικογραφία, έχοντας - πάντως - αυξημένα νέα καθήκοντα.

Βάσει του υλικού που έχει στα χέρια του από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τις καταθέσεις διαφόρων μαρτύρων, καθώς και των ανωμοτί καταθέσεων 11 υπόπτων, ο κ. Κορέας θα κρίνει τις επόμενες ημέρες αν θα πρέπει να βάλει την υπόθεση στο αρχείο ή να ασκήσει ποινικές διώξεις - και αν τις ασκήσει, εις βάρος ποίων προσώπων.
Επίσης αναμένεται και το βούλευμα για το σκάνδαλο στημένων αγώνων που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2011, υπόθεση που είναι γνωστή και ως Koriopolis, για την οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανακριτική διαδικασία, που ήταν χρονοβόρα καθώς κρίθηκαν ως ύποπτα 83 άτομα και συνολικά εμπλέκονται περισσότερα από 180, υπάρχουν εκατοντάδες CD με συνομιλίες και γενικά, όπως λέγεται από την Εισαγγελία, η δικογραφία δεν χωρά ούτε σε καρότσι σουπερμάρκετ!



Οι «σύμμαχοι»
«Κοινό μέτωπο» Αλαφούζου - Σαββίδη

Ετοιμοι να πάρουν θέση είναι οι υπόλοιποι ισχυροί παράγοντες του ποδοσφαίρου, που παρακολουθούν τα επεισόδια στην κόντρα Μαρινάκη - Μελισσανίδη. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιάννης Αλαφούζος και ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδης ευαγγελίζονται την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και βρίσκονται σε επαφή με τον κ. Μελισσανίδη.

«Πρόσωπα ελεγχόμενα από τη Δικαιοσύνη δεν μπορούν να καπηλεύονται την επίθεση στον Ζωγράφο»
ανέφεραν οι Πράσινοι από την πρώτη στιγμή που ο κ. Β. Μαρινάκης προέβη στις καταγγελίες εναντίον του κ. Δ. Μελισσανίδη και βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με άλλους συλλόγους, προκειμένου να βρεθεί μια υγιής λύση που θα βάλει φρένο στη σήψη του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα Μελισσανίδη κατά Μαρινάκη την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώθηκε η διεξαγωγή φιλικού αγώνα μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού.

Για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ μια λύση προς την κατεύθυνση της ισονομίας και της εξυγίανσης θα ήταν η δημιουργία νέας αρχής που θα διοργανώσει ένα νέο πρωτάθλημα, πρόταση την οποία έριξε η ομάδα της Θεσσαλονίκης λίγο μετά τα σκανδαλώδη διαιτητικά λάθη του Ηλία Σπάθα στον αγώνα Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός. Οι θέσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποτυπώνονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία πριν από περίπου μια εβδομάδα και ουσιαστικά ήταν επαναδιατύπωση των προτάσεων που είχε καταθέσει πριν από έναν χρόνο στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γ. Ανδριανό σχετικά με την εξυγίανση του ποδοσφαίρου.

Από τότε ο ΠΑΟΚ έχει στραφεί στο εξωτερικό, αναζητώντας τρόπους για να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί μέσω της UEFA και ομάδες του εξωτερικού. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει, συνεργάζεται με τον Παναθηναϊκό με τον οποίο, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του κ. Ι. Σαββίδη υπάρχουν διαφωνίες αλλά η σύμπραξη είναι μονόδρομος. Το ίδιο εκτιμούν και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τον κ. Δ. Μελισσανίδη.


πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου