.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας // Ναι στο γήπεδο της ΑΕΚ – όχι στη βία και τους εκβιασμούς




Στο στόχαστρο της οπαδικής βίας έχει μπει ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για μια ακόμα φορά, με αφορμή την άρνηση των υπηρεσιών του να αποδεχτούν τετελεσμένα από τα επιχειρηματικά σχέδια για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Το νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στο γαϊτανάκι της βίας που ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν. Οι συγκεντρώσεις φερόμενων ως οπαδών, οι βανδαλισμοί και οι τραμπουκισμοί έχουν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2013, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο εκβιάστηκε να αποφασίσει με οριακή πλειοψηφία την αποδοχή του σχεδίου της Δικέφαλος ΑΕ. Η σημερινή διοικούσα παράταξη της Δύναμης Πολιτών διέθετε τότε μόνο μια δημοτική σύμβουλο, αλλά παρ’ όλα αυτά θεωρήθηκε επικίνδυνη και ουσιαστικά φιμώθηκε μαζί με τους συμβούλους όλης της Αριστεράς. Το σχέδιο έκτοτε περιφέρεται ως δεδομένο και κάθε φωνή που υποστηρίζει κάτι διαφορετικό πατάσσεται κυριολεκτικά.


Τι είναι αυτό που ενοχλεί στη στάση της σημερινής διοίκησης του Δήμου; Η σταθερότητα με την οποία προβάλλει τα αιτήματά της, οι τεκμηριωμένες θέσεις της και η αταλάντευτη υπεράσπιση του δημόσιου χώρου. Το επιχειρηματικό σχέδιο για το νέο γήπεδο που φέρει το βαρύ όνομα Αγιά Σοφιά, παρότι κατόρθωσε να ενδυθεί την ισχύ νόμου το καλοκαίρι του 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου (Ν. 4277/2014 για το Ρυθμιστικό) επιδιώκει να κάμψει και να εκμηδενίσει την αντίσταση του Δήμου, στοχοποιώντας  το Δήμαρχο και τα στελέχη της διοίκησης. Σε κάθε φάση των διαδικασιών έγκρισης του νέου γηπέδου εξαπολύεται μια νέα επίθεση στον Δήμο, ανεξάρτητα αν ελάχιστα εξαρτάται από αυτόν η υλοποίηση του έργου.

Στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Δήμαρχος της πόλης Άρης Βασιλόπουλος και τα στελέχη του Δήμου έγινε φανερό ότι δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από αυτά που έλεγαν προεκλογικά, αλλά και από αυτά που έχουν αποφασίσει τα συλλογικά όργανα του Δήμου: σεβασμό στην πόλη και τον πρότυπο προσφυγικό οικισμό, μέτρα για την διευκόλυνση της πρόσβασης προς το γήπεδο και της κυκλοφορίας στην πόλη, τήρηση των κανόνων ασφαλείας, ακεραιότητα του γειτονικού Άλσους, στέγαση των ερασιτεχνικών τμημάτων της ΑΕΚ. Τα αιτήματα αυτά ο Δήμος τα έθεσε σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη και τα στελέχη της ΠΑΕ ΑΕΚ. Συνάντησε το χλευασμό, την κάθετη άρνηση και εσχάτως τις απειλές και τις εκβιαστικές τακτικές της ΠΑΕ και τις χυδαίες επιθέσεις μερίδας του οπαδικού Τύπου.

Οι σοβαρές υπερβάσεις των απαιτήσεων που θέτουν οι νόμοι και οι διεθνείς κανόνες για τέτοιας εμβέλειας κτίσματα έχουν επισημανθεί ακόμα και από πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Κι όμως καμιά από αυτές τις θέσεις δεν έγινε αποδεκτή. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής επίσης έθεσε κάποιες προϋποθέσεις για να εγκρίνει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, οι οποίες και αυτές πετάχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Το επιχειρηματικό σχήμα που σχεδίασε και σκοπεύει να υλοποιήσει το έργο δεν συζητά τίποτα. Απλά απαιτεί. Απαιτεί και αναμένει από κάθε Αρχή και υπηρεσία να υλοποιεί αυτά που ζητά. 

Η πολιορκία της πόλης τις τελευταίες ημέρες, οι φανερές και έμμεσες απειλές κατά αιρετών και υπαλλήλων, οι προσωπικές απειλές κατά του Δημάρχου και οι τραμπουκισμοί δεν είναι μια δίκαιη αγανάκτηση των οπαδών μιας ομάδας που αισθάνονται αδικημένοι επειδή η ομάδα τους στερείται γηπέδου. Είναι ένα οργανωμένο σχέδιο για να υποταχθεί μια αριστερή δημοτική αρχή, είναι ένα ακροδεξιάς έμπνευσης και υλοποίησης σχέδιο δημιουργίας μιας υγειονομικής ζώνης ασφαλείας για μια αμφιλεγόμενη επένδυση, η οποία δεν ανέχεται αντιστάσεις, συλλογικότητες, δράσεις. Και ακριβώς αυτό είναι που κάνει καχύποπτο και τον πιο καλόπιστο πολίτη και οπαδό της ομάδας. 

Η συνεχιζόμενη ένταση που συντηρείται από την ΠΑΕ ΑΕΚ και τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας και η άρνηση να αρθρωθεί μια κουβέντα καταδίκης των επεισοδίων βίας κάνει αδύνατη την εκτόνωση της κατάστασης. Τα εξώδικα κατά των αιρετών και των υπαλλήλων σε συνδυασμό με την οργάνωση «συλλαλητηρίου» δείχνουν διάθεση συντήρησης ενός εχθρικού κλίματος σε μια πόλη όπου υποτίθεται ότι επιχειρείται μια επένδυση μακράς πνοής. Αυτή η τακτική πρέπει άμεσα να ανακοπεί. Χρειάζεται τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να επανέλθει η ηρεμία και η ομαλότητα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Χρειάζεται οι συλλογικοί φορείς να αφυπνιστούν και να τεθούν εμπόδιο στην ανάπτυξη της ακροδεξιάς βίας στη δημοκρατική πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας. Χρειάζεται οι αρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης να επιληφθούν των υποθέσεων που αγγίζουν τις αρμοδιότητές τους και μικρό μόνο μέρος περιγράφονται στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται τέλος η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να δώσει τέλος στις αυθαίρετες νομοθετικές τακτοποιήσεις που έγιναν καθ’ υπόδειξη των επενδυτών του νέου γηπέδου και καθ’ υπέρβαση κάθε έννοιας νομιμότητας από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Γιώργος Κατερίνης


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΕΠΟΧΗ" της 12-3-17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου